Λέτε πάντα αλήθεια; Γιατί μερικές φορές το ψέμα μας είναι πιο εύκολο;

Πόσο πιο εύκολο είναι να λέμε «λευκά” ψέματα, να λέμε «μισές αλήθειες” ή να μη λέμε τίποτε αντί να πούμε την καθαρή, ωμή αλήθεια! Ας το παραδεχτούμε, σε κάθε περίπτωση δεν είναι πάντα εύκολο να λέμε την αλήθεια. Γιατί; Ένστικτο αυτοσυντήρησης, δυσκολία αποδοχής της αλήθειας, έλλειψη αυτοπεποίθησης; Δύο ψυχολόγοι μας βοηθούν να αναλύσουμε τους λόγους που μας κάνουν πιο εύκολο να πούμε ένα ψέμα παρά την αλήθεια.

Επειδή η αλήθεια δεν είναι πάντα ευχάριστη

Δεν είναι όλες οι αλήθειες κοπλιμέντα ή καλά νέα, μερικές φορές μάλιστα το να πούμε την αλήθεια μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση. «Η επιλογή της αλήθειας εμπεριέχει πάντα ένα ρίσκο. Αποφασίζουμε να αποκαλύψουμε κάτι για εμάς ή για τις σκέψεις μας και φοβόμαστε για τις συνέπειες» εξηγεί η ψυχολόγος Mary Gohin. Όταν η αλήθεια είναι δυσάρεστη υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτός που θα την ακούσει να αντιδράσει αρνητικά – τουλάχιστον στην αρχή. Από την άλλη πλευρά, όταν γνωρίζουμε μια αλήθεια και δεν την αποκαλύπτουμε επειδή διστάζουμε, μπορεί ως συνέπεια μην νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας καθώς δεν στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και δεν έχουμε την τόλμη να είμαστε συνεπείς ως προς τις αξίες μας.

Επειδή δεν μας το επιτρέπει η ανατροφή μας

Αν το καλοσκεφτείτε, μεγαλώνοντας μαθαίνουμε -άμεσα ή έμμεσα- να μη λέμε πάντα αλήθειες. Από μικρά παιδιά μαθαίνουμε να είμαστε ευγενικοί και να μη σχολιάζουμε τους γύρω μας. Και όπως δεν θα ρωτήσουμε την κυρία που μένει στο διπλανό διαμέρισμα γιατί είναι τόσο χοντρή, μεγαλώνοντας μπορεί να δυσκολευόμαστε να πούμε σε κάποιον ότι το νέο του κούρεμα δεν του πηγαίνει καθόλου.

Το ψέμα είναι συχνά η «εύκολη λύση»

Είναι πολύ πιο εύκολο να πει κανείς ένα ευγενικό ψέμα παρά να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο καθένας από εμάς λέει συχνά «λευκά” ψέματα. Ακόμη και όταν δεν λέμε τίποτε -αντί να πούμε ένα αρνητικό σχόλιο- είναι σαν να λέμε ψέματα. Η αλήθεια είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το ψέμα, πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

πηγή: https://www.capital.gr/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Tour the Globe 🌍

The world is a book, those who don't travel read only a page. Join us now in this online tour of the world

Blog Femme & Infos

Anita Blogue

SPIRITUEEL Boeddha

INFORMATIE OVER HET LEVEN EN DAT WAT EEN MENS SOMS NODIG HEEFT

Prethink

A BlogBrothers Site

P N C O

Mostly photography, with the occasional philosophical contemplation

Sobre Monstruos Reales y Humanos Invisibles

El rincón con mis relatos de ficción, humor y fantasía por Fer Alvarado

Adventure is out there

A love story that meets travel and nature

Read up

Take a break and just read

Secret Thoughts Within

Some thoughts need to come out

Αρέσει σε %d bloggers: