Σέβομαι τον εαυτό μου όταν είμαι η πηγή της αξίας και της απαξίας μου’ όταν εξαρτώμαι από τα μάτια των άλλων, τί να σεβαστώ εγώ και τι εκείνοι; | Στέλιος Ράμφος

photo by EvAr

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο του Στέλιου Ράμφου «Μελέτη Θανάτου»

👼 Μελέτη θανάτου σημαίνει προετοιμασία για την αιωνιότητα. Θα έλεγα μάλιστα πρακτική της αιωνιότητος, μία πλήρωση της πράξεως και της υπάρξεως ελευθερωτική Ως βίωμα ελευθερίας, η μελέτη θανάτου είναι συνώνυμο του ελληνισμού.

👼 Ενώ διαλύει το σώμα ο θάνατος, με την αθανασία της ψυχής η ζωή παρατείνεται επ’ άπειρον: ο ευθύγραμμος χρόνος καταλήγει στο μηδέν, το δε κύκλωμά του υποθέτει αθανασία ελπιδοφόρα. Δεν μπορεί επομένως ο φιλόσοφος να θεραπεύει το εφήμερο, με το αιώνιο, αλλιώς θα υποκύψει στο κακό. Το κακό περνά διά των αισθήσεων, που με την έντασή τους πείθουν την ψυχή ότι είναι η αλήθεια.

👼 Η ισότης καταλήγει σε αδικία όχι γιατί διαφέρουν οι άνθρωποι φύσει, όσο διότι αφορά μόνο δικαιώματα, ενώ η δικαιοσύνη προϋποθέτει κατά κύριο λόγο υποχρεώσεις. Η ανισότης δεν σημαίνει απαραιτήτως και ανταγωνισμό, υφιστάμενο κυρίως μεταξύ ίσων, αλλά ενσαρκώνει, υπό μία βαθύτερη έννοια, την ευθύνη εκάστου ανθρώπου έναντι πάντων, που συνιστά και αληθινή σφραγίδα του της δωρεάς

👼 [Σήμερα δεν καταστρέφουμε τα έργα τέχνης όπως οι βάνδαλοι -τα διατηρούμε τουναντίον στα μουσεία φιλάρεσκα -, καταστρέφουμε την πηγή δημιουργίας, αφού οι αξίες μετρώνται εις χρήμα, η δε γνώση γίνεται ανάλυση, ήτοι διάλυση του κόσμου.]

👼 Η σύγχρονη γραφειοκρατική οικονομία της αφθονίας και του ολοκληρωτισμού βασίζεται στη σπατάλη των δημιουργικών δυνάμεων του ατόμου διότι το θέλει υπάλληλο, αλλά έτσι αντιφάσκει προς σε εαυτήν, αφού η υποαπασχόληση του ανθρώπινου παράγοντος δεν συμβιβάζεται με το αίτημα της ηυξημένης παραγωγικότητας, και γονατίζει.

👼 [ Ποιότης και μάζα δεν συμβιβάζονται, η δε πίστη ότι συν το χρόνω το επίπεδο του απρόσωπου αριθμού θα εξυψωθεί, είναι αυταπάτη.]

👼 Η κοινωνία δεν είναι κοπάδι, ώστε να ποιμένεται, είναι κοινότης προσώπων και χρειάζεται πνευματική ηγεσία αντάξια του χαρακτήρος της.

👼 Όσο για τον Νίτσε, ούτε απάνθρωπο δεσπότη ότι οραματίζεται, ούτε κοινωνία ναζιστική, αλλά αγωνίζεται να διασώσει το πνεύμα, σ’ ένα κόσμο όπου ο Θεός έχει πεθάνει. Ο θάνατος του Θεού δεν είναι αθεϊστικό κήρυγμα, είναι αναφορά στον μηδενισμό που μας κυρίευσε, όταν ξαφνικά διαπιστώσαμε απουσία ανώτερου προορισμού και επομένως νοήματος.

👼[ Σέβομαι τον εαυτό μου όταν είμαι η πηγή της αξίας και της απαξίας μου’ όταν εξαρτώμαι από τα μάτια των άλλων, τί να σεβαστώ εγώ και τι εκείνοι;]

👼 Ο φιλήδονος κρατιέται από τον κόσμο με δεσμό εξαρτήσεως, στην ανελευθερία όμως η κτίση φανερώνεται υλικό αδρανές, εκμεταλλεύσιμο και η αγάπη αισθησιασμός νεκρωτικός, αφού είς εκπλήρωσιν τις επιθυμίας μου δίνω την ψυχή μου.

👼 [Η αυθεντική εκπαίδευση εξασφαλίζει λοιπόν οπωσδήποτε την μετάδοση των καθιερωμένων αξιών και των κεκτημένων γνώσεων, αλλά επίσης μορφώνει ελεύθερους ανθρώπους και υπ’ αυτή την έννοια «άχρηστους» για οιοδήποτε σύστημα, υπηρετεί δηλαδή τη ζωή, προσφέροντας εκείνους που με το ήθος και το πνεύμα την πλουτίζουν. Όταν απλώς επανρώνει την κρατική διοίκηση και τα γραφεία των επιχειρήσεων, παράγει ομοιότυπα εξαρτήματα, στερούμενα ίδιου λόγου υπάρξεως, και καταντά επομένως ολέθρια.]

👼 Το ξέρουμε από τον Θεαίτητο: μολονότι χωρίς αίσθηση η σκέψη δεν υφίσταται, εν τούτοις δεν οφείλεται σ’ αυτήν. Που σημαίνει ότι προέχουν στην αλήθεια οι αξίες και όχι τα πράγματα, ότι η ανάγκη της είναι ζωτική και όχι νοητική, ότι δεν πρόκειται για ανθόσπαρτη οδό ευδαιμονίας (μόνο οι απρόσωποι όχλοι συνδέουν την αλήθεια με την ευτυχία του αποτελέσματος) αλλά για ανηφόρα απόκρημνη.

👼 Δεχόμενοι όμως τα εμπειρικά δεδομένα ως ψυχικά, φέρουμε την αλήθεια εντός μας δίκην πίστεως και αίρομαι κάθε αντινομία μύθου και λόγου.

👼 [ Φιλοτιμία δεν θα πει αγάπη τιμής, αλλά σέβας του άλλου, γιατί η αξία της πράξεώς μου συνδέεται με αναγνώριση εκ μέρους του. ]

👼 Η εσωτερική ένταση συνδέεται πάντα με δημιουργικότητα, υπό την έννοια ότι οι μέν αντιφερόμενες δυνάμεις τείνουν διαρκώς και πιεστικά προς κάποια ισόρροπη έκφραση, ο δε άνθρωπος, που υπό την πίεση τούτη αποκτά ισχυρότατο κίνητρο ενδοσκοπήσεως, τρέπει κατ’ αυτό τον τρόπο το αρνητικό σε ορίζοντα του θετικού και τα ενώνει σε κάτι χωρίς προηγούμενο μέσω του.

👼 Η δημιουργική ανάταση προς το άλλο και το αλλιώς είναι σημείο του πνεύματος‘ η απολογητική, στην οποία με τόση θέρμη επιδίδονται οι εξ επαγγέλματος φιλόσοφοι και θεολόγοι, είναι προδοσία του πνεύματος, διότι δεν οφείλεται σε προσωπικό οραματισμό, αλλά σε καρύκευμένη βιβλιογραφικώς συμμόρφωση προς δεδομένη «αλήθεια».

👼 Εν αρχή της δημιουργίας δεν βρίσκεται η περιέργεια του διανοουμένου υποκειμένου, αλλά η θαυμαστική διαίσθηση του πνευματικού ανθρώπου για κάτι υπερούσιο, στο οποίο το έργο τον ανεβάζει. Ωραίο είναι ότι με υψώνει προς το απόλυτο και όχι το απόλυτο στο οποίο δίνω μερική και πρόσκαιρη μορφή.

👼 Η επιστήμη ως ζήτηση πρωτίστως και επίγνωση εαυτού, όχι μόνο αποκλείει κάθε σύμπτωση του εγώ με τον εαυτό του, αλλά διατηρεί απαραμείωτη την μεταξύ των απόσταση, διότι ο άνθρωπος βρίσκεται απέναντί του διαρκώς. Υπ’ αυτήν όμως την έννοια η αυτογνωσία αποκαλύπτεται σχέσις και όχι ταύτισις, προϋπόθεση λύσεως του εγώ στην άνοιξη εκείνη του προσωπικού εαυτού, που οι παλαιοί ονόμαζαν μελέτη θανάτου.

by SearchingΤheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Amaranto

Le cose furiose e lievi tremano l'anima

Elisa Falciori

attimi imperfetti

Gioia per i libri

Segnalazioni - Recensioni - Poesie - Aforismi

🆂🅼🅰🆁🆃🅿🅷🅾🅽🅴🅶🆁🅴🅴🅲🅴

smartphones greece android ios news tech science

massimousai629366728.wordpress.com/

Traveller. Storyteller and Photographer

The girl with camera 📸

Camera, Click, Capture

Vief

50-plus contentement

hallyureviews

Your Place For Reviews And Discussions

100 Word Anime

Karandi reviews and discusses anime.

Αρέσει σε %d bloggers: