🍏 Ο άνθρωπος έχει φτερά, αλλά δεν μπορούν να τον βοηθήσουν να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του περισσότερο από όσο μπορεί να τον βοηθήσει το λιοντάρι. Ίσως μάλιστα δεν ξέρει καν ότι έχει φτερά ή ότι το λιοντάρι είναι εκεί, δίπλα του. Αυτή είναι η μοίρα του ανθρώπου. | Renė Magritte

nostalgia_magritte_lion_wings

*Νοσταλγία* by Renė Magritte

Αξιοσημείωτα απο το βιβλίο «Τα κείμενα» του Renė Magritte

 

🍏  Πωλ Ελυάρ: «Μέσα στα πιο σκοτεινά μάτια κλίνονται τα πιο φωτεινά»

 

🍏  Η φύση, που η αστική κοινωνία δεν έχει καταφέρει να εκμηδενίσει τελείως, μας προσφέρει τη δυνατότητα του ονείρου, το οποίο χαρίζει στο σώμα μας και στο πνεύμα μας την ελευθερία που τόσο έχουν ανάγκη.

 

🍏 Ο Σουρεαλισμός διεκδικεί για την καθημερινή ζωή μία ελευθερία παρόμοια με εκείνη του ονείρου.

 

🍏  Οι τίτλοι πρέπει να είναι ένα πρόσθετο μέτρο ασφαλείας, που θα αποκαρδιώσει κάθε απόπειρα να υποβιβαστεί η πραγματική ποίηση σε ένα παιχνίδι χωρίς συνέπειες.

 

🍏  Καθώς αυτές οι έρευνες δεν μπορούσαν να δώσουν παρά μία και μόνο σωστή απάντηση για κάθε αντικείμενο έμοιαζαν σαν την αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα για τα οποία διέθεταν τρία δεδομένα: το αντικείμενο, το κάτι που ήταν συνδεδεμένο με αυτό κάπου στη σκιά της συνείδησης μου, και το φως όπου αυτό το κάτι έπρεπε να αναδυθεί.

 

🍏  Τα πρώτα σχέδια που εμφανίστηκαν, στα προϊστορικά χρόνια, απαιτούσαν από τον άνθρωπο των σπηλαίων μία μεγάλη πνευματική δύναμη, όχι μόνο για να τα συλλάβει, αλλά και για να τολμήσει να τα συλλάβει παρά τις προκαταλήψεις του καιρού του.

 

🍏  Οι αναφορές σε μία ασυνείδητη δραστηριότητα μπορούν, αν θέλετε, να ικανοποιήσουν αυτή την επίμονη συνήθειά μας να εξηγούμε τα πάντα. Αλλά η εξήγηση ενός πράγματος, καθόλου δεν μας διαφωτίζει. Γιατί το πράγμα που εξηγείται το χάνουμε από τα μάτια μας, για χάρη μιας λίγο πολύ ευφυούς ερμηνεία ή λογικής υπόθεσης.

 

🍏  Οι σχέσεις του κρεμμυδιού με τα δάκρυα και του γλυκού με την απόλαυση μπορεί να υπάρχουν, όπως και η σχέση πίνακας – συγκίνηση – ιδέα. Αλλά το κρεμμύδι, το γλυκό και ο πίνακας είναι σίγουρα ανίκανα να εκφράσουν συναισθήματα και να εκφέρουν ιδέες.

 

🍏 Οι διάφοροι τρόποι κατανόησης ή αντιμετώπισης των έργων τέχνης χαρακτηρίζονται σχεδόν πάντα από μία μιζέρια ή μια αισχρή ευτέλεια. Ελάχιστες είναι οι αντιλήψεις και οι αντιμετωπίσεις που ο λόγος ύπαρξης τους να μην είναι διαφορετικός από το λόγο ύπαρξης του κόσμου και της σκέψης.

