🐸 «Αγαπήστε με, ό,τι κι αν κάνω». Ορισμένοι τα κάνουν θάλασσα ή μπαίνουν σε μπλεξίματα μόνο και μόνο για να δουν ως που μπορούν να φτάσουν πριν κάποιος πάψει να τους συγχωρεί’ πόσο μακριά μπορούν να πάνε πριν κάποιος τους απορρίψει ολοκληρωτικά. | Robert De Board

blue_sea_sky_beach_umbrella_shadow

Hellas | N. Plagia | May 2022 | photo by ChrisTsik

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο του Robert De Board «Ο βάτραχος στο ντιβάνι»

🐸 Μόνο το ποτάμι κυλούσε, μαύρο και κατσουφιασμένο, πάντα αλλάζοντας και πάντα μένοντας ίδιο, για μερικά ζώα όριο και για άλλα λεωφόρος‘ κυλούσε με μια συγκρατημένη ενέργεια και δύναμη που γίνεται επικίνδυνη μονάχα όταν την αγνοούμε.

🐸 «όταν βλέπω κάποιον να εκδηλώνει την αγάπη του, να θυμώνει, να λυπάται ή να φοβάται, μπορώ να πω ότι βρίσκεται σε ‘κατάσταση παιδικού Εγώ‘;» «Ακριβώς!»

🐸 …ένα παιδί, όταν έχει αυστηρούς και επικριτικούς γονείς, πρέπει να μάθει να τα βγάζει πέρα μαζί τους και να προσαρμόζει τη φυσική του συμπεριφορά, ώστε να διαχειριστεί καλύτερα αυτή την κατάσταση.

🐸 «Υποθέτω», είπε αργα, «ότι αν είσαι αναγκασμένος να συμβιβαστείς με κάποιον δε λογομαχείς μαζί του. Συμμερίζεσαι όσα λέει και συμφωνείς μαζί του».

🐸 [Η ιδέα της ζωής ως θεατρικής σκηνής δεν ήταν βέβαια καινούργια, όμως ήταν εντελώς καινούργια η σκέψη ότι ίσως βάδιζε πάνω σε ένα από πριν διαμορφωμένο σενάριο ζωής. Ήταν ακόμα πιο ανησυχητικό και ενοχλητικό το ενδεχόμενο να προκαλούσε ο ίδιος ασυνείδητα τις καταστάσεις που θα του επέτρεπαν να χρησιμοποιήσει αυτό το σενάριο. Μήπως αυτό σήμαινε ότι κάπου βαθιά στο ασυνείδητό του -τώρα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη λέξη χωρίς κανενός είδους αμηχανία- μπορεί και να υπήρχε λανθάνουσα μία υπόθεση ζωής’ μία υπόθεση με συγκεκριμένο τέλος, στο οποίο μάλιστα τον οδηγούσαν άγνωστες δυνάμεις;]

🐸 Ίσως γι’ αυτό ανέπτυξα την τάση να επιδεικνύομαι Ποτέ δεν έδειξαν ευχαριστημένοι ή εντυπωσιασμένοι με ό,τι έκανα, κι έτσι υιοθέτησα μία ακραία και ανόητη συμπεριφορά, προσπαθώντας να κερδίσω την προσοχή τους.

🐸 Ο βάτραχος συνειδητοποίησε σε μία έκλαμψη ότι ο Ασβός Γιώργος δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει ο συμβουλάτοράς του, επειδή ποτέ δεν άκουγε. Όπως όλα τα θυμωμένα πλάσματα, ήθελε πάντα να λέει στους άλλους τι να κάνουν και μετά να τους επικρίνει για τα πενιχρά αποτελέσματα των προσπαθειών τους.

🐸 Έδειξε τη στήλη με την κεφαλίδα «Ενδοτική συμπεριφορά» κάτω από την οποία ήταν γραμμένες οι φράσεις «Συναίνεση», «Προσπάθεια να ευχαριστήσεις τους άλλους«, «Να ζητάς συνέχεια συγνώμη«, «Εξάρτηση». «Υποστήριξα ότι μ’ αυτό τον τρόπο προσπαθούσατε να αμυνθείτε ενάντια στο θυμό και στην επιθετικότητα των γονιών σας.

🐸 Αυτό που έχετε μάθει και σείς και πολλά ακόμα άτομα, είναι πώς να είστε μη επιθετικά θυμωμένοι. Βρήκατε τον τρόπο να αφήνετε το θυμό σας να εκδηλώνεται αργά και ήπια, σχεδόν απαρατήρητα, έτσι ώστε να μην αναστατώνετε κανέναν.

🐸[ Όποια στάση απέναντι στη ζωή διαμορφώνουμε ως παιδιά επηρεάζει από κει και πέρα αδιάλειπτα, τη συμπεριφορά και τη διάθεσή μας. Και θα συνεχίσει να την επηρεάζει για όλη μας τη ζωή. Εκτός… εκτός κι αν αποφασίσουμε να αλλάξουμε.]

🐸 «Καμία σχέση με Ευρώπη», είπε ο Ερωδιός. «ΕοΚ σημαίνει «Εγώ ο καημένος«. Σ’ αυτό το παιχνίδι κερδίζεις πάντα ή χάνεις πάντα! Εξαρτάται από το πώς το βλέπεις«.

🐸 «Θεωρώ ότι συχνά η σύγχυση είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας της γνώσης«, είπε ο Ερωδιός, «Εμφανίζεται όταν αρχίζουν επιτέλους να αίρονται κάποια παγιωμένα όρια. Σιγά-σιγά έρχεστε αντιμέτωπος με νέα δεδομένα που βάζουν σε δοκιμασία υφιστάμενες πεποιθήσεις και συμπεριφορές και τις αμφισβητούν. Το άγχος που μας καταλαμβάνει κατά τη διαδικασία της αλλαγής μπορεί να είναι η αρχή της δημιουργικότητας«.

🐸 Η «κατάστασή ενήλικου Εγώ«, απάντησε ο Ερωδιός, «είναι ο λογικός, μη συναισθηματικός τρόπος συμπεριφοράς. Μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα όσων συμβαίνουν εδώ και τώρα».

🐸 Στην παιδική κατάσταση βιώνετε τα αισθήματά της παιδικής ηλικίας, τόσο τα καλά όσο και τα κακά. Επαναφέρετε στο προσκήνιο εκείνες τις παλιές καταστάσεις και αισθάνεστε εκείνα τα παλιά συναισθήματα. Όμως, τίποτα καινούργιο δε μαθαίνεται«.

🐸 [Υποστηρίζετε, λοιπόν, ότι μπορώ να μάθω κάτι για τον εαυτό μου μονάχα όταν βρεθώ στην ενήλικη κατάσταση
«Ναι», απάντησε ο Ερωδιός, «σωστά μαντέψατε. Γιατί μόνο τότε μπορείτε να σταθμίσετε τα καινούργια γεγονότα ή να αποτιμήσετε τη συμπεριφορά σας ή -αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο- να ακούσετε την άποψη ενός άλλου προσώπου για σας χωρίς να την απορρίψετε αυτοστιγμή».]

🐸 «Εξαρτημένο αντανακλαστικό» είναι μία αυτόματη αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα. Πρέπει να έχετε ακουστά την περίφημη θεωρία του Παβλόφ. Με πειράματα, ο επιστήμονας αυτός απέδειξε ότι οι σιελογόνοι αδένες των σκύλων αρχίζουν να λειτουργούν μόλις χτυπήσει ένα κουδουνάκι, τον ήχο του οποίου έχουν μάθει να συνδέουν με την ώρα που τους ταΐζουν. Τα καημένα τα ζώα είναι ρυθμισμένα έτσι, ώστε να εκκρίνουν σάλιο με το που ακούγεται το κουδουνάκι. Δεν μπορούν να το ελέγξουν. Έχει γίνει ‘εξαρτημένο αντανακλαστικό'».

🐸 [«Αγαπήστε με, ό,τι κι αν κάνω«. Ορισμένοι τα κάνουν θάλασσα ή μπαίνουν σε μπλεξίματα μόνο και μόνο για να δουν ως που μπορούν να φτάσουν πριν κάποιος πάψει να τους συγχωρεί‘ πόσο μακριά μπορούν να πάνε πριν κάποιος τους απορρίψει ολοκληρωτικά.]

🐸 «αυτό το παιχνίδι συνήθως το παίζουν στη δουλειά. Πρώτα απ’ όλα, κάποιος κάνει ένα λάθος, πράγμα που, όπως καταλαβαίνετε, συμβαίνει συχνά. Ο προϊστάμενος το αντιλαμβάνεται, φωνάζει στο γραφείο του τον υφιστάμενο που έσφαλε και τον κατσαδιάζει, με φωνές και υβρεολόγιο που δεν αντιστοιχούν ούτε στο ελάχιστο στο λάθος που διέπραξε ο ταλαίπωρος υπάλληλος. Όπως βλέπετε, αυτό το παιχνίδι επιτρέπει στον θυμωμένο να εκδηλώσει το θυμό του, φαινομενικά δικαιολογημένο, επιβεβαιώνοντας έτσι τη θέση ζωής «Είμαι οκέι, δεν είσαι οκέι». Όσοι το παίζουν θεωρούν ότι οι άλλοι είναι κατά βάση άχρηστοι και αναξιόπιστοι και ότι είναι καθήκον τους να τους επιτιμούν και να τους τιμωρούν. ‘Αλλιώς’, λένε, ‘θα νομίσουν ότι μπορούν να τη βγάλουν καθαρή'».

🐸 Οι θυμωμένοι δεν αισθάνονται ποτέ ένοχοι, επειδή πάντοτε ρίχνουν το φταίξιμο στους άλλους. Υπερασπίζονται τον εαυτό τους προβάλλοντας τους εσωτερικούς τους φόβους προς τα έξω, προς τρίτα πρόσωπα, κι έτσι μπορούν να εξοργιστούν με αυτά αντί να θυμώσουν με τον εαυτό τους.

🐸 [Παλιότερα δεν ενδιαφερόμουν για τίποτα. Νόμιζα ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτούσε από την πλευρά μου γιγάντια προσπάθεια. Ξέρετε, ούτε την εφημερίδα δεν μπορούσα να διαβάσω καλά – καλά. Όλα όμως είναι διαφορετικά τώρα. Έχω αρχίσει να κάνω σχέδια για το μέλλον. Και δεν αναφέρομαι σε καλές προθέσεις, όπως τις αποφάσεις που παίρνει κανείς την πρώτη μέρα του χρόνου, αλλά σε αληθινά σχέδια, λεπτομερώς επεξεργασμένα και οριοθετημένα.]

🐸 …αισθάνομαι ευτυχισμένος. Περιμένω με λαχτάρα την κάθε μέρα. Τη βλέπω να απλώνεται μπροστά μου γεμάτη συναρπαστικές νέες δυνατότητες, ενώ πριν από λίγο καιρό όλα φαίνονταν εντελώς άσκοπα.

🐸 Όποτε τα συναισθήματά μας εκφράζονται με γνησιότητα, έχουμε μία ευκαιρία για εξέλιξη. Πρόκειται για πραγματική εμπειρική γνώση, κι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε μάθει ό,τι μπορεί να έχει κάποια σημασία για τη ζωή μας, ήδη από τη γέννησή μας.

🐸 «Δηλαδή πώς θα περιγράφατε κάποιον που έχει υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης
«Με δυο λόγια», απάντησε ο Ερωδιός, «οι άνθρωποι αυτοί έχουν μεγάλη αυτεπίγνωση και γνωρίζουν τα συναισθήματά τους. Μπορούν να χειριστούν όσα νιώθουν και να ανακάμψουν απο καταστάσεις θλίψης και κακοτυχίας. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, ίσως είναι ότι μπορούν να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους και να αναβάλουν την άμεση ικανοποίησή τους, αποφεύγοντας έτσι βιαστικές και απερίσκεπτες αποφάσεις και πράξεις«.

🐸 Τί ωραία, σκεφτόταν. Για πρώτη φορά οι φίλοι μου γελάνε μαζί μου, όχι εις βάρος μου.

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Print Test Page

Check Your Printer Quality

Poestoryporium

A paper-cut survivor

The Heavenly Cap

Everything Literature.

OlasUniverse

Die Welt jeden Tag neu entdecken

V-Secure Investments

Financial Freedom for Everyone

jesuisleroisoleil

Je crie, donc je suis

Wildgans's Weblog

Lese- und Lebensdinge

Αρέσει σε %d bloggers: