«Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τη δικαιοσύνη γιατί έχουν το θάρρος να υποφέρουν την αδικία.»~ Ιζιντόρ Ντυκάς (Κόμης του Λοτρεαμόν)

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο Ποιήματα Ι,ΙΙ του  Ιζιντόρ Ντυκάς (Κόμης του Λοτρεαμόν)

 

Το μυθιστόρημα είν’ ένα ψεύτικο είδος γιατί περιγράφει τα πάθη καθεαυτά: Το ηθικό συμπέρασμα απουσιάζει. Να περιγράψεις τα πάθη δεν είναι τίποτα· φτάνει να γεννηθείς λίγο τσακάλι, λίγο όρνιο, λίγο πάνθηρας. Παραφερόμαστε. Είναι άλλο πράγμα να περιγράψεις τα πάθη για να τα υποτάξεις, όπως ο Κορνήλιος, σε μια ανώτερη ηθοπλασία.

 

Αντικαθιστώ τη μελαγχολία με το θάρρος, την αμφιβολία με τη βεβαιότητα, την απελπισία με την ελπίδα, την κακία με το καλό, τα παράπονα με το καθήκον, σκεπτικισμό με την πίστη, τις σοφιστείες με την ψυχρότητα της ηρεμίας και την αλαζονεία με την ταπεινοφροσύνη.

– Δεν υπάρχουν δυο είδη ποίησης· η ποίηση είναι μία. Υπάρχει μία μάλλον φανερή συμφωνία ανάμεσα στο συγγραφέα και τον αναγνώστη, με την οποία ο πρώτος αυτοαποκαλείται άρρωστος κι αποδέχεται τον δεύτερο για νοσοκόμο. Ο ποιητής παρηγορεί την ανθρωπότητα! Οι ρόλοι αντιστρέφονται αυθαίρετα. Δε θέλω να στιγματιστώ με το χαρακτηρισμό του κομψευόμενου. Δε θ’ αφήσω Απομνημονεύματα. Η ποίηση δεν είναι θύελλα μήτε κυκλώνας. Είν’ ένα μεγαλόπρεπο και γόνιμο ποτάμι.

 

– …μπροστά σ’ αυτά τ’ απόκοσμα νεκροταφεία, που ντρέπομαι να κατονομάσω, είναι καιρός πια ν’ αντιδράσουμε, χτυπώντας ό,τι μας αφήνει άναυδους και μας γονατίζει τόσο αμείλικτα. Το πνεύμα σας διαρκώς ξεσηκώνεται και πιάνεται στη μακάβρια παγίδα που έστησαν κακότεχνα ο εγωισμός και η φιλαυτία.

 

– Είναι αδυναμία να υποφέρει όταν μπορείς να το αποφύγεις και να κάνεις κάτι καλύτερο.

 

Η κριτική πρέπει να στοχεύει τη μορφή, ποτέ το περιεχόμενο των ιδεών σας, των φράσεών σας. Πάρτε τα μέτρα σας! Τα συναισθήματα είναι η ατελέστερη μορφή στοχασμού απ΄όσες μπορεί να φανταστεί κανείς. Όλο το νερό της θάλασσας δε θα ‘φτανε για να ξεπλύνει μια κηλίδα διανοητικόύ αίματος.

 

– Δε δέχομαι το κακό. Ο άνθρωπος είναι τέλειος. Η ψυχή δεν ξεπέφτει. Η πρόοδος είναι πραγματικότητα. Το καλό είναι ακατανίκητο. Οι αντίχριστοι, οι κατήγοροι άγγελοι, οι αιώνιες τιμωρίες, οι θρησκείες είναι γεννήματα της αμφιβολίας.

 

– Δε μπορούμε να κρίνουμε την ομορφιά του θανάτου παρά με την ομορφιά της ζωής.

 

– Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τη δικαιοσύνη γιατί έχουν το θάρρος να υποφέρουν την αδικία.

 

– Οι άνθρωποι που αποφάσισαν να μισούν τους συνανθρώπους τους δεν ξέρουν πως πρέπει πρώτα να μισούμε τον εαυτό μας. Οι άνθρωποι που δε μονομαχούν θαρρούν πως εκείνοι που μονομαχούν είναι θαρραλέοι.

 

– Η οικειότητα γεννά την περιφρόνηση. Η θρησκευτική αφοσίωση γεννά το αντίθετο. Η εργασία καταστρέφει την κατάχρηση των συναισθημάτων. Κανείς στοχαστής δεν πιστεύει ενάντια στη λογική του.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

That Chic Fashion - Ankita Jaiswal

Fashion means to look always CHIC.

E-Book Vault

Free E book's Reviews Digital Downloads

Hin und weg

Ich war noch nicht überall, aber es steht auf meiner Liste

Falderal

Zomaar wat

MPA Travels

Exploring Japan Through Pictures

The Big Hair Diaries

My hair is bigger than my future

Αρέσει σε %d bloggers: