Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Το καλύτερο φάρμακο είναι ο εαυτός μας» του Δρ ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΣΑΛΝΤΜΑΝ
– Έχουμε τα δικά μας φάρμακα βαθιά μέσα μας για να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας, αλλά δεν το χρησιμοποιούμε. Εμείς οι ίδιοι είμαστε το φάρμακό μας, αλλά δεν το γνωρίζουμε.
– Όπως επισήμανα ήδη τριάντα λεπτά άσκησης τη μέρα μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο από όλες τις αιτίες θνησιμότητας, είτε πρόκειται για καρδιαγγειακά νοσήματα είτε για καρκίνους είτε για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
– Η περιοδική νηστεία επιτρέπει στον οργανισμό να αναζωογονηθεί και να ενεργοποιήσει εκ νέου τους λανθάνοντες μηχανισμούς κυτταρικής επιδιόρθωσης. Επίσης επιβραδύνει τη φθορά που προκαλεί ο χρόνος, βοηθώντας μας να ζήσουμε περισσότερο και με καλύτερη υγεία.
– Ανακαλύψαμε λοιπόν ότι δε χρειαζόμαστε περισσότερο από ένα πέμπτο του δευτερολέπτου για να ερωτευτούμε και ότι αυτό το συμβάν συνδέεται με τη δραστηριότητα, ούτε λίγο ούτε πολύ, δώδεκα διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου. Ο έρωτας προκαλεί τεράστια ευφορία, που μοιάζει με επίδραση ναρκωτικού. Μάλιστα δρα ως πολύ αποτελεσματικό παυσίπονο, σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ, οι οποίοι απέδειξαν ότι το να κοιτάζει κανείς το άτομο με το οποίο είναι ερωτευμένος μειώνει τον πόνο, όπως τα φάρμακα που είναι σχεδιασμένα ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό, αλλά χωρίς παρενέργειες και χωρίς κανέναν κίνδυνο ανεπιθύμητου εθισμού.
– Όποιος μαθαίνει να ακούει προσεκτικά τους άλλους αποκτά μια πραγματική «εξουσία» πάνω τους όπως ο ψυχαναλυτής στον ασθενή του, ο ιερέας στον πιστό του…
– Δοκιμάστε να κάνετε αρνητικές σκέψεις ή να συλλογίζεστε πράγματα που σας προκαλούν θλίψη ενώ ταυτόχρονα χαμογελάτε, και θα καταλάβετε πόσο σπουδαία είναι η προστατευτική δύναμη του χαμόγελου…
– Το εγκεφαλικό μας απόθεμα συνδέεται άμεσα με το επίπεδο υγιεινής στη ζωή μας, το γνωστικό μας απόθεμα εξαρτάται από τα εξωτερικά ερεθίσματα, το ψυχοσυναισθηματικό μας απόθεμα είναι συνάρτηση των κοινωνικών μας σχέσεων.
– Οι «θεατές» κατάφεραν, μέσα από την αυτοσυγκέντρωση, τη φαντασία και τη σκέψη, τα ίδια αποτελέσματα με τους «δρώντες». Μαθαίνοντας ο εγκέφαλος κινήσεις, σκέψεις και συλλογισμούς, γίνεται μέρα με τη μέρα πιο «γυμνασμένος» και πιο δυνατός.
– Σε όποια ηλικία και αν βρισκόμαστε, πρέπει να δοκιμάζουμε να καταπιανόμαστε με πράγματα που δε γνωρίζουμε, έτσι ώστε να διεγείρουμε τις εγκεφαλικές περιοχές που έχουν περιπέσει σε αδράνεια και που απαιτούν ενεργοποίηση.
– Δραστηριότητες όπως το γκόλφ, το μπρίτζ ή τα σταυρόλεξα δεν αντισταθμίζουν επαρκώς την απόσυρση από την «ενεργό δράση». Ο εγκέφαλος δεν ξεγελιέται με δραστηριότητες που μοιάζουν με διασκεδάσεις για μικρά παιδιά, μεταμφιεσμένες σε ψευτοενασχολήσεις για ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα να μην ωφελείται εξίσου.
– Αφετηρία της ευτυχίας είναι επίσης το να τολμήσουμε να αγαπήσουμε κάτι που οι άλλοι απεχθάνονται.
– Οι οσμές προκαλούν σεξουαλική διέγερση, ιδίως αυτές που εκκρίνονται από τις μασχάλες και από το εφηβαίο.
– Ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει μαγνητικά μόρια, κρυστάλλους μαγνητίτη, που μας καθιστούν ευαίσθητους στην επιρροή εξωτερικών μαγνητικών πεδίων. Πρόκειται ακριβώς για τους ίδιους κρυστάλλους μαγνητίτη από τους οποίους αποτελείται η βελόνα της πυξίδας. Είμαστε λοιπόν ακούσιοι πομποδέκτες.
– Η έρευνά της σε ηλικιωμένους απέδειξε ότι το προσδόκιμο ζωής, συνδέεται άμεσα με διάφορες σωματικές παραμέτρους, όπως η δύναμη σφιξίματος του χεριού, η ταχύτητα βαδίσματος και η ζωηρότητα με την οποία σηκώνεται κανείς από μια καρέκλα. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη σβελτάδα και ταχύτητα έχει ένα άτομο στις κινήσεις και στις μετακινήσεις του, τόσο πιο ακμαίους διατηρεί τους μύς του και τόσο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής του.
Σχολιάστε