«Η συνεχής λοιπόν παρουσία της συνείδησής μας, η νηφαλιότητα και το γέλιο είναι οι καλύτεροι προστάτες μας.»~Δημήτρης Ευαγγελόπουλος

photo by DesPin

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Συνειδητό Ονείρεμα» του Δημήτρη Ευαγγελόπουλου

– Ζει- μέσα στον ύπνο. Κοιμάται. Αυτό που ονομάζουμε εγρήγορση δεν είναι παρά ένας ύπνος και μάλιστα πολύ πιο επικίνδυνος από το νυχτερινό ύπνο στο κρεβάτι μας.

– Μια από τις λειτουργίες του ύπνου είναι να προετοιμάσει τις βασικές εκείνες συνθήκες που είναι απαραίτητες για την εμφάνιση του ονείρου: δηλαδή τη μείωση της κεντρικής θερμοκρασίας, την ελάττωση της κατανάλωσης οξυγόνου και τη δημιουργία ενεργειακών αποθεμάτων με τη μορή γλκογόνου, που αποθηκεύεται στα κύτταρα της γλοίας. Μόνο και μόνον όταν έχουν επιτευχθεί ικανοποιητικά ενεργειακά αποθέματα, έρχεται το όνειρο και καταναλώνει αυτά τα αποθέματα. Φαίνεται ότι η ονειρική κατάσταση χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια από την εγρήγορση.

– Σύμφωνα με το Jonathan Wilson, το όνειρο αποτελεί «τη νυκτερινή καταγραφή μιας βασικής λειτουργίας της μνήμης των θηλαστικών: το μέσον με το οποίο τα ζώα δημιουργούν στρατηγικές επιβίωσης και εκτιμούν την πρόσφατη εμπειρία τους κάτω από το φως αυτών των στρατηγικών».

Η συνεχής λοιπόν παρουσία της συνείδησής μας, η νηφαλιότητα και το γέλιο είναι οι καλύτεροι προστάτες μας.

– Ο Κρισναμούρτι λέει κάτι ανάλογο: «Πρέπει να πάψετε να υπάρχετε εσείς, για να υπάρξει η πραγματικότητα… Ο εαυτός πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, για να γεννηθεί το καινούργιο. Ο εαυτός είναι η ιδέα, το πρότυπο, η συσσώρευση των αναμνήσεων… Η προσκόλληση είναι μια αυταπάτη, είναι μια διαφυγή από την κενότητα του εαυτού. Τα πράγματα στα οποία είμαστε προσκολλημένοι – χρήματα, άνθρωποι, ιδέες – αποκτούν μεγάλη σημασία για τον εαυτό, γιατί χωρίς αυτά τα πράγματα που γεμίζουν το κενό του, ο εαυτός δεν υπάρχει... Οι συσσωρεύσεις, οι αποθηκευμένες αναμνήσεις είναι το «εγώ»… Η ζωή αυτή καθ’ αυτή, δεν έχει σκοπό, δεν έχει τέρμα. Αλλά η ατομική ύπαρξη έχει ένα σκοπό και αυτός είναι η πραγματοποίηση του καθαρού Είναι, στο οποίο δεν υπάρχει «εσύ» και «εγώ», στο οποίο δεν υπάρχει χωρισμός υποκειμένου και αντικειμένου, στο οποίο υπάρχει απόλυτη ενότητα ύπαρξης.

– «Αυτό είναι δυνατόν να το ζήσετε όταν βυθιστείτε ολοκληρωτικά μέσα σας, πέρα από τα όρια του μυαλού σας, στα ίδια τα μύχια του είναι σας, στην ίδια την πηγή της ζωής σας. Ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι η εικόνα του εαυτού σας ήταν αυθαίρετη. Δεν έχετε εικόνα, είστε απεριόριστοι. Ζείτε όμως σε ένα κλουβί. Τη στιγμή που θα καταλάβετε ότι οι πηγές σας είναι άπειρες, το κλουβί ξαφνικά θα εξαφανιστεί και ανοίγοντας τα φτερά σας θα εξαφανιστείτε και εσείς στον απέραντο γαλανό ουρανό.

– Το μυαλό του αρχάριου είναι κοντά στην υπερβατική απειρία του πρωτογενούς πνεύματος (την κατάσταση όπου ο νους είναι πλήρης και αδιαίρετος), γιατί δεν είναι γεμάτο από προκατασκευασμένες ιδέες, αλλά είναι ανοιχτό και εγρηγορό και θαυμαοτό, κενό να δεχτεί όλες τις δυνατότητες. Το να είσαι αρχάριος είναι το αληθινό μυστικό της ζωής.

Αν θες να δεις την αλήθεια, να μην έχεις καμιά άποψη, ούτε υπέρ, ούτε κατά. Ο αγώνας γι αυτό που επιθυμεί κάποιος και εναντίον αυτού το οποίο αποστρέφεται, είναι η μεγάλη αρρώστια του μυαλού.

– Χρειαζόμαστε μια χαλύβδινη θέληση, έναν καθάριο νου και μια νηφάλια συνείδηση για να πολεμήσουμε τις «οργανωμένες» ιδέες μέσα και έξω από μας.

– Το μόνο στο οποίο διαφέρει ο μάγος από το μυστικιστή, είναι ότι ο πρώτος αναζητά καινούργιους πνευματικούς κόσμους, από τους οποίους να πάρει δύναμη και ενέργεια για τον εαυτό του και την κοινωνία του, ενώ ο μυστικιστής ενδιαφέρεται για το ίδιο το μυστήριο της ύπαρξης και την πλήρη αφύπνισή του.

– Οι περισσότεροι μάγοι χάνουν το τρένο, εκεί δίπλα στο σταθμό. Η περιπετειώδης φύση τους δεν τους αφήνει να το περιμένουν πολύ ώρα, τελικά το μόνο που αξίζει για αυτούς είναι η Ζωή και όχι η Φώτιση!

– Και πώς θα κόψουμε τη ρίζα του μυαλού μας; Συνεχίζει ο Τιλόπα: «Όταν ο νους παρατηρεί το νού, /όλες οι νοητικές δραστηριότητες θα σταματήσουν,/θα βρεθείς σε μια κατάσταση μη σκέψη/Και θα πραγματώσεις την αφυπνισμένη κατάσταση».

Στην περίπτωση του θυμού, παρατήρησαν ότι συνέβαιναν τότε μεγάλες μεταβολές στο συκώτι. Όχι μόνο αυτό θερμαινόταν, αλλά μπορούσε επίσης να περιοριστεί και μπλοκαριστεί τόσο πολύ, ώστε χρειαζόταν τόση μεγάλη προσπάθεια για την κυκλοφορία της ζωτικής δύναμης, που ένοιωθε κανείς πόνο σε αυτή την περιοχή.

– Στη Θιβετανική Παράδοση του Δρόμου του Πολεμιστή, η ζωή θεωρείται σαν ένα πεδίο μάχης στο οποίο πρέπει να πολεμήσουμε και τελικά να νικήσουμε έναν πολύ ισχυρό και αδυσώπητο εχθρό: τα αρνητικά μας συναισθήματα, τα οποία δημιουργούν μεγάλη αναταραχή και πόνο στη ζωή μας.

– Όταν οι πολεμιστές καταφέρουν να φτάσουν στην απέναντι όχθη, τι ανακαλύπτουν; ‘Οτι ο εχθρός δεν υπήρξε ποτέ! Ο νούς τους τον δημιούργησε και αυτόν και άρχισε μετά να πολεμά εναντίον του. Ο Νους είναι ο δημιουργός όλων των αρνητικών συναισθημάτων και γενικά των πάντων.

by SearchingTheMeaningOfLife


One response to “«Η συνεχής λοιπόν παρουσία της συνείδησής μας, η νηφαλιότητα και το γέλιο είναι οι καλύτεροι προστάτες μας.»~Δημήτρης Ευαγγελόπουλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Rosliw Tor Raekül

follow me on Twitter @rtraekul

Anónimo Temporal

Blog personal. Diarios. Si toda narrativa es ficción, esta es entonces la ficción de mis días, la ficción de mi vida.

Hmmm...

Just Wondering...

Adskin's Photo Blog(アドスキンの写真満載なブログ)

Adskinのセカンドな日常を、写真満載で勝手気ままに綴っていきます♪

Surindergupta.wordpress.com

From the heart to the heart

FILM PLANET

Ο πλανήτης του σινεμά σας καλωσορίζει. Διαβάστε κριτικές για τις ταινίες που κυκλοφορούν, μαζί με απολαυστικά κινηματογραφικά αφιερώματα.

Helinika

Learn Greek Online

Αρέσει σε %d bloggers: