«Δικό μου»: Πώς η ψευδαίσθηση της ιδιοκτησίας θρέφει το Εγώ

Σύβοτα 2019

Μια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σαν να είναι πραγματική, είναι μια κατάσταση στην οποία πιστεύουμε πάντα ότι κάτι είναι δικό μας. Χωρίς την έννοια «δικό μου» όλες οι καταστάσεις και οι εμπειρίες είναι απρόσωπες και δεν γίνονται αντιληπτές ως «η πραγματικότητά μου».

Χωρίς «δικό μου» υπάρχει μόνο παρατήρηση. Γι’ αυτό οι συνειδητοί δάσκαλοι συμβουλεύουν να μην προσκολλόμαστε σε τίποτα, να μην προσωποποιούμε τίποτα, αλλά να αντιμετωπίζουμε όλες τις εμπειρίες μας ως αντικείμενα που εμφανίζονται μέσα στο χώρο της επίγνωσης και εξαφανίζονται πάλι μέσα σ’ αυτόν.

Η έννοια «δικό μου» είναι η τροφή του Εγώ. «Η εικόνα μου, οι απόψεις μου, η γνώμη μου, τα πιστεύω μου, το παρελθόν μου, οι αναμνήσεις μου, οι πεποιθήσεις μου, οι ρόλοι μου, τα συναισθήματά μου, οι σκέψεις μου, οι φόβοι μου, οι ανασφάλειές μου, τα προβλήματά μου», όλα αυτά υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός κέντρου, ενός Εγώ, που κατέχει όλα αυτά τα στοιχεία. Πού βρίσκεται όμως αυτό το κέντρο;

Η ταύτιση του «είμαι» με τις σκέψεις και τις αισθήσεις δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει κάτι στο οποίο ανήκουν όλα αυτά τα αντικείμενα – οι εμπειρίες, οι αισθήσεις, οι σκέψεις, κ.τ.λ. Η ταύτιση με τις αισθήσεις του σώματος είναι η πρώτη ταύτιση που δημιουργεί την αντίστοιχη πεποίθηση «αυτό το σώμα είναι δικό μου και επομένως υπάρχω εγώ που έχω αυτό το σώμα». Το «υπάρχω εγώ που έχω αυτό το σώμα» είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα, δεν είναι κάτι που αντιλαμβανόμαστε μέσα από τη βιωματική παρατήρηση. Οι αισθήσεις υπάρχουν, καθώς και η επίγνωση που αντιλαμβάνεται την ύπαρξη των αισθήσεων, αλλά όχι το «εγώ» που ισχυρίζεται ότι του ανήκουν οι αισθήσεις.

Η έννοια «δικό μου» είναι ο μανδύας του Εγώ, που μόλις τον τραβήξεις για να δεις τι κρύβεται από πίσω δεν βρίσκεις τίποτα. Και αυτή είναι η στιγμή της αποκάλυψης. Τόση άγνοια, τόσα χρόνια, γιατί; Για ποιον; Εκ μέρους τίνος; Όλα ήταν μια αθώα παρερμηνεία, ένα πολύτιμο όνειρο που έλαβε τέλος, αφήνοντας χώρο στην αλήθεια να αναδυθεί.

Νίκος Μπάτρας

πηγή: https://www.aytepignosi.com/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Meganisi Life

Έλλη Καββαδά

!mprográfika

located somewhere between "hands" and soul

concordance

για μια α-συμπτωτική χρονικότητα

Αρέσει σε %d bloggers: