«Γιατί η τέχνη του πολεμιστή είναι να εξισορροπεί τον τρόμο του να είναι άνθρωπος με το θαυμασμό του που είναι άνθρωπος»~Carlos Castanenda

Μέτσοβο, Ιούνιος 2017

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Ταξίδι στο Ιξτλάν» του Carlos Castanenda

Για τον μάγο η πραγματικότητα, ή ο κόσμος που όλοι γνωρίζουμε, είναι μονάχα μια περιγραφή.

– Ο αγώνας που κατέβαλλε συνίστατο στο να με διδάξει πώς να «βλέπω» σε αντίθεση με το να «κοιτάζω» απλώς, και το να «σταματώ τον κόσμο» ήταν το πρώτο βήμα για το «βλέπειν».

– «Ο φίλος σου δεν είναι πολεμιστής«, είπε. «Άν ήταν, θα γνώριζε οτι το χειρότερο πράμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αντιμετωπίζει τ’ ανθρώπινα όντα με απότομο τρόπο».

– Αν θέλει κάποιος να σταματήσει τους συνανθρώπους μας, πρέπει πάντα να είναι έξω απ’ τον κύκλο που τους καταπιέζει. Με τον τρόπο αυτό κατευθύνει την πίεση».

Ο φόβος δέν τραυματίζει ποτέ κανέναν. Αυτό πού τραυματίζει ψυχικά είναι το να ‘χεις πάντα κάποιον πίσω σου να σε χτυπάει και να σου λέει τι να κάνεις και τι να μην κάνεις.

– «Ο άνθρωπος μπορεί να συνεννοηθεί με καθετί που τον τριγυρίζει».

– «Είναι καλύτερο να σβήνουμε όλη την προσωπική μας ιστορία», είπε μιλώντας αργά, σά να ‘θελε να μου δώσει χρόνο να καταγράψω τα λόγια του, «γιατί αυτό μας απελευθερώνει από το βάρος των σκέψεων των άλλων ανθρώπων».

– Φαντάζεσαι πώς είσαι τόσο σημαντικός, ώστε θεωρείς υποχρέωσή σου να ενοχλείσαι με το καθετί και είσαι έτοιμος να φύγεις επειδή τα πράγματα δεν πάνε με τον τρόπο πού θέλεις εσύ. Υποθέτω πως νομίζεις ότι αυτό δείχνει χαρακτήρα. Ανοησίες! Είσαι αδύναμος και φαντασμένος!».

«Ό θάνατος είναι ο αιώνιος σύντροφός μας», είπε ο Δον Χουάν με μια πολύ σοβαρή έκφραση. «Βρίσκεται πάντα στ’ αριστερά μας, όσο μακρυά φτάνει το χέρι μας.

– Εκείνο που πρέπει να κάνεις όταν σε πιάνει ανυπομονησία», συνέχισε, «είναι να γυρίζεις προς τ’ αριστερά σου και να ζητάς από τον θάνατό σου να σε συμβουλέψει. Αν ο θάνατός σου σου κάνει κάποιο νεύμα, αν έχεις την τύχη να τον δεις για μια στιγμή, ή έστω αν έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεται δίπλα σου και σε παρακολουθεί, γλυτώνεις από ένα σωρό ασήμαντα πράγματα».

– Εσύ, αντίθετα, νιώθεις πώς είσαι αθάνατος, και οι αποφάσεις ενός ανθρώπου πού θεωρεί τον εαυτό του αθάνατο μπορούν ν’ ακυρώνονται, ν’ αμφισβητούνται ή να προκαλούν λύπη. Μέσα σ’ έναν κόσμο όπου ο θάνατος είναι κυνηγός, φίλε μου, δεν υπάρχει περιθώριο για μετανιώματα κι αμφιβολίες. Υπάρχει περιθώριο μόνο για αποφάσεις».

– «Δεν είμαστε ίσοι. Εγώ είμαι κυνηγός και πολεμιστής κι εσύ είσαι μαστρωπός».

Είναι απρόσιτος γιατί δεν στίβει τον κόσμο σά λεμόνι. Τον αγγίζει απαλά, μένει μαζί του όσο χρειάζεται, και μετά απομακρύνεται γρήγορα, αφήνοντας πίσω του ένα πολύ αμυδρό σημάδι

– Ήθελα να σε πείσω πως πρέπει να μάθεις να κάνεις την κάθε πράξη σου ν’ αξίζει, γιατί δεν πρόκειται να είσαι εδώ παρά μονάχα για λίγο, πάρα πολύ λίγο, αλήθεια, για να δουν τα μάτια σου όλα τα θαύματα του κόσμου.

– «Οι πράξεις σου δεν μπορούν να έχουν την ένταση την ορμή, την επιβλητική δύναμη που έχουν οι πράξεις κάποιου που γνωρίζει ότι δίνει την τελευταία μάχη του πάνω στη γη. Μ’ άλλα λόγια, η «συνέχειά» σου δεν σε κάνει ούτε ευτυχισμένο ούτε δυνατό».

Κάνε την κάθε σου πράξη να γίνει η τελευταία μάχη σου πάνω στη γή. Μονάχα κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες θ’ αποχτήσουν οι πράξεις σου την κατάλληλη δύναμη. Διαφορετικά θα είναι, για όλη σου τη ζωή, πράξεις ενός δειλού ανθρώπου.

– Ο πολεμιστής, αντίθετα, αναζητάει τη δύναμη, κι ένας απ’ τους δρόμους που οδηγούν σ’ αυτή είναι το όνειρο. Μπορεί να πει κανείς ότι η διαφορά ανάμεσα σ’έναν κυνηγό κι έναν πολεμιστή βρίσκεται στο γεγονός ότι ο πολεμιστής βρίσκεται στο δρόμο προς τη δύναμη, ενώ ο κυνηγός δεν γνωρίζει τίποτα γι’ αυτή ή γνωρίζει ελάχιστα.

– «Η μέθοδος για να μάθεις να οργανώνεις τα όνειρά σου δε συνίσταται στο να κοιτάζεις τα πράγματα, αλλά στο να διατηρείς και να ενισχύεις την εικόνα τους. Το όνειρο είναι πραγματικό όταν καταφέρνει κανείς να ρυθμίζει την εστιακή απόσταση των πραγμάτων. Τότε δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα ο’ αυτό που κάνεις όταν κοιμάσαι και σ’ αυτό πού κάνεις όταν είσαι ξύπνιος. Καταλαβαίνεις τί θέλω να πω;»

– Τον πολεμιστή μπορούν να τον τραυματίσουν αλλά όχι να τον προσβάλλουν», είπε. «Για τον πολεμιστή δεν υπάρχει τίποτε προσβλητικό στις ενέργειες των συνανθρώπων του, εφόσον εκείνος δρα πάντα με σωστή ψυχική διάθεση.

– «Άνθρωπος της γνώσης είναι εκείνος που ακολούθησε με πίστη τον δύσκολο δρόμο της μάθησης», είπε «Εκείνος που, χωρίς να βιάζεται ή να κάμπτεται, προχώρησε όσο πιο μακριά μπόρεσε στην αποκάλυψη των μυστικών προσωπικής δύναμης».

– «Δεν υπάρχουν ασθένειες», αποκρίθηκε ήρεμα ο Δον Χουάν. «Υπάρχουν μόνο ιδιοτροπίες. Κι εσένα η ιδιοτροπία σου είναι να εξηγείς το καθετί. Αλλά δεν χρειάζονται πλέον εξηγήσεις στην περίπτωσή σου».

– Η αποφασιστική στιγμή είναι όταν το σώμα αντιλαμβάνεται οτι μπορεί να δει. Μονάχα τότε είναι κανείς σε θέση να καταλάβει οτι ο κόσμος που βλέπουμε κάθε μέρα είναι απλώς μια περιγραφή. Σκοπός μου ήταν να σου δείξω αυτό το πράγμα.

– «Γιατί η τέχνη του πολεμιστή είναι να εξισορροπεί τον τρόμο του να είναι άνθρωπος με το θαυμασμό του που είναι άνθρωπος«.

by SearchingTheMeaningOfLife


One response to “«Γιατί η τέχνη του πολεμιστή είναι να εξισορροπεί τον τρόμο του να είναι άνθρωπος με το θαυμασμό του που είναι άνθρωπος»~Carlos Castanenda

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Dan's Food Blog

I'm Dan, a mad scientist in the kitchen.

Off Center & Not Even

Photographs, music and writing about daily life. Contact: elcheo@swcp.com

Post Rock / Quality music

Creative bands of extreme quality and competence

noteinversi

CIPRIANO GENTILINO

Beautiful Photographs

Beauty is everywhere waiting to be captured

My2ndHeartBeat

This site is about the life and times of a grateful heart transplant patient and is dedicated to the man that saved my life, Benny Keith Ward

Τροπή...

(η)(ουσ.)(απο το ρήμα τρέπω*)= μετατροπή, αλλαγή , μεταβολή:"η τροπή των πραγμάτων" || κατεύθυνση:"πήρε άλλη τροπή" || πληθ."τροπές ηλίου", τα ηλιοστάσια || μτφ. τροποποίηση *τρέπω(ρ.μτβ.αόρ.έτρεψα,τράπηκα)= δίνω τροπή, στρέφω, γυρίζω πρός, διευθύνω προς || μετατρέπω, αλλάζω || αμτβ. κατευθύνομαι || φρ."τρέπω σε φυγή"=κατανικώ

picturingpositive

Making the most of every new day!

Welkom op Karels WP

wil van mijn bezoekers een glimlach ontfutselen

Αρέσει σε %d bloggers: