🪶 Πόσο πιο τιμητικός είναι ένας παρόμοιος συναγωνισμός, όπου λαμβάνονται υπόψη η ηθική και τα επιτεύγματα κάποιου και όχι το πορτοφόλι του. | KAZOYO ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ

photo by GTsik

Αξιοσημείωτα απο το βιβλίο του KAZOYO ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ «Ένας καλλιτέχνης του ρέοντος κόσμου»

🪶 Πράγματι, είναι μία από τις απολαύσεις της απραξίας το γεγονός πως μπορείς να περνάς τη μέρα σου κάνοντας ό,τι σου αρέσει, με τη συνείδησή σου ήσυχη πως έχεις εργαστεί σκληρά και αποδοτικά στη ζωή σου.

🪶 Η δημοκρατία είναι πολύ καλό πράγμα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να δημιουργούν ταραχές κάθε φορά που διαφωνούν με κάτι. Στο συγκεκριμένο θέμα εμείς οι Γιαπωνέζοι φερόμαστε σαν παιδιά. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να μάθουμε πώς να εφαρμόζουμε τη δημοκρατία με υπευθυνότητα.

🪶 Υποθέτω πως όλες οι ομάδες μαθητών έχουν την τάση να επιλέγουν έναν ηγέτη – κάποιον που ο δάσκαλος ξεχώρισε για τις ικανότητές του και τον έχει ως υπόδειγμα για τους άλλους. Κι αυτός ο ηγέτης μαθητής, καθώς έχει συλλάβει καλύτερα από τους υπόλοιπους τις ιδέες του δασκάλου, παίζει τον ρόλο που είχε ο Σασάκι, τον ρόλο του ερμηνευτή αυτών των ιδεών στους λιγότερο ικανούς ή λιγότερο έμπειρους μαθητές. Ωστόσο, για τον ίδιο λόγο αυτός ο μαθητής ηγέτης είναι πιο πιθανό να διακρίνει αδυναμίες στο έργο του δασκάλου ή να διαμορφώσει δικές του απόψεις, διαφορετικές από τις απόψεις του δασκάλου. Στη θεωρία, φυσικά, ένας καλός δάσκαλος οφείλει να αποδεχτεί αυτή την τάση – και μάλιστα να την καλωσορίζει ως ένδειξη ωριμότητας του μαθητή του. Στην πράξη, ωστόσο, τα αισθήματα των εμπλεκομένων μπορεί να είναι αρκετά σύνθετα.

🪶 «Αλλά υπήρχαν στιγμές που πίναμε και διασκεδάζαμε με τις γυναίκες του μαγαζιού και τότε ο Γκιζαμπούρο ένιωθε χαρούμενος. Αυτές οι γυναίκες τού έλεγαν όλα όσα ήθελε να ακούσει και, έστω για τη νύχτα μόνο, τις πίστευε. Ήταν φυσικά πολύ έξυπνος άνθρωπος για να συνεχίσει να πιστεύει τέτοια λόγια όταν ξημέρωνε. Αλλά δε μείωνε την αξία που είχαν εκείνες οι νύχτες γι’ αυτόν. Τα καλύτερα πράγματα, έλεγε πάντοτε, συμβαίνουν τη νύχτα και χάνονται το πρωί. Αυτός είναι ο κόσμος που οι άνθρωποι αποκαλούν ρέοντα. Όνο, ο Γκιζαμπούρο γνώριζε την αξία αυτού του κόσμου».

🪶 [Πόσο πιο τιμητικός είναι ένας παρόμοιος συναγωνισμός, όπου λαμβάνονται υπόψη η ηθική και τα επιτεύγματα κάποιου και όχι το πορτοφόλι του.]

🪶 «Ήμουν πολύ νέος όταν τις έκανα. Υποψιάζομαι πως ο λόγος που δεν κατάφερα να αποτυπώσω τον ρέοντα κόσμο ήταν επειδή δεν μπορούσα να πείσω τον εαυτό μου για την αξία του. Οι νέοι συχνά περιορίζονται από την ενοχή για την ηδονή και υποθέτω πως δε διέφερα από τους άλλους. Πίστευα πως το να περνάς τον καιρό σου σε τέτοια μέρη, να ξοδεύεις το ταλέντο σου σε πράγματα τόσο ακαθόριστα και φευγαλέα ήταν χαμένος χρόνος και μάλλον παρακμή. Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς την ομορφιά ενός κόσμου, όταν αμφιβάλλει για την αξία του».

🪶 «Ωστόσο, εγώ ποτέ δεν είδα τα πράγματα ξεκάθαρα. Είχα την περιορισμένη προοπτική του καλλιτέχνη, όπως είπες. Ακόμα και τώρα είναι πολύ δύσκολο για μένα να φανταστώ πως ο κόσμος εκτείνεται πέρα από αυτή την πόλη».

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

926のblog

ハムスター🐹の癒やし・成長記録

TOMARI 〜健やかな日々〜

スローライフ 健やかな日々を送るために…

Par amour du divin

Restons debout et allons de bon coeur vers message de Jésus. Dieu est le seul capable de mener les humains vers leur vraie destination.

humble Theology

The humble theology of Dr. John Leonard for everyday walking with God

thankful

John 3:16, ~ Come unto Me, all ye that labour and are heavy laden, and I will give you rest. – Matthew 11:28♡︎

Flip Side - Word Up!

I will endeavor to present my take on any given subject by showing first a heads up, then the other side of the story! Sharing my two cents!

IJM Photography

Portraits of people and places

amiviku

Analyse own life

Αρέσει σε %d bloggers: