Αξιοσημείωτα – Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ~ Δημοσθένης Κούρτοβικ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ~ Δημοσθένης Κούρτοβικ

-«Σίγουρα τα ανθρώπινα θηλυκά δεν παρουσιάζουν μόνιμη σεξουαλική δεκτικότητα, αλλά είναι σε θέση να συνουσιαστούν οποτεδήποτε και η σεξουαλική τους διεγερσιμότητα δεν  εξαρτάται  από τις ορμόνες  των ωοθηκών. Αυτή η χαλάρωση  του ενδοκρινούς ελέγχου συντελεί στη δυνατότητα του ανθρώπινου θηλυκού να συνουσιάζεται  σ’ οποιοσδήποτε στάδιο του καταμήνιου κύκλου»…Η κατάσταση  είναι εντελώς διαφορετική στις μαϊμούδες και τους πιθήκους, όπου το θηλυκό «διαδηλώνει» τον οίστρο του με απαραγνώριστα οπτικά  και οσφρητικά σήματα.

-Στο είδος μας, ο ρόλος των οσμών στη σεξουαλική προσέλκυση του ενός φύλου από το άλλο είναι  λιγότερο  σημαντικός απ΄ότι στα άλλα πρωτεύοντα αν και ίσως δεν  είναι  ολότελα  αμελητέος. Η σεξουαλική  έλξη ανάμεσα  στους  ανθρώπους ξεκινάει  από οπτικά  κυρίως σήματα, που προέρχονται από άλλες περιοχές του σώματος κι όχι  από τη γεννητική.

-Εξάλλου, αντίθετα μ΄ότι  συμβαίνει σ΄αυτά τα πρωτεύοντα, στον άνθρωπο η κοιλιοκοιλιακή(πρόσωπο με πρόσωπο) στάση κατά τη συνουσία ευνοείται από τη  μετατόπιση του ανοίγματος του κόλπου σε πιο μπροστινή θέση, πράγμα  που ως ένα βαθμό οφείλεται στην ανατομική προσαρμογή του ανθρώπου  στην όρθια βάδιση

-…οι άνθρωποι  γεννιούνται έχοντας μόνον 25% από την  τελική  χωρητικότητα του  εγκεφάλου τους… οδήγησε σε μια  ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση του παιδιού από τη μητέρα του κι έκανε εντονότερο τον αμοιβαίο  δεσμό τους.

-Στα κατώτερα θηλαστικά , ο παρθενικός υμένας  εμφανίζεται  μόνον ως  ένα εμβρυακό στάδιο στην ανάπτυξη του ουρογεννετικού τους συστήματος  

-Σύμφωνα με το Malinowski, η απώλεια  του οίστρου από τη γυναίκα θα οδηγούσε σε μια  υπερσεξουαλικότητα, που θ’ απειλούσε την οικογένεια και την κοινωνική ζωή. Γι΄αυτό υπάρχουν  θεσμικές απαγορεύσεις της ελευθερογαμίας, από τις οποίες  οι πιο σημαντικές είναι ο μονογαμικός δεσμός και το ταμπού της αιμομιξίας.

-Εξάλλου είναι ολοφάνερο ότι τα ιεραρχικά κατώτερα αρσενικά, έχουν  πολλές ευκαιρίες να ζευγαρώσουν μ’ ένοιστρα  θηλυκά «στα κλεφτά», δηλαδή πίσω από την  πλάτη των δεσποτικών αρσενικών.

-...η δεσποτικότητα του αρσενικού διευκολύνει την πραγματοποίηση της συνουσίας, ενώ η δεσποτικότητα του θηλυκού την παρεμποδίζει.

-Στις ανθρώπινες κοινωνίες, είναι γνωστό  ότι  ολόκληρες κατηγορίες από άρρενα άτομα(π.χ οι μαζοχιστές) μπορούν να έρθουν σε ερωτική επαφή μόνο με δεσποτικές γυναίκες.

-Σύμφωνα με την ίδια τη Sherfey  έστω και μόνον ο έντονος ερωτισμός της γυναίκας στο διάστημα του θηλασμού θα έκανε αδύνατη τη συνεχή φροντίδα για το παιδί.

-…η Sherfley, παραδέχεται ότι αυτή η σεξουαλική υπερτροφία του θηλυκού έπρεπε να περισταλλεί, διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να δημιουργηθεί ο  πολιτισμός.

-...οι  ιεραρχίες που  σχηματίζουν τα θηλυκά παραμένουν  σταθερές για  μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ στην περίπτωση των αρσενικών  συμβαίνει το αντίθετο. «Όλες αυτές οι μελέτες» , συνεχίζει η Lancaster «δείχνουν ότι  τα θηλυκά αποτελούν τον σταθερό, οργανωμένο πυρήνα  μιας μακροπρόθεσμης κοινωνικής ομάδας, ενώ  τ΄αρσενικά  συγκροτούν  ένα λίγο πολύ ρευστό πληθυσμό γύρω από αυτόν τον πυρήνα.»

-Η  διάδοση καινούργιων γνώσεων  και εμπειριών είναι γρηγορότερη ανάμεσα στα μέλη των μητρογραμμικών  υποομών, όπως δείχνει  το παράδειγμα  των γιαπωνέζικων μακάκων…

Η παρατεταμένη  παιδική ηλικία ήταν επόμενο  ήταν  επόμενο ν΄αυξήσει  τη σημασία της μητέρας ως βάσης της κοινωνικές ομάδες.

-Εκτός από τον σχετικό  μικρό  σεξουαλικό  διμορφισμό του ανθρώπου, αυτό υποδηλώνεται και  από το  ίδιο το γεγονός ότι  η προσαρμογή του θηλυκού ανθρωπίδη στη δίποδη  βαλίτσα  απόκτησε  τόσο μεγάλη  προτεραιότητα απέναντι  σ΄ένα  περισσότερο ομαλό τοκετό, ώστε  μερικοί μελετητές  (πχ. ο tran Duc Thao 1977)μιλούν για «βιολογική τραγωδία της γυναίκας» : ως τη μεσοληθική εποχή σύμφωνα με τον παραπάνω συγγραφέα, η ατελής εμβρυοποίηση των μικρών  προκαλούσε μεγάλη θνησιμότητα στις έγκυες γυναίκες!

Δεν πρέπει  να συγχέουμε αυτή τη  «χλιαρή δεκτικότητα» με την «υποσεξουαλικότητα»(Kleiman 1977)

-Αυτή η υπερσεξουαλικότητα, μαζί με την  ικανότητα του θηλυκού ανθρώπου να την  ελέγχει, κάνει την γυναίκα σχεδόν μοναδικό φαινόμενο στο ζωικό κόσμο.

-«φαινόμενο του ζωολογικού κήπου» (zoo-effect), δηλαδή την τάση των αιχμαλώτων πιθήκων να συνουσιάζονται συχνότερα απ΄όσο οι  ομοειδείς πίθηκοι που ζουν σ΄άγρια κατάσταση.

-Η  σεξουαλική ζήλια είναι  ένας παράγοντας που εμποδίζει την κοινωνική συνεργασία

Οι μονογαμικοί δεσμοί  δεν χρωστούν την διάρκειά τους στο σεξ.

-...η μονογαμία  στους ανθρώπους είναι  μάλλον οικονομική παρά βιολογική αναγκαιότητα

-...ο οργασμός είναι  ένα φαινόμενο πολύ πιο συνηθισμένο στη γυναίκα παρά στα θηλυκά των άλλων πρωτευόντων.

-…ο άνθρωπος  φαίνεται ότι είναι ανατομικά προσαρμοσμένος στην κοιλιοκοιλιακή συνουσία, γιατί η έξοδος του γυναικείου κόλπου είναι πιο  μπροστά , περισσότερο μάλιστα απ΄όσο θα δικαιολογούσε από μόνη της η όρθια βάδιση.(Ford και Beach 1951, Morris 1967, Beach 1978)

-Βλέπουμε λοιπόν ότι η απώλεια  του οίστρου, η όλο και μεγαλύτερη σημασία  των οπτικών σεξουαλικών σημάτων, η σύμπτωσή τους μ’ εξωσεξουαλικά σήματα, η όλο και ζωηρότερη σεξουαλική δραστηριότητα των ανθρωπιδών, η προσωποποίηση του σεξ το πέρασμα  στην κατα πρόσωπο  συνουσία , όλες αυτές  οι εξελίξεις ευνόησαν  την ενσωμάτωση του σεξ στην κοινωνική ζωή των ανθρωπιδών.

-...η στενή επαφή δύο ατόμων  από τα πρώτα στάδια της ζωής τους εμποδίζει συνήθως την κανονική δημιουργία σεξουαλικής έλξης ανάμεσά τους (Handy 1976)

-…το σεξ στον άνθρωπο είναι  λίγο πολύ μια γυναικεία «εκδούλευση»  κάτι που παραχωρείται στον άνδρα από τη γυναίκα  (Symons 1979)

-…το θηλυκό  είχε αρχίσει  να σβήνει τα όρια ανάμεσα στη σεξουαλική και κοινωνική συμπεριφορά  πολύ πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ανθρωποποίησης και  τελικά  κατάργησε αυτά τα όρια με την  απώλεια  του οίστρου, ενώ στο αρσενικό η αντίστοιχη εξέλιξη άρχισε  σ΄ενα κοντινότερο  στάδιο  και μπορούμε να πούμε  ότι δεν  έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

-…σε μια μονογαμική κοινωνία  όπου θα κυριαρχούσαν οι γυναίκες η ανδρική πορνεία  θα ήταν εξίσου διαδεδομένη όσο η γυναικεία.

-Αλλά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα ζώα  που  επιδίδονται σε ομοφιλοφιλικές δραστηριότητες ήταν αιχμάλωτα, δεν έχει  αναφερθεί ακόμα ομοφιλοφιλική συμπεριφορά σε πρωτεύοντα που ζουν σε φυσική κατάσταση(Handy 1976) Εξάλλου ακόμα  και οι πίθηκοι που δείχνουν ομοφιλοφιλική συμπεριφορά προτιμούν, σε γενικές γραμμές, τις ετεροφιλοφιλικές επαφές (Ford και Beach 1951)

Δεν  υποστηρίζουμε ότι η  αποφυγή των  κοινωνικών επαφών ταυτίζεται με την «αντικοινωνικότητα» . Όπως δείχνουν πολλά παραδείγματα  από τις ανθρώπινες κοινωνίες, η μοναχικότητα ή ακόμα  και η σεξουαλική «διαστροφή»  μπορεί κάλλιστα  να είναι  πηγή δημιουργικής έμπνευσης για το άτομο  και  μακροπρόθεσμα να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας κοινωνίας.

Η βαθμιαία αυτονόμηση της  σεξουαλικής  συμπεριφοράς του θηλυκού από  την περιοδικότητα του οίστρου άνοιξε το δρόμο για να επεκταθεί η σεξουαλική δραστηριότητα πέρα από τα όρια που έβαζε ο οίστρος. Ταυτόχρονα όμως μείωσε τη σημασία των συνηθισμένων χαρακτηριστικών σημάτων(πρησμένα γεννητικά όργανα, φερομόνες), με τα οποία τα θηλυκά πρωτεύοντα προσελκύουν…

by searchingthemeaningoflife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Sweet Jaw

Cooking and more by Pseudo Bong

4000 Wu Otto

Drink the fuel!

MyPersonalBlog

Un sito dove io possa esprimere le mie opinioni e i miei pensieri

blog viaungarettidue

18-3-2022 ( testi e fotografie dell'autore)

Grazia Palmisano

Parole lette Parole scritte

I wonder what this button does...

random sharings from Larry

VIXEN of VERSE

Poetry with Attitude & Gratitude

Luminous Destiny

Knowing Your Worth ~ Owning Your Life

Αρέσει σε %d bloggers: