Τα συναισθήματα, απ’ τη δική μου εμπειρία, δεν αρκούνται σε σκέτες λέξεις. Δεν πιστεύω σε «λύπη» «χαρά» ή «μεταμέλεια». Ίσως η καλύτερη απόδειξη του ότι η γλώσσα είναι πατριαρχική, είναι το ο,τι υπεραπλουστεύει το αίσθημα. Θα ήθελα να έχω στη διάθεσή μου περίπλοκα υβριδικά συναισθήματα, βαριές γερμανικές κατασκευές, όπως, ας πούμε, «την ευτυχία που συνοδεύει την καταστροφή».» | Τζέφρυ Ευγενίδη

Thessaloniki, Hellas 2019

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Middlesex» του Τζέφρυ Ευγενίδη

– Μόνη έξοδος διαφυγής ήταν το ραδιόφωνο. Φορούσε τ’ ακουστικά της στο κρεβάτι, στον καναπέ, στην μπανιέρα. Το καλοκαίρι, κουβαλούσε το ραδιοφωνάκι της έξω και καθόταν κάτω απ’ την κερασιά. Γεμίζοντας το κεφάλι της με μουσική, δραπέτευε από το κορμί της.

– «Δεν το ‘χεις ξανακούσει; Οι Ασιάτισσες είναι ο τελευταίος σταθμός. Αν ένας τύπος δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη πως είναι γκέι, ψάχνει για Ασιάτισσες, γιατί τα σώματά τους είναι πιο αγορίστικα«.

– Η ίδια η μάχη ήταν ενδεχομένως ελάχιστα λιγότερο επικίνδυνη απ’ την προετοιμασία για μάχη. Κάθε νύχτα κάποιος τραυματιζόταν.

– Εκ του σύνεγγυς υπέμενε την υπανάπτυκτη λαγνεία και τις ηλίθιες κουβέντες τους.

Ο Δίας απελευθέρωσε όλα τα πλάσματα μέσα από ένα αυγό. Ex ovo omnia. Το ασπράδι πέταξε ψηλά κι έγινε ο ουρανός, κρόκος κατηφόρισε και έγινε η γη· Και το Ελληνικό Πάσχα, εξακολουθούμε να παίζουμε τσουγκρίζοντας αυγά.

– Τα συναισθήματα, απ’ τη δική μου εμπειρία, δεν αρκούνται σε σκέτες λέξεις. Δεν πιστεύω σε «λύπη» «χαρά» ή «μεταμέλεια». Ίσως η καλύτερη απόδειξη του ότι η γλώσσα είναι πατριαρχική, είναι το ο,τι υπεραπλουστεύει το αίσθημα. Θα ήθελα να έχω στη διάθεσή μου περίπλοκα υβριδικά συναισθήματα, βαριές γερμανικές κατασκευές, όπως, ας πούμε, «την ευτυχία που συνοδεύει την καταστροφή».

– Σαν μωρό, ακόμα και σαν κοριτσάκι, διέθετα μια παράξενη ακραία ομορφιά. Κανένα χαρακτηριστικό δεν ήταν σωστό από μόνο του, κι όμως, όταν τα έπαιρνες όλα μαζί, κάτι σαγηνευτικό αναδυόταν. Μια ακούσια αρμονία. Και μια αστάθεια, επίσης, θαρρείς και κάτω απ’ το ορατό μου πρόσωπο υπήρχε ένα άλλο που επανεξέταζε τα πράγματα.

– Βλέπω τη μητέρα μου, με τα πόδια στην μπανιέρα, να περιμένει το ζωηρό και δύσοσμο αφρό να δράσει. Βλέπω τη Σουρμελίνα, να ζεσταίνει ένα ντενεκάκι με κερί στη σόμπα. Τους πόνους που τραβούσαν για να κάνουν τα κορμιά τους απαλά! Τα εξανθήματα που τους άφηναν οι κρέμες! Τη ματαιότητα όλων αυτών! Ο εχθρός(οι τρίχες) ήταν αήττητος. Ήταν η ίδια η ζωή.

– Οι ελιές είναι, μύχια πλάσματα, εύγλωττα μέσα στη στρεβλότητά τους. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί, οι αρχαίοι πίστευαν πως τα πνεύματα των ανθρώπων μπορούσαν να παγιδευτούν μέσα σ’ αυτές.

– Με άλλα λόγια, έτσι μοιάζουν τα γεννητικά όργανα ενός μωρού στη μήτρα, τις λίγες πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψή του. Αρσενικά, θηλυκά, όλα τα ίδια είναι. Αυτοί εδώ οι δυο κύκλοι είναι αυτοί που αποκαλούμε γονάδες πάσης χρήσεως. Αυτή η μικρή μουντζούρα εδώ είναι ένας αγωγός του Βολφ. Κι αυτή η άλλη μουντζούρα εδω είναι ένας πόρος του Μύλλερ. Εντάξει; Το ζήτημα που πρέπει να συγκρατήσετε στο νου σας είναι ότι ο καθένας έτσι ακριβώς ξεκινάει. Όλοι γεννιόμαστε με αρσενικά και θηλυκά στοιχεία εν δυνάμει μέσα μας. Εσείς, κύριε Στεφανίδη, κύρια Στεφανίδη, εγώ- οι πάντες. Τώρα» -άρχισε να σχεδιάζει πάλι- «καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ελκύονται ορμόνες και ένζυμα – ας τα φτιάξουμε σαν βέλη. Τί κάνουμ αυτές οι ορμόνες κα τα ένζυμα; Λοιπόν, μεταμορφώνουν αυτούς τους κύκλους και τις μουντζούρες είτε σε ανδρικά είτε σε γυναικεία όργανα. Βλέπετε αυτόν τον κύκλο, την πάσης φύσεως γονάδα; Μπορεί να γίνει είτε ωοθήκη είτε όρχις. Κι αυτός ο ασουλούπωτος πόρος του Μύλλερ μπορεί είτε να εξασθενίσει» τον διέγραψε- «είτε να αναπτυχθεί σε μήτρα, σε ωαγωγούς σάλπιγγες και στο εσωτερικό του κόλπου. Αυτός ο αγωγός του Βολφ μπορεί είτε να μαραθεί και να εξαφανιστεί είτε να μεγαλώσει και να γίνει σπερματοδόχος κύστη, επιδιδυμίδα και σπερματικός πόρος. Ανάλογα με τις ορμόνες και τις ορμονικές και ενζυμικές επιδράσεις». Ο Λους σήκωσε τα μάτια και χαμογέλασε. Δεν είναι ανάγκη να ανησυχείτε για την ορολογία. Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε, είναι το εξής: κάθε μώρό έχει πόρους Μύλλερ, οι οποίοι είναι εν δυνάμει θηλυκά στοιχεία, και αγωγούς Βολφ, που είναι εν δυνάμει αρσενικά στοιχεία. Αυτά είναι τα εσωτερικά γεννητικά όργανα. Το ίδιο πράγμα όμως ισχύει και για τα εξωτερικά γεννητικά όργανα. Ένα πέος είναι απλώς μια πολύ διευρυμένη κλειτορίδα. Από την ίδια ρίζα αναπτύσονταί.

hypospadias Νεολατινική, εκ της ελληνικής· ανηρ με υποσπαδία από το hypo- + πιθ. εκ του span, κόπτω, εκριζώνω, τραβώ, δράττομαι. -Ανωμαλία του πέους, όπου η ουρήθρα τελειώνει εις την κάτω επιφάνειά του. Όρα συνώνυμα στο EUNUCH.

Συμμορφώθηκα με την υπόδειξη και βρήκα

eunuch -1. Ανήρ ευνουχισμένος·ειδικότερα εξ αυτών που προσλαμβάνονταν ως βοηθοί χαρεμιών ή ως αξιωματούχοι Αυλών της Ανατολής. 2. Ανήρ, του οποίου οι όρχεις δεν έχουν αναπτυχθεί. Όρα συνώνυμα στο HERMAPHRODITE.

Ακολουθώντας τι μονοπάτι, έφτασα επιτέλους στο

hermaphrodite -1, Άτομο διαθέτον τα όργανα αναπαραγωγής και πολλά εκ των χαρακτηριστικών του φύλου τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. 2. Οτιδήποτε συνίσταται σε συνδυασμό διαφορετικών ή αντιφατικών στοιχείων. Όρα συνώνυμα στο ΤΈΡΑΣ .

– Πλησιάζοντας όμως στον Μίλτον, έμαθε κάτι χρήσιμο για τις ιατρικές γνωματεύσεις. Όσο πιο πολύ χαμογελάει ο κόσμος, τόσο χειρότερα είναι τα νέα.

– Συνεπεία αυτού, γίνεται σαφές ότι το γένος σύμφωνα με το οποίο μεγαλώνει κανείς παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην εδραίωση της ταυτότητας του γένους παρά οι γενετικοί καθοριστικοί παράγοντες.

– Εκείνη την εποχή κατάλαβα τί άφηνα πίσω μου: την αλληλεγγύη μιας κοινής βιολογικής δομής. Ο γυναίκες ξέρουν τι σημαίνει να έχεις ένα σώμα. Κατανοούν τις δυσκολίες και τις αδυναμίες του, τις δόξες και τις ηδονές του. Οι άντρες πιστεύουν πως τα σώματά τους είναι μόνο δικά τους. Τα περιποιούνται κατ’ ιδίαν, ακόμα και δημόσια.

– Γονείς του Ερμαφρόδιτου ήταν ο Ερμής και η Αφροδίτη.

Η αλλαγή μου από κορίτσι σε αγόρι ήταν πολύ λιγότερο δραματική απ’ όσο η απόσταση που διανύει ο οποιοσδήποτε από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Κατά το πλείστον, παρέμεινα το άτομο που ήμουν πάντα.

– Το συνειδητοποίησε αυτό. «Η μάνα μου λέει κάτι παράξενο», είπε. «Στο χωριό, πριν πολλά-πολλά χρόνια, συχνά γεννούσαν μωρά που έμοιαζαν με κορίτσια. Κι ύστερα -στα δεκαπέντε, στα δεκάξι— μοιάζανε με αγόρια! Μου το ‘λεγε η μάνα μου, μα δεν την πίστεψα ποτέ». «Είναι γενετικό το θέμα. Ο γιατρός που πήγα λέει πως συμβαίνει σε μικρά χωριά. Όπου όλοι παντρεύονται αναμεταξύ τους».

– «Οι παπάδες λένε πως ακόμα και πρώτα ξαδέλφια δεν πρέπει παντρεύονται ποτέ», είπε. «Δεύτερα ξαδέλφια εντάξει, αλλά πρέπει πρώτα να ρωτήσεις τον αρχιεπίσκοπο». Τώρα κοίταζε αλλού, προσπαθώντας να τα θυμηθεί όλα. «Ακόμα κι αν θες να παντρευτείς το γιο των νονών σου, δεν μπορείς. Εγώ νόμιζα πως είχε να κάνει μόνο με την Εκκλησία. Δεν ήξερα πως είχε σχέση και μ’ αυτά που μπορεί να συμβούν στα μωρά. Ήμουν απλά ένα κουτό κορίτσι από χωριό»

by SearchingTheMeaningOfLife

 


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

The "Shaolin" of the scissors

Hairsalon daily "battles"and deep meanings.

Katerina Dimopoulou

Writer - Copy editor

ThinkAlternative

Views, Opinions, Suggestions

The Fairy Blog

by Sophy Dokou

Calinicos Era gathering

A vision for an extra ordinary need of humanity to produce again great investors who dedicated reduce worlds problems with their ideas

Το site των φοιτητών

Education - Opportunities - Life