Γιατί το μυστικό της ανθρώπινης ύπαρξης είναι τούτο: Δε θέλει μονάχα να ζει μα και να ξέρει γιατί ζει. Αν ο άνθρωπος δεν έχει μια σταθερή φαντασίωση του σκοπού για τον οποίο ζει, θα αρνηθεί να ζήσει, θα προτιμήσει να αυτοεκμηδενιστεί. | Dostojevskij Fedor Michajlovic

photo by Johnny Di

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής» του Dostojevskij Fedor Michajlovic

✔ Τώρα, ακριβώς τώρα, οι άνθρωποι είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά πεπεισμένοι ότι είναι ελεύθεροι, τελείως ελεύθεροι, κι όμως μας φέρανε οι ίδιοι την ελευθερία τους και την κατέθεσαν δουλοπρεπώς στα πόδια μας.

✔ Κατόρθωσαν επιτέλους να κατανικήσουν την ελευθερία και να κάνουν τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο ευτυχισμένους. Ο άνθρωπος γεννήθηκε επαναστάτης. Μπορούν όμως οι επαναστάτες να ναι ευτυχείς?

✔ Γιατί για τους ανθρώπους και την κοινωνία τους δεν δόθηκε ποτέ τίποτα πιο αφόρητο από την ελευθερία.

✔ Βλέπεις τις πέτρες σ’ αυτή τη γυμνή και φλογισμένη έρημο? Κάνε τις ψωμιά κι η ανθρωπότητα θα σε ακολουθήσει σαν κοπάδι, γεμάτη ευγνωμοσύνη κι υποταγή αν και πάντα θα ζει με την αγωνία ότι θα μπορούσες να αποτραβήξεις το χέρι σου και να σταματήσεις να της δίνεις τα ψωμιά σου

Τι είδους ελευθερία είναι αυτή όταν εξαγοράζεται με ψωμιά? «Ουκ επ’ αρτω ζήσεται άνθρωπος» Στο όνομα αυτού του επίγειου ψωμιού το πνεύμα της γης θα εξεγερθεί εναντίον Σου…

✔ Η ανθρωπότητα με το στόμα των σοφών και των διανοουμένων της θα διακηρύξει ότι δεν υπήρξαν ούτε εγκλήματα, άρα ούτε αμαρτίες, υπήρξαν μόνο πεινασμένοι άνθρωποι «Χόρτασέ τους και τότε μόνο να απαιτείς από αυτούς τόση αρετή»

✔ Και το τέλος θα είναι να καταθέσουν στα πόδια μας την ελευθερία τους και να μας πουν «Κάντε μας δούλους αλλά χορτάστε μας»…Δε μπορούν να είναι ποτέ ελεύθεροι γιατί είναι αδύναμοι γεμάτοι ελαττώματα, τιποτένιοι, ταραχοποιοί.

✔ Τι θα γίνει με τα εκατομμύρια και δισεκατομμύρια που δεν έχουν τη δύναμη να καταφρονήσουν το επίγειο ψωμί χάριν του επουράνιου?

✔ Ο άνθρωπος όταν ελευθερωθεί δεν έχει καμιά διαρκέστερη και πιο βασανιστική φροντίδα παρά μόνο πώς θα βρει όσο γίνεται πιο γρήγορα κάποιον που θα μπορεί να λατρεύει, που να μπορεί να του παραδώσει όσο γίνεται γρηγορότερα το δώρο της ελευθερίας με το οποίο αυτό το δυστυχισμένο πλάσμα έρχεται στον κόσμο.

✔ Γιατί η φροντίδα αυτών των αξιοθρήνητων πλασμάτων είναι…να βρει κάτι που όλοι πιστεύουν κι απολύτως όλοι λατρεύουν. Γι’ αυτή την κοινή λατρεία αλληλοεξοντώνονται…αυτό θα γίνεται ως το τέλος του κόσμου ακόμα κι όταν εξαφανιστούν από τον κόσμο οι θεοί και τότε ακόμα θα γονατίζουν μπροστά σε είδωλα.

✔ Κύριος της ελευθερίας των ανθρώπων γίνεται μονάχα εκείνος που μπορεί να καθησυχάζει τη συνείδησή τους.

✔ Γιατί το μυστικό της ανθρώπινης ύπαρξης είναι τούτο: Δε θέλει μονάχα να ζει μα και να ξέρει γιατί ζει. Αν ο άνθρωπος δεν έχει μια σταθερή φαντασίωση του σκοπού για τον οποίο ζει, θα αρνηθεί να ζήσει, θα προτιμήσει να αυτοεκμηδενιστεί.

✔ Ο άνθρωπος προτιμά την ησυχία ακόμα και το θάνατο παρά την ελεύθερη εκλογή εν γνώσει του καλού και του κακού. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ελκυστικό για τον άνθρωπο από την ελευθερία της συνείδησης του μα και τίποτα πιο βασανιστικό.

Υπάρχουν μόνο τρεις δυνάμεις στη γη που μπορεί κανείς μ’ αυτές να κατανικήσει και να αιχμαλωτίσει για πάντα τη συνείδηση αυτών των αδύναμων ταραχοποιών: το θαύμα, το μυστήριο και η εξουσία.

✔ Κι επειδή ο άνθρωπος δε μπορεί να ζήσει δίχως θαύμα θα δημιουργήσει για τον εαυτό του ένα πλήθος θαύματα, τα δικά του θαύματα και θα τα λατρεύει κι ας είναι και χίλιες φορές επαναστάτης, αιρετικός αρνητής του Θεού.

Διψούσες για αγάπη κι ελευθερία και όχι για τη δουλοπρεπή γοητεία ενός σκλάβου μπροστά σε μια δύναμη που τον υποδουλώνει για πάντα.

✔ Τι σημαίνει ότι επαναστατεί παντού ενάντια στην εξουσία μας και καυχιέται κιόλας ότι είναι επαναστάτης? Αυτό είναι η περηφάνια ενός μικρού παιδιού…είναι αδύναμοι στασιαστές που δε μπορούν ν’ αντέξουν ούτε τη δική τους ανταρσία…

✔ Γιατί η τάση προς μιαν ενότητα που να περιλαμβάνει όλον τον κόσμο είναι το τελευταίο μαρτύριο της ανθρωπότητας. Ως σύνολο τείνει πάντα να οργανωθεί παγκόσμια.

✔ Θα τους πείσουμε ότι μόνο τότε θα ‘ναι ελεύθεροι όταν παραιτηθούν από την ελευθερία τους για χάρη μας κι όταν μας είναι αφοσιωμένοι.

Η ελευθερία, το αδέσμευτο πνεύμα και η επιστήμη θα τους σύρουν σε τέτοιους λαβύρινθους, θα τους φέρουν μπροστά σε τέτοια θαύματα σε άλυτα μυστήρια ώστε άλλοι απ’ αυτούς οι πείσμονες και άγριοι θα αυτοαναιρεθούν και οι άλλοι οι αδύναμοι κι όμως πείσμονες θα αλληλοφαγωθουν…οι τρίτοι εν τούτοις οι αδύναμοι και δυστυχισμένοι θα έρθουν έρποντας στα πόδια μας και θα μας φωνάζουν σώστε μας από τον ίδιο τον εαυτό μας.

✔ Το κοπάδι θα μαζευτεί πάλι, θα υποταχτεί και πάλι αλλά αυτή τη φορά στον αιώνα τον άπαντα. Τότε θα τους δώσουμε μια ήσυχη ταπεινή ευτυχία, την ευτυχία των αδύναμων πλασμάτων, μια ευτυχία στα μέτρα τους. Θα τους αφαιρέσουμε την υπερηφάνεια… Θα τους δείξουμε ότι είναι αδύναμοι κι ότι είναι μόνο φτωχά παιδιά αλλά κι ότι η ευτυχία τους η παιδιάστικη είναι πιο γλυκιά από κάθε άλλη ευτυχία. Θα τρομάξουν, θα ντραπούν και θα μας κοιτάνε με σεβασμό ενώ θα μαζεύονται γύρω μας όπως τα κλωσόπουλα στην κλώσα. Θα μας θαυμάζουν και θα μας τρέμουν…Στην αδυναμία τους θα τρέμουν μπροστά στην οργή μας, το πνεύμα τους θα γίνει μικρόψυχο και τα μάτια τους θα δακρύζουν σαν τα μάτια των παιδιών και των γυναικών.

Θα τους αναγκάσουμε να εργάζονται αλλά στις ελεύθερες ώρες τους θα διαμορφώσουμε τη ζωή τους σε ένα παιδικό παιχνίδιΘα τους επιτρέπουμε ακόμα και τα σφάλματα γιατί είναι αδύναμοι κι ανίσχυροι και θα μας αγαπούν γι αυτό όπως τα παιδιά, γιατί τους συγχωρούμε τα λάθη. Θα τους πούμε ότι όλα τα λάθη σβήνονται όταν γίνονται με τη συγκατάθεσή μας, ότι εμείς τους επιτρέπουμε να αμαρτάνουν μόνο γιατί τους αγαπάμε… Τις πιο μυστικές, τις πιο βασανιστικές αμφιβολίες της συνείδησής τους θα τις φέρνουν σ’ εμάς κι εμείς θα τις λύνουμε.. θα τους απαλλάσσουμε από τη μεγάλη έγνοια και το βαρύ βασανιστήριο της προσωπικής κι ελεύθερης απόφασης

✔ Σου είπα κι άλλοτε: θέλω μόνο να ζήσω όπως όπως τριάντα χρόνια και τότε σας αποχαιρετώ

by Johnny Di


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

picturingpositive

Making the most of every new day!

Welkom op Karels WP

wil van mijn bezoekers een glimlach ontfutselen

The English Professor at Large

Posts about old Hollywood, current concerns

Simplify...

And Add Lightness

VenzVox

Quick reads for busy people.

articles lobby

intention is to deliver quality content

CANA

100% Love & Belief

Paradises on Earth

"Travel brings power and love back into your life"

Guide pratiche per meditare

Meditazione, semplice e per tutti

Αρέσει σε %d bloggers: