Τύχη, όμως, δεν υπάρχει’ τα πάντα είναι δοκιμασία, τιμωρία, ανταμοιβή ή προφύλαξη. | Βολταίρος

Κέρκυρα 2019 ~ photo by StavTsik

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «ΖΑΝΤΙΓΚ» του Βολταίρου

– Η ζήλια αυτή, που πήγαζε απ’ τη ματαιοδοξία του και μόνο, τον έκανε να πιστέψει ότι αγαπούσε μέχρι θανάτου τη Σεμίρα.

– «Κανείς δεν είναι πιο ευτυχισμένος» έλεγε, «απ’ τον φιλόσοφο ο οποίος διαβάζει αυτό το σπουδαίο βιβλίο που ο Θεός έχει βάλει μπροστά στα μάτια μας. Οι αλήθειες που ανακαλύπτει, του ανήκουν ‘ τρέφει κι εξυψώνει την ψυχή του’ ζει ήσυχος’ δε φοβάται τους ανθρώπους, κι ούτε έρχεται η γυναικούλα του να του κόψει τη μύτη.

– Ο Ζαντίγκ είδε πόσο επικίνδυνο αποβαίνει καμιά φορά να ‘ναι κανείς πολύ σοφός, κι ορκίστηκε, ό,τι και να δει ξανά, να μην το πεί ποτέ.

– Πόσο επικίνδυνο είναι να κοιτάμε απ’ το παράθυρο! Και πόσο δύσκολο να είμαστε ευτυχισμένοι σε τούτη τη ζωή!

– …κάλλιο να ριψοκινδυνεύσεις για να σώσεις έναν ένοχο, παρά να καταδικάσεις έναν αθώο.

– «Ήμουν υπηρέτης ενός επιτήδειου Άραβα, αλλά η ιδιότητά μου ήταν ανυπόφορη. Μ’ έπιανε απελπισία όταν έβλεπα ότι, από ολόκληρη τη γη, που ανήκει σε όλους τους ανθρώπους, το πεπρωμένο δεν μου ‘χε φυλάξει τον κλήρο μου. Εμπιστεύτηκα τον πόνο μου σ’ έναν γέροντα Άραβα, κι αυτός μου είπε: «Γιε μου, μην απελπίζεσαι: μια φορά κι έναν καιρό ήταν κόκκος άμμου που παραπονιόταν επειδή περνούσε απαρατήρητος στην έρημο ‘ σε λίγα χρόνια έγινε διαμάντι, και τώρα είναι το ωραιότερο στολίδι στην κορόνα του βασιλιά των Ινδιών«. Τα λόγια αυτά μου έκαναν εντύπωση – ήμουν κι εγώ ένας κόκκος άμμου, και πήρα την απόφαση να γίνω διαμάντι.

– Λένε πως δεν είσαι τόσο δυστυχισμένος όταν δεν είσαι ο μόνος.

– -«Είμαι εκατό φορές πιο δυστυχισμένος απο σένα» είπε ο Ζαντίγκ.- «Μα πώς γίνεται» επέμενε ο ανθρωπάκος, «αυτός που δίνει να ‘ναι πιο αξιολύπητος απο εκείνον που παίρνει;» «Είναι γιατί η πιο μεγάλη δυστυχία σου ήταν η ανάγκη, ενώ εγώ έχω δυστυχήσει στην καρδιά» απάντησε ο Ζαντίγκ.

– «Όταν σ’ αγαπά μια ωραία γυναίκα» λέει ο μέγας Ζωροάστρης, «πάντα γλιτώνεις σ’ αυτόν τον κόσμο.»

– Στη συζήτηση συμφώνησαν οτι, σ’ αυτόν τον κόσμο, τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως το θέλουν οι συνετοί. Ο ερημίτης εξακολούθησε να υποστηρίζει οτι κανείς δεν γνωρίζει τις βουλές της Θείας Πρόνοιας κι ότι οι άνθρωποι δεν δικαιούνται να κρίνουν ένα όλον που μόνο ένα μικρό του μέρος αντιλαμβάνονται.

– Μίλησαν για πάθη. «Ω, είναι ολέθρια!» έλεγε ο Ζαντίγκ.-
«Άνεμοι που φουσκώνουν τα πανιά ενός πλοίου» συνέχιζε ο ερημίτης. «Μπορεί καμιά φορά να το βυθίζουν, αλλά χωρίς αυτά δε θα μπορούσε ν’ αρμενίσει. Η χολή φέρνει θυμό και ασθένεια, αλλά χωρίς αυτήν ο άνθρωπος δε ζει. Όλα είναι επικίνδυνα εδώ στη Γη κι όλα αναγκαία.»

– «Οι άνθρωποι» είπε ο άγγελος Ζεσράντ, «κρίνουν τα πάντα και δεν ξέρουν τίποτα: εσύ ήσουν εκείνος που, απ’ όλους τους ανθρώπους, άξιζες περισσότερο να διαφωτιστείς.»

– «Δεν καταλαβαίνω» είπε ο Ζαντίγκ, «γιατί είν’ ανάγκη να υπάρχουν κρίματα και δυστυχίες, κι οι δυστυχίες πέφτουν στους καλούς ανθρώπους.» – «Οι κακοί» απάντησε ο Ζεσράντ, «είναι πάντα δυστυχείς: χρειάζονται στο να θέτουν σε δοκιμασία τον μικρό αριθμό των δίκαιων που βρισκονται σκορπισμένοι σε κάθε γωνιά της Γης’ άλλωστε, ουδέν κακό αμιγές καλού.»

– Τύχη, όμως, δεν υπάρχει’ τα πάντα είναι δοκιμασία, τιμωρία, ανταμοιβή ή προφύλαξη.

– «Είναι πολύ απλό: όποιον έρθει- για το αξίωμα του θησαυροφύλακα, θα του ζητήσετε να χορέψει’ ο πιο έντιμος δεν μπορεί παρά να είναι αυτός που θα χορέψει με τη μεγαλύτερη ελαφράδα»

– «Η καρδιά μιλάει για όλα» είπε. «Δε θα υποκύψω ποτέ ούτε στο χρυσάφι ενός καμπούρη, ούτε στις χάρες ενός νεαρού, ούτε στα θέλγητρα ενός ιερωμένου’ θ’ αγαπώ μονάχα τον Ναμπουσάν, γιο του
Νουσανάμπ, και θα περιμένω να καταδεχτεί να μ’ αγαπήσει.»

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Chronicles of the Struggling Chef

A Cooking Guide for the Stubborn NonCook

North Omaha Writer's Group/ N.O.W. GROUP

Your Pen Can Move Mountains

FRANCEEVASIONS PHOTOGRAPHY

Découvrir la France, sa faune et sa flore, ses magnifiques paysages et ses villes et villages de caractère

MyStand

Speak life

JoeFlash

Joe Flash was an entertainer many decades ago in the era of Wimbo the Wonderdog and the Children of the Lost Planet. Many careers later he lives on and reflects on a much changed world. But some things never change, do they?

From The Funeral Birds To As The Crow Flies

The ongoing journal of a Gothic storyteller and nature lover.

Αρέσει σε %d bloggers: