🎀 Τα γούστα είναι φιλαργυρία και τα πάθη σπάταλα. | Montesquieu

mylos_sky_blue_wind_anemomylos

photo by GeoTsik

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο του Montesquieu «Περί Καλαισθησίας«

🎀 Gustus: «Ένα απερινόητο τους το τυφλό και θείο ένστικτο» – κατα Taine; Ή μήπως «η θεμελιακή ποιότητα που εμπεριέχει όλες τις άλλες ποιότητες, το άκρον άωτον της διάνοιας» – κατά Lautreamont

🎀 Η όραση είναι η προνομιακή πράξη, μέσω αυτής η απόλαυση καθίσταται μία άσκηση του πνεύματος. «Η καλαισθησία δεν είναι παρά το πλεονέκτημα που έχει κανείς να ανακαλύπτει με λεπτότητα και αμεσότητα τη φύση των απολαύσεων τις οποίες κάθε πράγμα οφείλη να δίνει στους ανθρώπους». Με άλλα λόγια Η εκγύμναση ενός βλέμματος ικανού να κατακτήσει (να αντλήσει από) έναν πλατύτερο ορίζοντα – τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

🎀 [«Ο άνθρωπος του πνεύματος αυτόδημιουργείται ανά πάσα στιγμή ανάλογα με την ανάγκη της στιγμής’ ξέρει και αισθάνεται την ακριβή σχέση ανάμεσα στα πράγματα και στον ίδιο». Αυτή η συνείδηση, αυτή η χαρά, αυτό το αίσθημα της πληρότητας είναι η καλαισθησία.]

🎀 «Το διαστρεβλωμένο γούστο» μας προειδοποιεί ο Βολταίρος «είναι μία αρρώστια του πνεύματος». Μία ύβρις του «βλέμματος». Μία κοινωνία καταντά κακόγουστη όταν έχει παραδοθεί, αυτοεγκαταλειφθεί. Καλαίσθητος πολίτης είναι ο ενεργός, ο άχειραγώγητος πολίτης’ ο πολίτης που βλέπει. Ο ψηφιακός κόσμος του τέλους των ιδεολογιών, αν όχι και της ιστορίας, καλλιεργεί εντέλει την ακαλαισθησία δίκην αναισθητικού. Έχει δίκιο ο Philippe Sollers: «Η καλαισθησία σήμερα δεν είναι σύμβαση, αισθητισμός, συντήρηση. Η καλαισθησία σήμερα οδηγεί κατευθείαν στην κοινωνική εξέγερση!» Καλαίσθητοι όλη της γης ενωθείτε…

🎀 … όταν αντλούμε ευχαρίστηση κοιτώντας ένα πράγμα με κάποια χρησιμότητα για μας, λέμε πως είναι καλό‘ όταν μας ευχαριστεί να το βλέπουμε χωρίς να διακρίνουμε σε αυτό οποιαδήποτε χρησιμότητα το αποκαλούμε ωραίο.

🎀 [ Οι κριτικοί είναι σαν τους κακούς στρατηγούς οι οποίοι, αδυνατώντας να κατακτήσουν τη χώρα, δηλητηριάζουν τα νερά της.]

🎀 Η ψυχή γνωρίζει διά των ιδεών και των συναισθημάτων’ από τις ιδέες και τα συναισθήματα αντλεί τις απολαύσεις της: και μολονότι υπάρχει η τάση να αντιτάσσουμε την ιδέα στο συναίσθημα, παρά ταύτα, όταν η ψυχή βλέπει ένα πράγμα, το αισθάνεται‘ και δεν υπάρχουν πράγματα τόσο διανοητικά, ώστε να μην τα βλέπει ή να πιστεύει ότι δεν τα βλέπει, και κατά συνέπεια να μην τα αισθάνεται.

🎀 Η ψυχή αρέσκεται στην ποικιλία‘ και τούτο γιατί, όπως έχουμε πει, είναι καμωμένη για να γνωρίζει και για να βλέπει. Πρέπει λοιπόν να μπορεί να βλέπει, και η ποικιλία να της το επιτρέπει. Με άλλα λόγια, ένα πράγμα πρέπει να είναι αρκετά απλό, ώστε να γίνεται αντιληπτό και αρκετά ποικίλο, ώστε να γίνεται αντιληπτό με ευχαρίστηση.

🎀 Τα συναισθήματα καταπονούν την ψυχή μας‘ από την άλλη, η ψυχή χωρίς συναισθήματα περιπίπτει σε βαθιά κατάθλιψη. Το αντίδοτο σε όλα αυτά είναι η συνεχής εναλλαγή: Έτσι η ψυχή και αισθάνεται και δεν κουράζεται.

🎀 Για τον ίδιο λόγο, επίσης, μας αρέσουν και τα θεατρικά έργα: εκτυλίσσονται κλιμακωτά, κρύβουν τα γεγονότα μέχρις ότου συμβούν, μας επιφυλάσσουν πάντοτε καινούργιες εκπλήξεις και συχνά μας κεντρίζουν αποκαλύπτοντάς τες όπως θα έπρεπε να είχαμε προβλέψει ότι θα είναι.

🎀[ Τα γούστα είναι φιλαργυρία και τα πάθη σπάταλα.]

🎀 Η φαντασία μας ανταμώνει με την Αρτέμη, τον Πάνα, τον Απόλλωνα, τις Νύμφες στα δάση, στις λαγκαδιές, στις πηγές. Αν οι πρώτοι άνθρωποι είχαν ζήσει όπως εμείς στις πόλεις, οι ποιητές δεν θα μπορούσαν να μας περιγράψουν τίποτε πέρα από ότι βλέπουμε καθημερινά με ανησυχία ή αισθανόμαστε με αηδία’ όλα θα απέπνεαν στην απληστία, τη φιλοδοξία και τα βασανιστικά πάθη.

🎀 Οι χονδροειδείς άνθρωποι δεν διαθέτουν παρά μία και μόνο αίσθηση – η ψυχή τους δεν ξέρει να συνθέτει, ούτε να αναλύει’ δεν προσθέτουν ούτε αφαιρούν κάτι σε σχέση με αυτά που δίνει η φύση. Οι λεπταίσθητοι άνθρωποι στον έρωτα συνθέτουν οι ίδιοι τις περισσότερες απολαύσεις τους.

🎀 Τα θέλγητρα βρίσκονται συνήθως περισσότερο στην ψυχή παρά στο πρόσωπο, δεδομένου ότι ένα ωραίο πρόσωπο φαίνεται αμέσως και δεν κρύβει σχεδόν τίποτα: ενώ το πνεύμα δείχνετε λίγο λίγο, μόνο όταν το θέλει και για όσο θέλει’ μπορεί να κρυφτεί για να εμφανιστεί την κατάλληλη στιγμή, προκαλώντας το είδος εκείνο της έκπληξης που αποκαλούμε γοητεία ενός ατόμου.

🎀 Δεν υπάρχει δυσκολότερο πράγμα από το να είναι κανείς πνευματώδης με τους ανόητους.

🎀 Χρήσιμα δεν είναι μόνο τα σοβαρά αναγνώσματα αλλά και τα ευχάριστα – υπάρχει πάντα η ανάγκη κάποιος ευπρεπούς χαλάρωσης. Ακόμα και οι σοφοί πρέπει να ανταμείβονται για τους κόπους τους με λίγη τέρψη. Ακόμα και οι επιστήμες κερδίζουν όταν τις μεταχειριζόμαστε με λεπτό τρόπο και με γούστο. Είναι καλό λοιπόν να γράφουμε για κάθε θέμα και σε κάθε ύφος. Ούτε η φιλοσοφία πρέπει να απομονώνεται: έχει σχέση με τα πάντα.

🎀[ Αυτό που κάνει την ομορφιά είναι η αρμονία των χαρακτηριστικών’ αυτό που κάνει μία γυναίκα όμορφη είναι η έκφραση του προσώπου.]

🎀 Οι κριτικοί έχουν το πλεονέκτημα να επιλέγουν τον εχθρό τους, να επιτίθενται στο αδύνατο σημείο, να αποφεύγουν το ισχυρό, και να καθιστούν προβληματικό με τις αντιρρήσεις τους αυτό που ο άλλος είχε διατυπώσει ως βέβαιο. [Τα έργα των ωραιότερων μυαλών μας είναι σαν τα παιδιά των Αμαζόνων, που έπρεπε να ακρωτηριαστούν μόλις γεννιούνταν.]

by SearchingΤheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Sweet Jaw

Cooking and more by Pseudo Bong

4000 Wu Otto

Drink the fuel!

MyPersonalBlog

Un sito dove io possa esprimere le mie opinioni e i miei pensieri

blog viaungarettidue

18-3-2022 ( testi e fotografie dell'autore)

Grazia Palmisano

Parole lette Parole scritte

I wonder what this button does...

random sharings from Larry

VIXEN of VERSE

Poetry with Attitude & Gratitude

Luminous Destiny

Knowing Your Worth ~ Owning Your Life

Αρέσει σε %d bloggers: