«Η αιώνια σοφία με τη μορφή πανάρχαιου μύθου συμβουλεύει τον γέροντα να παραιτηθεί από την αγάπη, να διαλέξει το θάνατο και να εξοικειωθεί με την αναγκαιότητα του αποθνήσκειν.»~Sigmund Freud

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Το μοτίβο της εκλογής των μικρών κουτιών» του Sigmund Freud

– … η σιωπηρότητα στο όνειρο αποτελεί συνηθισμένη απεικόνιση του θανάτου.

– Μ’ αυτό τον τρόπο, οι Ώρες έγιναν οι φύλακες του φυσικού νόμου και της ιερής τάξης, που σημαίνει ότι στη φύση το ίδιο πράγμα επιστρέφει, στο πλαίσιο μιας αναλλοίωτης διαδοχής.

– Πράγματι, εμφανίζεται κάθε φορά που στο μοτίβο μας διαλέγει κάποιος ελεύθερα μεταξύ γυναικών και η εκλογή πρέπει να πέσει στο θάνατο, τον οποίο όμως κανένας δεν διαλέγει, αλλά μοιραία κάποτε πέφτει θύμα του.

– Οι Μοίρες δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα μιας γνώσης, που υπενθυμίζει στον άνθρωπο πως κι αυτός αποτελεί κομμάτι της φύσης και κατά συνέπεια υποτάσσεται στον αναλλοίωτο νόμο του θανάτου.

Οι μεγάλες μητρικές θεότητες των ανατολικών λαών ήταν ταυτόχρονα αυτές που γεννούσαν κι αυτές που εξολόθρευαν, θεές της ζωής και της γονιμότητας όπως και θεές του θανάτου. Η αντικατάσταση, λοιπόν, στο θέμα μας, μιας επιθυμίας με το αντίθετό της ανάγεται σε μια πανάρχαιη ταυτότητα.

Η εκλογή είναι στη θέση της ανάγκης, του μοιραίου. Μ’ αυτό τον τρόπο, ο άνθρωπος υπερνικά το θάνατο, που έχει με το μυαλό αποδεχτεί.

– …να μην παραιτείται κανείς όσο είναι εν ζωή των αγαθών και των δικαιωμάτων του και να προσέχει να μην παίρνει στα σοβαρά τις κολακείες.

Η αιώνια σοφία με τη μορφή πανάρχαιου μύθου συμβουλεύει τον γέροντα να παραιτηθεί από την αγάπη, να διαλέξει το θάνατο και να εξοικειωθεί με την αναγκαιότητα του αποθνήσκειν.

– Ο γέροντας, όμως, μάταια γυρεύει την αγάπη της γυναίκας έτσι όπως την πρωτοδέχτηκε από τη μητέρα του, μονάχα η τρίτη από τις γυναίκες του πεπρωμένου, η σιωπηλή θεά του θανάτου, θα τον πάρει στην αγκαλιά της.-

by SearchingΤheMeaningOfLife

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

JoeFlash

Joe Flash was an entertainer many decades ago in the era of Wimbo the Wonderdog and the Children of the Lost Planet. Many careers later he lives on and reflects on a much changed world. But some things never change, do they?

From The Funeral Birds To As The Crow Flies

The ongoing journal of a Gothic storyteller and nature lover.

Mágica Mistura

Espaço poético, rotineiro e alternativo

Photear

To make photos of someone or something (Spanglish)

Costa de Souza

Caricatura | Ilustração

Spirituelle

Lebensberatung

Αρέσει σε %d bloggers: