«Αυτό είναι ακριβώς το χαρακτηριστικό του υποχωρητικού ανθρώπου: Εκπορνεύεται για να τον λένε «καλό».»~Γιώργος Πιντέρης

photo by DesPin

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Οι Μανούβρες» του Γιώργου Πιντέρη

– Αν το σπίτι σου έπιανε φωτιά τι θα ‘κανες; Θα καθόσουν να βρεις γιατί καίγεται; Μα μέχρι να το βρεις θα είχε γίνει κάρβουνο. Αυτό πού θα ‘κανες θα ήταν να σβύσεις τη φωτιά. Αφού τη σβήσεις έχεις μετά όλον τον καιρό ν’ ασχοληθείς με το γιατί έπιασε φωτιά. Ελπίζω τώρα να έχει γίνει κατανοητό πώς άλλο είναι η εξήγηση των γεγονότων και άλλο η παρέμβαση στα γεγονότα.

– Στ’ Αγγλικά η λέξη ευθύνη είναι Responsibility. Ο Fritz Perls (1971) παρατηρεί ότι η λέξη αυτή είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις Response (απάντηση) και Ability(ικανότητα). Η κυριολεκτική μετάφραση αυτών των δύο λέξεων είναι: Ικανότητα απάντησης.

– Άν μάλιστα η πίστη σου αυτή σου δίνει ελπίδα και αισιοδοξία προκειμένου ν’ αντιμετωπίσεις την κατάσταση αποτελεσματικά, δεν υπάρχει τίποτα το μη λειτουργικό στον τρόπο με τον οποίο σχετίζεσαι με το πιστεύω σου, αρκεί να συνειδητοποιείς ότι η ευθύνη να δράσεις βρίσκεται σε σένα.

Δεν είναι αυτό πού πιστεύεις αλλά ο τρόπος που το πιστεύεις, που μπορεί να σε οδηγήσει στην ανεύθυνη συμπεριφορά.

– Αυτό είναι ακριβώς το χαρακτηριστικό του υποχωρητικού ανθρώπου: Εκπορνεύεται για να τον λένε «καλό».

– Η θεωρία της ανθρώπινης επικοινωνίας λέει πώς ένα μήνυμα έχει τουλάχιστον δύο επίπεδα: Το ένα είναι το περιεχόμενο και το άλλο είναι το μήνυμα για τη σχέση (Watzlawick, et al., 1967).

– Η κριτική είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ανθρώπινης συνδιαλλαγής. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πώς ο μόνος πού μπορεί να δώσει κοθοριστική δύναμη στην κριτική που μας κάνουν οι άλλοι, είμαστε εμείς οι ίδιοι.

– Κάπου ο Τσβάϊχ γράφει: «Ακόμα και η μεγαλύτερη αρετή, όταν επιβάλλεται δια της βίας γίνεται μια τυραννία». Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι η ανθρώπινη φύση δεν δεσμεύεται από τα «πρέπει» του καθένα μας.

– Είναι λέξη σύνθετη πού προέρχεται από το Ju πού στα Ιαπωνικά θα πεί «ευγενής» και τη λέξη Dο που θα πει «τρόπος». Αρα Judo θα πεί «ευγενής τρόπος.»

– Στην πραγματικότητα όμως, οι δύο αυτές έννοιες είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους: ‘Αλλο καταλαβαίνω γιατί κάνεις κάτι, κι άλλο το δέχομαι.

‘Όταν η κατανόησή σου επιτρέπει στον άλλο να αφήνει ακάλυπτες τις ανάγκες σου, τότε δεν είναι «κατανόηση» αλλά «υποχωρητικότητα».

– Οποιοσδήποτε ασχολήθηκε με αυτόν τον τομέα, σύντομα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιο αποτελεσματική επικοινωνία είναι η ανοιχτή. Από κεί βγαίνει το συμπέρασμα πώς καλό είναι να είμαστε αληθινοί.

– Συμμετρική είναι η ισότιμη σχέση, μια σχέση δηλαδή όπου κανένας από τους δύο δεν έχει το «πάνω χέρι». Τέτοιες σχέσεις είναι συνήθως οι φιλίες, αλλά όχι πάντα. Αν η σχέση είναι συμμετρική τότε δεν τίθεται θέμα εξουσίας. Αν όμως είναι συμπληρωματική ενδέχεται να μπαίνει τέτοιο ζήτημα μια και η σχέση αυτή από τη φύση της προβλέπει ο ρόλος του ενός να συμπληρώνει το ρόλο του άλλου.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Obbverse

A touch of whimsy. Why not?

Profusión Real Estate

Te mostramos tu hogar

Zeit der Reife

Meine Bilder, Gedanken und Emotionen

Natis Gartentraum

Alles rund um den Garten, Ausflüge und mehr

The daily addict

The daily life of an addict in recovery

In Pursuit of My First Love

Returning to the First Love

Daily Inspiration - Lisa's Thoughts

Living Your Life—God’s Word—Application Series

Min Vardag med allt vad det innebär...

Livet och allt som hör dit. #postkontusionelltsyndrom # #chrochet #palettblad #virka #sticka

Αρέσει σε %d bloggers: