«Πολύ συχνά άνθρωποι που βρίσκονται σε βαθιά γεράματα δεν έχουν κανένα άλλο τρόπο να αποδείξουν ότι έζησαν πολύ εκτός από τα ίδια τα χρόνια τους»~Σενέκα

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Περί της πνευματικής γαλήνης» του Σενέκα

– Εκείνο, επομένως, που χρειάζεσαι δεν είναι να πάρεις κάποιο από τα σκληρά μέτρα που ήδη έχουμε αφήσει κατά μέρος, όπως το να αντιδράς στον εαυτό σου για το τάδε θέμα, να θυμώνεις με αυτόν για το δείνα ή να επιτίθεσαι με δριμύτητα εναντίον για ένα τρίτο, αλλά τούτο μόνο πρέπει να κάνεις, να έχεις αυτοπεποίθηση και να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στο σωστό μονοπάτι και δεν έχεις απατηθεί από τα παραπλανητικά ίχνη όσων τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση, μερικοί από τους οποίους μάλιστα βρίσκονται πολύ κοντά στο σωστό μονοπάτι. Εκείνο πάντως που εσύ επιθυμείς ειναι κάτι το μεγάλο, το εξαίσιο και το πλησιέστατο προς το θείο, και αυτό είναι το να παραμένεις ατάραχος.

– Η δυσαρέσκεια αυτή πηγάζει από έλλειψη πνευματικής ισορροπίας και από συρρικνωμένες ή ανεκπλήρωτες επιθυμίες, όταν οι άνθρωποι είτε δεν τολμούν είτε δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν όσα επιθυμούν, και στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στην ελπίδα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πάντοτε ασταθείς και ευμετάβλητοι, όπως αναγκαστικά είναι η κατάσταση όσων είναι μετέωροι.

– …βασανίζονται από το αίσθημα της μάταιης ντροπής όχι επειδή επιθυμούσαν τα φαύλα, αλλά επειδή η επιθυμία τους τελικά δεν τελεσφόρησε.

– Εν τω μεταξύ, όμως, θα πρέπει να εκθέσουμε μπροστά μας όλο το κακό, ώστε καθένας από μας να αναγνωρίσει το μερίδιο της δικής του συμμετοχής.

– Γιατί η δυστυχέστατη αδράνεια εκτρέφει το φθόνο και, ακριβώς επειδή οι ίδιοι δεν κατάφεραν να επιτύχουν στη ζωή τους θέλουν και όλοι οι άλλοι να καταστραφούν.

Ο ομηρικός ήρωας Αχιλλεύς βρισκόταν σε μια τέτοια κατάσταση, ξαπλώνοντας τη μια ανάσκελα, την άλλη μπρούμυτα, παίρνοντας διάφορες στάσεις, όπως ακριβώς κάνουν οι άρρωστοι, χωρίς τίποτε να μπορεί να ανεχθεί για πολλή ώρα, και χρησιμοποιώντας τις αλλαγές σαν φάρμακο.

– Αυτό είναι ακριβώς εκείνο που οδήγησε κάποιους στο θάνατο, γιατί, με το να αλλάζουν συχνά το στόχο τους ξανακυλούσαν πάλι στις ίδιες καταστάσεις και δεν άφηναν περιθώρια για τίποτα το καινούριο. Άρχισαν να σιχαίνονται τη ζωή τους και τον ίδιο τον κόσμο, και από τις παμφάγες ηδονές τους γεννήθηκε και αυτή ακόμα η σκέψη: «Ως πότε άραγε θα υπομένω όλο τα ίδια και τα ιδια;»

Πολύ συχνά άνθρωποι που βρίσκονται σε βαθιά γεράματα δεν έχουν κανένα άλλο τρόπο να αποδείξουν ότι έζησαν πολύ εκτός από τα ίδια τα χρόνια τους.

– Αν η τύχη σε έχει στερήσει από ηγετική θέση στο κράτος, συ οφείλεις πάντως να μείνεις ακλόνητος στη θέση σου και να προσφέρεις τη βοήθεια σου με τις κραυγές σου, και αν κάποιος σου φράξει τη φωνή, συ και πάλι θα πρέπει να μείνεις σταθερός και να βοηθήσεις με τη σιωπή σου.

– Γι’ αυτό και νομίζω ότι σωστά έλεγε ο Κούριος Δεντάτος πως θα προτιμούσε να πέθαινε παρά να ζει σαν νεκρός· δεν υπάρχει, αλήθεια χειρότερο πράγμα από το να πάψεις να συγκαταλέγεσαι στους ζωντανούς πριν ακόμα πεθάνεις.

– …αν τα βάρη είναι δυνατότερα από αυτόν που τα σηκώνει, αναγκαστικά θα τον συντρίψουν.

– Παρά το ότι η πίστη και η καλή διάθεση κάποιου θα πρέπει να είναι προϋπόθεση, δεν παύει όμως να ειναι εχθρός της γαλήνης ο φίλος εκείνος που είναι διαρκώς ανάστατος και στενάζει για όλα.

– Γιατί κάνεις λάθος αν νομίζεις ότι οι πλούσιοι υποφέρουν με μεγαλύτερη άνεση τις απώλειες...

Ολόκληρη η ζωή είναι μια δουλεία. Γι’ αυτό θα πρέπει κανείς να συμφιθλιωθεί με τον κλήρο που του έλαχε, να παραπονιέται γι αυτόν όσο γίνεται λιγότερο και να κρατά για τον εαυτό του όποιο καλό του τύχει, καμιά κατάσταση δεν είναι τόσο πικρή, ώστε να μην μπορεί ένα ήρεμο μυαλό να βρει κάποια παρηγοριά σ’ αυτήν.

Και ας μη φθονούμε αυτούς που στέκονται σε υψηλότερες θέσεις, όπου υπάρχουν ύψη, υπάρχουν και γκρεμοί.

– Ο σοφός δεν χρειάζεται να βαδίζει φοβισμένα και προσεκτικά· γιατί η αυτοπεποίθησή του είναι τόσο σταθερή, ώστε δεν διστάζει να προχωρήσει ενάντια στην τύχη και ποτέ δεν πρόκειται να υποχωρήσει μπροστά της. Ούτε άλλωστε έχει κάποιο λόγο για να τη φοβάται, γιατί αυτό που πιστεύει ο σοφός είναι ότι όχι απλώς η κινητή του περιουσία και τα υπάρχοντά του και η θέση του, αλλά ακόμα και το σώμα του και τα μάτια και το χέρι του και κάθετί άλλο που κάνει τη ζωή προσφιλέστατη σε έναν άνδρα, ακόμα και ο ίδιος του ο εαυτός, συμπεριλαμβάνονται στα πράγματα που του έχουν παραχωρηθεί κατ’ ανοχήν, και ζει σαν κάποιος που τον έχουν απλώς δανείσει στο άτομό του, είναι μάλιστα έτοιμος να επιστρέψει τα πάντα όταν του ζητηθούν, χωρίς να αισθανθεί λύπη γι’αυτό.

– Ζει άσχημα όποιος δεν ξέρει να πεθαίνει ωραία.

– Αυτός που φοβάται το θάνατο ποτέ δεν θα κάνει στη ζωή του κάτι αντάξιο ζωντανού ανθρώπου.

– Γιατί, όταν βλέπει κανείς ως αναμενόμενα όλα αυτά που ενδέχεται να γίνουν, τότε θα αντιμετωπίσει με μέτρο τις προσβολές κάθε είδους δυστυχίας, οι οποίες άλλωστε τίποτε το καινούριο δεν προσφέρουν​ σε όσους έχουν προετοιμαστεί γι’ αυτές και τις περιμένουν, και μόνο σ’ αυτούς που αισθάνονται ασφαλείς και αναμένουν τα ευχάριστα, μόνο σ’ αυτούς επιτίθενται με σφοδρότητα.

– Γι’ αυτό λοιπόν όλη σου η προσπάθεια πρέπει να κατευθύνεται προς κάποιο αντικείμενο, θα πρέπει να έχει κάποιο συγκεκριμένο στόχο!

– (Κάνος) «Γιατί είσαστε θλιμμένοι; Σεις αναρωτιέστε αν οι ψυχές είναι αθάνατες, εγώ όμως σύντομα θα το ξέρω». Και δεν σταμάτησε μέχρι το τέλος της ζωής του να ψάχνει για την αλήθεια και να κάνει το θάνατό του θέμα για συζήτηση.

– Ταιριάζει καλύτερα στον άνθρωπο να γελάει για τη ζώή παρά να θρηνεί γι’ αυτήν. Να προσθέσεις εδώ ότι όποιος γελάει τοποθετείται σωστότερα απέναντι στο ανθρώπινο γένος παρά όποιος ολοφύρεται’ γιατί ο πρώτος αφήνει κάποια περιθώρια στην ελπίδα, ενώ ο δεύτερος θρηνεί ανόητα για πράγματα που έχει απελπιστεί ότι θα τα δει να διορθώνονται. Αν μάλιστα δεις τα πάντα στο σύνολό τους, θα αντιληφθείς ότι εκείνος που δεν συγκρατεί το γέλιο του έχει πλατύτερο μυαλό από εκείνον που αδυνατεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του…

by SearchingTheMeaningOfLife

 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

PEN OF HEARTS

Live, Learn, and Grow

Katerina Bodovski Writings

Stories happen to be shared

avelociraptor.wordpress.com/

Ideas. Writing. Culture.

All The Pieces

"The name of my village is Kaskikot. I think this place has all the pieces of Heaven."

Jakebreh Beats

Original Beats By JakeBreh

Shayan's Sphere

A Teen's Definition of Life

Blog Buzzers

Blogging in new style

ilpensierononlineare

Riflessioni e sguardi non lineari sulla Psicologia

Flutterbys-louisa

Travel/poetry

Αρέσει σε %d bloggers: