🌳 Ο Ράιχ κατάλαβε ότι για να εξελειφθούν οι αιτίες της νεύρωσης θα έπρεπε να τα βάλει κάνεις με τη δοσμένη τάξη πραγμάτων. Τα πάντα συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η εμπειρία που είχε αποκομίσει από την άμεση επαφή του με τους ασθενείς, του είχε διδάξει ότι η έλλειψη γεννητικής ικανοποίησης ήταν αυτή που προκαλούσε τις νευρώσεις. Και η κοινωνία ήταν αυτή, που ήξερε καλά, που κινητοποιούσε όλες της τις δυνάμεις για να καταπνίξει τη σεξουαλική ζωή. | Μισέλ Κατιερ

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο του Μισέλ Κατιερ «Τι είπε πραγματικά ο Ράιχ»

🌳 Αν η θέση του ήταν σωστή, τότε όλοι οι νευρωτικοί έπρεπε να παρουσιάζουν διαταραχή της γενετικής τους σεξουαλικότητας – δηλαδή της συμπεριφορά τους στη διάρκεια της συνουσίας.

🌳 Όλες οι νευρωτικές φαντασιώσεις έχουν τη ρίζα τους στην παιδική σεξουαλική προσκόλληση στους γονείς. Αλλά η σύγκρουση παιδί – γονιός δε θα μπορούσε να προκαλέσει μία διαρκή διαταραχή της ψυχικής ισορροπίας αν δεν τροφοδοτιόταν συνεχώς από το πρόσφατο βάλτωμα το οποίο η ίδια αυτή η σύγκρουση κατ’ αρχήν δημιούργησε. Το σεξουαλικό βάλτωμα είναι λοιπόν ο αιτιολογικός παράγοντας ο οποίος – μόνιμα παρών σε κάθε νέα κατάσταση – εφοδιάζει τη νεύρωση όχι με το περιεχόμενό της, αλλά με την ενέργεια της.

🌳 Για παράδειγμα, όταν ένας ασθενής μιλάει για τη μητέρα του ο τόνος με τον οποίο εκφράζεται μπορεί να είναι πολύ πιο αποκαλυπτικός για τα συναισθήματα που τρέφει απέναντι στη μητέρα του, παρά το περιεχόμενο της αφήγησής του.

🌳 θ’ αφήσουμε τον ασθενή να ανακαλύψει μόνος του τη φύση αυτού που φοβάται και για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσει ότι αμύνεται ενάντια σε μία σκοτεινή συνισταμένη της προσωπικότητάς του.

🌳 Ο Ραίχ υποστήριζε ότι αυτό που προκαλούσε τις νευρώσεις ήταν «η ολική και διαρκής έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης». Η ιδέα όμως, σύμφωνα με την οποία ο πολιτισμός βυθιζόταν στο χάος αν οι άνθρωποι «έδιναν ελεύθερη διέξοδο στα ένστικτά τους» είναι βαθιά ριζωμένη στην ηθική, τη φιλοσοφία και στον κοινό νου. Ο Φρόυντ συμμεριζόταν αυτή την άποψη. Πίστευε πάντα ότι «ο πολιτισμός» όφειλε την ύπαρξη του στη σεξουαλική απώθηση και το τόνισε επανειλημμένα στο έργο του.

🌳 Κατά το Φρόυντ «ο πολιτισμός» (δηλαδή σε τελευταία ανάλυση τα έργα τέχνης, οι τηλεπικοινωνίες, η βιομηχανική υποδομή των σύγχρονων κοινωνιών, τα καταναλωτικά αγαθά κ.λ.π) έχει οικοδομήσει από άτομα πολύ αφηρημένα που κινητοποιούν όλη τη σεξουαλική τους ενέργεια για να την βάλουν στην υπηρεσία της εργασίας.

🌳 Στην πραγματικότητα, οι κακές ορμές δεν «εξαφανίζονται», δεν ξερριζώνονται ποτέ. Οι ψυχολογικές έρευνες, ιδιαίτερα η ψυχαναλυτική παρατήρηση, δείχνουν αντίθετα ότι το οποίο εσωτερικό, το πιο βαθύ κομμάτι του ανθρώπου αποτελείται από στοιχειώδης ορμές οι οποίες είναι ταυτόσημες σ’ όλους τους ανθρώπους και τείνουν στην ικανοποίηση ορισμένων πρωτόγονων αναγκών.

🌳[ Ο Ράιχ κατάλαβε ότι για να εξελειφθούν οι αιτίες της νεύρωσης θα έπρεπε να τα βάλει κάνεις με τη δοσμένη τάξη πραγμάτων. Τα πάντα συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η εμπειρία που είχε αποκομίσει από την άμεση επαφή του με τους ασθενείς, του είχε διδάξει ότι η έλλειψη γεννητικής ικανοποίησης ήταν αυτή που προκαλούσε τις νευρώσεις. Και η κοινωνία ήταν αυτή, που ήξερε καλά, που κινητοποιούσε όλες της τις δυνάμεις για να καταπνίξει τη σεξουαλική ζωή.]

🌳 [Από την άλλη μεριά, ο γάμος συνεπάγεται θεωρητικά τουλάχιστον, τη συζυγική πίστη και την αγνότητα των ανύπαντρων, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ηθική θεωρεί σαν ανεπιθύμητο: η μονογαμία γεννά τη μοιχεία και η αγνότητα των κοριτσιών συμπορεύεται με την πορνεία.

🌳 Με λίγα λόγια, η πορνεία, η μοιχεία και οι παράνομες εκτρώσεις απορρέουν από το θεσμό του γάμου ο οποίος βρίσκεται επομένως στην ίδια την καρδιά της σεξουαλικής μιζέριας.]

🌳 Η καταπίεση της παιδικής σεξουαλικότητας διευκολύνει πραγματικά την απώθηση των γεννητικών αναγκών στον ενήλικο. Λοιπόν, σύμφωνα με τον Φρόιντ, η άρνηση αυτών των αναγκών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ύπαρξη του πολιτισμού και της κουλτούρας.

🌳 Κράτησε σημειώσεις έκανε στατιστικές και συγκέντρωσε ντοκουμέντα. Προχωρώντας προς αυτή την κατεύθυνση συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της αρρώστιας που είχε χτυπήσει τη Γερμανία. Ομολόγησε τις σκέψεις του σε στελέχη του ΚΚΓ και προσπάθησε να τους δώσει να καταλάβουν ότι οι ναζί αποτελούσαν έναν κίνδυνο που θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Τον αποκάλεσαν κινδυνολόγο και ειρωνεύθηκαν τους φόβους του. Ο Ράιχ ήταν πεπεισμένος πως αυτός είχε δίκιο και ότι οι σύντροφοί του δεν καταλάβαιναν τίποτα από το ναζισμό. Δεν ήταν σίγουρος ούτε καν για την εργατική τάξη ότι δεν θ’ αφηνόταν μία μέρα να κατακτηθεί απ’ το ναζισμό. Όταν έκφρασε αυτήν την άποψη, του επιτέθηκαν τόσο έντονα ότι απέφυγε να την ξαναϋποστηρίξει. Κι όμως, λέει ο Ράιχ, θα έφτανε να παραβρεθούν σε μία λογιστική διαδήλωση για να διαπιστώσουν ότι το ποσοστό των εργατών που συμμετείχαν, δεν ήταν ευκαταφρόνητο. Κράτησε τις σκέψεις του για τον εαυτό του και βάλθηκε να γράφει το βιβλίο του «Η μαζική ψυχολογία του φασισμού».

🌳 Αρκετά σύντομα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βιόντα έκπεμπαν μια ακτινοβολία και βάφτισε την ενέργεια αυτή οργόνη.

🌳 Ανακάλυψε ότι τα μέταλλα προκαλούν αντανάκλαση της οργόνης όπως οι καθρέφτες προκαλούν αντανάκλαση του φωτός και ότι οι οργανικές ουσίες την απορροφούν. Τότε έφτιαξε κουτιά που η εξωτερική πλευρά τους ήταν από μαλλί ή βαμβάκι και το εσωτερικό τους στρωμένο μ’ ένα φύλλο μετάλλου. Έτσι, λέει αν το κουτί τοποθετηθεί μέσα σε μία «καλλιέργεια βιόντων» ή οποιουδήποτε ζωντανού οργανισμού, η οργόνη θα συγκεντρωθεί στο εσωτερικό του και δε θα μπορεί στη συνέχεια να διαφύγει από εκεί. Κοίταζε μέσα σ’ αυτά τα κουτιά από μία τρύπα που ήταν ανοιγμένη στη μία πλευρά και ισχυριζόταν ότι μπορούσε να δει την σπινθηρισμούς.

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisement

One response to “🌳 Ο Ράιχ κατάλαβε ότι για να εξελειφθούν οι αιτίες της νεύρωσης θα έπρεπε να τα βάλει κάνεις με τη δοσμένη τάξη πραγμάτων. Τα πάντα συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η εμπειρία που είχε αποκομίσει από την άμεση επαφή του με τους ασθενείς, του είχε διδάξει ότι η έλλειψη γεννητικής ικανοποίησης ήταν αυτή που προκαλούσε τις νευρώσεις. Και η κοινωνία ήταν αυτή, που ήξερε καλά, που κινητοποιούσε όλες της τις δυνάμεις για να καταπνίξει τη σεξουαλική ζωή. | Μισέλ Κατιερ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

The BUTHIDARS

Make Hugs Not War.

Leonberger Life

The Leonberger dog breed. Information and stories.

Mindfills

Getting lost is not a waste of time

Print Test Page

Check Your Printer Quality

Poestoryporium

A paper-cut survivor

The Heavenly Cap

Everything Literature.

Αρέσει σε %d bloggers: