«Η αιώνια σοφία με τη μορφή πανάρχαιου μύθου συμβουλεύει τον γέροντα να παραιτηθεί από την αγάπη, να διαλέξει το θάνατο και να εξοικειωθεί με την αναγκαιότητα του αποθνήσκειν.»~Sigmund Freud

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Το μοτίβο της εκλογής των μικρών κουτιών» του Sigmund Freud

– … η σιωπηρότητα στο όνειρο αποτελεί συνηθισμένη απεικόνιση του θανάτου.

– Μ’ αυτό τον τρόπο, οι Ώρες έγιναν οι φύλακες του φυσικού νόμου και της ιερής τάξης, που σημαίνει ότι στη φύση το ίδιο πράγμα επιστρέφει, στο πλαίσιο μιας αναλλοίωτης διαδοχής.

– Πράγματι, εμφανίζεται κάθε φορά που στο μοτίβο μας διαλέγει κάποιος ελεύθερα μεταξύ γυναικών και η εκλογή πρέπει να πέσει στο θάνατο, τον οποίο όμως κανένας δεν διαλέγει, αλλά μοιραία κάποτε πέφτει θύμα του.

– Οι Μοίρες δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα μιας γνώσης, που υπενθυμίζει στον άνθρωπο πως κι αυτός αποτελεί κομμάτι της φύσης και κατά συνέπεια υποτάσσεται στον αναλλοίωτο νόμο του θανάτου.

Οι μεγάλες μητρικές θεότητες των ανατολικών λαών ήταν ταυτόχρονα αυτές που γεννούσαν κι αυτές που εξολόθρευαν, θεές της ζωής και της γονιμότητας όπως και θεές του θανάτου. Η αντικατάσταση, λοιπόν, στο θέμα μας, μιας επιθυμίας με το αντίθετό της ανάγεται σε μια πανάρχαιη ταυτότητα.

Η εκλογή είναι στη θέση της ανάγκης, του μοιραίου. Μ’ αυτό τον τρόπο, ο άνθρωπος υπερνικά το θάνατο, που έχει με το μυαλό αποδεχτεί.

– …να μην παραιτείται κανείς όσο είναι εν ζωή των αγαθών και των δικαιωμάτων του και να προσέχει να μην παίρνει στα σοβαρά τις κολακείες.

Η αιώνια σοφία με τη μορφή πανάρχαιου μύθου συμβουλεύει τον γέροντα να παραιτηθεί από την αγάπη, να διαλέξει το θάνατο και να εξοικειωθεί με την αναγκαιότητα του αποθνήσκειν.

– Ο γέροντας, όμως, μάταια γυρεύει την αγάπη της γυναίκας έτσι όπως την πρωτοδέχτηκε από τη μητέρα του, μονάχα η τρίτη από τις γυναίκες του πεπρωμένου, η σιωπηλή θεά του θανάτου, θα τον πάρει στην αγκαλιά της.-

by SearchingΤheMeaningOfLife

 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Cricket Vikas

Let's Discuss Cricket

音楽好き仲間

みんなの思い出の音楽

Get Out And Travel

Travel Memoirs by Joshua Daily

Free Fonts

Fonts Download

TheKop Curva CrossOver

All Things Milan and Liverpool

Patrick Photos

passionné de photos et de montages photos d après tutos vidéos

DiosRaw

LOVE IS THE ANSWER

Tourism Guide Australia

Visit Australia - Travel Guide to find tourism destination, get inspiration, discover blog features and get great travel advice for your perfect Australia holiday.

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: