Υπάρχουν κάποια πεδία μάχης τόσο διεφθαρμένα που η μόνη ξεκάθαρη στάση που μπορεί κανείς να κρατήσει είναι ο μηδενισμός. | Richard Morgan

made by Sofoklis

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Θνητοί Θεοί» του Richard Morgan

– Αυτό είναι πάντα το χειρότερο κομμάτι. Το έβρισκα συνέχεια μπροστά μου, εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, μα ακόμα με ταράζει άσχημα η στιγμή που βλέπω έναν τελείως άγνωστο άνθρωπο μέσα απ’ τον καθρέφτη. Είναι σαν να τραβάς μια εικόνα από τα βάθη ενός αυτο-στερεογράμματος. Για τα πρώτα δύο τρία λεπτά, το μόνο που βλέπεις είναι έναν ξένο να σε κοιτάζει μέσα από ένα παράθυρο. Κι έπειτα το οπτικό σου πεδίο μετατοπίζεται και μ’ ένα σοκ σχεδόν χειροπιαστό νιώθεις την ίδια σου την ύπαρξη να κυλάει και να γεμίζει την άγνωστη μορφή. Είναι σαν κάποιος να κόβει έναν ομφάλιο λώρο που, αντί να σε διαχωρίζει από τον άγνωστο, δίνει τέλος στο αίσθημα αποξένωσης και ξαφνικά συνειδητοποιείς πως κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη.

– «η αυτοκτονία σπάνια έρχεται ως αποτέλεσμα λογικής σκέψης.»

Όταν δε σου αρέσουν οι νόμοι, πηγαίνεις κάπου όπου αυτοί δεν έχουν δύναμη. Και ύστερα φτιάχνεις τους δικούς σου.

– Κάποιοι άνθρωποι με ζηλεύουν, κάποιοι με μισούν. Αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας.

– Η σκέψη και μόνο του να ξεφυλλίσω εκατοντάδες σελίδες γεμάτες με το ασυνάρτητο βιτριόλι των αποτυχημένων και των χαμένων ψυχών αυτού του κόσμου με έκανε να νιώσω κατάκοπος.

Όταν ζεις τόσο πολύ, αρχίζουν να συμβαίνουν διάφορα πράγματα. Αρχίζεις να θαυμάζεις υπερβολικά τον εαυτό σου. Φτάνεις στο σημείο να πιστεύεις πως είσαι θεός. Σταδιακά, τα ανθρωπάκια γύρω σου, τριάντα ή σαράντα χρονών, αρχίζουν να μη μετράνε. Βλέπεις κοινωνίες ολόκληρες να γεννιούνται και να πεθαίνουν και αρχίζεις να νιώθεις πως εσύ βρίσκεσαι έξω απ’ όλα αυτά, πως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έχει σημασία για σένα. Και μπορεί να αρχίσεις να πατάς διάφορους τέτοιους ανθρωπάκους όταν βρεθούν κάτω από τα πόδια σου.

– Η απιστία και οι βωμολοχίες ήταν που δημιουργούσαν συνήθως τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. Και υπήρχε μία λογική σ’ αυτό. Όποιος ήταν τόσο αξιοθρήνητος ώστε να θέλει να περνάει το χρόνο του μέσα στα κεφάλια άλλων, δε γούσταρε να βλέπει εκεί μέσα τις ίδιες άθλιες στιγμές που χαρακτήριζαν και τη δική του τη ζωή.

– Αλλά να θυμάστε πάντα την αδυναμία των όπλων. Τα όπλα δεν είναι παρά η προέκτασή σαςεσείς θα είστε εκείνοι που θα σκοτώσετε και θα καταστρέψετε. Είστε ολοκληρωμένοι, με ή χωρίς αυτά.

Ένα ψηφιοποιημένο μυαλό δεν είναι παρά μονάχα μια φωτογραφία, μια παγωμένη στιγμή στο χρόνο. Δεν μπορείς να απομονώσεις μια ανθρώπινη σκέψη, όπως δεν μπορείς να περιγράψεις μια ολόκληρη ζωή σε μια φωτογραφία.

– «Κάθε προσωπικό θέμα, όπως αρέσει σε όλους τους μαλάκες να λένε, είναι πολιτικό. Έτσι λοιπόν, αν κάποιος ανόητος πολιτικός, κάποιος ισχυρός, προσπαθήσει να εφαρμόσει κάποια πολιτική που σε βλάπτει, εσένα ή τους δικούς σου ανθρώπους. ΠΑΡ’ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ. Γίνε έξαλλος. Οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης δεν πρόκειται να σε βοηθήσουν – είναι αργοί, ψυχροί και ανήκουν στους πολιτικούς τόσο σε επίπεδο εξαρτημάτων όσο και σε επίπεδο λογισμικού. Μόνο οι απλοί άνθρωποι υποφέρουν στα χέρια της δικαιοσύνης. Οι ισχυροί, αυτοί που νέμονται την εξουσία, αυτοί περνάνε από τα γρανάζια της με ένα χαμόγελο και κλείνοντας το μάτι. Αν θέλεις δικαιοσύνη, θα πρέπει να τη βρείς μόνος σου. Καν’ το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Κάνε όση περισσότερη ζημιά μπορείς. Ανάγκασέ τους να καταλάβουν. Μ’ αυτό τον τρόπο, έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να σε πάρουν στα σοβαρά την επόμενη φορά. Να σε θεωρήσουν επικίνδυνο. Και μην έχεις αυταπάτες γι’ αυτό: Το να σε παίρνουν στα σοβαρά, το να σε θεωρούν επικίνδυνο, κάνει όλη τη διαφορά -τη μοναδική διαφορά στα μάτια τους- μεταξύ των παιχτών και των απλών ανθρώπων. Με τους παίχτες, κάνουν συμφωνίες. Τους απλούς ανθρώπους τους διαλύουν, τους πατάνε. Και κάθε φορά, χρυσώνουν την εξόντωσή σου, τις συμφορές και την τελική σου εξαφάνιση, με την υπέρτατη ύβρη, την ύψιστη προσβολή – πως όλα αυτά είναι δουλειά, είναι πολιτική, είναι η ψύση των πραγμάτων, είναι σκληρό κι απάνθρωπο αλλά ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ. Ε, λοιπόν, γάμησέ τους. Παρ’ το προσωπικά.»

– Οι Απεσταλμένοι είναι πολίτες του Εδώ και Τώρα, ενός κράτους που αρνείται ζηλόφθονα οποιαδήποτε παραδοχή διπλής υπηκοότητας. Το παρελθόν είναι χρήσιμο μόνο σαν αποθήκη δεδομένων.

– «Υπάρχουν κάποια πεδία μάχης τόσο διεφθαρμένα που η μόνη ξεκάθαρη στάση που μπορεί κανείς να κρατήσει είναι ο μηδενισμός

Νομίζεις πως έχεις τον έλεγχο της πραγματικότητας, μόνο και μόνο γιατί μπορείς να καταγράψεις μερικά κομμάτια της. Όμως η πραγματικότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο απ’ αυτό. Πολύ περισσότερο.

Βγήκα από τα βάθη της σαν ένα πλάσμα νεογέννητο, ενώ εκείνη σκιρτούσε ακόμα.

– «Τι νόημα έχει, έτσι κι αλλιώς; Η συνειδητή σκέψη δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Στην πραγματικότητα, ακόμα κι ο τρόπος ζωής του καθενός μας δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά, αν πιστέψει κανείς τους ψυχολόγους. Μόνο λίγη εκλογίκευση πότε πότε, σκέψεις που βασίζονται στην εμπειρία που αποκτάμε εκ των υστέρων. Τα υπόλοιπα είναι ορμόνες, γενετήσιο ένστικτο και φερομόνες, έτσι για το ραφινάρισμα. Αυτή είναι η θλιβερή αλήθεια

– Στο Σώμα των Απεσταλμένων, παίρνεις ό,τι σου προσφέρεται.

– Σας πληροφορώ πως οι στιγμές του ζεν που νιώσατε στο διαστημικό κενό δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά η αρχή σε ό,τι θα πρέπει να μάθετε εδώ. Όλα όσα θα κάνετε ως Απεσταλμένοι θα πρέπει να βασίζονται στην επίγνωση ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα απ’ αυτή την αέναη μεταβολή. Οτιδήποτε θέλετε ακόμα και να κατανοήσετε ως Απεσταλμένοι, πόσο μάλλον αυτά που θα δημιουργήσετε ή θα διαμορφώσετε, θα πρέπει να ξεκινάνε απ’ αυτήν ακριβώς την αέναη μεταβολή.

– Όπως ένας αρχαίος εξάντας λειτουργεί με βάση την ψευδαίσθηση ότι τα άστρα και ο ήλιος περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη, έτσι και οι αισθήσεις μας μας δίνουν την αυταπάτη της σταθερότητας του κόσμου και τη δεχόμαστε, γιατί χωρίς αυτή την αποδοχή γινόμαστε ανίσχυροι.

by SearchingΤheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Sweet Jaw

Cooking and more by Pseudo Bong

4000 Wu Otto

Drink the fuel!

MyPersonalBlog

Un sito dove io possa esprimere le mie opinioni e i miei pensieri

blog viaungarettidue

18-3-2022 ( testi e fotografie dell'autore)

Grazia Palmisano

Parole lette Parole scritte

I wonder what this button does...

random sharings from Larry

VIXEN of VERSE

Poetry with Attitude & Gratitude

Luminous Destiny

Knowing Your Worth ~ Owning Your Life

Αρέσει σε %d bloggers: