Κίνητρό του ήταν η ειλικρίνεια και η βαθιά πίστη. Πολύ δύσκολα αντιστέκεται κανείς σε κάτι τέτοιο. | Αρούν Γκάντι

photo by DesPin

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο του Αρούν Γκάντι «Μαχατμα Γκάντι: Το δώρο του θυμού»

-Και παρότρυνε τις γυναίκες να μην αποδέχονται τον μύθο ότι είχαν αδύναμη θέληση ή ότι χρειάζονταν προστασία. Συχνά οι καταπιεσμένοι άνθρωποι αυξάνουν το βάρος που κουβαλούν, εσωτερικεύοντας την αρνητική εικόνα που τους δίνουν αυτοί οι οποίοι θέλουν να τους εξουσιάζουν. Προέτρεπε τις γυναίκες να μη σκέφτονται έτσι και να ορθώνουν το ανάστημά τους στους άντρες που προσπαθούσαν να τις υποδουλώνουν. «Κανείς δεν μπορεί να σας ελευθερώσει αν δεν ελευθερώσετε εσείς τον εαυτό σας», τους έλεγε.

-«Οι άνθρωποι θα με ακολουθήσουν στη ζωή μου, θα με λατρέψουν στον θάνατό μου, μα δεν θα κάνουν τον σκοπό μου σκοπό τους».

Χρησιμοποιείτε τον θυμό σας για καλό σκοπό. Ο θυμός για τους ανθρώπους είναι ό,τι η βενζίνη για το αυτοκίνητο – σε βοηθά να προχωράς και να φτάνεις σε ένα καλύτερο μέρος. Δίχως αυτόν δεν θα είχαμε κίνητρο να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις. Είναι μια ενέργεια που μας ωθεί να ξεχωρίζουμε το δίκαιο από το άδικο.

– Ο Μπάπου μου έμαθε ότι σημάδι πραγματικής δύναμης είναι η κατανόηση της άποψης των άλλων και η συγχώρεση. Μπάπου μου εξήγησε ότι ξοδεύουμε πολύ χρόνο να χτίσουμε γερά και υγιή κορμιά, μα ελάχιστο χρόνο στο χτίσιμο ενός δυνατού και υγιή νου.

– Οι συνθήκες στη ζωή αλλάζουν και, μαζί τους, αλλάζουν και οι αιτίες που προκαλούν τον θυμό. Επομένως πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και προετοιμασμένοι να αντιμετωπίζουμε κάθε δυσκολία που παρουσιάζεται στη ζωή μας.

– Συνήθως, όταν κάποιος αρχίζει να φωνάζει ο άλλος παίρνει αμυντική στάση και φωνάζει κι εκείνος, κλιμακώνοντας όλο και περισσότερο τα επίπεδα θυμού. Αν όμως μπορούμε να μιλάμε ήρεμα κι ευγενικά στον άνθρωπο που μας πλήγωσε ή μας θύμωσε, η στιγμή παίρνει εντελώς διαφορετική τροπή.

– Πώς μπορούμε να φέρουμε αλλαγή στον κόσμο, αν φοβόμαστε να μιλήσουμε για τα λάθη που γίνονται;

– «Αν η κληρονομιά είναι βάρος, θα γίνει βαρύτερη», μου απάντησε σοφά «Αν είναι το μονοπάτι για το νόημα και την αλήθεια, θα είναι πολύ ελαφρύτερη

– Αν άκουγαν ότι δεν πίστευε στη βία και την εκδίκηση ίσως αναθεωρούσαν τις δικές τους πράξεις. Μερικές φορές μιλάς δυνατότερα όταν δεν φωνάζεις.

– Εκείνη την ημέρα έμαθα ότι το να λες τη γνώμη σου μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση, φόβο και συγκρούσεις, πριν φέρει την αλλαγή που επιθυμείς. Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να κρατάς το -κεφάλι κάτω και να μην προκαλείς θόρυβο -να τρως τη βραστή κολοκύθα – και να θεωρείς ότι είναι πιο ασφαλές και λιγότερο πολύπλοκο το να συμβαδίζεις με το πλήθος. Όμως ο παππούς μου δεν θα το έκανε ποτέ αυτό.

– Σκεφτείτε αν τα λόγια σας θα βοηθήσουν τον κόσμο ή θα τον πληγώσουν. Όταν βρείτε τα λόγια που θα κάνουν καλό, τότε μπορείτε να τα πείτε δυνατά.

– Όλος αυτός ο εμπλουτισμός μπορεί να είναι καλός, αλλά οι γονείς πρέπει επίσης να χαρίζουν πού πού στα παιδιά τους το δώρο της μοναξιάς.

– «Το να κοιμάσαι το ένα τρίτο της ζωής σου προσθέτει άλλο ένα τρίτο στο προσδόκιμο της ζωής σου!»

– Ο Μπάπου παραδέχτηκε ότι είχε καταφέρει να ρίξει μόνο φευγαλέες ματιές στην Αλήθεια, αλλά την περιέγραφε σαν μια λαμπρότητα «ένα εκατομμύριο φορές πιο έντονη από τον ήλιο που αντικρίζουμε με τα μάτια μας». Δεν μπορούμε να δούμε αυτή τη λαμπρότητα αν έχουμε συνεχείς περισπασμούς ή εστιάζουμε στα ασήμαντα. Ο θόρυβος της ευπείθειας καταπνίγει την ησυχία της Αλήθειας.

– Τίποτα μαγικό δεν έχουν οι ντουσιέρες και τα κρεβάτια, αλλά συνήθως είναι τα μόνα μέρη όπου μένουμε μόνοι και αφήνουμε το μυαλό μας να σκεφτεί και να λύσει προβλήματα.

– Το μυαλό σου πρέπει να είναι σαν ένα δωμάτιο με πολλά ανοιχτά παράθυρα. Άφηνε την αύρα, αλλά μην αφήσεις κανέναν να σε παρασύρει.

– Πίστευε ότι η οικονομική δύναμη ήταν το κλειδί για την ελευθερία της Ινδίας, γιατί ήξερε πως η εθνική ανεξαρτησία είναι άσκοπη αν δεν μπορείς να θρέψεις τον εαυτό σου ή την οικογένειά σου.

Τα προβλήματα προκύπτουν όταν αρχίζουμε να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με άλλους και πιστεύουμε ότι αυτό που έχουν εκείνοι είναι καλύτερο – και ίσως αξίζει να παλέψουμε για να το αποκτήσουμε.

Ο υλισμός και η ηθική έχουν αντίστροφη σχέση. Όταν το ένα αυξάνεται, το άλλο μειώνεται.

– Το να αποφεύγουμε να λέμε ψέματα είναι δύσκολο γιατί απαιτεί να αναγνωρίζουμε τις επιθυμίες μας και μετά να τις παραδεχόμαστε.

– Ο Μπάπου ανακάλυψε από πρώτο χέρι ότι είναι καλύτερα να αντιμετωπίζεις τις συνέπειες της αλήθειας παρά τις τύψεις του ψέματος.

Κίνητρό του ήταν η ειλικρίνεια και η βαθιά πίστη. Πολύ δύσκολα αντιστέκεται κανείς σε κάτι τέτοιο.

Η παθητική βία είναι το καύσιμο που τροφοδοτεί τη σωματική βία στον κόσμο. Αν θέλουμε να σβήσουμε τη φωτιά της σωματικής βίας, πρέπει να διακόψουμε την παροχή καυσίμου.

– Όσο οι γονείς έχουν κάνει ό,τι ήταν δυνατόν και τα προβλήματα επιμένουν, πρέπει να συγχωρούν τους εαυτούς τους. Η φύση μερικές φορές γεννά αρνητικούς χαρακτήρες, όσο ένθερμα και έντιμα αν μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

– Δεν θεωρούσε την ταπεινότητα σημάδι αδυναμίας ή πραότητας – ακριβώς το αντίθετο. Έβλεπε τη ζημιά και τον διχασμό που μπορούσε να προκαλέσει η αλαζονεία. Το να πιστεύει κανείς ότι είναι καλύτερος από τους άλλους οδηγεί σε θυμό και βία, και σε εμποδίζει να βλέπεις πόσο στενά συνδεδεμένοι είμαστε όλοι μας. Όταν δεν έχεις ταπεινότητα, χλευάζεις τους ανθρώπους που πασχίζουν’ περιφρονείς τους μετανάστες γιατί δεν βλέπεις πως και η δική σου θέση στη ζωή μπορεί κάποια μέρα να αλλάξει ριζικά· ξεχνάς ότι δεν είσαι καλύτερος από τον άνθρωπο που προσπαθεί να γλιτώσει από τον πόλεμο ή τις ταραχές που μαίνονται στη χώρα του – είσαι απλώς πιο τυχερός.

Κάθε κομματάκι είναι σημαντικό και συμβάλλει στο σύνολο. Όπως το ελατήριο είναι απαραίτητο για να λειτουργεί σωστά το ροδάνι, έτσι και κάθε άτομο είναι απαραίτητο στην ευρύτερη κοινωνία. Κανείς δεν είναι αναλώσιμος ή ασήμαντος. Όλοι δουλεύουμε μαζί.

– Αν νιώθουμε αυτοπεποίθηση, εκτιμούμε τα χαρίσματα και τις ικανότητες των άλλων, τους ενθαρρύνουμε όταν είναι ψηλά και τους βοηθάμε όταν είναι χαμηλά.

– Επτά Αμαρτήματα της Κοινωνίας:
Ευημερία χωρίς εργασία
Απόλαυση χωρίς συνείδηση
Εμπόριο χωρίς ηθική
Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά
Γνώση χωρίς χαρακτήρα
Λατρεία χωρίς θυσίες(όχι ζώων, αλλά υλικών απολαύσεων και πλούτου)
Πολιτική χωρίς αρχές
Πρόσφατα πρόσθεσα ένα όγδοο: Δικαιώματα χωρίς ευθύνες

– Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε χλευάζουν, ύστερα σε πολεμούν και στο τέλος νικάς.

– Με το να λέμε σε έναν συνάδελφο, φίλο ή συγγενή ότι έχει αποτύχει ή ότι δεν είναι αντάξιος των άλλων, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα. Οι άνθρωποι παίρνουν αμυντική στάση και επαναστατούν όταν υφίστανται επίθεση. Αν όμως βρείτε κάτι που μπορείτε να επαινέσετε και να θαυμάσετε, θα μπορέσετε να ενθαρρύνετε τις συμπεριφορές που θέλετε και ελπίζετε να δείτε.

Οι πιο ευτυχισμένοι δεν είναι αυτοί με τα πολλά χρήματα, αλλά εκείνοι που μπορούν να εκτιμήσουν την ομορφιά και την καλοσύνη γύρω τους.

– «Η αντιξοότητα μας ενώνει με παράξενους φίλους»

– Οι συνεργάτες του τον είχαν εγκαταλείψει, στη βιασύνη τους να καρπωθούν την εξουσία.

– Η επιθυμία για εκδίκηση σε κατατρώει, καταστρέφει τη γαλήνη του νου και προκαλεί μέσα σου διαρκή οργή. Αντί να σου κάνει μία φορά κακό ο κακόβουλος θυμός ελέγχει τη ζωή σου και την καταστρέφει ξανά και ξανά.

– Η συγχώρεση είναι πιο αντρίκεια από την τιμωρία.

– Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ακολουθείς αυτόν τον σπουδαίο νόμο της αγάπης. Όμως όλα τα σπουδαία και καλά πράγματα δύσκολα δεν είναι; Η αγάπη προς αυτόν που μας μισεί είναι η δυσκολότερη όλων. Αλλά ακόμα κι αυτό το πιο δύσκολο πράγμα εύκολα το πετυχαίνουμε, αν πραγματικά το θέλουμε.

– «Οι θρησκείες είναι διαφορετικοί δρόμοι που καταλήγουν στο ίδιο σημείο», έλεγε ο Μπάπου.«Τι σημασία έχει αν παίρνουμε διαφορετικούς δρόμους αφού καταλήγουμε στον ίδιο προορισμό;

– …οι περισσότεροι προσπαθούμε να προστατεύσουμε το δικό μας μικρό κομμάτι του κόσμου, ζεχνώντας ότι είμαστε όλοι αλληλοσυνδεδεμένοι και δεν μπορούμε να ακμάσουμε μόνοι μας.

– Ήταν παράξενο να κοιτάς μέσα από τα μάτια της μάσκας και να βλέπεις στον καθρέφτη έναν ξένο.

– Η πραγματική μεγαλοσύνη έρχεται όταν βλέπουμε την κοινή ανθρωπότητα που μοιραζόμαστε και προσπαθούμε να εξυψώνουμε ο ένας τον άλλον και όχι να τον υποβιβάζουμε.

Η χαρά βρίσκεται στον αγώνα, στον πόνο που προκύπτει, όχι στην ίδια τη νίκη.

by SearchingΤheMeaningOfLife


One response to “Κίνητρό του ήταν η ειλικρίνεια και η βαθιά πίστη. Πολύ δύσκολα αντιστέκεται κανείς σε κάτι τέτοιο. | Αρούν Γκάντι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

VOICE 360° by Thanos Kalliris

Τα πάντα γύρω απ'το ΘΑΝΟ ΚΑΛΛΙΡΗ και τη δουλειά του.

Rosliw Tor Raekül

follow me on Twitter @rtraekul

Anónimo Temporal

Blog personal. Diarios. Si toda narrativa es ficción, esta es entonces la ficción de mis días, la ficción de mi vida.

Hmmm...

Just Wondering...

Adskin's Photo Blog(アドスキンの写真満載なブログ)

Adskinのセカンドな日常を、写真満載で勝手気ままに綴っていきます♪

Surindergupta.wordpress.com

From the heart to the heart

FILM PLANET

Ο πλανήτης του σινεμά σας καλωσορίζει. Διαβάστε κριτικές για τις ταινίες που κυκλοφορούν, μαζί με απολαυστικά κινηματογραφικά αφιερώματα.

Αρέσει σε %d bloggers: