«Το σωστό και το λαθεμένο προϋποθέτουν ελευθερία επιλογής, αλλά αφού η κάθε πράξη έχει ήδη επιλεγεί, είναι αδύνατο να υπάρξει τέτοια ελευθερία. Σε έναν κόσμο με προδιαγεγραμμένο μέλλον, ουδείς φέρει την ευθύνη των πράξεών του.»~Alan Lightman

photo by DesPin

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Τα όνειρα του Αϊνστάιν» του Alan Lightman

– Η τραγωδία αυτού του κόσμου είναι ότι κανένας δεν είναι ευτυχής, άσχετα αν εγκλωβίστηκε σε εποχή πόνου ή χαράς. Η τραγωδία αυτού του κόσμου είναι ότι οι πάντες είναι μόνοι. Δεν μπορεί να μοιραστείς με το παρόν μια ζωή πιασμένη από το παρελθόν. Κάθε άνθρωπος που κολλάει στο χρόνο μένει μονάχος.

– Γιατί μονάχα η συνήθεια και η μνήμη μπορούν να αμβλύνουν τον πόθο. Χωρίς μνήμη, κάθε νύχτα είναι η πρώτη νύχτα, κάθε πρωινό είναι το πρώτο πρωινό, κάθε φιλί και κάθε άγγιγμα είναι χωρίς προηγούμενο. Ένας κόσμος δίχως μνήμη είναι ένας κόσμος του παρόντος.

– Οι άνθρωποι αυτοί σε κοιτάζουν βαθιά μέσα στα μάτια και σου σφίγγουν το χέρι εγκάρδια. Οι άνθρωποι αυτοί περπατούν με το λυγερό βάδισμα της νιότης τους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μάθει να ζουν σ’ έναν κόσμο δίχως μνήμη.

– Ποιος άραγε ταξιδεύει καλύτερα σ’ αυτόν τον κόσμο του άστατου χρόνου; Όσοι είδαν το μέλλον και ζουν μονάχα μια ζωή; Ή όσοι δεν είδαν το μέλλον περιμένουν να ζήσουν τη ζωή τους; Ή μήπως όσοι αρνούνται το μέλλον και ζουν δύο ζωές;

– Κάποιοι, ελάχιστοι, γεννιούνται χωρίς καθόλου αίσθηση του χρόνου. Κι έτσι, στους ανθρώπους αυτούς η αντίληψη του χώρου οξύνεται τόσο πολύ που γίνεται τυραννική. …Κι όμως, αυτοί οι «αναίσθητοι του χρόνου» δεν μπορούν να πουν όσα γνωρίζουν, επειδή για την ομιλία απαιτείται μια αλληλουχία λέξεων, που για να ειπωθούν χρειάζεται ο χρόνος.

Μερικοί προσπαθούν να εκτιμήσουν ποσοτικά το χρόνο, να τον αναλύσουν, να τον ανατάμουν. Αυτοί οι άνθρωποι γίνονται πέτρα. Τα μαρμαρωμένα τους κορμιά στέκουν στις γωνιές των δρόμων, παγωμένα, σκληρά και βαριά. Κάποια στιγμή ο λιθοκόπος περνά και μαζεύει τα αγάλματα, τα κόβει ομοιόμορφα σε ίσα κομμάτια και τα πουλάει για χτίσιμο όποτε χρειάζεται χρήματα.

Το σωστό και το λαθεμένο προϋποθέτουν ελευθερία επιλογής, αλλά αφού η κάθε πράξη έχει ήδη επιλεγεί, είναι αδύνατο να υπάρξει τέτοια ελευθερία. Σε έναν κόσμο με προδιαγεγραμμένο μέλλον, ουδείς φέρει την ευθύνη των πράξεών του.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

The New World(Natun Prithibi)

Viewing the world with a different vision!

The Movie and the Muse

Film poetry and musings

Aspiring Blog

Weekly Wisdom

Moonlight

Si près du ciel nocturne

Gods Glory

All things new will take you not only into the presence of God but into the depths of your faith daily

Les Écureuils Malins

CONSEILS, ASTUCES & BONNE HUMEUR

Theo-Herbots-Freelance-Journalist-Fotograaf

Gedachten over Levensstijl en Gezondheid. Een gezondheid 😀 en Fotografie💥-Blog 💌Speciaal voor U ✅, Samen met U ✅, Samen door U ✅💚

Pieter Dierckx

word and image / mot et image / woord en beeld

Αρέσει σε %d bloggers: