Οι άνθρωποι δεν απελευθερώνονται από την οδύνη όταν βιώνουν αυτή ή εκείνη τη φευγαλέα απόλαυση, αλλά όταν κατανοήσουν την εφήμερη φύση όλων των συναισθημάτων τους και σταματήσουν να τα επιθυμούν. | Noah Harari

Ιωάννινα – Οκτώβριος 2018

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο » Sapiens» του Yuval Noah Harari

Το να είμαστε ευτυχισμένοι δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να βιώνουμε ευχάριστες σωματικές αισθήσεις. Καθώς η βιομηχανία μας περιορίζει την ένταση και τη διάρκεια των αισθήσεων αυτών, ο μόνος τρόπος να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθανθούν ένα υψηλότερο επίπεδο ευτυχίας για μεγάλη περίοδο είναι να ρυθμίσουμε το βιοχημικό τους σύστημα.

Οι αξίες μας κάνουν όλη τη διαφορά για το αν θα βλέπουμε τον εαυτό μας σαν ένα «δυστυχισμένο σκλάβο ενός μικρού δικτάτορα» ή αν θα θεωρούμε ότι «φροντίζουμε στοργικά μια καινούργια ζωή». Όπως είχε πει ο Νίτσε, αν έχεις ένα γιατί για να ζεις, μπορείς να αντέξεις σχεδόν κάθε πώς. Μια ζωή με νόημα μπορεί να είναι εξαιρετικά ικανοποιητική ακόμα και μέσα σε δυσκολίες, ενώ μια ζωή χωρίς νόημα είναι μια τρομαχτική δοκιμασία όσο άνετη κι αν είναι.

– Ίσως, λοιπόν, η ευτυχία να είναι ο συντονισμός των προσωπικών ψευδαισθήσεων του ατόμου περί νοήματος με τις κυρίαρχες συλλογικές ψευδαισθήσεις. Εφόσον η προσωπική μου αφήγηση ευθυγραμμίζεται με τις αφηγήσεις των ανθρώπων γύρω μου, μπορώ να πείσω τον εαυτό μου ότι η ζωή μου έχει νόημα και να βρω την ευτυχία στην πεποίθηση αυτή.
Το συμπέρασμα αντό είναι θλιβερό. Δηλαδή, η ευτυχία εξαρτάται πραγματικά απο την αυταπάτη;

Οι άνθρωποι δεν απελευθερώνονται από την οδύνη όταν βιώνουν αυτή ή εκείνη τη φευγαλέα απόλαυση, αλλά όταν κατανοήσουν την εφήμερη φύση όλων των συναισθημάτων τους και σταματήσουν να τα επιθυμούν.

– Είναι σαν ένας άνθρωπος που στέκεται για δεκαετίες στην ακρογιαλιά, αγκαλιάζοντας ορισμένα «καλά» κύματα και προσπαθώντας συγχρόνως να απωθήσει τα «κακά» κύματα για να μη φτάσουν κοντά του. Κάθε μέρα, ο άνθρωπος στέκεται στην παραλία κοντεύοντας να τρελαθεί από αυτή τη μάταιη άσκηση. Τελικά, κάθεται στην άμμο και αφήνει απλώς τα κύματα να έρχονται και να φεύγουν όπως τους αρέσει. Τι γαλήνη!

– Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η αντικατάσταση της φυσικής επιλογής με τον ευφυή σχεδιασμό μπορεί να συμβεί με τρεις τρόπους: μέσω της βιολογικής μηχανικής, της κυβερνητικής μηχανικής (οι κυβερνητικοί οργανισμοί -σάιμποργκ- είναι όντα που συνδυάζουν οργανικά και μη οργανικά μέλη) ή της μηχανικής ανόργανης ζωής.

Οι φυσικοί ορίζουν τη Μεγάλη Έκρηξη σαν ανωμαλία. Είναι ένα σημείο στο οποίο όλοι οι γνωστοί νόμοι της φύσης δεν υπήρχαν. Δεν υπήρχε ούτε ο χρονος. Επομένως δεν έχει νόημα να πούμε ότι κάτι υπήρχε «πριν» από τη Μεγάλη Έκρηξη. Είναι πιθανό να προσεγγίζουμε ταχύτατα μια νέα ανωμαλία, όπου όλες οι έννοιες που δίνουν νόημα στον κόσμο μας -εγώ, εσύ, άντρες, γυναίκες, αγάπη, μίσος- θα πάψουν να έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οτιδήποτε θα συμβαίνει μετά το σημείο αυτό, θα στερείται νοήματος για εμάς.

Κάθε προσπάθεια να βελτιώσουμε τον εαυτό μας αναπόφευκτα θα αποτύχει, γιατί ακόμα κι αν το σώμα μας μπορεί να βελτιωθεί, δεν μπορείς να αγγίξεις το ανθρώπινο πνεύμα.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Sweet Jaw

Cooking and more by Pseudo Bong

4000 Wu Otto

Drink the fuel!

MyPersonalBlog

Un sito dove io possa esprimere le mie opinioni e i miei pensieri

blog viaungarettidue

18-3-2022 ( testi e fotografie dell'autore)

Grazia Palmisano

Parole lette Parole scritte

I wonder what this button does...

random sharings from Larry

VIXEN of VERSE

Poetry with Attitude & Gratitude

Luminous Destiny

Knowing Your Worth ~ Owning Your Life

Αρέσει σε %d bloggers: