Σε έναν πληθυσμό που ολοένα γερνάει, δεν είναι μόνο οι ασθένειες αλλά και η μοναξιά που αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα. Όμως στο Ελσίνκι, την πρωτεύουσα της Φινλανδίας, εφαρμόζεται ήδη ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που εξασφαλίζει συντροφιά και φροντίδα σε ηλικιωμένους και μάλιστα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Τα μεσημέρια στήνονται εικονικά τραπέζια, όπου ομάδες ηλικιωμένων δίνουν ραντεβού να φάνε παρέα μέσα από τον υπολογιστή. Η Duvi Leineberg είναι μια νοσηλεύτρια που συντονίζει μια τέτοια ομάδα, και αυτή από τον υπολογιστή της. Ελέγχει αν έχουν όλοι φαγητό και αν έχει προετοιμαστεί σωστά. Κάποιοι, που δεν είναι σε θέση να μαγειρέψουν, απολαμβάνουν γεύματα που παραδίδονται κατ’ οίκον από κοινωνικές υπηρεσίες.
Πρώην νοσοκόμα σε νοσοκομείο, η Leineberg βρίσκει πολλά οφέλη σε αυτό το νέο πρότζεκτ. «Πρώτον, ο ασθενής νιώθει ότι είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου έργου. Βεβαιωνόμαστε, επίσης, ότι διατρέφεται σωστά. Αν παρατηρήσω οτιδήποτε ανησυχητικό, τηλεφωνώ σε άλλες νοσηλεύτριες να τον επισκεφτούν αν κριθεί απαραίτητο».
«Αν παρατηρήσω οτιδήποτε ανησυχητικό, τηλεφωνώ σε άλλες νοσηλεύτριες να επισκεφτούν τον ηλικιωμένο αν κριθεί απαραίτητο»
Όμως και οι ηλικιωμένοι που συμμετέχουν φαίνεται να απολαμβάνουν την όλη εμπειρία. Η Riitta Koskinen, 80 χρονών, είπε σε σχετικό ρεπορτάζ στην Guardian, μέσω διερμηνέα: «Είμαι ηλικιωμένη και μένω μόνη και είναι ωραίο να έχω παρέα. Τρώμε μαζί – το φαγητό έχει καλύτερη γεύση όταν είσαι με άλλους- και το απολαμβάνω πραγματικά. Με παρακινεί να τρώω και είναι ωραίο να βλέπω άλλους ανθρώπους».
H Φινλανδία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα γήρανσης πληθυσμού. Μέχρι το 2070, εκτιμάται ότι ένας στους τρεις κατοίκους της χώρας θα είναι άνω των 65 ετών. Ταυτόχρονα, μειώνονται ραγδαία οι γεννήσεις και ο αριθμός του εργατικού δυναμικού προβλέπεται να πέσει ριζικά μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Επομένως, οι εισφορές που τροφοδοτούν τις κοινωνικές υπηρεσίες και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λιγοστεύουν ραγδαία, καθιστώντας τις μελλοντικά μη βιώσιμες. Η ψηφιοποίηση κάποιων από αυτές τις υπηρεσίες ίσως δώσει λύση και στο οικονομικό πρόβλημα.
Πέρα λοιπόν από τις εικονικές ομάδες μεσημεριανού φαγητού, το Ελσίνσκι σκοπεύει να επεκτείνει το πρότζεκτ και στην εξ αποστάσεως περίθαλψη των ηλικιωμένων από τους νοσηλευτές, στο μέτρο πάντα του δυνατού. Στο μεταξύ, δοκιμάζονται και άλλες δυνατότητες, όπως οι εικονικές «βόλτες» σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Για παράδειγμα, μια από τους συντονιστές του προγράμματος, η Hanna Hämäläinen, μετέφερε εικονικά 64 ηλικιωμένους σε μια συναυλία με χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Στην πρώτη σειρά τοποθετήθηκε μια οθόνη, μέσα από την οποία ο ιερέας έστειλε χαιρετισμό στους εικονικούς θεατές που τον παρακολουθούσαν από το σπίτι με τα τάμπλετ τους. Όπως θυμάται σήμερα η Hämäläinen: «Το εντυπωσιακό είναι ότι αν και κάποιοι είχαν προβλήματα μνήμης, ήξεραν όλους τους στίχους. Αυτή είναι η δύναμη της μουσικής και με έκανε να δω ότι όταν γίνεται κάποια συναυλία, δεν πρέπει να τη χάνουμε».
Πώς θα αλλάξει ο κόσμος ενώ γερνάει ο πληθυσμός της Γης:
*Με στοιχεία από Guardian
πηγή: https://www.womantoc.gr/
Σχολιάστε