Το θλιμμένο πνεύμα βρίσκει ανάπαυση στη μοναξιά. Αποστρέφεται τους ανθρώπους όπως το πληγωμένο ελάφι φεύγει από το κοπάδι και ζει σε μια σπηλιά μέχρι να γιατρευτεί ή να πεθάνει. | Χαλίλ Γκιμπράν

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο » Τα σπασμένα φτερά «

του Χαλίλ Γκιμπράν

– Ξεκάθαρα τονίζει το γεγονός, που όλοι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κατανοήσουν, αλλά που οι πιο πολλοί το αγνούν, οτι πολύ λίγα είναι τα σπουδαία πράγματα στη ζωή. Πολύ συχνά ο Λιβανέζος ποιητής μας θυμίζει πως αν οι ανθρώπινες σχέσεις πάσχουν, κανένα άλλο μέρος της ζωής δεν μπορεί να έχει μεγάλη σημασία. Μήπως τάχα μπορούν ο πλούτος, η δύναμη, ή το κύρος να αναπληρώσουν τη σιωπηλή αγωνία της προδωμένης καρδιάς;

– Κάθε νέος θυμάται την πρώτη του αγάπη και προσπαθεί να ξαναζήσει την παράξενη εκείνη ώρα, που η θύμησή της αλλάζει τα πιο βαθιά του αισθήματα και τον κάνει τόσο ευτυχισμένο, παρ’ όλη την πίκρα που κρύβει μέσα στο μυστήριό της.

– Η μοναξιά είναι ο σύμμαχος της θλίψης όπως ακριβώς είναι και ο σύντροφός της πνευματικής έξαρσης.

Ζει πνευματικά στο παρελθόν γιατί το παρόν περνάει πολύ γρήγορα, και το μέλλον του φαίνεται σαν ένα γρήγορο πλησίασμα στη λησμονιά του τάφου.

– Μια γυναίκα που η Πρόνοια της χάρισε ομορφιά στο σώμα και στο πνεύμα, είναι μια αλήθεια και κρυφή και φανερή ταυτόχρονα, που μπορούμε να καταλάβουμε μόνο με την αγάπη, και να αγγίξουμε μόνο με την αρετή. Κι όταν δοκιμάζουμε να περιγράψουμε μια τέτοια γυναίκα, εξαφανίζεται σαν ατμός.

– Υπάρχει κάτι πολύ πιο μεγάλο και αγνό, από όσα μπορεί να πει το στόμα. Η σιωπή φωτίζει τίς ψυχές μας, ψιθυρίζει στις καρδιές μας και τις ενώνει. Η σιωπή μας ξεχωρίζει από τους εαυτούς μας, μας κάνει να ταξιδεύουμε στο άπειρο στερέωμα του πνεύματος, και μας φέρνει πιο κοντά στον ουρανό’ μας κάνει να νιώθουμε οτι τα σώματα δεν είναι τίποτα περισσότερο από φυλακές και οτι αυτός ο κόσμος είναι μονάχα ένας τόπος εξορίας.

– Είναι λάθος να νομίζουμε ότι η αγάπη έρχεται από τη συντροφιά που κρατά πολύ και από την επίμονη έρωτοτροπία. Η αγάπη είναι το παιδί της πνευματικής συγγένειας, κι αν η πνευματική αυτή συγγένεια δε δημιουργηθεί μέσα σε μια στιγμή, δεν μοορεί να δημιουργηθεί μέσα σε χρόνια ή και σε γενιές.

– Έτσι, ο ήλιος δίνει τη ζωή αλλά και σκοτώνει τους αγρούς με τη ζέστη του.

Η δίψα της ψυχής είναι πιο γλυκειά απο το κρασί των υλικών πραγμάτων, κι ο φόβος του πνεύματος είναι πιο ακριβός από την ασφάλεια του σώματος.

– Ο σύγχρονος πολιτισμός έχει κάνει τη γυναίκα λίγο έξυπνη αλλά μεγάλωσε τη δυστυχία της εξαιτίας της απληστίας του άντρα.

– Το θλιμμένο πνεύμα βρίσκει ανάπαυση στη μοναξιά. Αποστρέφεται τους ανθρώπους όπως το πληγωμένο ελάφι φεύγει από το κοπάδι και ζει σε μια σπηλιά μέχρι να γιατρευτεί ή να πεθάνει.

– Να είσαι ο βοηθός κι ο φίλος στην ανάγκη της, και μην την αφήσεις να θρηνήσει γιατί ο θρήνος για τους νεκρούς είναι λάθος.

– «Οι ποιητές και οι συγγραφείς προσπαθούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα της γυναίκας αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν καταλάβει τα κρυφά μυστικά της καρδιάς της, γιατί αντικρύζουν τη γυναίκα πίσω από το πέπλο του σεξουαλισμού και δε βλέπουν τιποτ’ άλλο από εξωτερικά πράγματα. Κοιτάζουν τη γυναίκα μέσα από ένα μεγεθυντικό γυαλί και δε βρίσκουν παρά μόνο αδυναμία και υποταγή.

– Οι άνθρωποι μπορούν να πουν ό,τι θέλουν για μένα, γιατί το πνεύμα που έχει δεί το φάσμα του θανάτου δεν μπορεί να τρομάξει από τα πρόσωπα των κλεφτών’ ο στρατιώτης που είδε τα σπαθιά να λαμποκοπούν πάνω από το κεφάλι του και ρυάκια από αίμα να τρέχουν κάτω από τα πόδια του, δε δίνει σημασία στις πέτρες που του πετούν τα παιδιά του δρόμου.

Η αγάπη σκοτώνει τους πόθους μου έτσι που εσύ να μπορέσεις να ζήσεις ελεύθερα κι ενάρετα. Η περιορισμένη αγάπη ζητά την κατοχή του αγαπημένου, αλλά η απεριόριστη αγάπη δε ζητά παρά τον εαυτό της. Η αγάπη πού έρχεται ανάμεσα στην αθωότητα και στο ξύπνημα της νιότης ικανοποιείται με την κατοχή, και δυναμώνει με τ’ άγκαλιάσματα. Αλλά η αγάπη που γεννιέται στα πόδια του σύμπαντος και κατεβαίνει με τα μυστικά της νύχτας δεν ικανοποιείται με τίποτ’ άλλο εκτός από την αιωνιότητα και την αθανασία’ δε στέκεται με σεβασμό μπροστά σε τίποτα εκτός από το θείο.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Sweet Jaw

Cooking and more by Pseudo Bong

4000 Wu Otto

Drink the fuel!

MyPersonalBlog

Un sito dove io possa esprimere le mie opinioni e i miei pensieri

blog viaungarettidue

18-3-2022 ( testi e fotografie dell'autore)

Grazia Palmisano

Parole lette Parole scritte

I wonder what this button does...

random sharings from Larry

VIXEN of VERSE

Poetry with Attitude & Gratitude

Luminous Destiny

Knowing Your Worth ~ Owning Your Life

Αρέσει σε %d bloggers: