«Τα θρησκευτικά δόγματα χρησιμοποιούνται συχνά για να ματαιώσουν την ανθρώπινη δημιουργικότητα και τα σχήματα της πίστεως όχι σπάνια καταπνίγουν την ανθρώπινη ζωτικότητα.»~π. Φιλόθεου Φάρου

photo by DesPin

photo by DesPin

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Η διαχείριση της αγάπης» του π. Φιλόθεου Φάρου

-…οι θρησκείες και οι θρησκευόμενοι στην μεγάλη τους πλειονότητα δεν είναι φορείς αγάπης αλλά μίσους, επικρίσεως, μισαλλοδοξίας και φανατισμού.

-Τελικά την ποιότητα της ζωής μας την καθορίζουν οι δικές μας επιλογές και αν έχουμε την γενναιότητα να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των επιλογών μας μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι η αιτία του κακού που υπάρχει στη ζωή μας είμεθα εμείς οι ίδιοι.

-…η ανθρώπινη εμπειρία δείχνει ότι η αντιμετώπιση του κακού με το κακό οδήγησε και οδηγεί σε ολέθρια αδιέξοδα.

Η τύφλωση πολλών θρησκευομένων ανθρώπων φαίνεται να είναι αθεράπευτη. Στην πραγματικότητα αυτό που έμαθαν τα άτομα αυτά στο οικογενειακό τους περιβάλλον είναι ότι το κακό αντιμετωπίζεται με την ηθική ή την συναισθηματική εξόντωση, την κατάκριση, τον διασυρμό και την απόρριψη εκείνων που το διαπράττουν, δηλαδή με το κακό.

-…η αγανάκτησή μου για το κακό που εγίνετο γύρω μας ήταν μια προβολή του κακού που αισθανόμουν ότι υπήρχε μέσα μου και της δυσκολίας μου να αποδεχτώ την ανθρώπινη ατέλεια μου.

-…πόσοι άνθρωποι τέτοιας αγάπης χρειάζεται να υπάρχουν σε μια κοινωνία για να είναι η ζωή σ΄αυτή την κοινωνία υποφερτή.

-Εμένα μου φαίνεται ότι η Εκκλησία έχει χάσει την επιρροή της. Κανείς πια δεν την προσέχει, εκτός από κάποιες μεσόκοπες κυρίες, για τις οποίες είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, για το οποίο και μόνον ενδιαφέρονται.

Δώσε χρόνο στον άνθρωπο και θα λύσει όλα του τα προβλήματα.

-Ήδη όμως και οι αφελέστεροι από απλή παρατήρηση έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν ότι οι περισσότεροι κληρικοί είναι άνθρωποι χωρίς κάποια ιδιαίτερη αξία, εξαιρετικά ανώριμοι, άπειροι, ανυποψίαστοι και με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που χωρίς το περικάλυμμα του «θείου» κύρους θα ήταν εντελώς ασήμαντοι και θα περνούσαν εντελώς απαρατήρητοι.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση γίνεται σ΄αυτούς πολύ κοινός σύμβουλος γιατί τους δημιουργεί την ανάγκη να επιβάλλονται στους άλλους και να τους εξουσιάζουν, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αναπληρώσουν το έλλειμμά της.

-Όμως οι κληρικοί, όπως και οποιοσδήποτε άνθρωπος που δεν μπορεί να δεχθεί κριτική, δεν αναπτύσσεται.

-Ο ηγέτης είναι άριστος, οι άνθρωποι μόλις που ξέρουν ότι υπάρχει. Όχι τόσο καλός όταν οι άνθρωποι υποτάσσονται σ΄αυτόν και τον ζητωκραυγάζουν. Κάκιστος όταν του περιφρονούν. Και όταν το έργο ενός καλού ηγέτη, που μιλά λίγο, έχει συντελεσθεί και ο στόχος του έχει επιτευχθεί, θα πουν όλοι «εμείς το κάναμε αυτό», λέει ο Λάο Τσε.

Η παρουσία ειδώλων σε μια κοινωνία είναι στην ουσία κατάργηση της δημοκρατίας, και η παρουσία ειδώλων στην Εκκλησία είναι στην ουσία κατάργηση της Εκκλησίας.

-…ο ηθικισμός είναι ο τρόπος να μη διακινδυνεύουμε να χάσουμε κάτι. Ο Χριστός όμως μας ζητάει να χάσουμε τη ζωή μας αν θέλουμε να την κερδίσουμε.

-Οι προσωπικές σχέσεις τον τρομάζουν, αλλά με τη διανοητική γνώση επιτυγχάνει υπεροχή έναντι των άλλων και να επιβάλλεται στους άλλους. Επομένως η διανοητική του γνώση, έστω και αν περιλαμβάνει αντικειμενικές αλήθειες, είναι ένα προσωπικό ψέμα.

-Ο άνθρωπος όμως δεν μπορεί να έχει πληρότητα ζωής με αυτά που γνωρίζει διανοητικά, αλλά με τον τρόπο που ζει με τον συνάνθρωπό του.

-Αλλά μπορεί να είμεθα τόσο τρομοκρατημένοι από την ριψοκινδύνευση που συνεπάγεται η έκφραση της αγάπης, ώστε να απομακρυνώμεθα από εκείνους που έχουν ανάγκη την αγάπη μας.

Η αίσθηση ότι είμεθα μέλη μιας ομάδος, η εμπειρία της κοινωνίας με τον άλλο, κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Τα θρησκευτικά δόγματα χρησιμοποιούνται συχνά για να ματαιώσουν την ανθρώπινη δημιουργικότητα και τα σχήματα της πίστεως όχι σπάνια καταπνίγουν την ανθρώπινη ζωτικότητα.

-Αυτή η διαλογική ποιότητα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της δημιουργικής ζωής. Το άτομο αναδύεται μέσα από τη διαλογική συνάντηση.

-…όλοι οι άνθρωποι έχουν υποχρέωση από καιρού εις καιρό να προσκαλούν κάποια ψυχή που είτε κρύβεται είτε έχει αποσυρθεί.

Επιτιθέμεθα στους άλλους για να αισθανθούμε εμείς ασφαλείς. Αντί να τους προσκαλούμε, γινόμεθα αιτία να αποσύρονται.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι συνήθως ασαφείς και χρειάζεται να τα απαλλάξουμε από την ασάφεια, γιατί οι σχέσεις μπορούν να μας βγάλουν απ΄την απομόνωση, αλλά αν παραμένουν ασαφείς μπορούν και να μας καταστρέψουν.

Αγαπούν πιο θαρραλέα και αποδέχονται πιο θαρραλέα την αγάπη των άλλων. Αυτοί οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν μια δύναμη ύπαρξης που άλλοι δεν την έχουν.

-Η προσφορά και η αποδοχή της αγάπης προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης του ενός έναντι του άλλου…

-Η αφοσίωσή μας σε έναν άλλο άνθρωπο είναι μια θαρραλέα πράξη και δεν είναι παράξενο που μερικές φορές θέλουμε να την αποφύγουμε.

-Ο άνθρωπος έχει μόνο δύο επιλογές: τις σχέσεις και το νεκροταφείο.

-Η αποδοχή του μη αποδεκτού και η αγάπη για τον μη αξιαγάπητο αναπότρεπτα δημιουργεί την ανάγκη του σταυρού.

-Αλλά δεν θα γνωρίσουν το πραγματικό νόημα του έρωτά τους παρά μόνο καθώς θα περνούν μέσα από τις προκλήσεις και τις κρίσεις της σχέσης τους και θα σταυρώνουν το εγώ τους χάριν του άλλου… μόνο αν προχωρήσει πέρα από το όραμα γι΄αυτό που μπορεί να κάνει στην πραγμάτωσή τους, μέσα από μια πορεία αυτοπειθαρχίας, που είναι ένας θάνατος του εαυτού του και των άλλων ενδιαφερόντων που θα μπορούσε να επιλέξει και να καλλιεργήσει.

-Όμως εμείς καταλογίζουμε ανεπιφύλακτα και ολοκληρωτικά το κακό που κάνουν οι άλλοι, γιατί δεν έχουμε ούτε την ευαισθησία ούτε να δούμε πιο κάτω απ΄ αυτό που φαίνεται.

-…μια αγάπη, διατιθέμενη να δεχτεί οποιαδήποτε απόρριψη …Τελικά κατάφερε να τον προσεγγίσει και να τον φέρει πίσω στη ζωή του… Επειδή ήταν διατεθειμένος να πεθάνει για τον εαυτό του και για κάθε βολική παρόρμησή του, να απελευθερώθει αρκετά ώστε να γίνει όργανο μιας ιαματικής αγάπης.

-Είναι κρίμα που προτιμούμε να είμεθα ευπρεπείς και όχι λυτρωτικοί.

-…γίνονται τόσο ηθικιστές και κατακρίνουν ανθρώπους αντί να τους βοηθούν.

-Γνώριζε ότι αν μπορούσε να προσεγγίσει τον άνθρωπο, η συμπεριφορά θα άλλαζε από μόνη της.

-Μπορούμε να έχουμε νοιάξιμο για τους εαυτούς μας και για τους άλλους αλλά όχι σεβασμό. Είναι δύσκολο να έχει κανείς σεβασμό για τους άλλους όταν δεν σέβεται τον εαυτό του και διαπιστώνει κανείς με φρίκη πόσο λίγο εκτιμούν πολλοί άνθρωποι τους εαυτούς τους.

-…αγάπη ως την ενεργό, δημιουργική και ιαματική δύναμη της ζωής, ως την κινητήριο δύναμη των πάντων προς πάντα. Η αγάπη επανενώνει τη ζωή με τη ζωή, τον άνθρωπο με τον άνθρωπο και δεν αποθαρρύνεται εύκολα.

Ό,τι δεν παράγει αγάπη δεν είναι αγάπη. Οι γονείς των οποίων τα παιδιά είναι ναρκισσιστικά , εγωκεντρικά και απασχολούμενα δεν έχουν πραγματικά αγαπήσει τα παιδιά τους. Τα χρησιμοποιούν για την δική τους ικανοποίηση.

– …αυτός που δέχεται τις παροχές αισθάνεται εξαρτημένος και επαίτης, με εντελώς ισοπεδωμένη την αυτοπεποίθησή του και την αυτοεκτίμησή του.

Όταν είσαι υποχρεωμένος, είσαι ένας σκλάβος… Με αυτόν τον τρόπο αυτά που έχουν κάνουν σκλάβους αυτούς που δεν έχουν. Η βρωμιά της καλής πράξης που επετελέσθει για σένα σε βρωμίζει και σε ρυπαίνει με λάσπη για πάντα.

Το δικό σου δουλικό σχήμα κάνει το δικό τους να φαίνεται πιο μεγαλειώδες.

-Όλο για τους γονείς, όλοι έχουμε ακούσει και έχουμε πει τα μνημειώδη «εγώ που ξόδεψα μια περιουσία να σε μεγαλώσω και να σε σπουδάσω», με τα οποία οι γονείς απαιτούν την ολοκληρωτική υποταγή των παιδιών, που θα πρέπει να εξαντλούν τη μισή τους ζωή προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις συχνά απάνθρωπες προσδοκίες τους και την άλλη μισή να τους γηροκομούν.

-…το θαύμα της αγάπης που, σε αντίθεση με τον εγωκεντρισμό που αισθάνεται ότι αυτό που έχει δεν είναι αρκετό ούτε γι΄αυτόν τον ίδιο, βλέπει με τέτοιο τρόπο αυτό που έχει, ώστε όχι μόνο φτάνει και γι΄αυτόν που το έχει και για τον άλλο, αλλά και περισσεύει.

Η γνήσια αγάπη βέβαια δεν μετράει και, αν μετράει, δεν μετράει αυτό που προσφέρει, αλλά αυτό που της προσφέρουν.

-Η αγάπη όταν προσφέρει δεν αισθάνεται ότι δημιουργεί αλλά ότι εξοφλεί χρέος.

αγάπη είναι αρχόντισσα, που προσφέρει απλόχερα και χαρούμενα και φυσικά χωρίς όρους και χωρίς να περιμένει και να υπολογίζει σε ανταλλάγματα.

-…δεν βρίσκουμε την αγάπη όταν τη ζητούμε αλλά όταν την προσφέρουμε

-…αν έχουμε πάρει αγάπη και επιλέξαμε να μην αγαπήσουμε μπορεί να χάσουμε και την αγάπη που πήραμε.

-Μετά από επανειλημμένες προσπάθειές μας να εκφράσουμε την αγάπη μας και έχοντας δοκιμάσει ένα αίσθημα απόρριψης και απογοήτευσης είναι εύκολο να παραιτηθούμε και να στρέψουμε την αγάπη μας στον εαυτό μας.

-Όταν προσφέρουμε την αγάπη μας μπορεί να μας πληγώσει ο τρόπος ανταπόκρισης του άλλου. Αλλά θα είμεθα δυνατότεροι έχοντας προσφέρει την αγάπη μας και η αγάπη μας μπορεί να δώσει την ευκαιρία στους άλλους να εκφράσουν τη δική τους αγάπη.

-…συχνά αποκαλούμε αγάπη την προσπάθειά μας να αναγκάσουμε τον άλλο να μας δώσει αυτό που θέλουμε απ΄αυτόν. Πρόκειται για ένα βιασμό που ασκούμε στον άλλο…

-Είναι εξωφρενικό ότι οι μεσαίες τάξεις τσακίζονται στη δουλειά για να χρηματοδοτήσουν με τον ιδρώτα και τους φόρους τους μια τόσο μάταιη και επιτηδευμένη επιχείρηση… για να εξασφαλίσουν την καλοπέρασή τους και το βόλεμά τους αυτοί οι αεριτζήδες της θεολογίας.

Με την αγάπη μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις περιπέτειες της ζωής με αυτοπεποίθηση, θάρρος και πίστη.

-…οι άνθρωποι είναι ευπροσάρμοστοι και ανεξάντλητοι…

-Τα παιδιά αρνούνται να πιστέψουν την απουσία της αγάπης, όταν αυτό συμβαίνει, και τελικά και αυτό ακόμη τα κάνει να αισθάνονται πιο έντονη την ανάγκη της.

-Η επιδίωξη της τελειότητας είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη υπόθεση που παράγει κάθε είδους ατέλεια και τελικά καταλήγει σε απογοήτευση.

Η αγάπη, αντί να προσπαθεί να καλουπώσει έναν άνθρωπο τέλεια προσαρμοσμένο στο περιβάλλον του, επιδιώκει την ενίσχυση του ανθρώπου που είναι ικανός να διατηρεί μια δημιουργική ένταση ανάμεσα στις ανάγκες του και την ευθύνη του, …σύμφωνα με τις στατιστικές αυτά τα δημιουργικά άτομα συχνά χαρακτηρίζονται ως μη κανονικά και ως μη καλά προσαρμοσμένα.

-Η ευτυχία είναι για τους ανθρώπους με απεγνωσμένη ελπίδα.

-…στην πραγματικότητα δεν έχουν πίστη στο Θεό… ζουν άτολμα και φοβισμένα

Χωρίς τη γονική λήψη το παιδί δεν θα επιβεβαιωθεί ως δότης και από έλλειψη εμπιστοσύνης θα γίνει ένας παρορμητικός λήπτης με τραγικές συνέπειες…

-Ο διάλογος από τον οποίο γεννιέται το αίσθημα της αυθυπαρξίας, από την οικογένεια κινείται προς το ευρύτερο περιβάλλον.

-Όλο και περισσότερο οι άνθρωποι αδυνατούν να αντέξουν τις ματαιώσεις που προκαλεί το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον και αναπτύσσουν νευρωτικές αντιδράσεις με τις οποίες η επιθετικότητά τους στρέφεται σ΄αυτόν τον ίδιο τον εαυτό τους.

Είμαι αυτός που θέλω εγώ να είμαι και εσύ είσαι αυτός που θέλεις εσύ να είσαι και η σχέση μας είναι μια σχέση αμοιβαιότητας, στην οποία ο καθένας θα προσκαλεί τον άλλο να αναδυθεί.

-1)Αίσθηση εμπιστοσύνης 2)Αίσθηση πρωτοβουλίας 3)Αίσθηση αυθυπαρξίας 4)Αίσθημα επιδεξιότητας 5)Αίσθημα ταυτότητα 6)Αίσθημα ακεραιότητας

-Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αμηχανία, όταν αναγνωρίζονται τα επιτεύγματά τους και συναισθήματα ενοχής ακυρώνουν τις δημιουργικές τους προσπάθειες και εμποδίζουν τα επιτεύγματα.

Αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν πολλοί γονείς και όταν βλέπουν τα παιδιά τους να πλήττουν προσπαθούν να βρουν τρόπους να τα διασκεδάσουν, ενώ εκεινών η ανάγκη είναι η ανάληψη κάποιας ευθύνης.

Το αίσθημα ακεραιότητας περιλαμβάνει την ικανότητα κοινωνίας με τους άλλους. Η κοινωνία είναι κάτι περισσότερο από την ερωτική συνουσία, αν και η ερωτική συνουσία έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’  αυτή που πολλοί θρησκευόμενοι της αποδίδουν.

-Δηλαδή, πριν γίνει κάποιος ερωτικός σύντροφος χρειάζεται πρώτα να γίνει πρότυπο.

-…δυο παρεξηγήσεις: πρώτον, το διαχωρισμό στο μυαλό του της προσωπικής από τη σεξουαλική σχέση και, δεύτερον, τη σύνδεση της σεξουαλικής εμπειρίας με τον «ταύρο» δηλαδή το κτηνώδες.

-…η επιλογή των φαντασιώσεων δεν είναι αρετή αλλά δειλία.

Η κλωνοποίηση του έρωτα είναι από τους πιο απάνθρωπους βιασμούς της ανθρώπινης φύσεως που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί απερίγραπτα τους ανθρώπους και εμεθοδεύθει με τα πιο εγωιστικά, τα πιο χαμερπή και τα πιο εγκληματικά κίνητρα.

Ο έρωτας από τη φύση του είναι το πάθος του ανθρώπου για τον άλλο, που δεν είναι πάθος εγωιστικό αλλά αυτοαναλωτικό. Γι΄αυτό ο έρωτας δεν είναι για τους μίζερους και τους συμφεροντολόγους. Ούτε είναι ο έρωτας για τους δειλούς και τους ανελεύθερους. Ο έρωτας θέλει περισσότερη αρετή και τόλμη και από την ελευθερία, γιατί χωρίς ελευθερία δεν μπορεί να γεννηθεί ο έρωτας. Πολλοί ταυτίζουν τον έρωτα με την ηδονή. Όσοι έχουν αυτή την άποψη για τον έρωτα έχουν γνωρίσει μια διαστροφή του έρωτα, γιατί ο έρωτας δεν είναι ηδονή είναι κοινωνία ή μάλλον είναι η ηδονή της κοινωνίας.

-Ο έρωτας δεν είναι ασώματος, όπως τίποτε ανθρώπινο δεν είναι ασώματο.

Ο ασώματος έρωτας και ο άψυχος έρωτας είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος και είναι και οι δύο ένας βιασμός της πραγματικής φύσεως του έρωτα και του ανθρώπου.

Ο χαρακτήρας του ανθρώπου, που εκφράζεται στις σχέσεις του με τον συνάνθρωπό του, θα καθορίσει αν θα χρησιμοποιήσουμε τις τεράστιες δυνάμεις μας αλλά και τις δυνάμεις της φύσης δημιουργικά ή για την καταστροφή μας.

-Ο άνθρωπος που αισθάνεται ότι έχει δημιουργικές διεξόδους είναι κάποιος που έχει μεγαλύτερες δυνάμεις αντοχής, υπομονή, και θάρρος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις απειλές της ζωής.

-…το σπουδαιότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε γι αυτά είναι να είμεθα ένα πρόσωπο σε σχέση μ΄αυτόν.

-…ο επαγγελματισμός πολύ συχνά είναι εχθρός της σχέσης.

Οι στάσεις συγκατάβασης είναι αντίθετες με την ιδέα της ενσάρκωσης που σημαίνει να γίνεις μέρος του άλλου και να ταυτισθείς μαζί του.

Δίνουμε το δώρο της προσοχής και το παίρνουμε σε ανταπόδοση. Δεν τη δικαιούμεθα αυτόματα.

-Όταν αφήνουμε τους φόβους μας να μας αποθαρρύνουν, έτσι ώστε να αποφεύγουμε τις προκλήσεις της αγάπης, τότε δεν απαρνούμεθα μόνο τον εαυτό μας, αλλά και την επιβεβαιωτική κρίση του θεού.

-Μπορούμε μόνο να θέτουμε στη διάθεσή τους τις πηγές που έχουμε και, σεβόμενοι τη δυνατότητά τους να αποφασίζουν και να ενεργούν, να τους αφήνουμε ελεύθερους να ανταποκριθούν και να σεβασθούμε αυτό που θα κάνουν, έστω και αν δεν κάνουν αυτό που θα θέλαμε εμείς να κάνουν ή δεν το κάνουν με τον τρόπο που εμείς θεωρούμε καλύτερο.

-Αλλά ο σεβασμός για τις εξαρτήσεις των άλλων δεν θα πρέπει να τις αυξάνει, δηλαδή θα πρέπει να προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στην ανάγκη τους, αλλά όχι να την εκμεταλλευθούμε.

Αντί να μεμψιμοιρούμε για την ύπαρξη του μίσους, της ανασφάλειας της αναξιοπιστίας, θα ήταν χρησιμότερο να τα δεχθούμε ως μέρος της ζωής και ως ερεθίσματα για μια προσπάθεια ενίσχυσης της πίστης, του θάρρους και της αγάπης.

-Όπου υπάρχει αγάπη είναι απαραίτητο να υπάρχει επικοινωνία. Γιατί η αγάπη δεν μπορεί να είναι ποτέ παθητική και αδρανής… Όταν η επικοινωνία διακόπτεται, η αγάπη εμποδίζεται και η ενέργειά της μετατρέπεται σε μνησικακία και εχθρότητα.

-…δεν συγκρίνεται με τη μοναξιά που είναι το αποτέλεσμα της αποξένωσης, είτε από ανεύθυνη χρησιμοποίηση των μέσων επικοινωνίας, ή από ηθελημένη άρνηση να τα χρησιμοποιήσεις.

Χωρίς επικοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει σχέση, οι πηγές των συντρόφων της σχέσης χάνονται, τα μέσα θεραπείας των πληγών που εδημιούργησαν προηγούμενες επαφές δεν υπάρχουν πλέον και ο καθένας, όταν ξεπεράσει την ανάγκη του να δικαιωθεί πληγώνοντας τον άλλο, θα ευρεθεί σ΄ένα απύθμενο βάραθρο μοναξιάς από το οποίο δεν θα μπορέσει να βγεί παρά μόνο με τις αλυσίδες της επικοινωνίας που ενδέχεται να μπορούν ή να μην μπορούν να τον ανασύρουν και πάλι λόγω της αποδυνάμωσης τους.

Ο στόχος της επικοινωνίας δεν είναι να εξασφαλίσει συμφωνία και συναίνεση, αλλά μάλλον είναι να βοηθήσει το άτομο να πάρει μια απόφαση και να την μεταφράσει σε πράξη.

by SearchingtheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Falderal

Zomaar wat

MPA Travels

Exploring Japan Through Pictures

The Big Hair Diaries

My hair is bigger than my future

Heartfelt

Rantings of an over emotional and over thinking mind..Hop on and ride along!!

suzanne35

ni française ni bretonne malouin suis

♥♥Douces pensées de Cocopaillette ♥♥

**•.¸♥¸.•*´Reve ta vie en couleurs c'est le secret du bonheur **•.¸♥¸.•*´

UNAS HORAS DE LUZ -Júlia García-

Mensajes espirituales, reflexiones y crecimiento personal

Αρέσει σε %d bloggers: