Μήπως; Οι αρχαίοι τα βρήκαν όλα πριν από εμάς;
(σταθείτε στις εφευρέσεις)
Αστρονομία
Βιολογία
Ιατρική
Παλαιοντολογία
Γεωγραφία
Φυσική
Ψυχολογία ΨΧ
Φιλοσοφία
Τεχνολογία
Μουσική
Ιστορία
Ζωή
Πολιτισμός
Έρευνα
Δυο ντοκιμαντέρ της ΕΤ-3 από την σειρά «Το σύμπαν που αγάπησα».
Σκηνοθέτης: Κώστας Χαραλάμπους
Επιστημονική επιμέλεια,Παρουσίαση : Στράτος Θεοδοσίου, Μάνος Δανέζης
Η γεωμετρία του Riemann
Ο παράξενος κόσμος του θείου Αλβέρτου
ΙΑΤΡΙΚΗ
Ayurveda ένα πανάρχαιο Iνδικό, παραδοσιακό σύστημα Ιατρικής
Η λέξη «Ayurveda» αποτελείται από δύο συστατικά:
1. AYUS = Ζωή, Ζωτική Δύναμη, Υγεία
2. VEDA = Ολοκληρωμένη Γνώση, Επιστήμη
Η Αγιουρβέδα είναι ένα πανάρχαιο ινδικό, παραδοσιακό σύστημα Ιατρικής, ηλικίας άνω των 6000 ετών. Η Αγιουρβέδα αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν ολότητα, εξετάζοντας τη φύση του και στα τρία επίπεδα ύπαρξης (σωματικό-νοητικό-ψυχικό). Εξετάζει την υγεία από μία ολιστική σκοπιά, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η διατροφή, το περιβάλλον (έμψυχο και άψυχο) τον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο σκέψης μας, την κληρονομικότητα. Στόχος της είναι η υγιεινή διαβίωση και μακροζωία σε συνδυασμό με την πνευματική εξέλιξη και επιτυχία.
Οι βασικές αρχές
Κατά την Αγιουρβέδα, ο άνθρωπος για να ζήσει χρειάζεται 5 στοιχεία, τα οποία είναι ο Αιθέρας, ο Αέρας, το Πυρ, το Ύδωρ και η Γη και υπάρχουν σε όλη τη Δημιουργία και φυσικά και στον άνθρωπο. Εξετάζοντας απλά το όλο θέμα μπορεί κανείς να πει ότι για να υπάρξει η ζωή του κάθε ανθρώπου, χρειάζεται τροφή για να θρέψει το σώμα του (Γη), νερό για να πιει (Ύδωρ), ήλιο και φως (Πυρ), αέρα για να αναπνέει (Αέρας) και χώρο για την ύπαρξή του (Αιθέρας). Τα πέντε αυτά στοιχεία της Δημιουργίας, υπάρχουν στα φιλοσοφικά συστήματα όλων των λαών του κόσμου, από την Αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία, μέχρι την Κίνα και την Κεντρική Αμερική.
Οι συνδυασμοί των 5 στοιχείων από τα οποία αποτελείται το σώμα μας διαμορφώνουν τα doshas: Vata, Pitta, Kapha (τις ολοκληρωμένες αρχές που ελέγχουν όλες τις σωματικές και πνευματικές λειτουργίες). Η ισορροπία τους θεωρείται στην Αγιουρβέδα βασική προϋπόθεση για την τέλεια υγεία. Παράγοντες ισορροπίας τους αποτελούν: η διατροφή, η κίνηση, ο τρόπος ζωής και ο τρόπος σκέψης.
Από τη στιγμή που γεννιέται ένας άνθρωπος τα Doshas που υπάρχουν ήδη μέσα του, βρίσκονται σε μία χαρακτηριστική γι’ αυτόν σχέση, όσον αφορά τα σωματικά και πνευματικά χαρακτηριστικά του. Γι’ αυτόν το λόγο στην Αγιουρβέδα μιλάμε για συγκεκριμένο Αγιουρβεδικό τύπο ή ιδιοσυγκρασία. Αυτός ο διαχρισμός μας επιτρέπει να μιλάμε για πιθανή φιλασθένεια του κάθε ατόμου και εξηγεί τις εκάστοτε αντιδράσεις του στην διατροφή, στα εξωτερικά ερεθίσματα, στο κλίμα και στις συνθήκες ζωής. Υπάρχουν λοιπόν 10 αγιουρβεδικοί τύποι: οι τρεις Vata, Pitta, Kapha και οι συνδυασμοί τους.
Τύποι Ιδιοσυγκρασιών
Ο κάθε τύπος έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόσο από την πλευρά της ψυχολογίας όσο κι από τη σωματική.
VATA – Αέρινος τύπος
Το κύριο στοιχείο που χαρακτηρίζει την Αέρινη Ιδιοσυγκρασία – Vata, είναι η κίνηση και η ευμεταβλητότητα.
Το κύριο στοιχείο του τύπου του αέρα είναι η ευμεταβλητότητα, η οποία διαρρέει όλα τα επίπεδα. Τα άτομα αυτά κινούνται συνεχώς και σωματικά αλλά και ψυχικά. Έχουν πολλές ιδέες αλλά τους λείπει η οργάνωση, έχουν αδύνατη μνήμη και μεταπηδάνε από θέμα σε θέμα. Πολύ συχνά εμφανίζουν πονοκεφάλους ταχυκαρδίες, αρρυθμίες, δύσπνοιες, κολίτιδες. Είναι άνθρωποι που σκέφτονται συνεχώς και ασχολούνται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα αλλά σπάνια τελειώνουν αυτά που αρχίζουν.
PITTA – Πύρινος τύπος
Το κύριο στοιχείο της Πύρινης Ιδιοσυγκρασίας – Pitta, είναι το στοιχείο της θερμότητας και τακτικότητας.
Ο τύπος της φωτιάς είναι ο τύπος της τάξης. Όταν ασχολείται με κάτι είναι της λεπτομέρειας και της συστηματοποίησης. Τον ενοχλεί η αταξία τα θέλει όλα στη θέση τους. Τα σωματικά του προβλήματα σχετίζονται με φλεγμονές στις οποίες υπάρχει το στοιχείο του καψίματος. Συχνά εμφανίζει έλκη στο στομάχι και διάφορα ηπατικά προβλήματα. Δεν ανέχεται τη ζέστη και ιδρώνει υπερβολικά.
KAPHA – Υδάτινος τύπος
Το κύριο χαρακτηριστικό της Υδάτινης Ιδιοσυγκρασίας – Kapha, είναι η νωχελικότητα και η βραδύτητα
Ο τύπος του νερού είναι ο βραδύς νωχελικός τύπος που τα βασικά του προβλήματα έχουν σχέση με κατακράτηση του νερού. Έχουν τάση για πάχος και δύσκολα χάνουν βάρος. Στον συναισθηματικό τομέα είναι οι ήρεμοι χαρακτήρες που είναι σταθεροί και δεν θέλουν να αλλάζουν τις συνήθειες τους. Δεν είναι θεωρητικοί ούτε ιδιαίτερα οργανωτικοί αλλά είναι ιδανικοί στο να κρατάνε αυτά που υπάρχουν. Έχουν υπομονή και εύκολα μπαίνουν στη θέση των άλλων. Η μνήμη τους είναι πολύ δυνατή και δεν εκνευρίζονται εύκολα.
Για να ανακαλύψετε την δική σας ιδιοσυγκρασία (dosha) θα πρέπει να απαντήσετε σε τεστ εδώ για ελληνικά (αθροίστε τις βουλίτσες ανά στήλη 1η στηλη Βάτα,2η,Πίττα και 3η Κάφα) και εδώ για αγγλικά.
Οι doshas που κυριαρχούν είναι συνήθως δύο. Στον κάθε άνθρωπο η κυρίαρχη dosha, με την μεγαλύτερη αναλογία είναι αυτή που καθορίζει κατά κύριο λόγο την ιδιοσυγκρασία του. Για τον κάθε τύπο ανθρώπου, σύμφωνα πάντα με την Αγιουρβέδα συνίσταται μια συγκεκριμένη διατροφή. Κάποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται ανάλογα με τον αγιουρβεδικό τύπο γιατί επιφέρουν ανισορροπία στις doshas.
Τρόφιμα που φέρνουν ισορροπία για τον Τύπο Pitta
Φρούτα
Μήλα, αβοκάντο, μούρα, χουρμάδες, σύκα, σταφύλια, μάνγκο, πεπόνι, αχλάδι, ανανάς. Συνιστώνται τα γλυκά φρούτα και όχι τα ξινά.
Λαχανικά
Αγκινάρες, σπαράγγια, μπρόκολο, κουνουπίδι, αγγούρι, σέλινο, πράσινα φασόλια, σαλάτες, μανιτάρια, μαϊντανός, μπιζέλια, πατάτες, κολοκυθάκια. Τα γλυκά και πικρά
Κρέας
Άσπρο κρέας κοτόπουλου και γαλοπούλας, ψάρια του γλυκού νερού, γαρίδες (όχι υπερβολικές ποσότητες) είναι ισορροπητικά. Αντίθετη δράση έχουν: το μοσχαρίσιο κρέας, η πάπια, το χοιρινό κρέας, το κρέας του ελαφιού και τα θαλασσινά.
Βότανα, Μπαχαρικά και Καρυκεύματα
Σιρόπι από σφεντάμι, συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων, σιρόπι από κριθάρι, σιρόπι από μαύρο ρύζι και άλλες γλυκαντικές ύλες εκτός από το μέλι και τη μελάσα. Καρύδα, κολίανδρος, κύμινο, μάραθος, αγγουράκι τουρσί, μέντα, φλούδες πορτοκαλιού, δυόσμος, σαφράν, μέντα, βλαστοί, είναι ισορροπητικά. Αντίθετη δράση έχουν: πιπεριές chilli, σκόρδο, τζίντζερ, μουστάρδα, λεμόνι, μαγιονέζα, κρεμμύδια, πίκλες, αλάτι, σουσάμι, sauce σόγιας
Γαλακτοκομικά
Βούτυρο (ανάλατο), τυρί cottage, μετρίως μαλακά τυριά, γάλα αγελαδινό και κατσικίσιο είναι ισορροπητικά. Αντίθετη δράση έχουν: βούτυρο με αλάτι, σκληρά τυριά, τυρί .
Τρόφιμα που φέρνουν ισορροπία για τον Τύπο Vata
Φρούτα
Βερίκοκα, αβοκάντο, μπανάνες, μούρα, φρέσκα σύκα, σταφύλια, ακτινίδιο, λεμόνια, πεπόνι, πορτοκάλια, ροδάκινα, ανανάς, δαμάσκηνα, φράουλες. Τα γλυκά φρούτα βοηθούν στην ισορροπία και συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης αποξηραμένων φρούτων.
Λαχανικά
Αγκινάρες, σπαράγγια, τεύτλα, καρότα, αγγούρι, πράσινα φασόλια, πράσο, μουστάρδα, μπάμιες, ελιές, κρεμμύδια, πατάτες, νεροκάρδαμο, κολοκυθάκια. Συνιστάται αποφυγή ωμών λαχανικών, διότι τα μαγειρεμένα θεωρούνται περισσότερο ισορροπημένα.
Κρέας
Μοσχάρι, κοτόπουλο ή γαλοπούλα (άσπρο κρέας), πάπια, αυγά, ψάρια του γλυκού νερού, θαλασσινά, γαρίδες.
Βότανα, Μπαχαρικά και Καρυκεύματα
Σιρόπι μαύρου ρυζιού, μέλι, σιρόπι από σφεντάμι, μελάσα, άλλες γλυκαντικές ύλες εκτός από τη μαύρη ζάχαρη, αρωματικό πιπέρι, απόσταγμα αμυγδάλου, άνηθος, βασιλικός, φύλλα δάφνης, μαύρο πιπέρι, αγριοκύμινο, κάρδαμο, χαμομήλι, κανέλα, γαρύφαλλο, κολίανδρος, καρύδα, τυρί cottage, κύμινο, μάραθος, σκόρδο, αγγουράκι τουρσί, τζίντζερ, μουστάρδα, μοσχοκάρυδο, κρεμμύδι, ρίγανη oregano, μαϊντανός, δυόσμος, παπαρουνόσπορος, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, δυόσμος, σπιρουλίνα, εστραγκόν, θυμάρι, πίκλες, σόγια sauce, βανίλια.
Γαλακτοκομικά
Βούτυρο ζωικό, αγελαδινό γάλα και τυρί, κατσικίσιο γάλα και τυρί, γιαούρτι. Όλα με μέτρο.
Τρόφιμα που φέρνουν ισορροπία για τον Τύπο Kapha
Φρούτα
Μήλα, ροδάκινα, μούρα, κεράσια, αποξηραμένα σύκα, μάνγκο, ροδάκινα, αχλάδια, ρόδι, δαμάσκηνα, σταφίδες είναι ισορροπητικά. Τα γλυκά φρούτα όπως οι μπανάνες και τα ξινά όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα grapefruit έχουν αρνητική επίδραση.
Λαχανικά
Σπαράγγια, παντζάρια, πράσινα μέρη των τεύτλων, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελών, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, σέλινο, μελιτζάνες, σκόρδο, πράσινα φασόλια, σαλάτες, πράσο, μαρούλι, μανιτάρια, μπάμιες, κρεμμύδια, μαϊντανός, πιπέρι, πατάτες, σπανάκι, βλαστοί, γογγύλια, νεροκάρδαμο. Τα ωμά, καυτερά και πικρά λαχανικά είναι ισορροπητικά. Αντίθετη δράση έχουν τα γλυκά και χυμώδη λαχανικά/
Κρέας
Σκούρο κρέας κοτόπουλου και γαλοπούλας και αυγά είναι ισορροπητικά. Μοσχάρι, πάπια, ψάρια του γλυκού νερού, αρνί, χοιρινό, θαλασσινά, γαρίδες και ελάφι έχουν αντίθετη δράση.
Βότανα, Μπαχαρικά και Καρυκεύματα
Αρωματικό πιπέρι, άνηθος, βασιλικός, μαύρο πιπέρι, αγριοκύμινο, κάρδαμο, κανέλα, γαρίφαλο, κολίανδρος, κύμινο, άνηθος, σκόρδο, τζίντζερ, μέντα, σπόροι μουστάρδας, μοσχοκάρυδο, κρεμμύδι, ρίγανη, πάπρικα, μαϊντανός, δυόσμος, παπαρουνόσπορος, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μέντα, εστραγκόν, θυμάρι, είναι ισορροπητικά.
Γαλακτοκομικά
Αγγουράκι τουρσί, κατσικίσιο γάλα και αραιωμένο γιαούρτι (1:4, γιαούρτι: νερό) είναι ισορροπητικά. Βούτυρο, τυρί, ζωικό βούτυρο, αγελαδινό γάλα, παγωτό και γιαούρτι έχουν αντίθετη δράση.
Μια εφαρμογή διάγνωσης και προτεινόμενης θεραπείας υπάρχειεδώ.
Πηγή: Τα βιβλία του Chopra Deepak
– Το Αγιουρβέδα Συμβουλές και μυστικά Εκδόσεις Κλειδάριθμος
—- http://www.ayurveda.gr/test.phtml
—- http://www.holisticonline.com/w_ayurveda-dvikruti1.htm
—-http://www.ygeia-evexia.gr/articles2.asp?aid=8
—-http://www.therapsayurveda.gr/diagnostic_test/index.php?parent=1
========================================
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Ερατοσθένης 3ος π.Χ αιώνας: Η πρώτη μέτρηση της Γης …και ο πρώτος χάρτης.
Ο Ερατοσθένης (Κυρήνη 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος και αστρονόμος. Θεωρείται ο πρώτος που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς. Ακόμα κατασκεύασε ένα χάρτη του κόσμου όπως τον θεωρούσε.
Το έργο του
Έκανε αρκετές σημαντικές συνεισφορές στα Μαθηματικά και ήταν φίλος του σπουδαίου μαθηματικού Αρχιμήδη. Γύρω στο 225 π.Χ. εφηύρε τον σφαιρικό αστρολάβο, που τον χρησιμοποιούσαν ευρέως μέχρι την εφεύρεση του πλανηταρίου τον 18ο αιώνα.
Αναφέρεται από τον Κλεομήδη στο Περί της κυκλικής κινήσεως των ουρανίων σωμάτων ότι γύρω στο 240 π.Χ. υπολόγισε την περιφέρεια της Γης χρησιμοποιώντας το ύψος του Ηλίου κατά την εαρινή ισημερία σε δύο διαφορετικά γεωγραφικά σημεία, που όμως βρίσκονταν στον ίδιο (περίπου) μεσημβρινό: κοντά στην Αλεξάνδρεια και στη νήσο Ελεφαντίνη -όπου ο Ήλιος ήταν στο ζενίθ του ουρανού- κοντά στη Συήνη (σημερινόΑσουάν, Αίγυπτος).
Ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης σε252.000 στάδια. Δεν ξέρουμε όμως την ακρίβεια της μέτρησης, καθώς δεν ξέρουμε ποιο είδος σταδίου χρησιμοποίησε. Αν χρησιμοποίησε το αττικό στάδιο (184,98 μέτρα) τότε υπολόγισε την περιφέρεια σε 46.615 χιλιόμετρα. Αν χρησιμοποίησε το οδοιπορικό στάδιο (157,50 μέτρα) τότε την υπολόγισε σε 39.690 χιλιόμετρα που είναι αρκετά καλός υπολογισμός, με δεδομένο ότι σήμερα υπολογίζεται σε 40.007,86 χιλιόμετρα, ενώ στη Γαλλική Επανάσταση είχε οριστεί να είναι 40.000 χιλιόμετρα.
Επινόησε επίσης το σύστημα των γεωγραφικών παραλλήλων. Διατύπωσε δε την υπόθεση, ότι είναι δυνατόν να ταξιδέψουμε κατά μήκος μιας γεωγραφικής παράλληλου ξεκινώντας από την Ιβηρία και να φτάσουμε έως την Ινδία, διαπλέοντας τον Ατλαντικό ωκεανό. Ο Στράβων που διέσωσε και μας μετέφερε την θεωρία αυτή, προσέθεσε μάλιστα, ότι στο ταξίδι αυτό ίσως να συναντούσαμε νέα άγνωστα μέρη ξηράς.[1]
Επίσης εφηύρε έναν τρόπο υπολογισμού των πρώτων αριθμών γνωστό ως το κόσκινο του Ερατοσθένη.
Ο όρος Γεωγραφία αποδίδεται στον Ερατοσθένη.
Η μέτρηση της περιφέρειας της γης από τον Ερατοσθένη
Ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η μέτρηση της περιφέρειας της γης από τον Ερατοσθένη τον 3 π.Χ. αιώνα. Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία 7ο με την κατακόρυφο του τόπου. Στη συνέχεια μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας – Συήνης και υπολόγισε, όπως φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί, με αξιοζήλευτη ακρίβεια την περιφέρεια της γης.
Επίσης, ο όρος Γεωγραφία αποδίδεται στον Ερατοσθένη.
Ο παγκόσμιος χάρτης κατά τον Ερατοσθένη
Εκτός από την ακτίνα της Γης ο Ερατοσθένης προσδιόρισε την καμπυλότητα του ελλειψοειδούς.
Πηγή:http://el.wikipedia.org
========================================
ΠΑΙΔΕΙΑ
Το πρώτο ελληνικό κρατικό πανεπιστήμιο
* Στο Μουσείο και στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας κατέφευγαν τα φωτεινότερα πνεύματα κάθε εποχής
Θα ήταν σαδισμός αν επέμενα, καταμεσής του καλοκαιριού και ενώ οι περισσότεροι αρμόδιοι και μη απολαμβάνουν τη θάλασσα και τον ήλιο, να ασχοληθώ με ζητήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως είχα κατά νου. Ολοταχώς… ανέκρουσα πρύμναν και αναζήτησα ανάλογο θέμα από την… ανώδυνη αλλά και πάντα γόνιμη ελληνική αρχαιότητα. Ενα μάλιστα πρόσφατο ταξίδι μου στη γη των Φαραώ μού έδωσε την ιδέα να αναφερθώ στο πρώτο ελληνικό κρατικό ερευνητικό ίδρυμα, σ’ αυτό δηλαδή που έστησε στην Αλεξάνδρεια κατά τους ελληνιστικούς χρόνους η δυναστεία των Πτολεμαίων.
H Αλεξάνδρεια, ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα της αρχαιότητας, ιδρύθηκε, ως γνωστόν, το 323 π.X. από τον Αλέξανδρο. Αμέσως μετά το θάνατο του τελευταίου οι Διάδοχοί του επιδόθηκαν σε σκληρό ανταγωνισμό επιδιώκοντας να καταστήσουν τα βασίλειά τους ηγετικές δυνάμεις τόσο σε στρατιωτικό-οικονομικό όσο και σε πολιτιστικό-πνευματικό επίπεδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αλεξάνδρεια το Μουσείο και η Βιβλιοθήκη, δύο δηλαδή ιδρύματα που μαζί μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα ερευνητικό αλλά και εκπαιδευτικό κέντρο, με άλλα λόγια ένα πανεπιστήμιο, είχαν κτιστεί στο χώρο των ανακτόρων. Επομένως, με άλλα λόγια, από τον ίδιο χώρο εκπορεύονταν η διοικητική, στρατιωτική και οικονομική πολιτική του κράτους αλλά συγχρόνως και η νέα γνώση. Οι αρχαίοι συγγραφείς δεν είναι σύμφωνοι για το ποιος ακριβώς από τους πρώτους Πτολεμαίους έστησε τα δύο παραπάνω ιδρύματα. Αλλοι κάνουν λόγο για τον ίδιο τον ιδρυτή της δυναστείας, τον Πτολεμαίο A’, γιο του Λάγου, αποκαλούμενο και Σωτήρα (315-284 π.X.) και άλλοι για τον διάδοχό του Πτολεμαίο B’, γνωστό και ως Φιλάδελφο (284-246 π.X). Ολοι τους ωστόσο συμφωνούν ότι σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης έπαιξε ο Δημήτριος ο Φαληρεύς, ένας Αθηναίος φιλόσοφος, οπαδός της αριστοτελικής σκέψης, και πολιτικός. Γι’ αυτό και στην είσοδο της σύγχρονης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, που πριν από μερικά χρόνια ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO και μάλιστα περίπου στη θέση της παλιάς, έχει στηθεί το άγαλμα του ανδρός αυτού. Ο Δημήτριος ο Φαληρεύς, μετά την εκδίωξή του από την Αθήνα, ξέρουμε ότι κατέφυγε στην αυλή του Πτολεμαίου Σωτήρα, του οποίου και έγινε σύμβουλος. Ωστόσο η βασιλική αυτή εύνοια εξανεμίστηκε μόλις στο θρόνο της Αιγύπτου ανέβηκε ο Πτολεμαίος ο Φιλάδελφος, ο οποίος και τον εξόρισε. Επομένως την ίδρυση και τα πρώτα βήματα του σημαντικότερου πανεπιστημονικού κέντρου της ελληνικής αρχαιότητας θα πρέπει να την αποδώσουμε στον Πτολεμαίο A’, ενώ στο διάδοχό του την περαιτέρω ανάπτυξη και οργάνωσή του.
Το Μουσείο – καμιά σχέση δεν έχει με τα σημερινά μουσεία αλλά επρόκειτο για χώρο όπου θεραπεύονταν οι Μούσες, οι προστάτιδες των επιστημών – διέθετε ιδιωτικά ενδιαιτήματα, μεγάλη τραπεζαρία, εκτεταμένους κήπους με σκιερά δένδρα και εξέδρες, βιβλιοθήκες, πλούσιους βοτανικούς και ζωολογικούς κήπους και ποικίλα εργαστήρια, ακόμη και ανατομεία. Μεγάλοι γιατροί που χρησιμοποιούσαν πτώματα θανατοποινιτών έκαναν αλματώδη βήματα στην ανατομία και τη χειρουργική με τη βοήθεια βέβαια της τεχνικής της ταρίχευσης που είχε μια μακρά παράδοση στη φαραωνική Αίγυπτο. Στη Βιβλιοθήκη συγκεντρώθηκαν βιβλία στα οποία είχε καταγραφεί όχι μόνο η ελληνική γνώση της εποχής αλλά και η παγκόσμια. Ο χρήστης της Βιβλιοθήκης μπορούσε να συμβουλευτεί εκτός από το πλήθος των ελληνικών βιβλίων και αιγυπτιακά, ινδικά – ανάμεσά τους και βουδιστικά -, περσικά, βαβυλωνιακά, ασσυριακά, φοινικικά, εβραϊκά κ.ά. συγγράμματα, κάποια μάλιστα από αυτά μεταφρασμένα και στα ελληνικά. Οι Πτολεμαίοι διέθεταν τεράστια ποσά για να εμπλουτίσουν τη Βιβλιοθήκη, μη διστάζοντας να χρησιμοποιούν ακόμη και ανορθόδοξα μέσα. Και εκτός από το διαρκή εμπλουτισμό της και τη συνακόλουθη αναζήτηση νέων χώρων για τη στέγασή της – ίδρυσαν και θυγατρικές βιβλιοθήκες – φρόντιζαν φυσικά και για το αναγκαίο προσωπικό της.
Στο Μουσείο και στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας κατέφευγαν τα φωτεινότερα πνεύματα κάθε εποχής. Οι Πτολεμαίοι τους παρείχαν όλα τα μέσα και τις ανέσεις για την απρόσκοπτη ενασχόληση με την επιστήμη και την έρευνα. Πλούσια χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, καλά εξοπλισμένα εργαστήρια, δωρεάν σίτιση και διαμονή, υψηλές αποδοχές, φορολογικές απαλλαγές, ενίοτε και ασυλία. Απέβλεπαν όχι μόνον στην πολυμάθεια αλλά και στη συνεχή ανανέωση των επιστημονικών μεθόδων.
Επίμετρο. H συμβολή των Πτολεμαίων στην καλλιέργεια και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού είναι γνωστή. Ο ρόλος τους στην αποθησαύριση της ως τις μέρες τους παγκόσμιας γνώσης και στην προώθηση της έρευνας σ’ όλους τους επιστημονικούς τομείς των καιρών τους. Ασπαζόμενοι αριστοτελικές αντιλήψεις πίστευαν ότι το μέλλον του βασιλείου τους εξαρτάται από την παραγωγή νέας γνώσης, κάτι που προϋποθέτει τη γνώση των κατακτήσεων και των επιτευγμάτων του παρελθόντος. Οι ίδιοι διέθεταν αξιοσημείωτη πνευματική καλλιέργεια και αρκετά μέλη της δυναστείας τους, συμπεριλαμβανομένου και του ιδρυτή της, υπήρξαν δόκιμοι συγγραφείς. Για την οικογένειά τους δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Καταγόταν από τη Δυτική Μακεδονία και μάλιστα από την περιοχή της Εορδαίας. Ως αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς τους στο χώρο των γραμμάτων και των επιστημών θα ήταν νομίζω καλή ιδέα αν το νεοϊδρυμένο αλλά… αβάπτιστο ακόμη πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας ονομαζόταν Πτολεμαίον ή Πτολεμαϊκόν.
Ο κ. Μιχάλης A. Τιβέριος είναι καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2005, 00:00
Πηγή : http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=167580
Σχετικό βιβλίο: Τα αστέρια της Βερενίκης-Ντένι Γκετζ
======================================================================
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Από τα μπιτ στα κιούμπιτ
Μια νέα επανάσταση των υπολογιστών βρίσκεται προ των πυλών: οι «κβαντικοί» υπολογιστές.
Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν πως η πληροφορική όπως την ξέρουμε σήμερα φτάνει στο τέλος της.τα μικροτσίπ πυριτίου αγγίζουν τα όρια της εξέλιξής τους και οι ερευνητές στρέφουν την προσοχή τους σε άλλους τομείς: Νανοτεχνολογία, μοριακοί υπολογιστές και υπολογιστές από DNA. όμως το όνειρο και η κρυφή ελπίδα όλων είναι
οι κβαντικοί υπολογιστές. Πρόκειται για υπολογιστικές μηχανές οι οποίες δεν θα λειτουργούν σύμφωνα με τους κλασικούς νόμους της ηλεκτρονικής αλλά με τους αλλόκοτους νόμους της κβαντικής μηχανικής. Εκεί στο θολό κόσμο των υποατομικών σωματιδίων κάθε πληροφορία δεν παίρνει την μορφή 0 ή 1 αλλά 0 και 1 ταυτόχρονα. Τί σημαίνει αυτό? τεράστιες ταχύτητες επεξεργασίαςκαι ασύλληπτη υπολογιστική ισχύ, που ισοδυναμεί με τις μαθηματικές πράξεις που θα έκαναν όλοι οι τωρινοί υπολογιστές σε ολόκληρη τη ζωή του σύμπαντος! Αρκεί να αναφέρουμε ό,τι 300 κιουμπιτ αρκούν για να ξεπεράσουν ΟΛΟΥΣ τους υπολογιστές.
Πιστεύεται ό,τι σε 5-10 χρόνια οι πρώτοι κβαντικοί υπολογιστές θα μπουν στη πρίζα. Τα πρώτα πειραματικά μοντέλα είναι ήδη γεγονός, ενώ μυστικές υπηρεσίες στρατιωτικοί οργανισμοί περιμένουν εναγωνίως την έλευση της «κβαντικής» πληροφορικής.κλασικός υπολογιστής 0 ή 1 (μπιτ)
κβαντικός υπολογιστής 0 ή 1 ή ο συνδιασμός των δυο (κιουμπιτ ή κβαντα μπιτ)απαραβίαστα κλειδιά
Για την κωδικοποίηση των απορρήτων μηνυμάτων χρησιμοποιούνται ακολουθίες αριθμών που ονομάζονται ¨κλειδιά¨.Με τα κιουμπιτ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ασφαλή κλειδιά τα οποία θα ήταν αδύνατο να «σπάσουν»
μεταφορά
Στον κβαντικό κόσμο υφίσταται το φαινόμενο της τηλεμεταφοράς : οι ιδιότητες των σωματιδίων μπορούν να μεταφερθούν από το ένα σημείο στο άλλο. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους κβαντικούς υπολογιστές, για να μεταφερθεί η πληροφορία ενός κιουμπιτ από το ένα σημείο στο άλλο…
Υπάρχουν όμως και αρνητικά αν καταφέρουμε να κατασκευάσουμε έναν υπολογιστή με <<μόλις>> 300 κιουμπιτ, θα έχουμε θεωρητικά μεγαλύτερη ισχύ υπολογισμών σε σχέση με οποιονδήποτε κλασικό υπερυπολογιστή. Αν και ένας τέτοιος υπολογιστής δεν θα μπορεί να αξιοποιεί πλήρως την ισχύ του. Αφού τα κιουμπιτ τείνουν να μεταμορφώνονται, τυχαία, σε απλά μπιτ. Για αυτό το λόγο ένας καλός κβαντικός υπολογιστής πρέπει να ξοδεύει περίπου το 99% του χρόνου για να διορθώνει τα αποτελέσματά του. Υπάρχει ήδη?
Και όμως οι πρώτοι κβαντικοί υπολογιστές ίσως υπάρχουν ήδη, κρυμμένοι, για παράδειγμα στις αίθουσες του αμερικανικού πενταγώνου. Είναι τεχνητά δυνατό και σίγουρα οι μυστικές υπηρεσίες ποθούν διακαώς αυτή την τεχνολογία. Γιατί?Υπολογίζεται πως χρειάζονται πολλά δισεκατομμύρια χρόνια για να μπορέσουν όλοι οι υπάρχοντες υπολογιστές να αποκρυπτογραφήσουν ένα μήνυμα με ένα κλειδί 1024 μπιτ,το τωρινό στάνταρ για τις άκρως απόρρητες επικοινωνίες. Αντίθετα ένας κβαντικός υπολογιστής θα χρειαζόταν μόλις λίγες ημέρες. Η διακύβευση είναι τεράστια: Όποιος αποκτήσει τον πρώτο λειτουργικό κβαντικό υπολογιστή, αυτομάτως θα έχει πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία σε παγκόσμιο επίπεδο.Πηγή:http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=39720&page=1
Όλα τα παραπάνω είναι μια περίληψη των όσων έγραψε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παλιούρης στο περιοδιοκό Focus
www.cordis.europa.eu/ist/fet/qipc-eu.htm σελίδα της Ε.Ε. αφιερωμένη στην έρευνα για τους κβαντικούς υπολογιστές
==========================================================================
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Μία πλήρης έρευνα για την εξέλιξη των ειδών εδώ…
Αξιοπρόσεχτα σημεία λειτουργίας του εγκεφάλου!
Ας θυμηθούμε τη γνωστή παραβολή για την αναζήτηση της πραγματικότητας και της «αλήθειας». Σ αυτήν, η «πραγματικότητα» παρομοιάζεται με έναν τεράστιο ελέφαντα τον οποίο προσπαθούν να περιγράψουν μικρά ποντίκια (εμείς), που το ερευνητικό τους πεδίο είναι ανάλογο του μεγέθους τους. Το καθένα περιγράφει σαν καθολικό συμπέρασμα της έρευνάς του αυτό που μπορεί να δει: Το ποντίκι που είναι στην ουρά περιγράφει την ουρά και την ονομάζει ελέφαντα, το ποντίκι που είναι στο αυτί του δίνει τα χαρακτηριστικά του αυτιού κοκ. Κανένα δεν βλέπει ΤΟΝ ελέφαντα!
Αν θέσουμε τον όρο «συνείδηση υψηλού επιπέδου» για να
ορίσουμε τη δυνατότητα ενός νού να αυτο-αναγνωρίζεται και να συμπεριφέρεται με επίγνωση του εαυτού του, θα την βρούμε και σε θαλάσσια θηλαστικά όπως η φάλαινα και το δελφίνι και ακόμη περισσότερο στα πρωτεύοντα όπως οι ουρακοτάγκοι και οι χιμπατζήδες..
Το αριστερό ημισφαίριο είναι κατά κανόνα η έδρα του κέντρου του λόγου στα δεξιόχειρα άτομα (κυρίαρχο ημισφαίριο).
Εχουμε λοιπόν δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια, συμμετρικά ως προς την ανατομία τους αλλά καθόλου δίδυμα στη λειτουργία τους. Το καθένα αποτελεί την έδρα διαφορετικών επεξεργασιών, συχνά μάλιστα «ανταγωνιστικών» μεταξύ τους. Επιγραμματικά θα περιγράψουμε το προφίλ του καθένα: Το αριστερό είναι το ομιλούν ημισφαίριο, έδρα όλων των λειτουργιών του λόγου, το δεξί είναι «βουβό», έδρα οπτικο-χωροταξικών ικανοτήτων. Το αριστερό εκτελεί αναλυτικές επεξεργασίες σειριακού τύπου, το δεξί είναι ολιστικό-συνθετικό, όντας παράλληλου τύπου επεξεργαστής. Το αριστερό μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε «εύθυμο και αισιόδοξο» (λόγω μιας «απογύμνωσης» του συναισθήματος με διαδικασίες λογικού τύπου), ενώ το δεξιό είναι η έδρα των πρωτόγονων αντιδράσεων. Ακόμη είναι η έδρα της μουσικής, της ονειροπόλησης, της «μεταφοράς» της φαντασίας και της διαίσθησης. Οφείλουμε βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη και αν τα βάλουμε να εργαστούν μόνα τους, θα καταλήξουμε σε ίσο βαθμό μετρήσιμης ευφυίας, αλλά οπωσδήποτε μέσω διαφορετικών στρατηγικών. Στο παλαιό δε ζήτημα των διαφορών των δύο φύλων, έρχεται η απάντηση ότι ο θηλυκός εγκέφαλος έχει λιγότερο εξειδικευμένα τα δύο ημισφαίρια, ενώ ο αρσενικός έχει έντονη εξειδίκευση (πλαγίωση) με πιθανή υπεροχή του δεξιού. Αξιο σχολίου είναι λοιπόν ότι με βάση αυτό, οι άντρες δεν διαθέτουν λιγότερη διαίσθηση (με την συνολικότερη έννοια των ολιστικών βουβών διεργασιών και όχι οπωσδήποτε με την έννοια που της δίνει η λαική ψυχολογία), αλλά η διαισθητική τους αυτή διάσταση δεν βρίσκει έκφραση λεκτική, κάτι που είναι προσφορότερο στις γυναίκες.
H κρισιμότητα κάποιων περιόδων στην «καλωδίωση» του εγκεφάλου φάνηκε ότι δεν αφορά μόνο αισθητηριακές ή βασικές ενστικτώδεις συμπεριφορές, αλλά και πολυπλοκότερες συμπεριφορές που αφορούν την κοινωνικοποίηση και τον «χαρακτήρα», καθώς και τις ανώτερες νοητικές λειτουργίες όσον αφορά τον άνθρωπο. Πίθήκοι πχ που αποστερήθηκαν σε κρίσιμες χρονικές περιόδους την μητρική παρουσία, δεν κατάφεραν ποτέ να αποκτήσουν ώριμη συμπεριφορά. Εγιναν «αυτιστικοί», με μονότονη και άσκοπη συμπεριφορά, χωρίς κοινωνικό ή σεξουαλικό ενδιαφέρον. Κάτι ανάλογο συνέβη όταν ανατράφηκαν από μητέρες που πειραματικά τους είχαν «αποκοπεί» οι μιμικοί μύες του προσώπου, άρα δεν είχαν τη δυνατότητα να παρέχουν πρότυπα συμπεριφοράς στα μικρά τους μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου τους. Αποστερήσεις τέτοιου τύπου δεν επέφεραν σημαντικές αλλαγές, όταν επιβλήθηκαν σε μεταγενέστερες χρονικά φάσεις.
Η «φωνή της καρδιάς» είναι γνωστό ότι αντιπροσωπεύει ζωτικές και αληθινές πραγματικότητες του εαυτού μας για τις οποίες δεν μπορούμε να εκφραστούμε λεκτικά, και μάλιστα συχνά συγκρούονται με τη λογική-σειριακή ανάλυση.
Με βάση επίσης αυτές τις διαπιστώσεις, μπορούμε με μια νέα λιγότερο δύσπιστη ματιά να δούμε τις πραγματικότητες που κατοικούν στο νου ξεχωριστών προικισμένων ατόμων με «μαγικές» δεξιότητες στην επικοινωνία. Αυτούς συνήθως τους βρίσκουμε να εκδηλώνονται σε πολιτισμούς πιο ολιστικών απόψεων, πιθανότατα γιατί εκεί ευνοείται και επιτρέπεται κοινωνικά η εκδήλωσή τους. Ισως δικαιούμαστε να υποθέσουμε ότι διαθέτουν ένα προικισμένο νευροφυσιολογικό υπόστρωμα που να επιτρέπει την πλουσιότερη επικοινωνία ανάμεσα στα διαφορετικά παράλληλα επίπεδα λειτουργίας του εγκεφάλου τους, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε υψηλότερα επίπεδα αυτογνωσίας-σοφίας και να αναγνωρίζουν τα ανάλογα φαινόμενα στους άλλους ανθρώπους.
Η μάθηση κάποιων δεξιοτήτων με το ένα ημισφαίριο δεν μεταφέρεται αυτόματα στο άλλο, και είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν αφορά εξειδίκευση που δεν την διαθέτει. Είναι διαπιστωμένο ότι η σύγχρονη εκπαίδευση στη Δύση είναι σχεδιασμένη για τους δεξιόχειρες με κυρίαρχο ομιλούν αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο. Ετσι οι δεξιόχειρες φαίνονται να παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές, όχι μόνο στο καθαρά γνωστικό αντικείμενο αλλά και στη συμπεριφορά στο Σχολείο, ενώ συχνά έχουν επιτυχίες στον αθλητισμό και στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Μαθαίνουν ακολουθώντας πορεία από το γενικό στο μερικό, δεν μπορούν να βάλουν σε τάξη τις σκέψεις τους, δεν αρκούνται στα σύμβολα αν δεν έχουν άμεση επαφή με το νέο ερέθισμα, σκέφτονται διαισθητικά και όχι αναλυτικά. Εχουν δυσκολίες με την πειθαρχία σε χρονικές παραμέτρους, ονειροπολούν, συχνά είναι υπερκινητικοί. Με την εφαρμογή νέων πρωτότυπων στρατηγικών μάθησης σ αυτά τα παιδιά, τα βλέπουμε να πετυχαίνουν σε τομείς που έδειχναν να υστερούν, καθώς επίσης και να μας αποκαλύπτεται μια πολύπλευρη γκάμα μαθησιακών εμπειριών που ακόμη και στους μη «προβληματικούς» έχει πολλά να προσφέρει. Ενα δημιουργικό άτομο «ξέρει» με κάποιον τρόπο να χρησιμοποιεί και τις δύο του υποστάσεις, και να συλλαμβάνει τις πολύπλοκες αμοιβαίες σχέσεις εμπειριών και ιδεών με την διαισθητική-ολιστική του υπόσταση, εκφράζοντάς την λεκτικά. Η Δυτική κουλτούρα αντιμετωπίζει την πρόκληση και την ευκαιρία να επανέλθει σ αυτό το ζήτημα με νέους επιστημονικούς όρους και να ξανασυναντήσει την Ανατολική, προς αναζήτηση μιας πιο ολοκληρωμένης συνείδησης και δημιουργικότητας.
Οι νέες πρακτικές που αναφέρθηκαν στην εκπαίδευση, αν και δεν έτυχαν ακόμη καθολικής εφαρμογής, είναι εξάλλου ένα αισιόδοξο παράδειγμα για τη θετική χρήση των νέων γνώσεων για τον νου μας. Και επεκτείνοντας την περιοχή της εκπαίδευσης, μπορούμε να την φανταστούμε να ξεπερνά την «σχολική» δραστηριότητα. Μπορούμε να μιλήσουμε και να αναζητήσουμε μια συνολικότερη άποψη για την βιωματική μάθησηκαι επικοινωνία, αξιοποιώντας τεκμηριωμένες και αναζητώντας καινούριες τακτικές.
Προσπάθειες να υπερπηδήσει αυτό τα εμπόδια ο νους μας σε έναν αγώνα για αυτοεπίγνωση και ολοκλήρωση, συναντούμε συχνά στιςΑνατολικούς πολιτισμούς (Tao, Yoga,Zen). Στη Δύση πάλι, όχι παραδοσιακά, αλλά μέσα από την έρευνα κυρίως για την ψυχοθεραπεία, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι χρειάστηκε να χτυπήσουμε με άλλον τρόπο αυτήν την πόρτα: Οι μέθοδοι ύπνωσης που χρησιμοποιήθηκαν τον προηγούμενο αιώνα απευθύνονταν- έστω και χωρίς την επίγνωση του νευροφυσιολογικού υποστρώματος- στην άρση της «λογοκρισίας» στις άδηλες αλήθειες του εαυτού μας. Μια ανάλογη προσπάθεια έκανε και η ψυχανάλυση μέσα από τον ελεύθερο μη λογικό συνειρμό που πρότεινε στον αναλυόμενο. Θα μπορούσαμε σχηματικά να πούμε ότι ζητούσε από τον αναλυόμενο να «ανασύρει» από τον βουβό του εαυτό παραστάσεις, να τις δώσει για μια νέα επεξεργασία στον ομιλούντα συνεταίρο του για να «αποδυναμώσει» την σκοτεινή, ενστικτώδη και άφατη πτυχή της σύγκρουσης, να την εκλογικεύσει και να την αναδιοργανώσει, ενισχύοντας την κυριαρχία της ομιλούσας συνείδησης. Το ίδιο προσπαθούμε βέβαια να κάνουμε όλοι μας με κάποιον τρόπο όταν προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε και να αναλύσουμε η απλώς να εκφράσουμε τον εαυτό μας: Με βάση κυρίως κοινωνικές παραμέτρους υπερεγωτικού τύπου προσπαθούμε «εκ των υστέρων» να σχηματοποιήσουμε τις εξηγήσεις της συμπεριφοράς με αναλυτικού τρόπο, αγνοώντας μνήμες και σκέψεις που κατοικούν στη βουβή πλευρά του εαυτού μας και έχουν το μερίδιό τους στον καθορισμό της.
Ο Piaget έδειξε πρώτος ότι δεν μπορείς να διδάξεις σε ένα παιδί κάτι, αν δε λάβεις υπ όψιν σου την ηλικία του και το μαθησιακό του στάδιο. Στη σύγχρονη εποχή φτάνουμε μακρύτερα και διαπιστώνουμε πως ούτε αυτό αρκεί, αν δε λάβεις υπ όψιν και την ατομική ιδιαιτερότητα του εγκεφάλου του.
Παρακολουθωντας τις διαλεξεις του κ. Μ. Δανεζη στο διαδικτυο, βρήκα ένα βίντεο με αποσπάσματα, απο τις τοσο ενδιαφερουσες ομιλιες του.
Άσκηση για την ανακούφιση του πόνου στον καρπό. Από το Ασκληπιείο Κέντρο Απόλυτης Ευεξίας
Σχολιάστε