🪶 Το φυσικό κενό, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα κοσμικό πλήρες, αποτελεί τη βάση του παρατηρούμενου σύμπαντος. Μεταφέρει φως, ενέργεια και πίεση. | Ervin Laszlo

fabric_energy_ergostasio_motivated_running

photo by GTsik

Αξιοσημείωτα απο το βιβλίο του Ervin Laszlo «Η Νέα Επιστήμη και το Ακασικό Πεδίο»

🪶 Ακάσα. Σανσκριτική λέξη που σημαίνει «αιθέρας»: χώρος που διαποτίζει τα πάντα. Αρχικά σήμαινε «ακτινοβολία» ή «λαμπρότητα», αλλά στην ινδική φιλοσοφία η ακάσα θεωρούνταν το πρώτο και πιο θεμελιώδες από τα  πέντε στοιχεία -τα άλλα είναι τα βάτα (αέρας), άγκνι (φωτιά), απ (νερό) και πριθίβι (γη). Η ακάσα αγκαλιάζει τις ιδιότητες και των πέντε στοιχείων: είναι η μήτρα από την οποία αναδύθηκαν όλα όσα αντιλαμβανόμαστε με όλες τις αισθήσεις μας και στην οποία τελικά κατέρχονται και πάλι τα πάντα. «Το Ακασικό Αρχείο» (που ονομάζεται επίσης «Ακασικό Χρονικό») είναι το διαρκές αρχείο όλων όσα συμβαίνουν και έχουν συμβεί ποτέ σε όλο το σύμπαν.

🪶 Ο φυσικός Στίβεν Γουάινμπεργκ (Steven Weinberg) πιστεύει ακράδαντα ότι το σύμπαν ως φυσική διαδικασία δεν έχει νόημα· οι νόμοι της φυσικής δεν παρέχουν κανέναν ορατό σκοπό για τον άνθρωπο. «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα που να μπορεί να ανακαλυφθεί με τις μεθόδους της επιστήμης», είπε σε μια συνέντευξη. «Πιστεύω ότι αυτά που έχουμε ανακαλύψει ως τώρα -ένα απρόσωπο σύμπαν που δεν είναι ιδιαίτερα στραμμένο προς τον άνθρωπο είναι αυτό που θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε. Και πως όταν βρούμε τους υπέρτατους νόμους της φύσης θα έχουν έναν παγερό, ψυχρό, απρόσωπο χαρακτήρα».

🪶 Τα νερά ψιθυρίζουν από σένα σ’ εμένα και από μένα σ΄ εσένα, και από τους δυο μας σε όλους τους άλλους που αρμενίζουν στη λίμνη:

«Ο διαχωρισμός μας είναι μια ψευδαίσθηση
είμαστε αλληλένδετα μέρη του όλου
είμαστε μια λίμνη με κίνηση και μνήμη.
Η πραγματικότητά μας είναι μεγαλύτερη από σένα κι εμένα,
και όλα τα πλοία που αρμενίζουν στα νερά,
και όλα τα νερά πάνω στα οποία αρμενίζουν».

🪶 Όμως η φύση των κβάντων έχει επανερμηνευτεί: δεν θεωρούνται πλέον διακριτά σωματίδια ύλης-ενέργειας, αλλά παλλόμενα μονοδιάστατα «νήματα»: «χορδές» ή «υπερχορδές». Οι φυσικοί προσπαθούν να συνδέσουν όλους τους νόμους της φυσικής και να τους εκφράσουν ως τη δόνηση υπερχορδών σε ένα χώρο υψηλότερων διαστάσεων. Θεωρούν κάθε σωματίδιο ως μια χορδή που παράγει τη δική της «μουσική» σε συνδυασμό με όλα τα άλλα σωματίδια. Στο κοσμικό επίπεδο, ολόκληροι αστέρες και γαλαξίες πάλλονται συντονισμένα, όπως κάνει σε τελική ανάλυση και όλο το σύμπαν. Η πρόκληση των φυσικών είναι να ανακαλύψουν μια εξίσωση που να δείχνει πώς η μία δόνηση σχετίζεται με την άλλη, ώστε να μπορούν όλες να εκφραστούν με συνέπεια από μία μοναδική υπερ-εξίσωση. Αυτή η εξίσωση θα αποκωδικοποιούσε την περιβάλλουσα μουσική που αποτελεί την αχανέστερη και πλέον θεμελιώδη αρμονία του σύμπαντος.

🪶 Σε όλο και περισσότερους επιστημονικούς τομείς, ο κόσμος γίνεται όλο και πιο παράξενος. Αποκτά σκοτεινή ύλη, σκοτεινή ενέργεια και πολυδιάστατους χώρους στην κοσμολογία, με σωματίδια που συνδέονται ακαριαία διαμέσου του χωροχρόνου από βαθύτερα επίπεδα της πραγματικότητας στην κβαντική φυσική, με έμβια ύλη που εμφανίζει τη συνεκτικότητα των κβάντων στη βιολογία, και με διαπροσωπικές διασυνδέσεις ανεξάρτητες από το χώρο και το χρόνο στην έρευνα της συνειδητότητας – για να αναφέρουμε μερικούς μόνο από τους ήδη επικυρωμένους επιστημονικούς μύθους που τώρα θεωρούνται βάσιμες θεωρίες.

🪶 Ο Κεν συμπέρανε ότι τα ραβδο-ανιχνεύσιμα πεδία δημιουργούνται και διατηρούνται σε ένα «Πεδίο Πληροφοριών που διαποτίζει το σύμπαν. Ο εγκέφαλος αλληλεπιδρά με αυτό το πεδίο και αντιλαμβάνεται τα ραβδο-ανιχνεύσιμα πεδία ως ολογραφήματα. Αυτό, σύμφωνα με τον Κιν και την Ερευνητική Ομάδα Ραβδοσκοπίας, είναι μια περίπτωση μη τοπικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον εγκέφαλο και το πεδίο από διαφορετικά ή ακόμη και μακρινά άτομα.

🪶 Οι άνθρωποι μπορούν όχι μόνο να επικοινωνήσουν με το νου άλλων ανθρώπων, αλλά και να αλληλεπιδράσουν με το σώμα άλλων ανθρώπων. Έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αξιόπιστες ενδείξεις ότι ο συνειδητός νους ενός ατόμου μπορεί να προκαλέσει επαναλήψιμες και μετρήσιμες επιδράσεις στο σώμα ενός άλλου. Αυτές οι επιδράσεις είναι γνωστές ως τηλεσωματικές.

🪶 Οι τηλεσωματικές επιδράσεις ήταν γνωστές στις παραδοσιακές κουλτούρες: οι ανθρωπολόγοι τις ονομάζουν «συμπαθητική μαγεία». Οι σαμάν, οι μάγοι-γιατροί, και όσοι ασκούν τέτοιου είδους μαγεία (για παράδειγμα, βουντού) μπορούν να επιδράσουν πάνω στο άτομο που βάζουν για στόχο, ή να ενεργήσουν σε ένα ομοίωμά του, όπως μια κούκλα. Η δεύτερη πρακτική ήταν διαδεδομένη ανάμεσα στους παραδοσιακούς λαούς. Ο σερ Τζέιμς Φρέιζερ (James Frazer), στη φημισμένη μελέτη του με τίτλο The Golden boug, σημειώνει ότι οι σαμάν των Ινδιάνων της Αμερικής σχεδίαζαν τη μορφή ενός ανθρώπου σε άμμο, στάχτη ή πηλό και μετά την τρυπούσαν με ένα μυτερό ραβδί ή της προκαλούσαν κάποιο άλλο τραύμα. Λέγεται ότι αυτό προκαλούσε το αντίστοιχο τραύμα στον άνθρωπο τον οποίο αντιπροσώπευε η μορφή. Παρατηρητές διαπίστωσαν ότι ο άνθρωπος αυτός συχνά αρρώσταινε, εμφάνιζε λήθαργο ή ακόμη μερικές φορές πέθαινε.

🪶 Ακόμη και η σταθερότητα της τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο στηρίζεται σε ενεργειακή εισροή από το κενό. Καθώς ο πλανήτης μας ακολουθεί την τροχιά του, υφίσταται μια συνεχή μείωση ορμής. Επομένως, αν δεν υπήρχε εισροή ενέργειας από το ΠΜΣ, το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου θα υπερνικούσε τη φυγόκεντρο δύναμη και ο πλανήτης μας θα έπεφτε σπειροειδώς στον Ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την αδράνεια, τη βαρύτητα και τη μάζα, η σταθερότητα τόσο των ατόμων όσο και των ηλιακών συστημάτων οφείλεται στην αλληλεπίδραση με το πεδίο μηδενικού σημείου.

🪶 Το φυσικό κενό, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα κοσμικό πλήρες, αποτελεί τη βάση του παρατηρούμενου σύμπαντος. Μεταφέρει φως, ενέργεια και πίεση. Μήπως είναι επίσης υπεύθυνο για την εκπληκτική συνεκτικότητα που ανακαλύπτεται σε όλες τις κλίμακες της φύσης, από την κβαντική ως την κοσμική; Θα μπορούσε να συντηρεί και να μεταφέρει μια ενεργή μορφή πληροφορίας;

🪶 Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πληροφορίες που μεταφέρονται από το κενό δεν είναι τοπικοποιημένες, δεν περιορίζονται σε μία θέση μόνο. Όπως και σε ένα ολογράφημα, το κενό μεταφέρει πληροφορίες σε διανεμημένη μορφή, έτσι που αυτές είναι παρούσες σε όλα τα σημεία από τα οποία έχουν περάσει τα κυματικά πεδία. Τα συμβάλλοντα κυματικά πεδία του κενού είναι τα ολογραφήματα της φύσης. Μεταδίδονται ημι-ακαριαία, και τίποτα δεν μπορεί να τα αμβλύνει ή να τα ακυρώσει. Έτσι τα ολογραφήματα της φύσης είναι κοσμικά ολογραφήματα: συνδέουν με «δια-πληροφορίες»- όλα τα πράγματα με όλα τα άλλα πράγματα.

🪶 Στον 20ό αιώνα, η Ακάσα έχει περιγραφεί με λαμπρό τρόπο από τον μεγάλο Ινδό Γιόγκι Σουάμι Βιβεκανάντα.

Σύμφωνα με τους φιλοσόφους της Ινδίας, όλο το σύμπαν αποτελείται από δύο υλικά, το ένα από τα οποία ονομάζουν Ακάσα. Αυτό είναι η πανταχού παρούσα ύπαρξη που διαποτίζει τα πάντα. Όλα όσα έχουν μορφή, όλα όσα είναι το αποτέλεσμα συνδυασμών, εξελίσσονται από αυτή την Ακάσα. Η Ακάσα γίνεται ο αέρας, γίνεται τα υγρά, γίνεται τα στερεά· η Ακάσα γίνεται ο Ήλιος, η Γη, η Σελήνη, τα άστρα, οι κομήτες· η Ακάσα γίνεται το ανθρώπινο σώμα, το σώμα των ζώων, τα φυτά, κάθε μορφή που βλέπουμε, οτιδήποτε μπορούμε να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις, όλα όσα υπάρχουν. Δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή· εἰναι τόσο λεπτή ώστε είναι πέρα από κάθε συνηθισμένη αντίληψη. Τη βλέπουμε μόνο όταν έχει γίνει χονδροειδής, έχοντας πάρει μορφή. Στην αρχή της δημιουργίας υπάρχει μόνο αυτή η Ακάσα. Στο τέλος του κύκλου τα στερεά, τα υγρά και τα αέρια λιώνουν όλα και επιστρέφουν στην Ακάσα, και η επόμενη δημιουργία απορρέει και αυτή από την Ακάσα… Το συνολικό άθροισμα όλων των δυνάμεων του σύμπαντος, νοητικών ή φυσικών, όταν αναλυθεί στην αρχική του κατάσταση, ονομάζεται Πράνα. Όταν δεν υπήρχε ούτε το κάτι ούτε το τίποτα, όταν το σκοτάδι κάλυπτε το σκοτάδι, τι υπήρχε τότε; Τότε υπήρχε Ακάσα χωρίς κίνηση… Στο τέλος ενός κύκλου οι ενέργειες που εμφανίζονται τώρα στο σύμπαν καταλαγιάζουν και γίνονται δυναμικές. Στην αρχή του επόμενου κύκλου ενεργοποιούνται, χτυπούν πάνω στην Ακάσα, και από την Ακάσα εξελίσσουν αυτές τις διάφορες μορφές…

🪶 Με αυτό τον τρόπο κάθε σύμπαν «κληρονομεί» τις φυσικές ιδιότητες του προκατόχου του. Αυτό σημαίνει πως ούτε καταρρέει πάλι λίγο μετά τη γένεσή του, ούτε διαστέλλεται τόσο γρήγορα ώστε να επιζήσει μόνο ένα αραιό αέριο σωματιδίων. Εξελίσσεται όλο και πιο αποτελεσματικά, και έτσι προχωρεί όλο και πιο βαθιά στις μη πιθανές περιοχές συνεκτικότητας στις οποίες μπορούν να εμφανιστούν πολύπλοκα συστήματα, όπως οργανισμοί, κοινωνίες και οικολογίες.

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Chronicles of the Struggling Chef

A Cooking Guide for the Stubborn NonCook

North Omaha Writer's Group/ N.O.W. GROUP

Your Pen Can Move Mountains

FRANCEEVASIONS PHOTOGRAPHY

Découvrir la France, sa faune et sa flore, ses magnifiques paysages et ses villes et villages de caractère

MyStand

Speak life

JoeFlash

Joe Flash was an entertainer many decades ago in the era of Wimbo the Wonderdog and the Children of the Lost Planet. Many careers later he lives on and reflects on a much changed world. But some things never change, do they?

From The Funeral Birds To As The Crow Flies

The ongoing journal of a Gothic storyteller and nature lover.

Αρέσει σε %d bloggers: