«Το μόνο που ενδιαφέρει είναι να γίνει κανόνας το θαυμαστό. Ακόμα και σήμερα, όσο ματαιωμένοι και απογοητευμένοι κι αν είμαστε, το θαυμαστό δεν είναι ολότελα απόν.»~Χένρι Μίλερ

photo by DesPin

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Ο κόσμος του σεξ» του Χένρι Μίλερ

– Μπορεί κάποιος να απωθήσει άσχημες, «αμαρτωλές» σκέψεις και επιθυμίες, παρορμήσεις και παρωθήσεις, αλλά τα αποτελέσματα είναι ολοφάνερα ολέθρια. (Ανάμεσα στο να είσαι άγιος και να είσαι εγκληματίας, μικρά τα περιθώρια επιλογής.) Το να κάνει τις επιθυμίες του πραγματικότητα και, με τούτο, να αλλάξει τη φύση του είναι ο σκοπός κάθε ανθρώπου που φιλοδοξεί να εξελιχθεί. Η επιθυμία είναι κάτι υπέρτατο και ανεξάλειπτο ακόμα και όταν, όπως το λένε οι βουδιστές, περνάει στο αντίθετό της. Για να ελευθερωθείς από την επιθυμία πρέπει να έχεις την επιθυμία να το κάνεις.

– Όπως κάθε άνθρωπος, εγώ είμαι ο εχθρός του εαυτού μου. Αλλά σε αντίθεση με τους πιο πολλούς, ξέρω επίσης ότι εγώ είμαι και ο λυτρωτής μου. Ξέρω ότι ελευθερία σημαίνει υπευθυνότητα. Και, ναι, ξέρω πόσο εύκολα η επιθυμία μπορεί να μεταστραφεί σε πράξη. Ακόμα κι όταν κλείνω τα μάτια μου, πρέπει να προσέχω πώς ονειρεύομαι και τι, γιατί τώρα μονάχα ένα αραχνοΰφαντο πέπλο χωρίζει το όνειρο από την πραγματικότητα. Το πόσο μεγάλο ή μικρό ρόλο διαδραματίζει το σεξ στη ζωή ενός ανθρώπου μοιάζει σχετικά άνευ σημασίας.

Μια πόρνη, άμα της φερθείς σωστά, μπορεί να είναι η πιο γενναιόδωρη ψυχή. Μοναδική της λαχτάρα είναι να μπορεί να δοθεί, όλο της τον εαυτό να σου προσφέρει, κι όχι μονάχα το κορμί της. Όλοι πασχίζουμε με αδηφαγία να έχουμε χρήμα, αγάπη, κύρος, τιμή, σεβασμό, ακόμα και θεία χάρη. Το να παίρνεις κάτι χωρίς να δίνεις τίποτα μοιάζει να είναι το summum bonum. Λέμε: «Καλή χαρά στα σκέλια σου!»
Παράξενη φρασεολογία. Λες και θα μπορούσες να λάβεις χαρά χωρίς να δώσεις χαρά.

– Οι έως τώρα αγέννητοι είναι ολόγυρά μας, κλειδωμένοι μες στη μήτρα του χρόνου, όταν η πείνα μας για την αληθινή ζωή βαθαίνει, αισθανόμαστε την παρουσία τους και ανοίγουμε το δρόμο για την έλευση τους.

– «Πρέπει να ζεις ξέχωρα, λησμονώντας» είπε ο Ντ. Χ. Λόρενς. Προσπάθησε και απέτυχε. Δεν μπορείς ξέχωρα να ζεις, δεν μπορείς να λησμονείς. Από καιρού εις καιρόν, στη μακριά διαδρομή της αθρώπινης ιστορίας, ένας άνθρωπος έχει κατορθώσει να ξεφύγει και να ακολουθήσει τον δικό του, μοναδικό τρόπο ζωής. Αλλά πόσο σπάνιο θέαμα! Μονάχα μια χούφτα άνθρωποι -για σκεφτείτε το- έχουν κατορθώσει να σπάσουν το καλούπι. Ακόμα πιο τραγικό, ακόμα πιο ειρώνικό, είναι το παράδειγμα των μιμητών που δεν προσπάθησαν ποτέ να ζήσουν τη δική τους ζωή αλλά δουλικά αντέγραψαν τους αφέντες τους. Όσο κι αν είναι πεντακάθαρο το παράδειγμα, ακόμα και πολλά από τα πιο θαρραλέα πνεύματα δεν κατάφεραν να το καταλάβουν. Το να ακολουθείς, και όχι να ηγείσαι, ιδού η κατάρα που βαραίνει τον άνθρωπο.

– Το μόνο που ενδιαφέρει είναι να γίνει κανόνας το θαυμαστό. Ακόμα και σήμερα, όσο ματαιωμένοι και απογοητευμένοι κι αν είμαστε, το θαυμαστό δεν είναι ολότελα απόν.

– Διανοητικά, ηθικά, πνευματικά, είμαστε αλυσοδεμένοι. Τι έχουμε πετύχει με το να εξαφανίσουμε ολόκληρες οροσειρές, με το να τιθασεύσουμε την ενέργεια πανίσχυρων ποταμών, ή με το να μετακινήσουμε ολόκληρους πληθυσμούς εδώ κι εκεί σαν πιόνια στη σκακιέρα, αν εμείς οι ίδιοι παραμένουμε τα ίδια νευρικά, ελεεινά, απογοητευμένα πλάσματα που ήμασταν και πριν; Το να αποκαλείς πρόοδο μια τέτοια δραστηριότητα είναι η απόλυτη αυταπάτη. Μπορεί να πετυχαίνουμε στο να αλλοιώνουμε το πρόσωπο της γης ώσπου να γίνει αγνώριστο ακόμα και στον ίδιο τον Δημιουργό, αλλά αν αυτό δεν έχει επίδραση και σ’ εμάς, τότε ποιο το νόημα; Οι έλλογες, εννοηματωμένες πράξεις δεν χρειάζονται σάλο. Όταν τα πράγματα είναι έτοιμα να σωριαστούν σε ερείπια και να καταστραφούν, ίσως η πιο μεστή νοήματος είναι να μείνεις ασάλευτος.

Κανένας δεν είναι τόσο μικρός ή τόσο κακός ώστε να τον αγνοήσουμε, εάν θέλουμε κάποτε να επιτευχθεί μια έλλογη και υγιής ισορροπία.

– Το πνεύμα του ανθρώπου είναι σαν το ποτάμι που τη θάλασσα γυρεύει. Άμα το καταδικάζεις, άλλο δεν κάνεις παρά να εντείνεις τη δύναμή του. Μην φορτώνετε ευθύνες στον άνθρωπο για τα τρομερά ξεσπάσματά του! Καταδικάστε της ζωής τη δύναμη! Το πνεύμα που μας κινεί παίρνει οποιαδήποτε μορφή: μπορεί να μας κάνει, αγγέλους, δαίμονες ή θεούς. Ο καθείς και η επιλογή του. Τίποτε δεν στέκει στο δρόμο του ανθρώπου εξόν από τους ίδιους του τους φασματικούς φόβους.

– Όταν είμαι μόνος και σουλατσάρω στους δρόμους, τότε έχω την αίσθηση των πραγμάτων: του παρελθόντος, του παρόντος, του μέλλοντος, της γέννησης, της αναγέννησης​, της εξέλιξης, της επανάστασης, της διάλυσης. Και του σεξ σε όλο του το παθολογικό πάθος.

Μια γυναίκα που κλαίει στα σκοτεινά συχνά σημαίνει μια γυναίκα που λαχταράει γι’ αγάπη.

– Φορές χρειάζομαι το φως ενός σπίρτου/για να φωτίσω τ’ άστρα. ΑΝΤΟΝΙΟ ΡΟRCΗΙΑ, VΟCΕS

– Μέσα στη μοναξιά τους, μέσα στα ερωτικά τους όνειρα ή στην απουσία τους, οι χαμένοι πάντα περιπλανούνται στην ακροθαλασσιά. Στην αέναη κίνηση της θάλασσας τη νύχτα, το σφύριγμα της αγωνίας των τυραννισμένων πνίγεται από το πλατάγισμα ακόμα και του πιο απαλού κύματος. Το μυαλό, αδειανό από όλα εξόν από των κυμάτων τον παφλασμό, γαληνεύει. Κυλώντας μαζί με τα κύματα, το ανάστατο πνεύμα διπλώνει τώρα τα φτερά του. Ω, της γης τα ύδατα! Τα νερά που γαληνεύουν, που στηρίζουν, που παρηγορούν. Τα νερά, που βαφτίζουν! Τα νερά, που μαζί με το φώς, είναι το πιο μυστηριώδες στοιχείο της Πλάσης. Όλα τα σαρώνει ο πανδαμάτωρ χρόνος. Μα τα νερά είναι παντοτινά.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Rosliw Tor Raekül

follow me on Twitter @rtraekul

Anónimo Temporal

Blog personal. Diarios. Si toda narrativa es ficción, esta es entonces la ficción de mis días, la ficción de mi vida.

Hmmm...

Just Wondering...

Adskin's Photo Blog(アドスキンの写真満載なブログ)

Adskinのセカンドな日常を、写真満載で勝手気ままに綴っていきます♪

Surindergupta.wordpress.com

From the heart to the heart

FILM PLANET

Ο πλανήτης του σινεμά σας καλωσορίζει. Διαβάστε κριτικές για τις ταινίες που κυκλοφορούν, μαζί με απολαυστικά κινηματογραφικά αφιερώματα.

Helinika

Learn Greek Online

Αρέσει σε %d bloggers: