«Ήξερες εσύ ότι τους φιλύποπτους και τους νεκρούς τους δένει ένα κοινό γνώρισμα; Μένουν αμίλητοι.»~Χάρολντ Πίντερ

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Οι Νάνοι» του Χάρολντ Πίντερ

– Κοίτα, υπάρχουν άτομα, το ξέρεις τόσο καλά όσο κι εγώ, που περιφέρονται με μία μόνιμη ρυτίδα στο κούτελο τους. Όταν, πότε πότε, καταφέρουν να εξαφανίσουν αυτή ζαρωματιά, η γη γυρίζει κανονικά, είν’ έτοιμοι να αποθέσουν την ελπίδα τους στο κάθε πράγμα.

– Εγώ είμαι ιερωμένος. Σε καμιά μου εκδήλωση δεν είμαι θρησκευόμενος όσο στο κρεββάτι. Τις κάνω εγώ να επικοινωνούν με το σύμπαν.

Είναι μωρία ν’ ασκήσεις κριτική κατά του ήλιου. Ο ήλιος έλαμψε, η γη στρέφεται γύρω του. Μία θέση απροσμάχητη, απόρθητη από οποιαδήποτε κριτική ή ένσταση, είτε σε έκδηλη επανάσταση, όπως και σε οποιαδήποτε λατρευτική διάθεση. Άλλωστε δεν αποκλίνει υπέρ του άλφα ή του βήτα.

– Έννοια σου, γυναίκα είσαι και παραείσαι. Αλλά γουστάρω έτσι που συντηρείς την πνευματική σου ζωτικότητα. Μέχρι κι εγώ, πολλά μπορώ να διδαχτώ από τη στάση σου αυτή. Πλήν, για μένα, κυρίως είσαι πολύ εντάξει φιλαράκι. Η πιο εντάξει παρέα.

– Το ίδιο και οι ποιητές δηλαδή. Εγκαλούνται για έγκληματικη αποσκίρτηση. Θεωρεί χρέος του να της χώσει καλά στο μυαλό πώς το γράψιμο είναι σαν να στρατεύεις τον εαυτό σου στην υπηρεσία του εαυτού σου. Άρα, θέμα ηθικής μορφής. Οι ποιητές υπογράφουν μόνοι τους το ένταλμα της θανατικής καταδίκης τους κάθε πού έβαζαν την υπογραφή τους. Έργο τους δεν ήταν τόσο η αύτο-έκφραση, όσο η αυτο-δημιουργία.

Φέρνεσαι σαν την πρώτη τυχούσα ψτωχοτσούλα που έτσι και δεν μοστράρει τα κάλλη της νομίζει πώς δεν υπάρχει.

– Ήξερες εσύ ότι τους φιλύποπτους και τους νεκρούς τους δένει ένα κοινό γνώρισμα; Μένουν αμίλητοι.

Το πρόβλημά τους κάτι τέτοιων είναι που όταν διαβάζουν ποίημα, ποτέ τους δεν ανοίγουν την πόρτα να περάσουν μέσα. Σκύβουν και κρυφοκοιτάζουν από την κλειδαρότρυπα. Αυτό τους φτάνει.

– Ξέρεις πώς γράφω εγώ ποίημα; Κάθομαι στο δωμάτιο και στυλώνω τη ματιά στις γωνίες. Ξαφνικά σηκώνομαι, στύβω ένα λεμόνι, πέφτει μια σταγόνα, και αυτό είναι το ποίημα.

– Το’ γνώρισμα αυτών των ατόμων είναι ότι δεν επιθυμούν εδαφικά όρια. Τα αισθήματά τους είναι υπερβολικού μεγέθους σε σύγκριση με τα γεγονότα. Αυτοί ζούν μόνιμα, θα έλεγα, «καθ υπέρβασιν» των δυνατοτήτων τους. Και όταν χρειαστεί να δράσουν, στηριζόμενοι όχι στην προσληπτικότητά τους αλλά στα πιστεύω τους, εκεί θα τους βρεις λειψούς. Όταν καλούνται να δώσουν λόγο μπροστά στην κοινή δικαιοσύνη, έχουν λάθος. Ταυτόχρονα, φυσικά, έχουν δίκιο. Έχουν δίκιο με γνώμονα τόν θαυμασμό μας και τη συμπόνια μας. Πράγμα που καθόλου δεν σημαίνει ότι τους αντιμετωπίζουμε από τη σκοπιά της ηθικής.

– Συνεχίζει τη δουλειά του, αν θέλετε να ξέρετε, και αν άρχιζε να διατυπώνει ηθικές ετυμηγορίες, θα φαλίριζε όπως και οι άλλοι.

-Τα ελαττώματά σου δεν κάνουν τα προτερήματά σου λιγότερο υπαρκτά.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

ESRUNRIA

Be the kind of person you would like to meet!

Monkey's Tale

An Adventure Travel Blog

Hinter den Türen der Stadt

Geschichten mitten aus dem Leben; über Momente die uns prägen, Freude, Schmerz, Hoffnung und Schicksal dem wir täglich begegnen. Ein kleiner Blick ins Innere, ein Blick hinter die Tür.

John's Space .....

"Two roads diverged in a wood, and I— I took the one less traveled by, And that has made all the difference." The Road Not Taken, by Robert Frost

Vova Zinger's Photoblog

The world around through my camera's lens

THE PARMIGIANA WHISPERER

- cream doesn't belong to carbonara -

Travels with Ali

My site is all about my travels around the world and in Australia, plus daily life photos!

Eternal Now

Φως και διαστάσεις : μια βαθύτερη οπτική

Αρέσει σε %d bloggers: