«Η γνώση του πλησίον μας έχει το εξής χαρακτηριστικό: περνάει αναγκαστικά μέσα από τη γνώση του εαυτού μας…»~Ίταλο Καλβίνο

photo by DesPin

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Πάλομαρ» του Ίταλο Καλβίνο

– Δε μελετά γιατί η μελέτη χρειάζεται ένα κατάλληλο ταμπεραμέντο, μια κατάλληλη ψυχική διάθεση και μια σύμπτωση κατάλληλων εξωτερικών παραγόντων.

– …για να αμυνθεί από τη γενική νευρασθένεια προσπαθεί, όσο μπορεί, να ελέγχει τις αισθήσεις του.

– Μονάχα αν κατορθώσει να συγκρατήσει όλες τις όψεις του φαινομένου. Θα μπορέσει ν’ αρχίσει τη δεύτερη φάση της επιχείρησής του: να επεκτείνει αυτή του τη γνώση σ’ ολόκληρο το σύμπαν.

– …γιατί οι συμβατικότητες που γίνονται σεβαστές κατά το ήμισυ αναπαράγουν αβεβαιότητα και ασυνέπεια στην ανθρώπινη συμπεριφορά αντί ελευθερία και ειλικρίνεια.

– Κολυμπώ μέσα στο μυαλό μου, μονάχα εκεί υπάρχει τούτο το σπαθί του ήλιου, κι αυτό είναι ακριβώς το πράγμα που με ελκύει. Αυτό είναι το στοιχείο μου, το μοναδικό στοιχείο που κατά κάποιο τρόπο μπορώ να γνωρίσω πραγματικά».

– … πολύ αργά κατόρθωσε ν’απαγκιστρωθεί από τη νεανική ανυπομονησία, όπως πολύ αργά κατάλαβε (κι αυτό μόνο στη θεωρία) ότι η μόνη λύση σωτηρίας είναι να ασχολείται κανείς με τα υπαρκτά πράγματα.

– … λες και οι αυτοματισμοί της μαζικής κοινωνίας δεν περίμεναν παρά εκείνη τη στιγμή της αβεβαιότητας για να τον κάνουν πάλι έρμαιο τους.

– … θα νιώσουμε απελευθερωμένοι από τη σχετικότητα του ατομικού μας εγώ, ενώ η καθαρότητα του απόλυτου Εγώ θα γεμίσει την ψυχή μας μ’ ένα γαλήνιο θαυμασμό, εξαγνίζοντας το αμαρτωλό μας πνεύμα».

– Είναι η συνέχεια της ζωής και του θανάτου, τα φίδια είναι η ζωή, τα κρανία ο θάνατος, η ζωή που είναι ζωή γιατί κουβαλά μαζί της το θάνατο, και ο θάνατος που είναι θάνατος γιατί χωρίς το θάνατο δεν υπάρχει ζωή…

– Αν στο τρίτο δάγκωμα της γλώσσας είναι ακόμα πεισμένος για αυτό που ήθελε να πει, το λέει· αν όχι, μένει σιωπηλός.

Η έλλειψη μιας συνέχειας ανάμεσα στις γενιές οφείλεται στην αδυναμία μας να μεταδώσουμε την εμπειρία μας, να εμποδίσουμε τους άλλους να κάνουν τα σφάλματα που κάναμε εμείς.

– Η κατασκευή ενός προτύπου ήταν επομένως γι αυτόν ένα θαύμα ισορροπίας ανάμεσα στις αρχές (που είχε αφήσει στη σκιά) και την εμπειρία (που παραμένει άπιαστη) αλλά το αποτέλεσμα θα έπρεπε να έχει μια οντότητα πολύ πιο συγκεκριμένη τόσο από αυτές όσο και από κείνη.

– Η γνώση του πλησίον μας έχει το εξής χαρακτηριστικό: περνάει αναγκαστικά μέσα από τη γνώση του εαυτού μας…

– …το να είσαι νεκρός σημαίνει ότι συνηθίζεις στην απογοήτευση να ζαναβρίσκεις τον εαυτό σου σε μια οριστική κατάσταση που δεν έχει πια ελπίδες να αλλάξει.

– Όποιος έζησε υποφέροντας, παραμένει φτιαγμένος από τη δυστυχία του, αν κάποιος θελήσει να του την αφαιρέσει, δε θα είναι πια ο εαυτός του.

by SearchingTheMeaningOfLife


2 responses to “«Η γνώση του πλησίον μας έχει το εξής χαρακτηριστικό: περνάει αναγκαστικά μέσα από τη γνώση του εαυτού μας…»~Ίταλο Καλβίνο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Η Φιλοσοφία επιστρέφει

Φιλοσοφία, Εσωτερική Ψυχολογία, Μεταφυσική

marisa salabelle

Non fu la morte di Romolo Santi, e nemmeno l’incidente capitato ad Alvaro. Ma quando si sparse la notizia che anche Ermanno, il più giovane dei tre fratelli Santi, era morto, allora sì che la gente, a Tetti e nelle frazioni vicine, aveva cominciato a mormorare...

El sitio de las rimas

Un lugar para la poesía...

Quarchedundepegi's Blog

Just another WordPress.com weblog

Laura Berardi

La vita è un uragano di emozioni

Pensieri Nascosti

Cose che capitano a tutti; pensieri che rimuginano tutti; verità che ammettono in pochi.

Le Mie Cose

Parole In Flusso

Il suono della parola

blog dedicato a Guido Mazzolini

A Minute with Melissa

A Small Girl with a Big God

Αρέσει σε %d bloggers: