Με το να σ’ εξορίσουν δεν έβλαψαν παρά μόνο τον εαυτό τους. Συγχώρεσέ τους και βοήθησε τους να καταλάβουν. | Ρίτσαρντ Μπαχ

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» του Ρίτσαρντ Μπα

photo by Johnny Di

 

✔ Οι πιο πολλοί το μόνο που μπαίνουν στον κόπο να μάθουν είναι οι βασικές αρχές της πτήσης- δηλαδή πώς να πετούν για να φτάσουν από την ακροθαλασσιά στην τροφή τους και πάλι πίσω. Γι αυτούς δεν έχει σημασία το πέταγμα αλλά το φαγητό. Όμως για τούτον εδώ μετρούσε πολύ περισσότερο η χαρά του να πετάει.

Δεν ένιωσε καθόλου ένοχος για την παραβίαση όλων των υποσχέσεων που είχε δώσει στον εαυτό του. Υποσχέσεις σαν κι αυτές είναι μόνο για όσους αποδέχονται τα συνηθισμένα.

Η απόφασή του να γίνει ένας ακόμα σαν όλους τους άλλους τον έκανε να νιώσει καλύτερα. Δε θα υπήρχαν πια δεσμοί με τη δύναμη που τον έσπρωχνε στη μάθηση θα έπαυαν οι προκλήσεις και οι αποτυχίες. Και θα ήταν όμορφα αν σταματούσε να σκέφτεται…

Η ταχύτητα ήταν δύναμη, η ταχύτητα ήταν χαρά η ταχύτητα ήταν ατόφια ομορφιά!

✔ Πόσα πιο πολλά πράγματα υπάρχουν τώρα στη ζωή! Αντί για το άχαρο και ανιαρό πήγαινε έλα τώρα έχουμε κάποιο σκοπό. Μπορούμε να βγούμε από την άγνοια να δούμε τους εαυτούς μας σαν πλάσματα κοντά στο τέλειο με πνεύμα και ικανότητες. Μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι! Μπορούμε να μάθουμε πώς να πετάμε!

Ποιος μπορεί να είναι περισσότερο υπεύθυνος από ένα γλάρο που ανακαλύπτει και ακολουθεί κάποιο νόημα κάποιον υψηλότερο σκοπό στη ζωή του? Τώρα έχουμε κάποιον λόγο να ζήσουμε – να ζήσουμε για να μαθαίνουμε ν’ ανακαλύπτουμε να είμαστε ελεύθεροι!

Η μεγάλη του θλίψη δεν οφειλόταν τόσο στη μοναξιά όσο στο ότι οι άλλοι δε θέλησαν να πιστέψουν στο μεγαλείο της πτήσης που τους περίμενε. Είχαν αρνηθεί ν’ ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν.

Η ανία, ο φόβος και ο θυμός αποτελούν τις αιτίες που ο βίος των άλλων είναι τόσο σύντομος και μ’ αυτά τα συναισθήματα διωγμένα οριστικά από το νου του μπόρεσε κι έζησε μια μακρόχρονη κι ευτυχισμένη ζωή.

✔ Πηγαίναμε από τον ένα κόσμο σ’ έναν άλλο ίδιο σχεδόν με τον προηγούμενο ξεχνώντας αμέσως από πού είχαμε έρθει και χωρίς να νοιαζόμαστε που πηγαίναμε αφού ζούσαμε μονάχα από στιγμή σε στιγμή. Μπορείς να φανταστείς πόσες ζωές θα πρέπει να ζήσαμε ώσπου να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα στη ζωή από το φαγητό τους καβγάδες ή την ανάληψη εξουσίας.

Σκοπός μας στη ζωή είναι να βρούμε αυτή την τελειότητα και να την εκδηλώσουμε.

Επιλέγουμε τον επόμενο κόσμο μας με βάση τα όσα μαθαίνουμε σε αυτόν εδώ. Αν δε μάθουμε τίποτα ο επόμενος κόσμος θα είναι ίδιος με αυτόν και θα ‘χουμε ν αντιμετωπίσουμε τους ίδιους πειρασμούς και τα ίδια δυσβάσταχτα βάρη.

✔ Ο Παράδεισος δεν είναι τόπος ούτε χρόνος. Είναι η τελειότητα.

✔ …κάθε αριθμός από μόνος του είναι ένα όριο ενώ η τελειότητα δεν έχει όρια. Τέλεια ταχύτητα σημαίνει να είσαι εκεί.

Όσοι περιφρονούν την τελειότητα για χάρη του ταξιδιού πηγαίνουν στο…πουθενά με καθυστέρηση. Όσοι βάζουν σε δεύτερη μοίρα το ταξίδι για χάρη της τελειότητας πηγαίνουν παντού μέσα σε μια στιγμή.

Το μυστικό ήταν να πάψει να θεωρεί τον εαυτό του παγιδευμένο μέσα σ ένα περιορισμένο σώμα και επιδόσεις οι οποίες μπορούσαν ν’ αποτυπωθούν σε κάποιο διάγραμμα.

✔ Το μυστικό ήταν κρυμμένο στην επίγνωση ότι η αληθινή του φύση ζούσε τόσο τέλεια όσο ένας άγραφος αριθμός παντού ταυτόχρονα, πέρα από το χώρο και το χρόνο.

✔ Δεν είναι η πίστη που σου χρειάστηκε για να πετάξεις αλλά η κατανόηση της πτήσης. Όλα γίνονται όταν ξέρεις τι κάνεις.

✔ Να μάθεις να πετάς στο παρελθόν και στο μέλλον. Και τότε θα είσαι πια έτοιμος να διδαχτείς το πιο δύσκολο, το πιο δύσκολο το πιο δυνατό και το πιο όμορφο μάθημα απ’ όλα…ν’ αρχίσεις να πετάς ψηλά και να γνωρίσεις το νόημα της καλοσύνης και της αγάπης.

✔ Παρά το μοναχικό του παρελθόν είχε γεννηθεί Δάσκαλος κι ο δικός του τρόπος να εκφράζει αγάπη ήταν να προσφέρει κάτι από την αλήθεια που είχε βιώσει σε όσους δε ζητούσαν τίποτε άλλο στη ζωή παρά μια ευκαιρία για να τη δουν κι αυτοί.

✔ …να μη σταματήσουν ποτέ να μαθαίνουν να ασκούνται και να αγωνίζονται να κατανοήσουν περισσότερο την τέλεια αόρατη αρχή όλης της ζωής.

✔ Μακρύτερα βλέπει όποιος πετάει ψηλότερα!

✔ Αν η φιλία μας εξαρτάται από πράγματα όπως είναι ο χώρος και χρόνος τότε όταν τελικά τα ξεπεράσουμε θα ‘χουμε καταστρέψει την ίδια μας την αδελφότητα. Έτσι και ξεπεράσουμε το χώρο όμως το μόνο που θ’ απομείνει είναι το Εδώ . Κι όταν κάνουμε το ίδιο και με το χρόνο δε θα μείνει τίποτε άλλο απ’ το Τώρα. Τι νομίζεις δε θα μπορέσουμε κάπου ανάμεσα στο Εδώ και το Τώρα να ιδωθούμε για μια δυο φορές?

✔ Με το να σ’ εξορίσουν δεν έβλαψαν παρά μόνο τον εαυτό τους. Συγχώρεσέ τους και βοήθησε τους να καταλάβουν.

✔ Μπορεί να ήταν περήφανος και πολύ πληγωμένος αλλά δε μπορούσε να πει ψέματα σ’ αυτό το υπέροχο πανάξιο ον.

✔ Το έβρισκαν πιο εύκολο να επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις από το να καταλαβαίνουν το γιατί.

Ο καθένας από εμάς δεν είναι άλλο από μια χωρίς όρια ιδέα της ελευθερίας.

Αν σπάσετε τις αλυσίδες της σκέψης σας θα σπάσουν και τα δεσμά των κορμιών σας.

✔ –Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πηγαίνουμε κάπου που δε μας θέλουν έτσι δεν είναι?
–Έχουμε το δικαίωμα να πηγαίνουμε όπου θέλουμε και να είμαστε αυτό που είμαστε.

Η ελευθερία είναι η ίδια η φύση της ύπαρξής του κι οτιδήποτε εμποδίζει αυτή την ελευθερία πρέπει να παραμερίζεται ανεξάρτητα από το αν είναι τελετουργία, προκατάληψη ή οποιουδήποτε άλλου είδους περιορισμός.

✔ Δεν έχουν τίποτε περισσότερο από εσάς ή από εμένα. Η μόνη διαφορά και δεν υπάρχει άλλη είναι πως αρχίσαν να καταλαβαίνουν αυτό που είναι στην πραγματικότητα και στη συνέχεια να το εκφράζουν.

✔ Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνεις όταν δε σε καταλαβαίνουν οι άλλοι. Σε ονομάζουν ή διάβολο ή θεό.

✔ Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα όρια μας ένα ένα με τη σειρά, υπομονετικά.

✔-Δε μπορώ να καταλάβω πως καταφέρνεις ν αγαπάς ένα όχλο που μόλις πριν λίγο προσπάθησαν να σε σκοτώσουν.
– Φυσικό είναι να μην αγαπάς το μίσος και την κακία. Πρέπει να εξασκηθείς μέχρι να δεις τον αληθινό άλλο, το καλό που κρύβει ο καθένας μέσα του και να τους βοηθήσεις να το δουν κι αυτοί. Αυτό εννοώ όταν μιλώ γι’ Αγάπη. Αισθάνεσαι πολύ ωραία όταν αποκτήσεις αυτή την ικανότητα.

✔ Μόλις τον είχαν εξορίσει κι ήταν έτοιμος να πολεμήσει μέχρι θανάτου αρχίζοντας από το χτίσιμο της προσωπικής του πικρής κόλασης… Να τος όμως σήμερα που χτίζει τον προσωπικό του παράδεισο κι οδηγεί όλους προς αυτή την κατεύθυνση.

Δε με χρειάζεσαι άλλο. Αυτό που χρειάζεσαι είναι να συνεχίσεις ν’ ανακαλύπτεις τον εαυτό σου κάθε μέρα και λίγο περισσότερο, αυτόν τον πραγματικό τον χωρίς περιορισμούς. Αυτός είναι ο δάσκαλος σου. Φρόντισε να τον γνωρίσεις και να τον τελειοποιήσεις.

✔ Μην πιστεύεις αυτό που σου λένε τα μάτια σου. Ό,τι κι αν σου δείξουν θα είναι περιορισμός. Κοίταζε με την κατανόηση σου. Βρες αυτά που ήδη γνωρίζεις και θα δεις τον τρόπο να πετάς.

by Jonny Di


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Books by Patricia Furstenberg

Where Books and Dogs Travel through History

Pedazos de miel en jaula

La existencia, la introspección y la experiencia

Le foci dell'Eufrate

ovvero le frasi che urlo di notte

La prioridad eres tu.

Actitud positiva en mi contenido.

Wanderlustig

Travel Reisen Wandern Hiking

Nemorino's travels

aka operasandcycling.com

Words vs the Machine

Existentially Yours

Αρέσει σε %d bloggers: