Η αμαρτία ήταν ξένη λέξη για τους Έλληνες

«Έκλαιγε ο Οδυσσέας στην Καλυψώ, και πότε επέλεξε να κλάψει; Όταν ο ποιητής μας δίδει την περιγραφή του Παραδείσου της νήσου Ωγυγίας. Τα νερά, τα άνθη, τις φυσικές ομορφιές, τον ουρανό, το νέκταρ, την αμβροσία. Ο Οδυσσέας έκλαιγε γιατί ήθελε το δικό του Παράδεισο, το δικό του ανθρώπινο Παράδεισο, την Ιθάκη.

Κανένας θείος Παράδεισος δεν μπορεί να κλείσει τον άνθρωπο, ο άνθρωπος πάντα φεύγει από τον Παράδεισο των θεών και οδεύει προς το δικό του Παράδεισο. 

Ο Αδάμ θεωρήθηκε όταν έφυγε από το θείο παράδεισο για να ακολουθήσει τη δική του οντολογική πορεία επί της γης ότι διέπραξε το προπατορικό αμάρτημα. Στην Οδύσσεια όμως ο Οδυσσέας εγκαταλείπει τον Παράδεισο της Καλυψούς με την άδεια των θεών, του Πατρός των θεών Διός, διότι η αμαρτία ήταν ξένη λέξη για τους Έλληνες, διότι δεν ζούσαν σε σχέση με κάποια οντότητα αλλά με το Όλον.

Η ιστορία του ανθρώπου είναι η ιστορία της φυγής του από τον Παράδεισο των θεών, η ιστορία της δημιουργίας του δικού του Παραδείσου, ο οποίος πολλές φορές περνά μέσα από κολάσεις (όπως είπε και ο Πόπερ: ο δρόμος για τον Παράδεισο περνά μέσα από την κόλαση).
Σήμερα και εμείς σαν τον Οδυσσέα πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε στο νησί της Καλυψούς σε ένα επίπλαστο Παράδεισο. Κανείς άνθρωπος δεν έμεινε σε Παράδεισο που έφτιαξαν άλλοι γι αυτόν. Πρέπει και εμείς να αναζητήσουμε το δικό μας Παράδεισο μακριά από αυτόν που μας κληρονόμησαν και στον οποίο μας εγκλώβισαν.
 (μη λήθη βασισμένη στη γνώση του χώρου και του χρόνου μέσα από ταξίδια-το ταξίδι, το πρώτο βιβλίο, η πρώτη ανάγνωση του χώρου ως τρόπου εμφάνισης της Φύσης) πάντα φεύγει από έτοιμους Παραδείσους και μετά την κόλαση της αναχώρησης και του ταξιδιού φθάνει στον Παράδεισο το δικό του».

Βασίλειος Μακρυπούλιας,
Φιλόλογος-Διδάκτορας Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α.

πηγή: https://mythiki-anazitisi.blogspot.com/


One response to “Η αμαρτία ήταν ξένη λέξη για τους Έλληνες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Sweet Jaw

Cooking and more by Pseudo Bong

4000 Wu Otto

Drink the fuel!

MyPersonalBlog

Un sito dove io possa esprimere le mie opinioni e i miei pensieri

blog viaungarettidue

18-3-2022 ( testi e fotografie dell'autore)

Grazia Palmisano

Parole lette Parole scritte

I wonder what this button does...

random sharings from Larry

VIXEN of VERSE

Poetry with Attitude & Gratitude

Luminous Destiny

Knowing Your Worth ~ Owning Your Life

Αρέσει σε %d bloggers: