Πόνος και ντροπή

Έργο έκθεσης μοντέρνας τέχνης στην Θεσσαλονίκη Ιούνιος 2017

Πολλές φορές το άτομο που υποφέρει από χρόνιο πόνο βιώνει πολύ έντονα το αίσθημα της ντροπής για αυτό που του συμβαίνει. Η αίσθηση της ανημποριάς, της μειωμένης ικανότητας συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες, η αδυναμία να εργαστεί σε συνδυασμό με την σοβαρή έκπτωση των λειτουργικών του ικανοτήτων τον κάνουν να αισθάνεται θορυβώδη ντροπή.

Η ντροπή τον καθιστά μη ικανό να έρθει σε επαφή με τους ειδικούς που ασχολούνται με την αποκατάσταση του. Με αλλά λόγια δεν κάνει επαφή με το θεραπευτικό περιβάλλον γιατί αισθάνεται ότι δεν αξίζει βοήθεια ή προσπαθεί να κρύψει αυτό που του συμβαίνει από το περιβάλλον. Βιώνει δηλαδή έναν έντονο αποτροπιασμό. Η ντροπή εξαλείφει τη συνειδητότητα, εκμηδενίζοντας όχι μόνο τη συνδυαστική σκέψη και το συναίσθημα αλλά και τις στοιχειώδεις πράξεις αντίληψης. Η άρθρωση του λόγου πλήττεται μέσω του οποίου θα μπορούσε να επικοινωνηθεί η συμπτωματολογία του και αυτός καθ´ αυτός ο πόνος και κατά συνέπεια να εξαλειφθεί μέσα από τη θεραπεία.

Η ντροπή δεν εμποδίζει μόνο την έκφραση αλλά και την ικανότητα για ομιλία. Η ντροπή καθιστά το πόνο ως αποκρουστική κατάσταση που κατακλύζει ολόκληρο το σώμα και αλώνει το βασίλειο του ατόμου. Έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει την αντικειμενικοποίηση του, κάνοντας μορφή την έλλειψη αναγνώρισης, την άρνηση, την απόρριψη και τη κοινωνική αποστροφή.

Παραδοσιακά, πολλοί συγγραφείς συνδέουν την ενοχή με τη δράση και τη ντροπή με την ύπαρξη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Kaufman ‘η ντροπή είναι το σπάσιμο της γέφυρας με το περιβάλλον’. Η ντροπή σχετίζεται με το πως ο ασθενής βιώνει αυτό που είναι και πως γίνεται αντιληπτός , που στη περίπτωση του χρόνιου πόνου βιώνει το δεν υπάρχω, δεν είμαι αποδεκτός και αναγνωρίσιμος από το σημαντικό περιβάλλον. Συνδέεται με τις βιωμένες εμπειρίες ακεραιότητας, αδυναμίας, ανεπάρκειας, εξάρτησης, ευθραυστότητας.

Ε. Γεωργακόπουλος Φυσιοθεραπευτής – Ψυχοθεραπευτής Gestalt

πηγή:https://marinamoscha.wordpress.com/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

VOICE 360° by Thanos Kalliris

Τα πάντα γύρω απ'το ΘΑΝΟ ΚΑΛΛΙΡΗ και τη δουλειά του.

Rosliw Tor Raekül

follow me on Twitter @rtraekul

Anónimo Temporal

Blog personal. Diarios. Si toda narrativa es ficción, esta es entonces la ficción de mis días, la ficción de mi vida.

Hmmm...

Just Wondering...

Adskin's Photo Blog(アドスキンの写真満載なブログ)

Adskinのセカンドな日常を、写真満載で勝手気ままに綴っていきます♪

Surindergupta.wordpress.com

From the heart to the heart

FILM PLANET

Ο πλανήτης του σινεμά σας καλωσορίζει. Διαβάστε κριτικές για τις ταινίες που κυκλοφορούν, μαζί με απολαυστικά κινηματογραφικά αφιερώματα.

Αρέσει σε %d bloggers: