Αξιοσημείωτα – Για μια νέα ζωή ~ Eckhart Tolle (μέρος 7ο)

bee_flowers_dimitriatika_white_chrisanthemaΓια μια νέα ζωή ~ Eckhart Tolle

(6o μέρος)

-Οι φυσικοί έχουν ανακαλύψει ότι η φαινομενική στερεότητα της ύλης είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργούν οι αισθήσεις μας. Αυτό  περιλαμβάνει και το υλικό σώμα, το οποίο αντιλαμβανόμαστε και σκεφτόμαστε ως μορφή, αλλά του οποίου το 99,99% είναι στην πραγματικότητα κενός χώρος. Τόσο απέραντο είναι το διάστημα μεταξύ των ατόμων σε σύγκριση με το  μέγεθός τους.

Το υλικό σώμα δεν είναι παρά μια εσφαλμένη αντίληψη του ποιος είσαι. Από πολλές απόψεις είναι μια μικροσκοπική εκδοχή του εξώτερου διαστήματος.

-Έτσι, το υλικό σου σώμα, που είναι μορφή, αποκαλύπτεται ως ουσιαστικά άμορφο όταν προχωρήσεις πιο βαθιά μέσα του. Γίνεται πύλη προς τον εσωτερικό χώρο. Αν κι ο εσωτερικός χώρος δεν έχει μορφή, είναι έντονα ζωντανός.

-Την πρώτη στιγμή που βλέπεις ή ακούς έναν ήχο, και περισσότερο αν είναι άγνωστος – πριν ονοματίσει ή ερμηνεύσει ο νους αυτό που βλέπεις ή ακούς, υπάρχει συνήθως ένα κενό άγρυπνης προσοχής στο οποίο συμβαίνει η αντίληψη.

-Η συχνότητα και διάρκεια αυτών  των διαστημάτω καθορίζουν την ικανότητά σου να απολαμβάνεις τη ζωή, να αισθάνεσαι μια εσωτρική σύνδεση με άλλους ανθρώπους, καθώς και με τη φύση. Καθορίζουν επίσης το βαθμό στον οποίο είσαι απαλλαγμένος από το Εγώ επειδή το Εγώ συνεπάγεται πλήρη απουσία επίγνωσης της διάστασης του χώρου.

Η μείωση της έμφασης σ΄αυτό που είσαι στο επίπεδο της μορφής είναι άλλος ένας τρόπος για να παράγεις συνειδητότητα.

-Η ησυχία είναι η γλωσσα που μιλάει ο Θεός… Η ησυχία δεν έχει μορφή– αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να έχουμε  επίγνωση της μέσω της σκέψης. Η σκέψη είναι μορφήΌταν είσαι ήσυχος, είσαι αυτός που ήσουν πριν πάρεις αυτή τη σωματική και νοητική μορφή που ονομάζεται  άνθρωπος. Είσαι  επίσης αυτός που θα είσαι όταν διαλυθεί η μορφή. Όταν είσαι ήσυχος, είσαι αυτός που είσαι πέρα από τον εγκόσμια ύπαρξή σου: συνειδητότητα, όμορφος, αιώνιος.

Μόλις υψωθείς πάνω από την απλή επιβίωση, το ερώτημα του νοήματος και του σκοπού αποκτά υπέρτατη σημασία στη ζωή σου.

αφύπνιση είναι μια μεταβολή στη συνειδητότητα στην οποία η σκέψη και η επίγνωση χωρίζουν.

Επίγνωση είναι ο χώρος στον οποίο υπάρχουν οι σκέψεις όταν  αυτός ο χώρος έχει αποκτήσει συνείδηση του εαυτού του.

-Το άνοιγμά σου στην αναδυόμενη συνειδητότητα και το να φέρεις το φως της σ΄αυτό τον κόσμο γίνεται τότε ο πρωταρχικός σκοπός  της ζωής σου. «Θέλω να γνωρίσω το νου του Θεού», είπε ο Αϊνστάιν,»Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες».

-Όσο δε θα έχεις επίγνωση της Ύπαρξης, θα αναζητείς νόημα μόνο μέσα στη διάσταση της δράσης και του μέλλοντος, δηλαδή στη  διάσταση του χρόνου…θα αποδεικνύεται εξαπάτηση…θα καταστρέφεται από το χρόνο.

«Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις» … δεν είναι οι στόχοι ή οι πράξεις σου πρωταρχικά, αλλά η κατάσταση συνειδητότητας από την οποία προέρχονται.

Όταν θεωρείς το τί κάνεις, ή το πού είσαι ως κύριο σκοπό της ζωής σου, καταργείς το χρόνο. Αυτό προσφέρει τεράστια δύναμη.

-Οτιδήποτε κάνεις χρειάζεται χρόνο, κι όμως είναι πάντα τώρα.

Το μεγάλο προκύπτει από μικρά πράγματα που έχεις τιμήσει και φροντίσει… Η παρούσα στιγμή  είναι πάντα μικρή με την έννοια ότι είναι πάντα απλή, αλλά κρυμμένη εντός της βρίσκεται η μέγιστη δύναμη.

Είναι ένα μ΄αυτό που θέλει η Ζωή. Γι΄αυτό δεν ανησυχεί ούτε άγχεται. Κι αν πρέπει να πεθάνει πρόωρα, πεθαίνει μ’ ευκολία. Είναι εξίσου παραδομένο στο θάνατο όπως είναι και στη Ζωή. Νιώθει, έστω και αόριστα, ότι είναι ριζωμένο στην Ύπαρξη, την άμορφη και αιώνια μια Ζωή.

-Καθώς γίνεσαι παρών και, συνεπώς ολόκληρος δύναμη. Στην αρχή μπορεί να μην υπάρχει αισθητή διαφορά σ΄αυτό που κάνεις – μόνο το πως αλλάζεις.

Αν δε ρέει  η Ύπαρξη  μέσα στη δράση, αν δεν είσαι παρών χάνεσαι μέσα σε ό,τι κάνεις. Χάνεσαι επίσης μέσα στη σκέψη…

-Ο Ρωμαίος φιλόσοφος Τάκιτος παρατηρούσε σωστά ότι «η επιθυμία για ασφάλεια στέκει ενάντια σε κάθε μεγάλο και ευγενικό εγχείρημα» .

-Η διατάραξη της κίνησης προς τα έξω σε μια εποχή που «δεν ήταν προωρισμένη να συμβεί» μπορεί επίσης να προκαλέσει πρώιμη πνευματική αφύπνιση σ΄έναν άνθρωπο.

Δεν ταυτιζόμαστε με ό,τι δημιουργούμε, κι έτσι  δε χανόμαστε μέσα σ΄αυτό  που κάνουμε.

Χωρίς τη βλαπτότητα της εγωικής δυσλειτουργίας, η ευφυία μας τίθεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον κύκλο της σύμπαντος ευφυίας, που κινείται προς τα έξω και με την ώθησή της να δημιουργεί.

Αν δεν μπορείς ούτε να απολαύσεις ούτε να αποδεχτείς αυτό που κάνεις, σταμάτα.

-Όταν θέλεις να φτάσεις στο στόχο σου περισσότερο από όσο θέλεις να κάνεις αυτό που κάνεις, έχεις  στρες.

-Αντίθετα από το στρες, ο ενθουσιασμός έχει μια υψηλή ενεργειακή συχνότητα κι έτσι απηχεί τη δημιουργική δύναμη του σύμπαντος.

 

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

CLUB ALPINO ITALIANO - Sez. "G. De Lorenzo" - Lagonegro (PZ)

“Nei grandi spazi della montagna, nei suoi alti silenzi, l’uomo non distratto può cogliere il senso della sua piccolezza e la dimensione infinita della sua anima"

Clio

Rivista culturale multimediale aperiodica

Bagatelle

Quisquilie, bagatelle, pinzillacchere...

Poems For Bulletin Boards

Ellen Grace Olinger

Elwood Writers

Every second Tuesday since 2007

Literary Revelations

Independent Publisher of Poetry and Prose

Jolie Fiole & Beau Flacon

Ensemble pour la liberté... à Le Plan, Cazères - 31220