 

🍏  Ο Μαλλαρμέ δεν ήταν αυτός που έλεγε: «Η ποίηση δεν γίνεται με ιδέες ή συναισθήματα, γίνεται με λέξεις«;

 

🍏  Το αόρατο έχει ανεκτίμητη αξία, αλλά η ζωγραφική είναι τελείως ακατάλληλη για να αναπαραστήσει το αόρατο, λόγου χάρη τη χαρά και τη λύπη, τη γνώση και την άγνοια, τη φωνή και τη σιωπή, με άλλα λόγια ό,τι το φως δεν μπορεί να φωτίσει.

Οι ποιητικές εικόνες δεν είναι απτές. Κατά συνέπεια, δεν κρύβουν κανένα συμβολικό νόημα. Αφού η ματαιότητα των συμβόλων στη ζωγραφική είναι προφανής, τα σύμβολα δεν έχουν καμία σχέση με την ποιητική πραγματικότητα.

 

🍏  Ο ποιητικός τίτλος δεν έχει τίποτα να μας μάθει’ πρέπει όμως να μας εκπλήσσει και να μας γοητεύει.

 

🍏  Αλλά θεωρώντας σαν πραγματικό το ποιητικό γεγονός, αν προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε το νόημα του, να αμέσως ένας νέος προσανατολισμός, που μας απομακρύνει από αυτή τη στείρα περιοχή που το πνεύμα εξαντλείται για να γονιμοποιήσει. Αντικείμενο της ποίησης θα γινόταν τότε μία γνώση των μυστικών του σύμπαντος, που θα μας επέτρεπε να επενεργούμε πάνω τα φυσικά στοιχεία. Μαγικές λειτουργίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, που θα ικανοποιούσαν πραγματικά αυτή τη βαθιά ανθρώπινη επιθυμία για το θαυμαστό, που την έχουν ξεγελάσει με θαύματα και στην οποία οφείλουμε, ακόμα και πολύ πρόσφατα την επιτυχία κάποιων αποκρουστικών οραμάτων.

 

🍏  Ωστόσο, η κατανόηση οποιουδήποτε προβλήματος απαιτεί μία πνευματική ελευθερία ικανή να τα απαλλάξει από τη σύγχυση που το περιβάλλει.

 

🍏  Η κοινοτοπία που είναι κοινή σε όλα τα πράγματα, είναι το μυστήριο.

 

🍏  Ένα πράγμα που είναι παρόν, μπορεί να είναι αόρατο, κρυμμένο από αυτό που μας δείχνει.

 

🍏  Οποιεσδήποτε γραμμές, λέξεις, χρώματα, σκόρπια σε μία σελίδα, φτιάχνουν ένα σύνολο που πάντα είναι γεμάτο νόημα.

 

🍎  Όπως ο έρωτας, έτσι και τα απλοϊκά αισθήματα αφήνονται να παρασυρθούν από τη θλίψη. Δεν αντιτάσσουν στη γνώση της ελευθερίας κανένα λόγο, είτε αδιάφορο είτε παθιασμένο. Είναι ευτυχισμένα, μπορούν να νιώσουν τις πιο δυνατές λύπες.

 

🍏  Τα σύμβολα δεν είναι παρά αυτό που μαθαίνουμε στο σχολείο. Το να είσαι σουρεαλιστής σημαίνει να διώξεις από το μυαλό σου το ήδη γνωστό και να αναζητάς το καινούργιο.

 

🍏 Ρήξη με τη συνήθεια να θεωρείται η τέχνη σαν ένας επαρκής σκοπός.

 

🍏  Αν δεν ήμουν παρά μία φωτογραφική μηχανή, το μυστήριο δεν θα φανερωνόταν. Οι πίνακές μου που δείχνουν τόσο οικεία πράγματα, ένα μήλο για παράδειγμα, δημιουργούν ερωτήματα. Ο θεατής, βλέποντας ένα μήλο, δεν καταλαβαίνει, άρα λοιπόν το μυστήριο του έχει φανερωθεί.

 

🍏  Όχι, δεν εκφράζω κανένα συναίσθημα, καμία ιδέα, καμία αίσθηση. Δείχνω την ποίηση αλλά δεν εκφράζω την ποίηση. Αν θέλετε, οι πίνακές μου δεν μεταφέρουν ποτέ μία ψυχική διάθεση. Θέλω μ’αυτό να σας πω ότι η ψυχανάλυση δεν είναι ικανή να αναλύσει τη ζωγραφική μου.

 

🍏 Τίποτε δεν είναι πιο αόριστο. Μου φάνηκε σημαντικό να δώσω συγκεκριμένο περιεχόμενο στην ποίηση. Την ταυτίζω με την περιγραφή της εμπνευσμένης σκέψης.

 

🍏 Νομίζω οτι οποιαδήποτε κρατική πολιτική είναι ασυμβίβαστη με την τέχνη. Η τέχνη δεν μπορεί να πατρονάρεται από το κράτος. Είναι κάτι που δεν έχει νόημα.

 

🍏   Ο σουρεαλισμός εισήγαγε στον πολιτισμό την ιδέα ότι η ζωή δεν πρέπει να είναι στην υπηρεσία της τέχνης ή οποιουδήποτε άλλου πράγματος, αλλά και ότι τίποτα δεν έχει πνευματική αξία εφόσον μας αφήνει αδιάφορους.

 

🍏  Το υπερπραγματικό ή η υπερπραγματικότητα, είναι η ίδια η πραγματικότητα απαλλαγμένη από την κοινότοπη ή άλλοτε υπερβολική έννοια που της αποδίδεται. Το υπερπραγματικό είναι η πραγματικότητα που δεν έχει διαχωριστεί από το μυστήριό της. Ο σουρεαλιστής ζωγράφος περιγράφει τη σκέψη εκείνη μπορεί να γίνει ορατή μέσα από τη ζωγραφική. Αυτή η σκέψη ανακαλεί το μυστήριο, το μυστήριο που χωρίς αυτό καμία σκέψη και κανένας κόσμος δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξουν.

 

🍏  Εξ αρχής ο σουρεαλισμός ήταν ουσιαστικά αυτό που είναι και σήμερα: Η αντίληψη ότι η ζωή του ανθρώπου πρέπει να είναι οπωσδήποτε άξια για να τη ζήσει. Αυτή η αντίληψη δεν συμβιβάζεται με καμία παραχώρηση -συνειδητή ή ασυνείδητη – στη μικρότητα και στις περιορισμένες προοπτικές μιας αντίληψης υποταγμένης σε κάποιες υποτιθέμενες αναγκαιότητες.

 

🍏  Νομίζω ότι η σκέψη αγαπάει το άγνωστο, αυτό δηλαδή που δεν ανήκει στο χώρο της γνώσης, αφού και τις ίδιας της σκέψης το νόημα είναι άγνωστο.

 

🍏 Ο τίτλος ενός πίνακα είναι μία εικόνα φτιαγμένη με λέξεις. Συνδέεται με μία ζωγραφισμένη εικόνα χωρίς να θέλει να ικανοποιήσει μία ανάγκη για γνώση κάποιων ιδεών.

 

🍎  Δεν «αναλύουμε» παρα μόνο ότι είναι αδιάφορο: Ένας έρωτας που τον εκλογικεύεις και τον αναλύεις δεν είναι παρά μία καρικατούρα του έρωτα.

 

🍏  Η ποίηση δεν είναι θέμα στιχουργικής. Είναι αυτό που υπάρχει στο σύμπαν, πέρα από εκεί που μπορεί να φτάσει η παρατήρηση μας.

Έτσι, ένας επιστήμονας βλέπει το μικροσκόπιο περισσότερο από ό,τι το μάτι μας. Αλλά έρχεται μια στιγμή που και αυτός σταματάει σε ένα σημείο. Ε, λοιπόν, για μένα, σε αυτό το σημείο αρχίζει η ποίηση.

 

🍏  Ελπίζω ότι αγγίζω κάτι το ουσιαστικό στον άνθρωπο, σε αυτό που είναι ο άνθρωπος, στην ηθική μάλλον παρά στην αισθητική.

 

🍏  Το χρήσιμο έχει πάντα κάτι το μέτριο.

 

🍏 Ζωγραφίζω όπως άλλοι γράφουν: υποκείμενο, ρήμα, κατηγορούμενο. Δεν χρειάζεται να ξέρεις περισσότερα για να είσαι συγγραφέας.

 

🍏 Όταν φεύγω σε ταξίδι, η καλύτερη στιγμή είναι η επιστροφή.

 

🍎  Μου αρέσουν οι άνθρωποι που αγαπούν αυτό που αγαπούν’ εκείνοι που «αγαπούν» αυτό που πρέπει να αγαπούν μου είναι αδιάφοροι.

 

🍏 Ο πιο κουρασμένος δεν είναι αυτός που δουλεύει πιο πολύ, όπως και δεν βαριέται λιγότερο αυτούς που έχει τις μέρες του πολύ γεμάτες.

 

🍏 Η έμπνευση είναι μία προνομιακή στιγμή, όπου ανήκουμε πραγματικά στον κόσμο, είμαστε ενωμένοι μαζί του.  Δεν είναι η απλή παράθεση οποιωνδήποτε αντικειμένων και με οποιονδήποτε τρόπο.

 

🍏 Το μυστήριο δεν είναι μία από τις δυνατότητες της πραγματικότητας. Το μυστήριο είναι αυτό που είναι απόλυτα αναγκαίο για να υπάρξει πραγματικότητα.

 

🍏  Η αξία της φαντασίας έγκειται στο να ανακαλύπτει κανείς τι πρέπει να σκέφτεται,τι δεν μας είναι αδιάφορο.

 

🍏  Υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό που σκεφτόμαστε για τον κόσμο, υπάρχει ο ίδιος ο κόσμος. Ας θαυμάζουμε την επιστήμη αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το πεδίο της δεν πρέπει ποτέ να το ταυτίζουμε μ’ ένα συγκεκριμένο και ουσιώδες αίσθημα του ανθρώπου.Με ολα τα μέσα της επιστήμης δεν θα μπορούσε ποτέ να φτιαχτεί ένα ποίημα.

 

🍏 Ερωτήσεις όπως: τι θέλει να πει αυτός ο πίνακας, τι παριστάνει; δεν μπορούν να υπάρξουν, παρά μόνο αν είναι ανίκανος κανείς να δει έναν πίνακα μέσα στην αλήθεια του, μόνο αν σκέφτεται μηχανικά ότι μία πολύ συγκεκριμένη εικόνα δεν δείχνει ακριβώς αυτό που είναι. Είναι σαν να πιστεύεις οτι το «υπονοούμενο» (αν υπάρχει) αξίζει περισσότερο από το «εννοούμενο».

🍏[ Τι αξία δίνω στην ύπαρξη; Καμία. Γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος, ούτε που ζούμε ούτε που πεθαίνουμε. Αλλά μερικά πράγματα δίνουν ένα νόημα: Μία γυναίκα, τα ωραία αντικείμενα, το φαγητό κ.λ.π]

🍏  Πρέπει πάντα να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα σε αυτό που ένα πράγμα δείχνει και στην ιδέα που εμείς έχουμε για αυτό το πράγμα. Για παράδειγμα, θα ήθελα οι πίνακες μου να μην είναι αναγκαίοι για να σκεφτεί κανείς αυτό που δείχνουν. Εξάλλου, ο άνθρωπος για τον οποίο ο κόσμος δεν είναι αρκετός για να σημάνει το μυστήριο, δε θα βρει ποτέ στους πίνακες μου αυτό που προσπαθούν να αποκαλύψουν.

 

🍏  Δεν είμαι φρόνιμος, αν φρονιμάδα είναι το να ζεις μέσα στην ξεκούραση.

 

🍏  Δεν υπάρχουν ηλίθιοι, υπάρχουν μόνο ηλιθιότητες. Ηλιθιότητα είναι το να πιστεύεις ότι καταλαβαίνεις αυτό που δεν καταλαβαίνεις, και εκδηλώνεται -μεταξύ άλλων – με όλες αυτές τις ατελείωτες φλυαρίες που δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σχολαστικές και βαρετές, πάνω στη ζωγραφική.

 

🍏 Εκτός από την ηθική μου βεβαιότητα δεν βλέπω τίποτα παραπέρα και με απασχολεί πολύ αυτό το πρόβλημα του ότι είναι αδύνατον να συλλάβουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από ιδέες, συναισθήματα ή αισθήσεις. Αυτό που θεωρούμε σαν δεσμός ανάμεσα στα πράγματα είναι και αυτό με τη σειρά του ένα συναίσθημα και, απ’ όσο ξέρω τίποτα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί στα σοβαρά σαν «δεσμός, σχέση, αιτία ή αποτέλεσμα». Ξαναδιαβαζοντας Νίτσε, βρίσκω εκεί την ίδια ακριβώς ιδέα, αλλά εκφρασμένη με μία λέξη που απεχθάνομαι: Ατομικισμός. «Η συνείδησή μας (αυτό που ονομάζουμε έτσι) αποτελείται από ατομικά φαινόμενα«, με την έννοια: πράγματα ξεχωριστά, αυτόνομα, απομονωμένα, αδιαίρετα. Επιμένει επίσης σε κάτι που έχω ήδη σκεφτεί: Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτε’ οτιδήποτε μας συμβαίνει είναι ένα «αποτέλεσμα», του οποίου η «αιτία» βρίσκεται πέρα από τον ορίζοντα μας.

 

🍏  Η τέχνη που είναι μία πανάρχαια πνευματική δραστηριότητα, δεν μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο παρά μόνο αν κανείς θεωρήσει αυθαίρετα ότι σκέψη έχει όρια.

 

🍏 [Τρέμω στην ιδέα του να ξέρω ακριβώς τα όριά μου.]

 

🍏  Φαίνεται, πράγματι, ότι η απομόνωση δεν είναι παρά μία μάλλον μέτρια αυταπάτη.

Φαίνεται επίσης ότι η διάλυση αυτής της αυταπάτης θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την αναζήτηση συναισθημάτων, που δεν θα ανήκαν σε κάποια προνομιούχα όντα, αλλά θα είναι τα συναισθήματα μιας ανώτερης ζωής.

🍎 [Ένας άντρας είναι προνομιούχος αν το πάθος του τον αναγκάζει να προδώσει τα πιστεύω του για να αρέσει στη γυναίκα που αγαπάει.]

 

🍎 Δεν μπορεί κανείς να καταστρέψει τον έρωτα. Πιστεύω στη νίκη του.

 

🍏  Δεν μπορείς να μιλάς για το μυστήριο, πρέπει να είσαι κυριευμένος από αυτό. Αλλιώς, μιλάς απλά για την εμπειρία, χωρίς πραγματικά να την έχεις.

 

🍏  Δεν βλέπω για ποιο λόγο να εκφράζει συναισθήματα, αν υποθέσουμε ότι μπορεί να το κάνει. Το μυστήριο είναι προφανώς κάτι το απρόσιτο στη γνώση, άρα δεν μπορεί να αναπαρασταθεί, ούτε σαν μορφή, ούτε σαν σύμβολο. Αυτό λοιπόν πού αναζητώ δεν είναι μία αναπαράσταση του μυστηρίου, αλλά εικόνες του ορατού κόσμου οργανωμένες σε συνθέσεις που να αποπνέουν το μυστήριο.

 

🍏  Ο άνθρωπος ανήκει στον κόσμο, όχι ο κόσμος τον άνθρωπο. Η εξουσία, η δύναμη, η κατάκτηση είναι λέξεις χωρίς νόημα. Για μένα, δεν έχουν περισσότερο νόημα απ’ όσο η λέξη υποσυνείδητο…

 

🍏 [ Η λέξη Θεός δεν έχει νόημα για μένα, αλλά την αντικαθιστώ με το μυστήριο, όχι με το μηδέν.]

 

🍏  Δεν με συγκινούν η εφήμερη ιστορία και γεωγραφία του καιρού μου: με συγκινεί το γεγονός ότι υπάρχω.

 

🍏  Όταν κοιτάζω τα έργα μου, σκέφτομαι ότι βρίσκομαι στην καρδιά του μυστηρίου και ότι δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που να μπορεί να το εξηγήσει.

 

🍏 Ο άνθρωπος έχει φτερά, αλλά δεν μπορούν να τον βοηθήσουν να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του περισσότερο από όσο μπορεί να τον βοηθήσει το λιοντάρι. Ίσως μάλιστα δεν ξέρει καν ότι έχει φτερά ή ότι το λιοντάρι είναι εκεί, δίπλα του. Αυτή είναι η μοίρα του ανθρώπου.

 

🍎  Για τη διασκέδαση της θλίψης, άφθονες συνταγές, διαλέγεις και παίρνεις: βαρύγδουπες ανακαλύψεις που μας διδάσκουν ότι, σημειωτέον, ο έρωτας είναι μισός, οτι η θλίψη ξεκινάει από ένα παιδικό σύμπλεγμα κ.λ.π. Όση ενέργεια κι αν ξοδεύεται στην αναζήτηση του λάθους ή της αλήθειας, το διασκεδαστικό αποτέλεσμα ισοφαρίζει τις άλλες πλευρές της υπόθεσης.

 

🍏  Η αισθητική απόλαυση επιτυγχάνεται εύκολα: Μία δουλειά τεχνίτη, μερικές ιδέες χωρίς μυστήριο, ένα παραδοσιακό θέμα, κι αισθάνεται κανείς ικανοποιημένος. Και οι άλλες απολαύσεις, τις περισσότερες φορές είναι εξίσου εύκολα προσιτές, με αποτέλεσμα ο ρυθμός της ζωής να είναι μάλλον άθλιος. Μερικά πνεύματα δεν τα ικανοποιεί αυτή η κατάσταση των πραγμάτων: Δεν εγκαταλείπουν την ιδέα ότι η ζωή θα μπορούσε να είναι ανώτερη απ’ ότι είναι σήμερα και επιπλέον πιστεύουν ότι υπάρχουν τα μέσα για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο. Ένα από αυτά τα μέσα είναι να αλλάξουμε τη διάταξη των πραγμάτων, κι αμέσως ένα νέο πρόσωπο του κόσμου θα εμφανιστεί. Για να είναι αυτό το νέο πρόσωπο προτιμότερο από το παλιό, πρέπει τα καινούργια χαρακτηριστικά του να έχουν μια γοητεία που να μπορεί να δώσει στη ζωή ένα νόημα.

 

🍏 Εκείνη η παλιά ερώτηση: «Ποιοι είμαστε;», βρίσκει απογοητευτική απάντηση σε αυτόν εδώ τον κόσμο που αναγκαστικά ζούμε. Πράγματι, δεν είμαστε πάρα οι υπήκοοι αυτού του κόσμου, του τάχα πολιτισμένου, όπου η ευφυΐα και η χαμέρπεια, ο ηρωισμός και η βλακεία, βολεύοντάς τα μία χαρά μεταξύ τους, βρίσκονται εναλλάξ στο προσκήνιο  Είμαστε οι υπήκοοι αυτού του ασυνάρτητο και παράλογο κόσμο, που κατασκευάζει όπλα για να εμποδίσει τον πόλεμο, όπου η επιστήμη χρησιμοποιείται για να καταστρέφει και για να οικοδομεί, για να σκοτώνει και για να παρατείνει τη ζωή των μελλοθανάτων, όπου η πιο παρανοϊκή δραστηριότητα έχει τα πιο αντίθετα αποτελέσματα’ ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου παντρεύονται για τα λεφτά, όπου χτίζουν παλάτια που σαπίζουν εγκαταλειμμένα στις ακτές. Αυτός ο κόσμος στέκεται ακόμα κακήν-κακώς όρθιος, αλλά ήδη βλέπουμε να λάμπουν μες στη νύχτα τα σημάδια της επερχόμενης καταστροφής.

by SearchingΤheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Gradina Magica

Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!

V Ramasamy

A Globetrotter

HS-Johnathan F. Pugh

Enjoy as I share with you.

My Blog

Just another WordPress.com site

Et si Facebook disparaissait?

DES TEXTES SUR TOUT ET... SURTOUT DES TEXTES!

Radio Libre Albemut

Emitiendo desde el otro lado

Achim Bornemann

Soundscapes & Images

Αρέσει σε %d bloggers: