Ένας Ινδός σοφός το είπε ως εξής: » Αθεϊσμός είναι να μην πιστεύεις στο μεγαλείο της ίδιας σου της ψυχής.»

pyrgos

Αξιοσημείωτα απο το βιβλίο «Ο πύργος των Πυρηναίων» του Jostein Gaarder

-Σίγουρα πιστεύεις ότι άδικα ανησυχώ. Οποιαδήποτε ποινική ευθύνη έχει πλέον παραγραφεί. Όμως, η ντροπή δεν παραγράφεται

-Ήταν σαν να γεννιόσουν στη βεράντα από την ανάγνωση και τη νοσταλγία μου.

Χάρηκα τόσο που σε ξαναείδα, που τις τελευταίες μέρες τριγυρνώ και χαμογελώ.

-Αλλά όταν έχουν περάσει δεκαετίες από την τελευταία συνάντηση τέσσερις ώρες είναι πολύ μεγάλο διάστημα. Τότε η διαφορά ανάμεσα σ΄αυτή τη μία συνάντηση και στο τίποτα είναι συγκλονιστικό.

Ο κόσμος δεν είναι μωσαϊκό συμπτώσεων, Στάιν. Τα πάντα είναι αλληλένδετα…

-…δεν χρησιμοποιείς τις κεραίες που έχεις, ότι δε βγάζεις τις παρωπίδες ή ίσως ότι δε συνειδητοποιείς πως κάπου κάπου πραγματικά «γίνεσαι αποδέκτης» αυτών  που που νομίζεις ότι είναι δικές σου φαεινές ιδέες…Υπάρχει μεγάλη ψυχική τύφλωση στην εποχή μας, και αυτό είναι πνευματική φτώχεια.

-«Μερικές φορές λέμε: Δεν το πιστεύω αν δεν το δω με τα μάτια μου. Αλλά ούτε και τότε είναι τόσο σίγουρο ότι πρέπει να το πιστέψουμε..

-Η ουσία είναι ότι κανείς δε νιώθει τίποτα απολύτως, ούτε όταν στέλνει ούτε όταν αποδέχεται. Ούτε όταν σκέφτεσαι  νιώθεις κάτι  στο κεφάλι σου. Ακόμα κι αν σκέφτεσαι κάτι πολύ δραματικό, βίαιο ή λυπητερό, δε νιώθεις ότι κάτι τρίζει, κουδουνίζει ή τρίβεται στο κεφάλι σου. Γιατί συνήθως οι σκέψεις δεν έχουν σχέση με το σώμα ή της σωματικής διεργασίας.

-…δυο ψυχές που κάποτε ήταν πολύ κοντά η μια στην άλλη μπορεί να είναι σε θέση να επικοινωνήσουν από απόσταση για κάτι με το οποίο και οι δύο ήταν βαθιά συναισθηματική σχέση. Μου έστειλες σήμα ότι θα ξαναπήγαινες εκεί και εγώ το αποδέχτηκα. Και στη συνέχεια ήρθα! Άρα, τηλεπάθεια.

-Αν δύο σωματίδια, δύο φωτόνια για παράδειγμα, έχουν κοινή προέλευση ή αφετηρία και στη συνέχεια διασπάσουν και εγκαταλείψουν το ένα το άλλο με μεγάλη ταχύτητα, θα συνεχίσουν παρά ταύτα να βρίσκονται σε συνάρτηση σαν μια ολότητα… θα παραμείνουν περιπλεγμένα καθένα θα έχει πληροφορίες για τις ιδιότητες του άλλου, και το ένα «δίδυμο σωματίδιο» θα επηρεάζεται από αυτά  που συμβαίνουν στο άλλο .Φυσικά, δεν πρόκειται για επικοινωνία αλλά για συνάρτηση, ή γι΄αυτό που αποκαλούμε «μη τοπικότητα». Σε επίπεδο κβαντικής, ο κόσμος είναι μη τοπικός.

-Εκεί όπου δεν υπάρχει ύλη, δεν υπάρχει, φυσικά, ούτε μίσος.

-Το άγχος μπορεί να είναι ο φόβος μη σε προλάβει η ίδια σου η τρέλα. Ή η τρέλα των άλλων. Ο φόβος είναι κολλητικός. Το ίδιο μπορεί να είναι και η τρέλα.

Το σημαντικό δεν ήταν να καταλάβεις τον κόσμο, αλλά να τον αλλάξεις.

-Σε αυτήν ακριβώς, τη σωματική μας ευτυχία, όμως, υπήρχε ταυτόχρονα και υπενθύμιση ότι ήμασταν θνητοί.

ζωή ήταν ένα θαύμα, και ήταν σαφές ότι θα έπρεπε να το γιορτάζουμε διαρκώς.

-Σήμερα είμαι πεπεισμένη ότι αυτό που ονομάζω εγώ θα επιβιώσει από το θάνατο του σώματος.

-Αλλά τώρα ζω επιπλέον με το σώμα σαν ένα κάλυμμα, δηλαδή σαν κάτι εξωτερικό και επουσιώδες.

-Δε νιώθω πια το σώμα μου, είμαι εγώ. Δεν είναι πιο πολύ «εγώ» ή «δικό μου» από τα παλιά φορέματα στην ντουλάπα. Ούτε αυτά θα πάρω μαζί μου.

-Ο ίδιος ο πυρήνας της ζωής μου είναι τόσο περιορισμένος όσο οι δεκαεφτά μέρες που απομονωθήκαμε από τον υπόλοιπο κόσμο και ήμασταν μαζί εκεί πάνω, κάτω από τον ουρανό, μόνο εσύ κι εγώ.

-Φυσικά πιστεύω στους νόμους της φύσης και, σε τελική ανάλυση αυτό σημαίνει ότι πιστεύω στους νόμους της φυσικής και των μαθηματικών.

-(e=mc2) Η ενέργεια μπορεί να μετασχηματίζεται σε μάζα και η μάζα μπορεί να μετασχηματίζεται σε ενέργεια.

-Από τη δεκαετία του 1920 ο Χάμπλ ανακάλυψε την κοσμική ερυθρή μετατόπιση και μπορούσε να διαπιστώσει οτι οι γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο με ταχύτητα που είναι ανάλογη με την απόσταση.

-Γιατί το να ατενίζουμε το σύμπαν είναι σαν κοιτάζουμε πίσω στο χρόνο … δεν είναι δυνατό να δούμε πιο πίσω από 300.000 χρόνια μετά το Μππιγκ Μπαγκ.

-Ίσως απογοητευτείς, αλλά δεν ξέρω αν έχω καμιά προσωπική «πίστη» σε οτιδήποτε. Γι΄ αυτό  είναι ευκολότερο για μένα να ορίσω σε τι δεν πιστεύω.

Όλοι οι άνθρωποι ονειρεύονται– κατά γενική ομολογία- κι έτσι κανείς δεν είναι σε θέση να προστατευτεί εντελώς από τις ψευδαισθήσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί, επίσης, κάτι αντίστοιχο σε κατάσταση ξύπνου.

Η πορνογραφία και ο αποκρυφισμός είναι περίπου εξίσου εμπορικά, αν και το ένα φαινόμενο αφορά κάτι ριζοσπαστικά φυσικό, ενώ το άλλο κάτι υπερφυσικό.

-Η πίστη του ενός είναι η δυσειδαιμονία του άλλου-και αντίστροφα.

-Δεν βλέπω καμιά διαφορά ανάμεσα σε θρησκευτικές προφητείες και σε μια κοινωνία νέα χλωρίδα μαντικών τεχνών.

-Όμως, δεν έχω ακούσει ποτέ παρέα πόκερ να έχει πετάξει έξω κάποιον απ΄ τους παίκτες επειδή ήταν διορατικός. Αυτό από το οποίο θέλει να προστατευτεί είναι η εξαπάτηση.

-…η ιδεολογία της κατανάλωσης του καιρού μας, σε μεγάλο βαθμό μπορεί να ερμηνευτεί ως υποκατάστατο της θρησκείας. 

-…αυτούς που πιστεύουν σε μια ύπαρξη μετά την παρούσα τους απασχολεί λιγότερο να αναλάβουν  ευθύνη για τον πλανήτη από αυτούς που δε μοιράζονται τέτοιες απόψεις.

-…δεν λένε άλλωστε ότι αυτός που λέει ψέμματα πρέπει να έχει καλή μνήμη;

-…οι συμφοιτητές μας στο Μπλίντερν έδειχναν να μας ζηλεύουν. Κατά κάποιο τρόπο ήμασταν κάτι ιδιαίτερο. Ήμασταν τόσο ευτυχισμένοι!

Έχω σίγουρα πιο πολλή διαίσθηση απ΄ ότι πίστη, και ίσως ιδιαίτερα όσον αφορά το ερώτημα περί συνείδησης.

Ούτε η ζωή ούτε η συνείδηση μπορούν να αναχθούν στην άψυχη φύση ως κάποιο «ουσιώδες» ή «αναγκαίο» προϊόν.

Το ότι επίσης υπάρχει ζωή και συνείδηση δεν οφείλεται απλά σε καθαρή τύχη, σε μια τερατώδη σύμπτωση, μια κοσμική ανωμαλία.

-…όπου υπάρχει νερό σε υγρή μορφή μπορούμε να περιμένουμε ότι θα βρούμε ζωή.

-…η ζωή και η συνείδηση μπορεί, στην πραγματικότητα να είναι εντελώς, ουσιαστικά χαρκτηριστικό αυτού του σύμπαντος.

-…διακρίνω μια συνάρτηση ανάμεσα στη δική μου συνείδηση και στη Μεγάλη Έκρηξη πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

-Δεν νομίζεις ότι, με βάση όλα όσα ονειρεύτικες, το πιο πιθανό είναι να συνέβη ένα είδος όσμωσης ανάμεσα στις διάνοιές μας; Ήξερες ότι είμαστε πιο επιρρεπείς στην τηλεπάθεια και τη διορατικότητα όταν ονειρευόμαστε, δηλαδή κατά τη διάρκεια αυτού που αποκαλούμε ύπνο REM ; Το φαινόμενο επιστημονικά ονομάζεται παραφυσικό όνειρο.-Έχουν γίνει μερικές εργαστηριακές έρευνες σ΄ αυτό τον τομέα, ενώ υπάρχει και ανθρωπολογικό υλικό που φωτίζει το ίδιο θέμα.

-Ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά αντίστοιχη αρχή που να λέει ότι η φθορά του χρόνου μπορεί να επιφέρει έστω και μια γρατσουνιά σ΄ αυτό που είναι από πνεύμα. Γιατί έχουμε μια ελεύθερη ψυχή που επιζεί του θανάτου του σώματος.

-Μερικές φορές ένα βιβλίο μπορεί να περιέχει περισσότερη εκρηκτική ύλη απ΄ ότι ένα απλό «επεισόδιο».

-…νιώθω να συναρμολογούμαι στο χρόνο, και δεν πιέζομαι μέσα στην αστραπιαία στιγμή τώρα, μα παντοτινά. Γιατί δεν ζω μόνο τη δική μου ζωή, δεν είμαι μόνο εδώ και τώρα, είμαι και πριν και τώρα και μετά.

Είμαι ο κόσμος. Είμαι το σύμπαν.

ρήξη ανάμεσά μας ήταν χειρουργική, κι έγινε χωρίς αναισθησία.

-…ήμουν πεπεισμένος ότι με είχες σκεφτεί έντονα κατά τη διάρκεια του απογεύματος, και ήξερα ότι εξακολουθούσαμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλο.

-Βέβαια η σκέψη ότι τα άτομα και τα μόρια που αφήνει πίσω του το σώμα μου μπορεί αργότερα να αποτελέσουν μέρες ενός λαγού ή μιας αλεπούς ίσως ακούγεται λίγο αστεία.

-Βίωσα ότι πρώτα απ΄ όλα είμαστε ψυχές και οι σωματικές ανάγκες που διαρκώς μπορούσαν να μας εξάπτουν – και που ήταν, εξάλλου, πολύ εύκολο να ικανοποιηθούν-ήταν κάτι άλλο; κάτι συνυφασμένο με μας σαν άντρας και γυναίκα και που σε θερμές στιγμές μπορούσε να μας χαροποιεί ενώ κατά βάθος το θεωρούσαμε άστατο και εξωτερικό.

-…στέκομαι έξω από την καινούρια σου πίστη και τουρτουρίζω.

-Η αίσθηση απώλειας ανάμεσα σε δύο άτομα που βρίσκονται στο ίδιο κρεβάτι μερικές φορές είναι πιο επώδυνη και πιο έντονη από την αίσθηση απώλειας ανάμεσα σε άνθρώπους που βρίσκονται  σε διαφορετικές ηπείρους.

-Εξακολουθούμε να νοιαζόμαστε τόσο πολύ ο ένας για τον άλλο, αλλά η λύπη, η μεταμέλεια και η πικρία γι΄ αυτό που συνέβη έχουν διακόψει τον ερωτικό δεσμό μεταξύ μας.

Δεν είχαμε ερωτικό δεσμό πια. Είχαμε σταματήσει να φλυαρούμε είχαμε σταματήσει να γελάμε. Ήμασταν, όμως φιλικοί και περιποιητικοί. Θέλαμε το καλύτερο ο ένας για τον άλλο, αλλά δεν καταφέρναμε πια να κάνουμε το καλύτερο για τους δυο μας.

-Αν και με την πλάκα, επισήμανες εσύ, υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαλυθεί η ζωή των ανθρώπων. Αν είναι κανείς εφευρετικός, υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιβάλει σε κάποιον δια βίου τιμωρία.

-Σ΄ εμάς που πάντα είχαμε την ίδια έντονη αίσθηση της ζωής άρα και την ίδια βαθιά άβυσσο της απελπισίας για το ότι μια μέρα όλα θα ήταν αμετάκλητο παρεθόν…

-Ένας Ινδός σοφός το είπε ως εξής: » Αθεϊσμός είναι να μην πιστεύεις στο μεγαλείο της ίδιας σου της ψυχής.»

-Μπορούν μόνο να καίγονται στο χρονικό διάστημα που τους έχει επιμετρηθεί.

-Η συνείδησή μας είναι προϊόν του περιβάλλοντος, της χημείας του εγκεφάλου και των ερεθισμάτων του, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αποκαλούμε μνήμη.

-…η θρησκευτική ονειροπώληση έχει επιφέρει την άρνηση για κάθετί σαρκικό και εγκόσμιο

-Έγραψα ότι αισθάνομαι πως έχω ζήσει σαν δύγαμη. Κι εγώ σε είχα γύρω μου πάντοτε. Έχω μάλιστα ζήσει μ΄ αυτή την υπερευαισθησία μου, και φυσικά αισθανόμουν ότι με σκεφτόσουν.

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

~ Photoria ~

Photography & Digital Art

PIXILLY

a picture a day - no exceptions (c) yours truly

Picture of Gal

photography

The Blog of Travel

Motorbikes, dogs and a lot of traveling.

brickthomas's Blog ©

Biking, Hiking, Travel

Rhythm Voice

Where WORDS fail, MUSIC speak.

Le Drake Noir

Andrikken

Atropa Belladonna Von Coup

reader , writer , poet , person

Heartstring Eulogies

Conjured by Sarah Doughty

Stories

a part of Life

Wordland Voyage

A voyage to the beautiful land of words! Make yourself comfortable and feel free to have a walk through this wordland!

poetry2473

My life written through poetry

Tidbits & Randomness

My journey, thoughts, moments, poems, quotes, challenges, and victories...

Kinjal Parekh ❤

Everything happens for a reason. ❤

Gigantic Thought Bubble

a bit about everything

Her Diffident Way

The only way I know

What Living Taught Me

Observing makes me curious and curiosity makes me a Learner. This Blog Admires Motivation

Rhythm

Music Is Heart, Words Are Beats.

SiLeNt PeN

Learn the art of silence so that nothing is left unsaid!!

Blog Of HIT

Sharing some wise stuff

Healing Your Grief

How to walk through the journey of grief after losing a child

To See What I See

Heidi Barnes's Musings

JackCollier7

Charming, cultured, generous, honest, sophisticated, understanding, and urbane.

Ramblings of a Writer

Living the Path of Life

The Journey of My Left Foot (whilst remembering my son)

I have Malignant Melanoma, my son had Testicular Cancer

lifexperimentblog

Sharing my experiences with all life's experiments!

The Showers of Blessing

Giving and Receiving Blessings

Jeanne Foguth's Blog

Pet Care and Humor

Myths of the Mirror

Life is make believe, fantasy given form

Aphrolina

The World of the Mysterious and Divine, from an INFJ Perspective

alexi1872

Alexi wahyudi

neihtn

Village Teacher - The Book & Photographs

Precipitate Flux

"Words - waves that blur" - Nathalie Sarraute

Pearl St. Gallery

Capturing Images Of Nature

finbarsgift

finbars geschenk ist seine seherische fähigkeit

Here in the Silence

...is where I find my voice.

Thoughts with Sulaimani

CONVERSATION WITH MYSELF

ravish raj

punching words and trying to be coherent.

sameernayan135

SAMEER NAYAN (ARTIST)

koolkosherkitchen

Welcome to my Kool Kosher Kitchen where food is fun and fun is to create food!

Tales of Belle

Beauty & the Books

dark whisper

Let the passing light fall over the dark whispers.

Bhagyashri's Creative World

Creativity is something you cannot explain... It is just connection of imaginations...

Αρέσει σε %d bloggers: