Ρούπερτ Σπάιρα: Πότε είναι απαραίτητο να σκεφτόμαστε

Οι σκέψεις είναι απαραίτητες μόνο σε τρεις περιπτώσεις: 1) για να αντιμετωπίσουμε πρακτικά ζητήματα, 2) για να ερευνήσουμε τη φύση μιας εμπειρίας και 3) για να γιορτάσουμε μια εμπειρία. Αν οι σκέψεις δεν εξυπηρετούν καμία από αυτές τις περιπτώσεις, τότε προέρχονται από τον ψευδή εαυτό μας.

 
Πρώτη περίπτωση: Έστω ότι μας τηλεφωνεί ο γείτονάς μας και μας λέει ότι χρειάζεται τη βοήθειά μας για κάτι που του συμβαίνει. Εμείς πρέπει να αντιδράσουμε. Θα πάμε στο σπίτι του, ή θα καλέσουμε ένα ασθενοφόρο, ή θα κάνουμε κάτι άλλο. Σ’ αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητο να σκεφτούμε. 

 
Δεύτερη περίπτωση: Όταν μιλάμε και συζητάμε για θέματα που έχουν να κάνουν με τον νου, πάλι απαιτείται να σκεφτούμε. Ερευνούμε τη φύση αυτής της εμπειρίας.
 
Τρίτη περίπτωση: Είναι άνοιξη, η μέρα είναι υπέροχη και νιώθουμε πλήρεις και γαλήνιοι. Παίρνουμε τηλέφωνο έναν φίλο μας και του λέμε να πάμε στην εξοχή για πικ νικ. Αυτή η σκέψη εξυπηρετεί το να γιορτάσουμε και να μοιραστούμε με τον άλλον τη χαρά που νιώθουμε. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτή η χαρά μπορεί να μετατραπεί σε δημιουργικότητα και να έχουμε την όρεξη να δημιουργήσουμε, να εκφράσουμε, να μοιραστούμε κάτι ή να επικοινωνήσουμε με κάποιον άλλον. 
 
Η ειρήνη, η ευτυχία, η αγάπη, το χιούμορ, η νοημοσύνη, η ομορφιά, όλα αυτά αποτελούν εκφράσεις της αληθινής μας φύσης. Η φιλία και η δημιουργικότητα είναι οι δύο πιο κοινοί τρόποι που χρησιμοποιούμε για να τα μοιραστούμε όλα αυτά.
 
Σε κάθε άλλη περίπτωση που ο νους δημιουργεί σκέψεις, οι σκέψεις προέρχονται από τον ψευδή εαυτό μας. Μεταξύ των τριών περιπτώσεων που προαναφέραμε (για να αντιμετωπίσουμε πρακτικά ζητήματα, για να ερευνήσουμε τη φύση μιας εμπειρίας ή για να γιορτάσουμε μια εμπειρία), φυσικά μεσολαβούν άλλες σκέψεις, οι οποίες όμως περιπλανώνται στο χώρο και στο χρόνο. 


Μόλις παρατηρήσουμε μία τέτοια σκέψη, μπορούμε να της χτυπήσουμε απαλά τον ώμο και να της πούμε «επ, σε είδα, πού πας; Και γιατί; Ποιος σε έστειλε; Γιατί περιπλανιέσαι στο παρελθόν; Τι ψάχνεις; Τι πιστεύεις ότι θα βρεις εκεί;».
 
*Απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Ρούπερτ Σπάιρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Meganisi Life

Έλλη Καββαδά

!mprográfika

located somewhere between "hands" and soul

concordance

για μια α-συμπτωτική χρονικότητα

Αρέσει σε %d bloggers: