«Μπορεί ο πλούτος να σου δίνει πολλές δυνατότητες, αλλά δεν αποτελεί ικανότητά σου. Είναι μια ιδιότητα που έχει η οικογένειά σου.»~Γιώργος Πιντέρης

photo by DesPin

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Μα γιατί νιώθω έτσι» του Γιώργου Πιντέρη

– Μερικές φορές, ενώ στη ζωή συμβαίνουν και ευχάριστα και δυσάρεστα, εμείς σα να βάζουμε γύρω μας ένα φίλτρο που δεν αφήνει τα ευχάριστα να φτάσουν στην αντίληψή μας. Έτσι βιώνουμε μόνο μια δυσάρεστη πλευρά της ζωής. Αυτό είναι το Διανοητικό Φιλτράρισμα που αναφέραμε πιο πριν.

– Η «ερμηνεία» που δίνουμε στα πράγματα καθορίζεται από την αντίληψή μας. Τα στοιχεία της αντίληψης είναι εκείνα που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα ερμηνεύσουμε ένα γεγονός.

– Μπορεί ο πλούτος να σου δίνει πολλές δυνατότητες, αλλά δεν αποτελεί ικανότητά σου. Είναι μια ιδιότητα που έχει η οικογένειά σου.

– Κάθε τι που μας συμβαίνει, μας βρίσκει σε μια ήδη προϋπάρχουσα συναισθηματική διάθεση. Εμείς αυτό το αντιλαμβανόμαστε με βάση την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, την εικόνα που έχουμε για το περιβάλλον και τις προσδοκίες μας. Η αλληλεπίδραση αυτών των στοιχείων καθορίζει τις ερμηνείες που δίνουμε στα πράγματα και, καθορίζει τις ερμηνείες που δίνουμε στα πράγματα και, φυσικά, επιδρά στη δημιουργία των ανάλογων συναισθημάτων μας.

– Θα μου πεις: «Και τι έγινε; Δεν έχει συναισθήματα ο Φινέας. Και λοιπόν; Λοιπόν, αυτή του η αναπηρία άρχισε
να έχει φανερή επίδραση στις αποφάσεις που έπαιρνε· Σταδιακά, οι αποφάσεις του Φινέα ήταν όλο και λιγότερο «σοφές» .

– Φαίνεται, λοιπόν, ότι η άποψη του Gendlin ότι η σωματική αίσθηση αποτελεί συμπυκνωμένη γνώση, επαληθεύεται.

– Έτσι ο Πάνος, πέρα από τα λογικά δεδομένα, έχει έναν ακόμα σύμβουλο στη λήψη αποφάσεων: Το σώμα του. Ή για να το διατυπώσουμε πιο επ’ ακριβώς, την αίσθηση από το σώμα του. Ή ακόμα και από εκείνα που συνυπάρχουν με αυτή την αίσθηση. Κι επειδή συνυπάρχουν, ίσως γ’ αυτό τα λέμε συναισθήματα!

– Αυτό οδήγησε τον Galin στο συμπέρασμα ότι κάθε ημισφαίριο του εγκεφάλου έχει το δικό του τρόπο ν’ αντιλαμβάνεται να επεξεργάζεται τα ερεθίσματα που δέχεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το λογικό και καλλιεργημένο» αριστερό ημισφαίριο αντέδρασε με την ψύχραιμη έκφραση «Α, μια γυμνή γυναίκα». Το δεξί ημισφαίριο όμως, το οποίο είχε όλες τις εγγραφές από τη συντηρητική διαπαιδαγώγηση του παρελθόντος, αντέδρασε με το κοκκίνισμα – πράγμα που σημαίνει ότι το άτομο αισθάνθηκε ντροπή.

– Τελικά φαίνεται πως υπάρχουν δυο δρόμοι μέσα από τους οποίους δημιουργούνται συναισθήματα. Ο ένας είναι μέσα από διανοητικές λειτουργίες, ενώ ο άλλος έχει περισσότερο σχέση με τις συναισθηματικές μνήμες. Φαίνεται επίσης, πως -κάθε φορά που δεχόμαστε κάποιο ερέθισμα – μας δημιουργούνται ταυτόχρονα και τα δυο είδη συναισθημάτων. Άλλες φορές, τα συναισθήματα που προέρχονται από τις διανοητικές διαδικασίες συμβαδίζουν με τις αντιδράσεις της συναισθηματικής μας μνήμης, ενώ κάποιες άλλες, το ένα είδος συναισθημάτων επικρατεί πάνω στο άλλο.

– … δεν είναι αυτό καθαυτό το συναίσθημα που θέλουμε να ελένξουμε αλλά τη συγκεκριμένη συναισθηματική αντίδραση που μας χαρακτηρίζει.

– Αν κάποιος θέλει να θέσει υπό έλεγχο τις ανεπιθύμητες συναισθηματικές αντιδράσεις του, θα χρειαστεί ν’ ασχοληθεί για κάποιο χρονικό διάστημα με την επανεξέταση της αυτοθεώρησής του, της θεώρησης που έχει για το περιβάλλον και τις προσδοκίες του.

– Συνήθως, οι συναισθηματικές αντιδράσεις που προέρχονται από συναισθηματικές μνήμες, είναι έντονες.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

VOICE 360° by Thanos Kalliris

Τα πάντα γύρω απ'το ΘΑΝΟ ΚΑΛΛΙΡΗ και τη δουλειά του.

Rosliw Tor Raekül

follow me on Twitter @rtraekul

Anónimo Temporal

Blog personal. Diarios. Si toda narrativa es ficción, esta es entonces la ficción de mis días, la ficción de mi vida.

Hmmm...

Just Wondering...

Adskin's Photo Blog(アドスキンの写真満載なブログ)

Adskinのセカンドな日常を、写真満載で勝手気ままに綴っていきます♪

Surindergupta.wordpress.com

From the heart to the heart

FILM PLANET

Ο πλανήτης του σινεμά σας καλωσορίζει. Διαβάστε κριτικές για τις ταινίες που κυκλοφορούν, μαζί με απολαυστικά κινηματογραφικά αφιερώματα.

Αρέσει σε %d bloggers: