Η αντικειμενική αλήθεια είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Αφορά τη λογική κρίση, τη σκέψη και την εμπειρία, για την οποία δεν υπάρχει ειδική τεχνική. Αυτός είναι λοιπόν και ο στόχος της διαλεκτικής. | Άρτουρ Σοπενχάουερ

Έκθεση φωτογραφίας ~ Θεσσαλονίκη 2018

Αξιοσημείωτα του βιβλίου «Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο» του Άρτουρ Σοπενχάουερ

– Εκείνοι που επινόησαν την αμφιλεγόμενη τέχνη της επικράτησης σε μια αντιπαράθεση, ακόμη κι αν αυτό ήταν μια προσπάθεια να κάνουν τη χειρότερη περίπτωση να φαίνεται ως η καλύτερη, ήταν οι σοφιστές της αρχαίας Αθήνας, τους οποίους ο Σωκράτης και ο εξίσου διάσημος μαθητής του, Πλάτωνας, απεχθάνονταν διότι δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για την αλήθεια και (ακόμη χειρότερα, κατά τον Σωκράτη) αμοίβονταν για να διδάξουν τα τεχνάσματά τους.

– Ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας, αντίστοιχα, μόνο με περιφρόνηση αντιμετώπιζαν αυτήν τη σοφιστική. Θέτοντας ως στόχο των προσπαθειών τους την αλήθεια και το καλό, διέκριναν πάντοτε ανάμεσα σε εκείνο οι ίδιοι αποκαλούσαν «διαλεκτική» —η οποία συνίστατο σε ειλικρινή έρευνα, διεξαγόμενη με ερωτήσεις και συζήτηση- και στα ρητορικά τεχνάσματα και την προσφυγή στο συναίσθημα του συνομιλητή, που χρησιμοποιούσαν οι σοφιστές.

– Πως είναι άραγε δυνατόν να επιχειρηματολογεί κανείς με στόχο την επικράτηση του ανεξάρτητου από την αλήθεια; «Η απάντηση είναι απλή» υποστηρίζει ο Σοπενχάουερ. Πρόκειται για την «εγγενή ποταπότητα της ανθρώπινης φύσης». Απορρέει από μια «έμφυτη ματαιοδοξία» και από το γεγονός ότι οι άνθρωποι, αντί να σκέφτονται πριν μιλήσουν, είναι φλύαροι και ανειλικρινείς‘ σπεύδουν να υιοθετήσουν μια άποψη, την οποία στη συνέχεια υπερασπίζονται από πείσμα και εγωισμό χωρίς να γνωρίζουν αν είναι σωστή ή λανθασμένη. Η ματαιοδοξία πάντοτε υπερτερεί της αλήθειας.


ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑξιοσημείωτα από το βιβλίο του Umberto Eco  «Η σημειολογία στην καθημερινή ζωή»


– Ο Αριστοτέλης κάνει πράγματι διάκριση ανάμεσα σε (α) τη λογική, ως τη θεωρία ή τη μέθοδο για να καταλήγει κανείς σε αληθή συμεράσματα, τα οποία και (β) τη διαλεκτική, ως τη μέθοδο για να φτάνει κανείς σε αποδεκτά συμπεράσματα, τα οποία δεν προϋποτίθενται καθ’ εαυτά ως αληθή ή αναληθή. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι κάτι τέτοιο, αν όχι’ με άλλα λόγια, η τέχνη της κατάκτησης της φαινομενικής αλήθειας, ανεξάρτητα από την ουσία της.
Ο Αριστοτέλης, σύμφωνα με τα παραπάνω, διακρίνει, όλα τα συμπεράσματα σε λογικά και διαλεκτικά, και στη συνέχεια σε εριστικά. (γ) Εριστική είναι η μέθοδος κατά την οποία το συμπέρασμα είναι ορθό, ενώ οι προκείμενες (τα δεδομένα από τα, οποία συνάχθηκε) είναι στην πραγματικότητα αναληθείς και μόνο φαινομενικά αληθεύουν. Τέλος, (δ) η σοφιστική είναι η μέθοδος όπου το συμπέρασμα είναι αναληθές πορόλο που μοιάζει αληθές.
Οι τρεις τελευταίες μέθοδοι ανήκουν στην τέχνη της εριστική; διαλεκτικής, καθώς δεν ασχολούνται με την αντικειμενική αλήθεια, αλλά μόνο με τη φαινομενική, και δεν ενδιαφέρονται για την ίδια την αλήθεια, αλλά για τη νίκη.

Η αντικειμενική αλήθεια είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Αφορά τη λογική κρίση, τη σκέψη και την εμπειρία, για την οποία δεν υπάρχει ειδική τεχνική. Αυτός είναι λοιπόν και ο στόχος της διαλεκτικής.

– Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος είναι φύσει ισχυρογνώμων, και η ιδιότητά του αυτή επιφέρει, κάποιες συνέπειες, που αποτελούν το αντικείμενο του γνωστικού κλάδου τον οποίο θα ήθελα να ορίσω διαλεκτική, αλλά για να αποφύγω παρανοήσεις θα ονομάσω εριστική διαλεκτική. Συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με τον γνωστικό κλάδο που πραγματεύεται την εγγενή στην ανθρώπινη φύση ισχυρογνωμοσύνη.

– Αυτή, σκέφτηκε ο Σοπενχάουερ, είναι η μεγάλη αλήθεια των πραγμάτων. Η απελευθέρωση από αυτό τον πόνο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η βούληση «αλλάξει πορεία και αρνηθεί τον εαυτό της», αν δηλαδή καταφέρει να σταματήσει την επιθυμία και απαγκιστρωθεί από τη φαινόμενη πραγματικότητα.

1 Διεύρυνση, 2 Ομώνυμα, 3 Γενικεύστε τις συγκεκριμένες θέσεις του αντιπάλου σας, 4 Αποκρύψτε το σχέδιο σας, 5 Ψευδείς προκείμενες, 6 Θέστε ως αξίωμα αυτό που πρέπει να αποδειχθεί, 7 Εκμαιεύστε αποδοχές μέσα από ερωτήσεις, 8 Εκνευρίστε τον αντίπαλό σας, 9 Θέστε ερωτήματα με άτακτη σειρά, 10 Εκμεταλλευτείτε το πνεύμα αντιλογίας, 11 Γενικεύετε αποδοχές που αφορούν ειδικές περιπτώσεις, 12 Διαλέξτε μεταφορές που ευνοούν τη θέση σας, 13 Οδηγήστε τον στην απόρριψη του αντεπιχειρήματος, 14 Ισχυριστείτε πως νικήσατε, παρόλο που έχετε ηττηθεί, 15 Χρησιμοποιήστε φαινομενικά παράλογες θέσεις, 16 Χρησιμοποιήστε τις ιδέες του αντιπάλου σας, 17 Αμυνθείτε μέσω των ανεπαίσθητων νοηματικών αποχρώσεων, 18 Διακόψτε, σταματήστε, εκτρέψτε τη συζήτηση, 19 Γενικεύστε μια θέση’ έπειτα επιχειρηματολογήστε εναντίον της, 20 Εξαγάγετε συμπεράσματα μόνοι σας, 21 Αντιτείνετε ένα επιχείρημα όσο κακό κι αν είναι, 22 Λήψη του ζητουμένου, 23 Αναγκάστε τον να υπερβάλει, 24 Διατυπώστε έναν ψευδή συλλογισμό, 25 Βρείτε το αντίθετο παράδειγμα, 26 Αντιστρέψτε τους όρους, 27 Ο θυμός μαρτυρά αδυναμία, 28 Πείστε το ακροατήριο, όχι τον αντίπαλό σας, 29 Αντιπερισπασμός, 30 Επικαλεστείτε την αυθεντία, όχι τη λογική, 31 Αυτό είναι πάνω απο μένα, 32 Κατατάξτε την άποψή του σε μια απεχθή κατηγορία, 33 Θεωρητικά ισχύει, αλλά πρακτικά είναι αδύνατο, 34 Μην τον αφήσετε να αποφύγει την ερώτηση, 35 Η βούληση είναι πιο αποτελεσματική από τη διορατικότητα

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Gradina Magica

Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!

V Ramasamy

A Globetrotter

HS-Johnathan F. Pugh

Enjoy as I share with you.

My Blog

Just another WordPress.com site

Et si Facebook disparaissait?

DES TEXTES SUR TOUT ET... SURTOUT DES TEXTES!

Radio Libre Albemut

Emitiendo desde el otro lado

Achim Bornemann

Soundscapes & Images

Αρέσει σε %d bloggers: