«Το σωστό και το λαθεμένο προϋποθέτουν ελευθερία επιλογής, αλλά αφού η κάθε πράξη έχει ήδη επιλεγεί, είναι αδύνατο να υπάρξει τέτοια ελευθερία. Σε έναν κόσμο με προδιαγεγραμμένο μέλλον, ουδείς φέρει την ευθύνη των πράξεών του.»~Alan Lightman

photo by DesPin

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Τα όνειρα του Αϊνστάιν» του Alan Lightman

– Η τραγωδία αυτού του κόσμου είναι ότι κανένας δεν είναι ευτυχής, άσχετα αν εγκλωβίστηκε σε εποχή πόνου ή χαράς. Η τραγωδία αυτού του κόσμου είναι ότι οι πάντες είναι μόνοι. Δεν μπορεί να μοιραστείς με το παρόν μια ζωή πιασμένη από το παρελθόν. Κάθε άνθρωπος που κολλάει στο χρόνο μένει μονάχος.

– Γιατί μονάχα η συνήθεια και η μνήμη μπορούν να αμβλύνουν τον πόθο. Χωρίς μνήμη, κάθε νύχτα είναι η πρώτη νύχτα, κάθε πρωινό είναι το πρώτο πρωινό, κάθε φιλί και κάθε άγγιγμα είναι χωρίς προηγούμενο. Ένας κόσμος δίχως μνήμη είναι ένας κόσμος του παρόντος.

– Οι άνθρωποι αυτοί σε κοιτάζουν βαθιά μέσα στα μάτια και σου σφίγγουν το χέρι εγκάρδια. Οι άνθρωποι αυτοί περπατούν με το λυγερό βάδισμα της νιότης τους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μάθει να ζουν σ’ έναν κόσμο δίχως μνήμη.

– Ποιος άραγε ταξιδεύει καλύτερα σ’ αυτόν τον κόσμο του άστατου χρόνου; Όσοι είδαν το μέλλον και ζουν μονάχα μια ζωή; Ή όσοι δεν είδαν το μέλλον περιμένουν να ζήσουν τη ζωή τους; Ή μήπως όσοι αρνούνται το μέλλον και ζουν δύο ζωές;

– Κάποιοι, ελάχιστοι, γεννιούνται χωρίς καθόλου αίσθηση του χρόνου. Κι έτσι, στους ανθρώπους αυτούς η αντίληψη του χώρου οξύνεται τόσο πολύ που γίνεται τυραννική. …Κι όμως, αυτοί οι «αναίσθητοι του χρόνου» δεν μπορούν να πουν όσα γνωρίζουν, επειδή για την ομιλία απαιτείται μια αλληλουχία λέξεων, που για να ειπωθούν χρειάζεται ο χρόνος.

Μερικοί προσπαθούν να εκτιμήσουν ποσοτικά το χρόνο, να τον αναλύσουν, να τον ανατάμουν. Αυτοί οι άνθρωποι γίνονται πέτρα. Τα μαρμαρωμένα τους κορμιά στέκουν στις γωνιές των δρόμων, παγωμένα, σκληρά και βαριά. Κάποια στιγμή ο λιθοκόπος περνά και μαζεύει τα αγάλματα, τα κόβει ομοιόμορφα σε ίσα κομμάτια και τα πουλάει για χτίσιμο όποτε χρειάζεται χρήματα.

Το σωστό και το λαθεμένο προϋποθέτουν ελευθερία επιλογής, αλλά αφού η κάθε πράξη έχει ήδη επιλεγεί, είναι αδύνατο να υπάρξει τέτοια ελευθερία. Σε έναν κόσμο με προδιαγεγραμμένο μέλλον, ουδείς φέρει την ευθύνη των πράξεών του.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

ESRUNRIA

Be the kind of person you would like to meet!

Monkey's Tale

An Adventure Travel Blog

Hinter den Türen der Stadt

Geschichten mitten aus dem Leben; über Momente die uns prägen, Freude, Schmerz, Hoffnung und Schicksal dem wir täglich begegnen. Ein kleiner Blick ins Innere, ein Blick hinter die Tür.

John's Space .....

"Two roads diverged in a wood, and I— I took the one less traveled by, And that has made all the difference." The Road Not Taken, by Robert Frost

Vova Zinger's Photoblog

The world around through my camera's lens

THE PARMIGIANA WHISPERER

- cream doesn't belong to carbonara -

Travels with Ali

My site is all about my travels around the world and in Australia, plus daily life photos!

Eternal Now

Φως και διαστάσεις : μια βαθύτερη οπτική

Αρέσει σε %d bloggers: