Αξιοσημείωτα – ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ DNA ~ Claybourne Anna

Χ/Δ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ DNA // ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ DNA

http://genetics.thetech.org/ (για περισσότερη κατανόηση)

Τα γονίδια είναι οδηγίες για τον έλεγχο και την λειτουργία των ζωντανών πλασμάτων…Μπορούμε να τα βρούμε μέσα στα κύτταρα

-Τα γονίδια δημιουργούνται από μια χημική ουσία που ονομάζεται DNA

Οι γενετιστές ξεπέρασαν το πρόβλημα της κατανόησης των γονιδίων και του DNA και έμαθαν να τα αλλάζουν  ή να  τα τροποποιούν γενετικά.

-Οι επιστήμονες έφτιαξαν ένα  χάρτη του ανθρώπινου γονιδιώματος

-…ο καθένας μας έχει το δικό του DNA

ομάδα των γονιδίων μέσα σε κάθε  κύτταρο, μοιάζει λιγάκι με ένα  βιβλίο συνταγών. Όταν ένα κύτταρο  πρέπει  να κάνει  μια δουλιά ψάχνει να βρει  ποια γονίδια  χρειάζεται  και ακολουθεί τις οδηγίες που υπάρχουν σε αυτά.

-Στο εσωτερικό  του κυττάρου υπάρχει ένα κέντρο ελέγχου, ο πυρήνας, και μερικά μικρότερα τμήματα, που  ονομάζονται οργανίδια.

Κάθε πυρήνας περιέχει 46 χρωμοσώματα και τα  γονίδια ταξινομούνται κατα μήκος των χρωμοσωμάτων.

Τα χρωμοσώματα είναι μακριές και λεπτές αλυσίδες DNA

-Τα γράμματα DNA  σημαίνουν δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ – ένα είδος ασθενούς  οξέος, το οποίο  από τη φύση του  δημιουργεί μια μακριά  ελικοειδή κλίμακα, που ονομάζεται διπλή έλικα.

-Το DNA περιέχει τέσσερις χημικές ουσίες που ονομάζονται «βάσεις» . Το όνομά τους είναι αδενίνι, κυτοσίνη, γουανίνη και θυμίνη(ή A,C,G,T για συντομία)…

-Σχεδόν κάθε κύτταρό μας περιέχει 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, δηλαδή 46 σε κάθε κύτταρο

-Το 23ο ζευγάρι χρωμοσωμάτων…Οι γυναίκες έχουν δυο χρωμοσώματα κανονικού μήκους που ονομάζονται χρωμοσώματα Χ.

Οι  άντρες έχουν  ένα Χ χρωμόσωμα κανονικού μήκους και ένα  πιο κοντό  που ονομάζεται  χρωμόσωμα Υ.

-Ανά τρία  τα τέσσερα γράμματα A,C,G και T μπορούν να δημιουργήσουν  64 διαφορετικούς συνδυασμούς, οπότε υπάρχουν  64 πιθανότητες- πχ ACG,ATT,TAC και GTA. (πχ. το  «TGA» είναι η θρεονίνη…αμινοξύ)

Κάθε τριψήφια ομάδα αντιπροσωπεύει ένα αμινοξύ. Τα αμινοξέα είναι  οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτούν οι πρωτεΐνες (ουσίες του σώματος) Υπάρχουν  20 αμινοξέα, όπως η αλανίνη, η λυσίνη και η προλίνη. Τα παίρνουμε με το  φαγητό και  μεταφέρονται στα κύτταρά μας  μέσω του αίματος.

-Αφού υπάρχουν μόνο 64 δυνατοί τριψήφιοι κωδικοί, αλλά μονάχα 20 αμινοξέα, κάποιοι κωδικοί αντιπροσωπεύουν το ίδιο πράγμα.

-…τα ενδιάμεσα κομμάτια ονομάζονται «περιττό DNA» ή «σκουπιδο-DNA» οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι αν ο κώδικας στο «σκουπιδο-DNA»  αντιπροσωπεύει κάτι.

1.Μέσα σε ένα κύτταρο η χημική ουσία που ονομάζεται RNA πολυμεράση εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου.

2.Η RNA  πολυμεράση βρίσκει το γονίδιο  που ευθύνεται  για την ινσουλίνη και χωρίζει τις δυο αλυσίδες  DNA.

3.H RNA πολυμεράση κινείται κατά μήκος του γονιδίου,  δημιουργόντας ένα μόριο-αγγελιοφόρο, το οποίο  περιέχει  το αντίγραφο του κώδικα, βάση του οποίου κατασκευάζεται η ινσουλίνη.

4.Το μόριο-αγγελιοφόρος βγαίνει επιπλέοντας από τον πυρήνα  και βρίσκει ένα από τα ριβοσώματα (εργοστάσια πρωτεΐνης) του κυττάρου.

5.Ακολουθώντας τον κώδικα, το ριβόσωμα ταιριάζει τη σωστή σειρά των αμινοξέων προκειμένου να δημιουργήσει τα μόρια  ινσουλίνης.

– Οι πανομοιότυποι δίδυμοι είναι οι μόνοι άνθρωποι που έχουν  ακριβώς τα ίδια γονίδια.

-Μερικές φορές όμως, κατά τη διαδικασία  της αντιγραφής τα γονίδια τροποποιούνται ελαφρώς.

-…τα κύτταρα κάνουν λάθη… Τα λάθη αυτά ονομάζονται μεταλλάξεις.

Αν  μια  γονιδιακή μετάλλαξη  συμβεί τη στιγμή που ένα κύτταρο αναπαράγεται  μέσα στο σώμα  σας, τα υπόλοιπα  κύτταρα αναλαμβάνουν συνήθως να κάνουν τη δουλειά  του κατεστραμμένου κυττάρουΑν το κύτταρο αυτό δημιουργήσει ένα μωρό, όλα τα κύτταρα του μωρού θα έχουν το ίδιο λάθος.

-Ωστόσο κάποιες γονιδιακές μεταλλάξεις μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες. (πχ πως θα γνωρίζαμε τον Αϊνστάιν και άλλους χαρισματικούς ανθρώπους αν εμποδίζαμε την γέννησή τους λόγω της γονιδιακής τους μετάλλαξης που οναμάσαμε «δυσλεξία»)

Η χαρτογράφηση του γονιδιώματος δεν δείχνει ακριβώς τον τρόπο  με τον οποίο λειτουργούν τα γονίδια. Απλώς μας προσφέρει μια  μεγάλη ακολουθία DNA, για κάθε είδος που χαρτογραφείται… οι επιστήμονες μελετούν το ανθρώπινο γονιδίωμα για να ανακαλύψουν ποια γονίδια προκαλούν ασθένειες.

-…όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί μοιράζονται κάποια κοινά γονίδια και κάποιες κοινές ακολουθίες DNA.

By SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Meganisi Life

Έλλη Καββαδά

!mprográfika

located somewhere between "hands" and soul

concordance

για μια α-συμπτωτική χρονικότητα

Αρέσει σε %d bloggers: