ώρα να σταματήσετε να σπαταλάτε τη ζωή σας

Μουσείο Τρένων Θεσσαλονίκης ~ 2019

Αντίθετα, βρείτε μια ισορροπία.

[Φαντάσου αυτό]

Εάν ένας συνάδελφος ερχόταν στο γραφείο σας, έπαιρνε το πορτοφόλι σας και αφαιρούσε 10 ευρώ χωρίς να σας ρωτήσει, θα εξοργιζόσασταν? Ωστόσο, εάν κάποιος συνάδελφος σας ερχόταν και άρχιζε να σας ρωτάει για το πώς πέρασε το Σαββατοκύριακο σας, θα σας άρεσε κιόλας.

Στο πρώτο σενάριο, κάποιος πήρε 10 ευρώ από τα χρήματά σας. στο δεύτερο, κάποιος πήρε δέκα λεπτά από το χρόνο σας. Μπορείτε πάντα να κερδίσετε περισσότερα χρήματα, αλλά ποτέ δεν θα κερδίσετε περισσότερο χρόνο.

Κάνουμε παρόμοια πράγματα στον εαυτό μας. Νιώθουμε ενοχές αν βγούμε έξω και ξοδέψουμε χρήματα σε μια νέα συσκευή για να διαπιστώσουμε ότι μετά από μερικές εβδομάδες δεν χρησιμοποιούμε πλέον τη συσκευή. Αλλά δεν σκεφτόμαστε τίποτα για να περάσουμε δύο ώρες σέρνοντας στις ροές των κοινωνικών μας μέσων, κοιτάζοντας …τίποτα συγκεκριμένο.

Για πολλούς, ισχύει η πεποίθηση ότι τα χρήματα είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά σας είναι ο χρόνος. Δεν έχει σημασία πόσα χρήματα έχετε αν δεν έχετε χρόνο να τα απολαύσετε. Δεν θα μπορέσετε ποτέ να πάρετε μαζί σας τα χρήματά σας όταν τελικά τελειώσει ο χρόνος.

Τι σημαίνει πραγματικά χάσιμο χρόνου? Ένας καλός τρόπος για να το μετρήσετε αυτό είναι να κοιτάξετε πώς ξοδεύετε τον χρόνο σας κάθε μέρα.

Αν περνάτε κάθε μέρα άσκοπα—να ξυπνάτε την τελευταία στιγμή, να καταβροχθίζετε καφέ, να βγείτε από την πόρτα για να πάτε σε μια δουλειά που δεν σας εμπνέει ή δεν σας οδηγεί προς τους στόχους σας, περνώντας το μεσημεριανό σας διάλειμμα παραπονούμενη στους συναδέλφους σας για το πώς μισείτε τη δουλειά σας και επιστρέφετε σπίτι στο τέλος της ημέρας για να κάθεστε εξαντλημένη στον καναπέ ενώ καταναλώνετε ώρες άσκοπης διασκέδασης στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό σας… χάνετε χρόνο.

Αν νιώθετε ότι η μέρα σας έχει χαθεί, τότε μάλλον έτσι ήταν. Δεν αξιοποιείς στο έπακρο τον χρόνο σου κάθε μέρα.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε από εδώ και στο εξής για να σταματήσετε να χάνετε χρόνο:

  1. Έχετε ένα σχέδιο για την ημέρα
    Το μεγαλύτερο χάσιμο χρόνου είναι να μην έχεις κανενός είδους σχέδιο για την ημέρα ή την εβδομάδα. Όταν δεν έχουμε σχέδιο για την ημέρα, απλώς παρασυρόμαστε μέσα στη μέρα αντιδρώντας σε οτιδήποτε μας έρθει και δεν σημειώνουμε πρόοδο προς τους στόχους ή το σκοπό μας.

Παρακολουθούμε τις ειδήσεις και αφήνουμε τους πολιτικούς να μας εξοργίζουν και στη συνέχεια εμπλεκόμαστε σε πολιτικές συζητήσεις με άτομα που ίσως δεν γνωρίζουμε ή δεν συμμερίζονται τις απόψεις μας. Αυτές οι «συζητήσεις» μας απογοητεύουν, προκαλούν τα αρνητικά μας συναισθήματα- αυξάνονται -και μας αφήνουν να νιώθουμε θυμό και άδεια.

Αν σταματούσες και ρωτούσες τον εαυτό σου γιατί εμπλέκεσαι σε τέτοιες συζητήσεις, πιθανότατα θα ανακαλύψεις ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος. Είναι απλώς χάσιμο χρόνου. Δεν είναι πιθανό να πείσετε ένα άτομο που δεν συμμερίζεται τις πολιτικές σας πεποιθήσεις να αλλάξει τις δικές του.

Εάν η πολιτική είναι σημαντική για εσάς, τότε γίνετε πολιτικός. Εάν όχι, μείνετε μακριά από αυτές τις «συζητήσεις». Δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτα και είναι απλώς χάσιμο του χρόνου σας.

  1. Να είστε ενήμεροι για τους «χρονοκλέφτες» σας
    Το να έχετε επίγνωση του πού βρίσκονται οι «χρονοκλέφτες» σας είναι το πρώτο βήμα για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον διαθέσιμο χρόνο σας. Ξεκινώντας από τα βασικά, θα πρέπει να κάνουμε δουλειά που μας εμπνέει. Εάν η τρέχουσα δουλειά σας δεν σας εμπνέει, το να επενδύσετε λίγο χρόνο για να βρείτε ένα επάγγελμα που να σας εμπνέει θα ήταν μια καλή χρήση του χρόνου σας.

Το να παρακολουθείτε πόσο χρόνο ξοδεύετε χαζεύοντας τις ζωές των άλλων, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας άλλος τομέας που πρέπει να γνωρίζετε. Ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο κάνοντας κύλιση στις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης? Αν ναι, ίσως θα έπρεπε να περιορίζετε τον χρόνο που περνάτε εκεί κάθε μέρα.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄
Τι θα συμβεί αν μπορέσετε να τελειώσετε με την υπερένταση και να αρχίσετε να κάνετε τα δικά σας «θέλω»?

Τέλος το κατρακύλισμα Τώρα

Πόσο χρόνο περνάς μπροστά στην τηλεόραση κάθε μέρα? Εάν η καθημερινότητά σου περιλαμβάνει να γυρνάς σπίτι από τη δουλειά, ψυχικά εξαντλημένη μόνο για να ανοίξεις την τηλεόραση και να καθίσεις εκεί για τις επόμενες τρεις από τις τέσσερις ώρες χωρίς να παρακολουθείς εκπομπές ή ταινίες, σπαταλάς τον χρόνο σου.

  1. Ξεκινήστε τη μέρα με πρόθεση
    Εάν ξεκινάτε τη μέρα με πρόθεση με ένα σύνολο σημαντικών στόχων για να ολοκληρώσετε κάθε μέρα, μεγιστοποιείτε το χρόνο σας.

Για παράδειγμα, εάν ξυπνάτε το πρωί έχοντας ένα σχέδιο να αφιερώσετε τριάντα λεπτά γυμναστικής, μία ώρα να μελετήσετε ιταλικά και να συναντήσετε μερικές ώρες τους φίλους σας, αξιοποιείτε σωστά τον χρόνο σας. (Και αυτό είναι μόνο τρεισήμισι ώρες της ημέρας σας!)

Η υγεία και η φυσική κατάσταση, η εκπαίδευση και η οικοδόμηση σχέσεων δεν είναι σπάταλες δραστηριότητες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κοιτάξετε το ημερολόγιό σας πριν πάτε για ύπνο, να δείτε πού θα είστε την επόμενη μέρα και να προσθέσετε τις δραστηριότητες που θέλετε να κάνετε εκείνη την ημέρα.

Ολοκληρώνοντας τους στόχους σας για την ημέρα, θα νιώσετε ότι είχατε μια μέρα με νόημα, και από αυτό θα πηγάζει πολύ θετική ενέργεια. Θα σας εμπνεύσει να κάνετε περισσότερα από τα ίδια την επόμενη μέρα.

Το να έχετε μερικούς στόχους που σας βελτιώνουν ως άτομο, αυξάνουν τα θετικά σας συναισθήματα και διατηρούν την υγεία σας είναι το μόνο που χρειάζεστε για να βεβαιωθείτε ότι αξιοποιείτε στο έπακρο τον χρόνο σας.

Μην σπαταλάς τη ζωή σου. Κράτησε μια ισορροπία.

πηγή: https://maninamag.wordpress.com/


1 responses to “ώρα να σταματήσετε να σπαταλάτε τη ζωή σας

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

CLUB ALPINO ITALIANO - Sez. "G. De Lorenzo" - Lagonegro (PZ)

“Nei grandi spazi della montagna, nei suoi alti silenzi, l’uomo non distratto può cogliere il senso della sua piccolezza e la dimensione infinita della sua anima"

Clio

Rivista culturale multimediale aperiodica

Bagatelle

Quisquilie, bagatelle, pinzillacchere...

Poems For Bulletin Boards

Ellen Grace Olinger

Elwood Writers

Every second Tuesday since 2007

Literary Revelations

Independent Publisher of Poetry and Prose

Jolie Fiole & Beau Flacon

Ensemble pour la liberté... à Le Plan, Cazères - 31220