Αξιοσημείωτα – Για μια νέα ζωή ~ Eckhart Tolle (μέρος 6ο)

Για μια νέα ζωή ~ Eckhart Tolle

(5o μέρος)

-…ο Χριστός σε μια από τις παραβολές του, διδάσκει(Κατά Λουκά/δ:10-12) «Αλλά όταν σε προσκαλέσουν, πήγαινε να καταλάβεις την τελευταία θέση, ώστε, όταν έρθει εκείνος που σε κάλεσε να σου πει: «Φίλε μου, πήγαινε πιο μπροστά». Τότε θα τιμηθείς μπροστά σε όλους που κάθονται μαζί σου στο τραπέζι. Διότι ο καθένας που υψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί, και εκείνος που ταπεινώνει τον εαυτό του θα υψωθεί.»

-Μέσα από σένα, το σύμπαν αποκτά επίγνωση του εαυτού του!

-Σημαίνουν «Βούδας», μου είπε. «Γιατί υπάρχουν δυο ιδεογράμματα και όχι ένα;» ρώτησα. «Το ένα», «εξήγησε, «σημαίνε άνθρωπος». Το άλλο σημαίνει «μη». Και τα δυο μαζί σημαίνουν «Βούδας»…Εδώ υπάρχουν οι δυο διαστάσεις που συνθέτουν την πραγματικότητα, το ον και το μη-ον, η μορφή και η άρνηση της μορφής, που είναι η αναγνώριση ότι η μορφή δεν είναι  αυτός που είσαι.

-Έγραφε: Κι αυτό θα περάσει… Ό,τι, κι αν σημβαίνει, πριν το αποκαλέσεις καλό ή κακό, άγγιζε αυτό το δαχτυλίδι και διάβαζε τη χαραγμένη φράση. Μ’ αυτό τον τρόπο θα είσαι πάντα ήρεμος.

-Τώρα μπορείς να απολαμβάνεις και να τιμάς τα πράγματα του κόσμου τούτου χωρίς να τους δίνεις σημασία και σπουδαιότητα που δεν έχουν.

Όταν ο κόσμος δε θεωρείται από την προοπτική του άμορφου, γίνεται απειλητικός τόπος και, τελικά ένας τόπος απελπισίας.

-…συνείδηση του  ότι έχεις συνείδηση. Αν μπορείς να νιώθεις μια άγρυπνη εσωτερική ησυχία στο παρασκήνιο ενώ συμβαίνουν πράγματα στο προσκήνιο, αυτό είναι!

-Ένας άλλος δείχτης προς την αλήθεια μέσα σου περιέχεται στην παρακάτω πρόταση: «Ποτέ δεν είμαι ταραγμένος για το λόγο που νομίζω

-…μπορείς να ρίξεις μια φευγαλέα ματιά στη χαρά της Ύπαρξης. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που το αλκοόλ αποκαλείται επίσης «πνεύμα». ΄Οπως το αντίτιμο που θα κλιθείς να πληρώσεις είναι μεγάλο: απουσία συνειδητότητας. Αντί  να υψωθείς πάνω από τη σκέψη, έχεις πέσει κάτω απ΄αυτήν. Λίγα ποτά ακόμα και θα έχεις παλινδρομήσει στο φυτικό βασίλειο.

-Ο μέσος Αμερικάνος, όταν θα έχει φτάσει στα 60 θα έχει περάσει δεκαπέντε χρόνια κοιτάζοντας την οθόνη της τηλεόρασης.

-…όσο περισσότερο η οθόνη παραμένει το εστιακό σημείο της προσοχής σου, τόσο περισσότερο η δραστηριότητα της σκέψης σου αναστέλλεται… απελευθερώνεσαι προσωρινά από τον εαυτό σου…

Η μορφή σου προκαλεί συνεχώς περισπασμούς. Ακόμα κι όταν φαίνεται να έχεις επίγνωση του εαυτού σου, έχεις μετατρέψει το ν εαυτό σου σε αντικείμενο, σε μια σκεπτομορφή, κι έτσι αυτό του οποίου έχεις επίγνωση είναι μια σκέψη, όχι ο εαυτός σου.

-Ο φιλόσοφος Νίτσε, σε μια στιγμή βαθιάς ηρεμίας, έγραψε:»Για να ευτυχίσουμε, πόσο ελάχιστο αρκεί για να ευτυχίσουμε!…Το πιο ελάχιστο ακριβώς, το πιο σιωπιλό, το πιο ελαφρό, το θρόισμα μιας γουστερίτσας, μια πνοή, ένα γλίστρημα, μια ματιά – αυτό είναι το ελάχιστο που αποτελεί την καλλίστην ευτυχία. Ησυχία!«

-Στην πραγματικότητα δεν έχουν πάει πουθενά. Μόνο το σώμα τους ταξιδεύει, ενώ εκείνα παραμένουν εκεί που ήταν πάντα: μέσα στο  κεφάλι τους.

-…μη κάνεις διάκριση μεταξύ καλού και κακού. Άφησε κάθε ήχο να είναι όπως είναι, χωρίς ερμηνεία.

-Όταν η συνειδητότητα δεν είναι πια ολοκληρωτικά απορροφημένη από τη σκέψη, ένα μέρος της παραμένει στην άμορφη, έμφυτη, αρχική της κατάσταση. Αυτό είναι εσωτερικός χώρος.

Κάθε εμπειρία, κάθε βίωμα, έχει τρία πιθανά συστατικά:αισθητηριακές αντιλήψεις, σκέψεις ή νοητικές εικόνες και συναισθήματα.

-Είναι  εμπειρία, όχι αυτός που έχει την εμπειρία. Μπορείς να προσθέσεις χίλιους ακόμα ορισμούς (σκέψεις) για το ποιος είσαι, και, κάνοντάς το, αυξάνεις την πολυπλοκότητα του βιώματος του εαυτού σου (καθώς και το εισόδημα του ψυχιάτρου σου), αλλά μ΄αυτό τον τρόπο δε θα καταλήξεις στο υποκείμενο, σ΄αυτόν που βιώνει και που προηγείται κάθε εμπειρίας αλλά που χωρίς αυτόν δε θα υπήρχε εμπειρία.

Είμαι άχρονος. Ό,τι συμβαίνει σ΄αυτό το χώρο είναι σχετικό και προσωρινό: ηδονή και πόνος, κέρδος και απώλεια, γέννηση και θάνατος.

-…ο φωτεινός χώρος είναι η ζωή που Είμαι. Είναι άχρονος. Είμαι άχρονος.

-Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανακάλυψη του εσωτερικού χώρου, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εύρεση αυτού που βιώνει είναι το να σε συναρπάζει τόσο πολύ η εμπειρία ώστε να χάνεσαι μέσα της.

-…το Είμαι είναι το υπόβαθρο, το υποκείμενο φόντο σε κάθε εμπειρία, σκέψη, αίσθημα.

-Το να έχεις συναίσθηση της αναπνοής σου απομακρύνει την προσοχή από τη σκέψη και δημιουργεί χώρο. Είναι ένας τρόπος παραγωγής συνειδητότητας.

Η αναπνοή  συμβαίνει από μόνη της. Η νοημοσύνη εντός του σώματος το κάνει.

-Μια συνειδητή  αναπνοή αρκεί για να κάνει λίγο χώρο εκεί όπου πριν υπήρχε η αδιάκοπη διαδοχή της μιας σκέψης μετά την άλλη.

-…ένας εθισμός ζει μέσα σου ως ημι-οντότητα ή υπο-προσωπικότητα ένα ενεργειακό πεδίο που, περιοδικά σε καταλαμβάνει ολοκληρωτικά

-Αναρρωτήσου:Ποιος μιλάει εδώ; Και θα συνειδητοποιήσεις ότι μιλάει ο εθισμός. Εφόσον θα το γνωρίζεις αυτό, εφόσον θα είσαι παρών ως παρατηρητής του νου σου, είναι λιγότερο πιθανό να σε ξεγελάσει ώστε να κάνεις αυτό που θέλει.

-Το να μην μπορείς να νιώσεις τη ζωή που εμψυχώνει το υλικό σώμα την ίδια τη Ζωή που είσαι , είναι η μεγαλύτερη που μπορεί να σου συμβεί.

Συνεχίζεται…

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisements

One response to “Αξιοσημείωτα – Για μια νέα ζωή ~ Eckhart Tolle (μέρος 6ο)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Manina

το περιοδικό για κορίτσια επιστρέφει

bookywrite.wordpress.com/

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

umaverma12

inner peace is necessary to overcome of all the pain.

Poesy In Chrysalis

A Bibliophile | Honest Book Critic | Editor | Content Writer | Published Contributing Author | Featured Poet | Cannot Turn Down A Scrumptious Plate of Food |

Shun P. Writes here... DOT.com

Those ongoing narratives of discovery - at the intersection of social media and the search for God's face.

Open Thought Vortex

LITERARY MAGAZINE FOR OPEN HEARTS AND MINDS

InkBlots and IceBergs

musings on life | bits of psychology | attempts at poetry

"Oken"

creative writing

SKYLARITY

Paradigm Shift, Mindfulness, and Authenticity

scattered words

scribbles by Hemendra Dibaakor

Variety as Life Spice

“Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask and he will tell you the truth.” - Oscar Wilde

Aphorism With Abhishek

The stuff that matters

VIKRAM HERE BLOG

Life with a twist

tornadoday

...might I be found in words I leave behind

minzkhaitan

TravelBug

The ancient eavesdropper

Nature's nuances in a nutshell

Αρέσει σε %d bloggers: