Νισαργκαντάττα: Ο απατηλός κόσμος των λέξεων

Βρυξέλλες 2016

Για να διορθώσει κανείς την πλάνη που έχει για την πραγματικότητά του, η μόνη οδός είναι να αναγνωρίσει πλήρως τους τρόπους του νου και να τον μετατρέψει σε όργανο αυτοανακάλυψης.

 

Ο νους αρχικά ήταν ένα εργαλείο της βιολογικής επιβίωσης. Όφειλε να μάθει τους νόμους και τους τρόπους της Φύσης για να την κατακτήσει. Αυτό έκανε και κάνει, γιατί ο νους και η Φύση δουλεύοντας χέρι-χέρι μπορούν να οδηγήσουν τη ζωή σ’ ένα ανώτερο επίπεδο.

Όμως, στην πορεία ο νους κατέκτησε την τέχνη της συμβολικής σκέψης και επικοινωνίας, την τέχνη και την ικανότητα της γλώσσας. Οι λέξεις απέκτησαν σπουδαιότητα. Οι ιδέες και οι αφηρημένες έννοιες περιβλήθηκαν το μανδύα της πραγματικότητας. Το αντιληπτό αντικατέστησε το πραγματικό, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος τώρα να ζει σ’ έναν λεκτικό κόσμο, πλημμυρισμένο από λέξεις και κυριαρχούμενο από λέξεις.

Προφανώς, για να αντιμετωπίσουμε πράγματα κι ανθρώπους, οι λέξεις είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Αλλά μας έκαναν να ζούμε σ’ ένα κόσμο ολοκληρωτικά συμβολικό και συνεπώς απατηλό. Για να δραπετεύσουμε απ’ αυτή τη φυλακή του λεκτικού νου προς την πραγματικότητα, ο καθένας μας πρέπει να γίνει ικανός να μετατοπίσει την εστία του από τη λέξη σ’ αυτό που υποδηλώνει η λέξη, στο ίδιο το πράγμα.

*Ο Νισαργκαντάττα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σοφούς της σύγχρονης Ινδίας. Στην καθημερινότητά του ήταν ένας απλός άνθρωπος, οικογενειάρχης και μικρομαγαζάτορας. Έζησε όλη του τη ζωή στη Βομβάη, όπου και πέθανε το 1981, σε ηλικία 85 ετών.

πηγή: https://www.aytepignosi.com/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Chronicles of the Struggling Chef

A Cooking Guide for the Stubborn NonCook

North Omaha Writer's Group/ N.O.W. GROUP

Your Pen Can Move Mountains

FRANCEEVASIONS PHOTOGRAPHY

Découvrir la France, sa faune et sa flore, ses magnifiques paysages et ses villes et villages de caractère

MyStand

Speak life

JoeFlash

Joe Flash was an entertainer many decades ago in the era of Wimbo the Wonderdog and the Children of the Lost Planet. Many careers later he lives on and reflects on a much changed world. But some things never change, do they?

From The Funeral Birds To As The Crow Flies

The ongoing journal of a Gothic storyteller and nature lover.

Αρέσει σε %d bloggers: