Οι άνθρωποι, όπως δίδαξε ο Χριστός κι όπως μας υπαγορεύει το λογικό μας, έπρεπε σιγά-σιγά να ενωθούν, ενώ οι διάφορες διδασκαλίες απομακρύνουν περισσότερο ακόμα τους ανθρώπους μεταξύ τους. | Λέων Τολστόι

photo by DesPin

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Η θρησκεία μου» του Λέων Τολστόι

– Ο αρχαιότερος καί συνηθέστερος καθορισμός της λέξης θρησκεία, religio (religare = συνδέειν) είναι αυτός: Θρησκεία είναι ό κρίκος μεταξύ ανθρώπου και Θεου.

– Η αληθινή θρησκεία, σύμφωνα με τη λογική και τις γνώσεις του άνθρωπου, είναι η καθιερωμένη απ’ αυτόν σχέση απέναντι της άπειρης ζωής που τον περιβάλλει, που συνδέει τη ζωή του με τούτο το άπειρο και τον καθοδηγεί στίς πράξεις του.

– Όμως ποτέ καμιά ανθρώπινη κοινωνία, από τότε που οι άνθρωποι έγιναν λογικά όντα, μπόρεσε να ζήσει, ούτε μπορεί να ζήσει χωρίς θρησκεία.

– Τρείς αιτίες προκαλούν την ανθρώπινη ενέργεια: το αίσθημα, το λογικό και η υποβολή, που οι γιατροί την ονομάζουν ύπνωση.

– Αυτό συνέβηκε σ’ όλα τα μέρη μόλις παρουσιαζόταν νέα θρησκευτική διδασκαλία: συνήθως γινόταν ασυνείδητα απ’ τους πλούσιους πού διοικούσαν και είχαν συμφέροντα απ’ την ανισότητα των ανθρώπων, επειδή η ανισότητά τους επέτρεπε να διατηρούν την πλεονεκτική τους θέση απέναντι των άλλων έπαιρναν το δικαίωμα, απέναντι της εγκρινόμενης θρησκείας, να προσπαθούν με κάθε τρόπο να δώσουν στη θρησκευτική διδασκαλία τέτοιοι έννοια που η ανισότητα των ανθρώπων θα γινόταν παραδεχτή.

– Ο άνθρωπος περνάει από του ενός μέρους στο άλλο· το αίσθημα τον σπρώχνει να περάσει απ’ το ένα μέρος στο άλλο, το λογικό επιδοκιμάζει αυτή την πρόθεση και καταγράφει την πορεία εκτέλεσής της· οι μύες του σώματος υπακούουν και ο άνθρωπος ακολουθεί το δρόμο που χαράχτηκε. Συγχρόνως, ενώ συνεχίζει, το αίσθημα και το λογικό μένουν ελεύθερα για κάποια άλλη ενέργεια, πράγμα που δεν θα μπορούσε να συμβεί αν δεν μπορούσαμε να υποκύπτουμε στην υποβολή.

– Μια από τις σπουδαιότερες διαφορές μεταξύ αληθινής και διαστρεβλωμένης πίστης είναι το ότι με τη διαστρέβλωση της πίστης ο άνθρωπος ζητά από τον Θεό να του εκπληρώσει τους πόθους του κι αυτός σαν αντάλλαγμα θα του προσφέρει προσευχές και θυσίες. Όταν ο άνθρωπος πιστεύει αληθινά νοιώθει ότι ο Θεός του ζητά να εκπληρώσει το θέλημά τους και ζητά να υπηρετεί.

– Αυτό όμως δεν είναι αληθινό. Αφού οι άνθρωποι δεν νοιώθουν όλους τους άλλους αδελφούς τους, οι ανθρώπινες υπάρξεις δεν θα μπορέσουν να θεωρηθούν σαν το ιερώτερο πράγμα, το οποίο έχουμε μεγάλη υποχρέωση να το προφυλάσουμε και δεν μπορούμε να το παραβιάζουμε.

– Ζητάν να ικανοποιούν την τρελλή τους περιττότητα, που από παντού αυξάνει. Αύτη όμως η περιττότητα, η χλιδή, πετυχαίνεται μονάχα με την υποδούλωση ανθρώπων. Η υποδούλωση πραγματοποιείται και η χλιδή αυξάνει, και η αύξηση της χλιδής είναι φανερό ότι επιταχύνει την υποδούλωση. Γιατί μονάχα πεινασμένοι και γυμνοί άνθρωποι μπορούν να εκτελούν σ’ όλη τους τη ζωή, εκείνα που δεν τους χρειάζονται καθόλου, αλλά χρησημεύουν αποκλειστικά για να τα απολαμβάνουν αυτοί που τους εξουσιάζουν.

– Αφού όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι μεταξύ τους, είναι αδελφοί, και ο καθένας φυσικά πρέπει συμπεριφέρεται προς τους άλλους όπως και οι άλλοι θα ‘θελε να συμπεριφέρονται προς αυτόν και γι’ αυτό όλη η υπόθεση βρίσκεται στο να καταστραφεί ο ψευτοχριστιανικός κόσμος και ν’ αναστηθεί και αποκατασταθεί ο αληθινός θρησκευτικός Νόμος.

– Οι άνθρωποι, όπως δίδαξε ο Χριστός κι όπως μας υπαγορεύει το λογικό μας, έπρεπε σιγά-σιγά να ενωθούν, ενώ οι διάφορες διδασκαλίες απομακρύνουν περισσότερο ακόμα τους ανθρώπους μεταξύ τους.

– Ο Χριστός καλεί τους ανθρώπους να πιουν νερό από πηγή που βρίσκεται κοντά τους. Αυτοί διψούν, τρώνε λάσπη, πίνουν το αίμα των συνανθρώπων τους, γιατί τα αφεντικά τους τους είπαν ότι θα χανόταν αν πήγαιναν στην πηγή του Χριστού.

– Καθετί που κάνουμε για να διατηρήσουμε τη ζωή μας μοιάζει με καθετί πού κάνει η στρουθοκάμηλος η οποία κρύβει το κεφάλι της κάτω απ’ τα φτερά της και το μόνο πού κατορθώνει είναι να μη βλέπει πως την σκοτώνουν. Εμείς όμως κάνουμε και χειρότερα απ’ αύτη. Θέλοντας να εξασφαλίσουμε το αβέβαιο μέλλον της αβέβαιης ζωής μας καταστρέφουμε τη βέβαιη ζωή μας στο βέβαιο παρόν. Κι αυτό γίνεται γιατί πιστεύουμε οτι μπορεί να εξασφαλίσουμε τη ζωή μας αγωνιζόμενοι εναντίον των συνανθρώπων μας.

– Νέοι και νέες, μονάχα στον εαυτό σας, να πιστεύετε. Μη φοβάστε που δεν συμφωνείτε με τις γνώμες και τις σκέψεις των γύρω σας, αφού οι σκέψεις σας οι ατομικές είναι αποτέλεσμα της θέλησης του να φέρετε σε πέρας το θέλημα της δύναμης που σας έφερε στον κόσμο και ποτέ οι ατομικές σας σκέψεις να μην είναι αποτέλεσμα των εγωιστικών παθών σας.

– Ναί, πιστέψτε στον εαυτό σας κατά τη σοβαρή εκείνη στιγμή που, για πρώτη φορά, θα ανάψει μέσα σας η φωτεινή συνείδηση της θείας αρχής σας. Το φως αυτό μην το σβήσετε, αλλά αφήστε το να καίει και κρατήστε το ζωηρό. Γιατί μονάχα η δύναμη αυτού του φωτός αποτελεί τη μεγάλη και χαρωπή έννοια της ζωής του κάθε άνθρωπου.

by SearchingΤheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Gradina Magica

Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!

V Ramasamy

A Globetrotter

HS-Johnathan F. Pugh

Enjoy as I share with you.

My Blog

Just another WordPress.com site

Et si Facebook disparaissait?

DES TEXTES SUR TOUT ET... SURTOUT DES TEXTES!

Radio Libre Albemut

Emitiendo desde el otro lado

Achim Bornemann

Soundscapes & Images

Αρέσει σε %d bloggers: