Πώς μπορώ να αξιοποιήσω σωστά το χρόνο μου;

photo by EvAr

Η ζωή όλων μας έχει γίνει απαιτητική με πολλές δυσκολίες και άγχη. Όλοι μας αποζητούμε ευκαιρίες για χαλάρωση και ανάπαυλα, δίνοντας προτεραιότητα στον εαυτό μας και τις ανάγκες του. Το έντονο στρες πολλές φορές δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ψυχικές διαταραχές, υψηλή πίεση και συχνές κεφαλαλγίες. Πώς θα μπορούσε όμως να επιτευχθεί αυτό; Πώς ένας άνθρωπος μπορεί να αξιοποιήσει σωστότερα το χρόνο του; Στο παρακάτω άρθρο, θα προτείνω μερικές λύσεις που και από τη δική μου εμπειρία, θεωρώ πως θα αποβούν ιδιαίτερα χρήσιμες σε κάποιον.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη. 

• Δημιούργησε μία λίστα στην οποία θα γράψεις όλες τις σημαντικές σου υποχρεώσεις, από τις σημαντικότερες «Πώς μπορώ να αξιοποιήσω σωστά το χρόνο μου;» μέχρι τις πιο δευτερεύουσες. Πολλές φορές η έλλειψη χρόνου δεν είναι υπαρκτό γεγονός, αλλά οφείλεται στον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο τον αξιοποιούμε. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας ποιες ανάγκες μας είναι πραγματικές και ποιες είναι πλασματικές.

• Δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου και αφουγκράσου τις βαθύτερες ανάγκες και επιθυμίες σου. Δεσμεύσου πως έστω πέντε λεπτά καθημερινά θα μένεις εντελώς μόνος. Ξεκαθάρισε στην οικογένεια και στους στενούς σου φίλους πως για μερικές μέρες επιθυμείς ακόμα και να μη σηκώνεις το τηλέφωνο. Δεν είναι εγωισμός, είναι αγάπη και φροντίδα στον εαυτό μας. Αν ένας άνθρωπος δεν έχει καλή σχέση με τον εαυτό του, τότε πώς θα μπορέσει να είναι σωστός και αποδοτικός στους άλλους;

• Μάθε να μη φοβάσαι τη μοναξιά. Αποδέξου την ως έναν απαραίτητο σύμμαχο που θα σε βοηθήσει να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου και να τον αγαπήσεις περισσότερο. Το να μένεις μόνος, δεν είναι μία ευκαιρία να βρεις σύντροφο ή φίλους. Είναι μία ευκαιρία να αισθανθείς ελεύθερος, να δράσεις, να δημιουργήσεις και να ξεκαθαρίσεις μέσα σου ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που θα ήθελες να έχεις κοντά σου.

• Απομάκρυνε από τη ζωή σου κάθε τοξικό άνθρωπο που σε δηλητηριάζει και σε εμποδίζει να προοδεύσεις. Μην αναλώνεσαι και μην ξοδεύεις τον εαυτό σου σε ανθρώπους που σε μειώνουν, σε υποτιμούν, δε σε σέβονται και σε σαμποτάρουν. Οι τοξικοί άνθρωποι είναι ,συνήθως, άτομα με χαμηλή ενέργεια που επιδιώκουν να μειώνουν τους άλλους σε μία δική τους ανάγκη να αισθανθούν ανώτεροι. Όταν διαπιστώσεις πως οι τοξικοί άνθρωποι υπάρχουν και στη δική σου ζωή και σε επηρεάζουν, τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να τους απομακρύνεις άμεσα από το περιβάλλον σου. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που έχουν να σου προσφέρουν πολλά, αξιοποίησε το χρόνο σου που δε επιστρέψει ποτέ πίσω με αληθινούς ανθρώπους που θα σου βγάλουν το καλύτερο εαυτό σου.

• Ο διαλογισμός μπορεί και αυτός να βοηθήσει έναν άνθρωπο στο να απεγκλωβιστεί από τα αρνητικά συναισθήματα. Επιπλέον , υπάρχουν πολλές ασκήσεις χαλάρωσης που μειώνουν τη σωματική επίδραση που επιφέρουν τα αρνητικά συναισθήματα και μας χαλαρώνουν.

• Ασχολήσου με την τέχνη. Ο πολιτισμός είναι αποδεδειγμένο πως διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες του ανθρώπου και καλλιεργεί το πνεύμα του. Το θέατρο, η ανάγνωση καλών βιβλίων , η παρακολούθηση κινηματογράφου είναι μία ωφέλιμη αξιοποίηση του χρόνου μας που οξύνει την αντίληψη και πλουτίζει τις γνώσεις μας. Ο δήμος ,επιπλέον, μας δίνει τη δυνατότητα να μένουμε κοντά στον πολιτισμό, λόγω των θεατρικών δραστηριοτήτων που προσφέρει, όπως και μέσω της δημοτικής βιβλιοθήκης. Ακόμα λοιπόν, και αν κάποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να συμμετέχει συχνά σε εκδηλώσεις που αφορούν την τέχνη ή να αγοράζει συχνά βιβλία, σίγουρα μπορεί πιο οικονομικά να καλύψει αυτή του την αδυναμία απευθυνόμενος στο δήμο ή δανειζόμενος βιβλία.

• Να καθιερώσεις ένα πρόγραμμα στο οποίο θα ασχολείσαι με αθλητικές δραστηριότητες, όπως περπάτημα, τζόκινγκ ή κολύμβηση. Ο επαρκής ύπνος και η υγιεινή διατροφή διατηρούν το σώμα μας υγιές και το πνεύμα μας ισορροπημένο.

• Χτίσε γερές και στέρεες διαπροσωπικές σχέσεις. Οι καλές σχέσεις με την οικογένεια και οι καλές φιλίες βοηθούν τη ζωή μας και μας δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας και προστασίας.
Ο άνθρωπος είναι ένα ον το οποίο θέλει συνεχώς να προοδεύει και για αυτό θέλει όλο και πιο ψηλούς στόχους. Για να αισθανθεί ευτυχισμένος και να κατακτήσει τη γαλήνη που τόσο πολύ επιθυμεί, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διασφαλίσει την ψυχική του υγεία.

πηγή:https://www.baktoblog.com/


1 responses to “Πώς μπορώ να αξιοποιήσω σωστά το χρόνο μου;

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

CLUB ALPINO ITALIANO - Sez. "G. De Lorenzo" - Lagonegro (PZ)

“Nei grandi spazi della montagna, nei suoi alti silenzi, l’uomo non distratto può cogliere il senso della sua piccolezza e la dimensione infinita della sua anima"

Clio

Rivista culturale multimediale aperiodica

Bagatelle

Quisquilie, bagatelle, pinzillacchere...

Poems For Bulletin Boards

Ellen Grace Olinger

Elwood Writers

Every second Tuesday since 2007

Literary Revelations

Independent Publisher of Poetry and Prose

Jolie Fiole & Beau Flacon

Ensemble pour la liberté... à Le Plan, Cazères - 31220