«Η καλογερική είναι η δόξα των μετριοτήτων.»~ Μ.Καραγάτση

img_20160805_171247.jpg

Αξιοσημείωτα του βιβλίου «Κίτρινος Φάκελος» του Μ.Καραγάτση

-Ο άνθρωπος που ιδιοσυγκρασιακά ή τεχνητά αποφεύγει τις χαρές και τις πίκρες του πάθους, καταντάει σε μια ουδετερότητα ευνουχιστικής της ανθρωπίνης του κατάστασης.
Το προσκύνημα των τάφων το θεωρώ μάταιη επίδειξη ανύπαρκτων πολλές φορές, αισθημάτων• και το δικαιολογώ μόνον από τη δύναμη μιας τρισχιλιόχρονης εθνικής και θρησκευτικής παράδοσης.


-Τα ερωτικά δηλητήρια, τα απωθημένα στην ψυχή της γεροντοκόρης, αντικαθρεφτίστηκαν στην παγωμένη της μορφή, καμουφλαρισμένα με ύφος υπέρτατης αξιοπρέπειας.
-…μάτια χαμηλωμένα στο πάτωμα, τάχα υποταχτικά, αλλά που αντικαθρέφτιζε το ακλόνητο πείσμα μιας περιορισμένης νοημοσύνης.
παθολογική αφόρητη δυσθυμία του δεν μπορούσε να βρει διέξοδο σε γλέντι φυσιολογικό• η κάθε είδους κατάχρηση του ήταν απαραίτητη για τη δημιουργία κάποιας έξαρσης.
καλογερική είναι η δόξα των μετριοτήτων.
Όποιος μπορεί να μη δουλεύει και δουλεύει, είναι δυστυχέστατος, είτε γιατί έγινε υπέρτατα δούλος μιας μάταιης ύλης, είτε γιατί η πιο καταθληπτική ανία του φαρμακώνει την ψυχή.
-Η ζωή είναι πόλεμος είναι η προσπάθεια να επιτευχθεί κάποιο ηθικό αποτέλεσμα με μη ηθικά μέσα. Αν πιστεύω σ´αυτό, κανένας δισταγμός συμβατικής ηθικής δεν πρέπει να μ´εμποδίσει• γιατί αλλιώς δεν θα ήμουν αρχηγός, αλλά ένα νούμερο του τεράστιου, του ευεπηρέαστου και άβουλα κατευθυνόμενου κοπαδιού…
-Μόλις όμως το αντικείμενο ανέκτησε την ηθική του ανεξαρτησία, το τραυματισμένο κυριαρχικό ένστικτο του χλιαρού εραστή φουντώνει και ανεβάζει την πίεση, στο λέβητα του πάθους, σε ύψη επικίνδυνα. Μια δικλείδα ασφαλείας υπάρχει μόνον: η ξαναυποταγή του επαναστατημένου αντικειμένου στην κυριαρχία του εραστή• ειδ´ άλλιως το καζάνι θα εκραγεί.
-Και τη βαρύτερη δυστυχία, ο χρόνος τη μαλακώνει.
-Μόνον ο ψυχονευρωτικός μπορεί να είναι άρπαγας. Μην ξεχνάς πως μιλάμε για μιαν ανθρωπότητα συνολικά ισορροπημένη ψυχονευρικά. Σε μιαν τέτοιαν ανθρωπότητα άρπαγες δεν θα υπάρχουν.
-Ο Έρωτας, λουλούδι θανατερό, φυτρωμένο στην κόπρο του πάθους, θα δώσει την θέση του στην Αγάπη, την πιο ζωογόνο έκφραση της γαληνεμένης καλοσύνης. Το αμοιβαίο γενετήσιο κάλεσμα δυο ισορροπημένων ετερόφυλων, δεν αποκλείεται να ερεθίσει την υγιή τους ψυχικότητα. Δεν θ´αλληλοερωτευθούν, αλλά θ´αλληλοαγαπηθούν, δίνοντας ο ένας στον άλλον τη χαρά της ταιριασμένης συντροφιάς. Μια τέτοια χαρά δημιουργεί τον εθισμό της γενετήσιας πληρότητας. Τα πάντα θα γίνονται με το χαμόγελο της γαλήνης, δίχως ζηλοτυπίες ή απογοητεύσεις. Ένας τέτοιος σύνδεσμος είναι στερεότερος και ωραιότερος από εκείνον που τελματώνεται στη δυσφορία του πάθους. Κι αν ο ένας απ´τους εραστές ελκυσθεί γενετησιακά από άλλον ετερόφυλο, ο παρατημένος δεν θα νιώσει τίποτα που να μετανιώνει τον εγωισμό του. Η αυτοπεποίθηση στον ψυχονευρικά ισορροπημένο παραμένει πάντοτε ακέραιη. Σύντομα θα βρεθεί κάποιος άλλος ετερόφυλος, ν´αντικαταστήσει πλήρως εκείνον που έφυγε…
ασχημάτιστη γνώση της δεν μπορεί να κατανοήσει το ζωντανό αυτό θάνατο.
Ο συνάνθρωπός σου – ο κοινωνικός σου σύντροφος, με την τετράγωνη υγιή λογική – θα γελάσει με τις εκμυστηρεύσεις σου. Και ίσως φροντίσει να προφυλάξει την κοινωνία από τις αιρετικές σου σκέψεις και τα παράξενα αισθήματά σου, κλείνοντάς σε στη φυλακή ή το φρενοκομείο.
-Ζούσα μέσα σ´ένα υλικά κι ηθικά μαρτυρικό κύκλο, μόνο και μόνο για να λέω στον εαυτό μου πως είμαι διαφορετικός απ´τους συνανθρώπους μου… Κι όμως πόσο σοφοί είναι αυτοί οι συνάνθρωποί μου! Με πόση διαίσθηση ένιωσαν το δρόμο που καμιά φορά οδηγεί στην ευτυχία! Το δρόμο της απλής κοινής ζωής. Του φαγητού, του ύπνου, του γέλιου, της τεμπελιάς, της άνοιας, της αδράνειας.
-Η επαφή με το θήλυ του ανθρώπου, δεν μου γέννησε καμιά ευχαρίστηση. Η σάρκα μου λειτούργησε απλά, από φυσιολογικό ερεθισμό, όπως μια μηχανή που την έφεραν σ´επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, σχηματίσθηκε μέσα μου η πεποίθηση για τη σιχαμερή ανοησία του έρωτα, κι έπαψα ν´αγαπώ. Κάτι παραπάνω: μίσησα κάθε εκδήλωση της ηδονής…
-Να εξηγούμεθα: τα νοήματα της ηθικής και της ανηθικότητας αφορούν τους θεληματικά υποδουλωμένους στην κοινωνική συμβατικότητα. Οι λεύτεροι άνθρωποι βρίσκονται ψηλότερα κι απ´ τα δύο. Δεν είναι ούτε ηθικοί, ούτε ανήθικοι. Είναι – και πρέπει να είναι- λευτερωμένοι από οτιδήποτε μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργική τους δραστηριότητα.
-Έχει γεράσει μα ο χρόνος αντί να μαλακώσει δυνάμωσε τα φαρμάκια της ψυχής της.

by SearchingTheMeaningOfLife


One response to “«Η καλογερική είναι η δόξα των μετριοτήτων.»~ Μ.Καραγάτση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Obbverse

A touch of whimsy. Why not?

Profusión Real Estate

Te mostramos tu hogar

Zeit der Reife

Meine Bilder, Gedanken und Emotionen

Natis Gartentraum

Alles rund um den Garten, Ausflüge und mehr

The daily addict

The daily life of an addict in recovery

In Pursuit of My First Love

Returning to the First Love

Daily Inspiration - Lisa's Thoughts

Living Your Life—God’s Word—Application Series

Min Vardag med allt vad det innebär...

Livet och allt som hör dit. #postkontusionelltsyndrom # #chrochet #palettblad #virka #sticka

Αρέσει σε %d bloggers: