«Οι άνθρωποι ενημερώνονται ότι ένας ευγνώμων κόσμος είναι ένας χαρούμενος κόσμος, και όλοι έχουν την ευκαιρία με το απλό, «Σταμάτα. Κοίτα. Προχώρα.» να μεταμορφώσουν τον κόσμο, να κάνουν τον κόσμο ένα ευτυχισμένο μέρος. Και αυτό είναι που ελπίζω για μας, και αν αυτό έχει συμβάλει λίγο στο να σας κάνει να θέλετε να κάνετε το ίδιο, να σταματήσετε, να κοιτάξετε, να προχωρήσετε. «David Steindl-Rast

Θες να είσαι ευτυχισμένος; Γίνε ευγνώμων.

Translated by Chryssa Rapessi
Reviewed by Miriela Patrikiadou

Υπάρχει κάτι που ξέρετε για μένα, κάτι πολύ προσωπικό, και υπάρχει κάτι που ξέρω για κάθε έναν από εσάς που είναι πολύ κεντρικής σημασίας για τις ανησυχίες σας. Υπάρχει κάτι που το γνωρίζουμε για τον καθένα που συναντάμε οπουδήποτε στον κόσμο, στο δρόμο, που είναι η κινητήρια δύναμη σε οτιδήποτε κάνουν και σε οτιδήποτε ανέχονται, και αυτό είναι ότι όλοι μας θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Σε αυτό, είμαστε όλοι μαζί. Το πώς φανταζόμαστε την ευτυχία μας, είναι που διαφέρει από τον ένα στον άλλο, αλλά ήδη είναι πολύ αυτό που έχουμε όλοι κοινό, ότι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Το θέμα μου είναι η ευγνωμοσύνη. Πώς είναι η σχέση μεταξύ της ευτυχίας και της ευγνωμοσύνης; Πολλοί άνθρωποι θα έλεγαν, «Λοιπόν, αυτό είναι πολύ εύκολο». Όταν είστε ευτυχισμένοι, είστε ευγνώμονες. Αλλά σκεφτείτε ξανά. Είναι πραγματικά οι ευτυχισμένοι άνθρωποι που είναι ευγνώμονες; Όλοι γνωρίζουμε αρκετούς ανθρώπους που έχουν ό,τι θα χρειαζόταν για να είναι ευτυχισμένοι και δεν είναι ευτυχισμένοι, επειδή θέλουν κάτι άλλο ή θέλουν περισσότερα από τα ίδια. Και όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που έχουν πολύ ατυχία, ατυχία που εμείς οι ίδιοι δεν θα θέλαμε να έχουμε, και είναι βαθύτατα ευτυχισμένοι. Ακτινοβολούν την ευτυχία. Είστε έκπληκτοι. Γιατί; Επειδή είναι ευγνώμονες. Έτσι, δεν είναι η ευτυχία που μας κάνει ευγνώμονες. Είναι η ευγνωμοσύνη που μας κάνει ευτυχισμένους. Εάν νομίζετε ότι η ευτυχία είναι που σας κάνει ευγνώμονες, σκεφτείτε ξανά. Είναι η ευγνωμοσύνη που σας κάνει ευτυχισμένους.

Τώρα, μπορούμε να ρωτήσουμε, τι πραγματικά εννοούμε με ευγνωμοσύνη; Και πώς λειτουργεί; Καλώ τη δική σας εμπειρία. Όλοι μας γνωρίζουμε από εμπειρία, πώς πάει. Βιώνουμε κάτι που είναι πολύτιμο για εμάς. Μας δίνουν κάτι που μας είναι πολύτιμο. Και μας το δίνουν πραγματικά. Αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να έρθουν μαζί. Πρέπει να είναι κάτι πολύτιμο, και να είναι ένα πραγματικό δώρο. Δεν το έχετε αγοράσει. Δεν το έχετε κερδίσει. Δεν το έχετε ανταλλάξει. Δεν δουλέψατε για αυτό. Απλά σας δώθηκε. Και όταν αυτά τα δύο πράγματα έρχονται μαζί, κάτι που είναι πραγματικά πολύτιμο για μένα και συνειδητοποιώ ότι δίνεται ελεύθερα, στη συνέχεια αυθόρμητα η ευγνωμοσύνη αναδύεται στην καρδιά μου, η ευτυχία αναδύεται αυθόρμητα στην καρδιά μου. Έτσι συμβαίνει η ευγνωμοσύνη.

Το κλειδί για όλα αυτά είναι πως δεν μπορούμε να το βιώνουμε αυτό μία στο τόσο. Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο εμπειρίες ευγνωμοσύνης. Μπορούμε να είμαστε άνθρωποι που ζουν με ευγνωμοσύνη. Ζωή ευγνωμοσύνης, αυτό είναι. Και πώς μπορούμε να ζούμε με ευγνωμοσύνη; Με την εμπειρία, με τη συνειδητοποίηση ότι κάθε στιγμή είναι μια δεδομένη στιγμή, όπως λέμε. Είναι ένα δώρο. Δεν το έχετε κερδίσει. Δεν το προκαλέσατε με κάποιο τρόπο. Δεν έχετε κανέναν τρόπο να εξασφαλίσετε ότι θα σας δοθεί μια άλλη στιγμή, και όμως, αυτό είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που μπορεί να μας δοθεί ποτέ, αυτή τη στιγμή, με όλη την ευκαιρία που περιέχει. Αν δεν είχαμε αυτή τη στιγμή, δεν θα είχαμε καμία ευκαιρία να κάνουμε οτιδήποτε ή να βιώσουμε οτιδήποτε Και αυτή τη στιγμή είναι ένα δώρο. Είναι μια δεδομένη στιγμή, όπως λέμε.

Λέμε ότι το δώρο μέσα σε αυτό το δώρο είναι πραγματικά η ευκαιρία. Στην πραγματικότητα, είστε ευγνώμονες για την ευκαιρία και όχι για το πράγμα που σας δίνεται, γιατί αν αυτό το πράγμα ήταν κάπου αλλού και δεν έχετε την ευκαιρία να το απολαύσετε, να κάνετε κάτι με αυτό, δεν θα ήσασταν ευγνώμονες για αυτό. Η ευκαιρία είναι το δώρο μέσα σε κάθε δώρο, και έχουμε αυτό το ρητό, «Η ευκαιρία χτυπά μόνο μία φορά». Λοιπόν, σκεφτείτε ξανά. Κάθε στιγμή είναι ένα νέο δώρο, ξανά και ξανά, και εάν χάσετε την ευκαιρία αυτής της στιγμής, μας δίνεται μια άλλη στιγμή, και μια άλλη στιγμή. Μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτή την ευκαιρία, ή να τη χάσουμε και αν επωφεληθούμε από αυτή την ευκαιρία, αυτό είναι το κλειδί για την ευτυχία. Ιδού το αντικλειδί για την ευτυχία μας στα δικά μας χέρια. Στιγμή με στιγμή, μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για αυτό το δώρο.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για τα πάντα; Σίγουρα όχι. Δεν μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για τη βία, για τον πόλεμο, για την καταπίεση, για την εκμετάλλευση. Σε προσωπικό επίπεδο, δεν μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για την απώλεια ενός φίλου, για την απιστία, για το πένθος. Αλλά δεν είπα ότι μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για όλα. Είπα ότι μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες σε κάθε δεδομένη στιγμή για την ευκαιρία Ακόμα και όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάτι που είναι τρομερά δύσκολο, μπορούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να απαντήσουμε στην ευκαιρία που μας δίνεται. Δεν είναι τόσο κακό όσο φαίνεται. Στην πραγματικότητα, όταν το δείτε και το βιώσετε, θα βρείτε ότι τις περισσότερες φορές, αυτό που μας δίνεται είναι η ευκαιρία να απολαύσουμε, και τη χάνουμε μόνο επειδή τρέχουμε μέσα στη ζωή και δεν σταματάμε να δούμε την ευκαιρία.

Αλλά κάποιες στιγμές, μας δίνεται κάτι πολύ δύσκολο, και όταν αυτό το δύσκολο πράγμα συμβαίνει σε μας, είναι μια πρόκληση να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, και μπορούμε να σταθούμε μαθαίνοντας κάτι που πολλές φορές είναι οδυνηρό. Μαθαίνοντας την υπομονή, για παράδειγμα. Έχουμε πει ότι ο δρόμος για την ειρήνη δεν είναι μια ευθεία, αλλά είναι περισσότερο σαν ένας μαραθώνιος. Αυτό χρειάζεται υπομονή. Είναι δύσκολο. Μπορεί να είναι για να υπερασπίσετε τη γνώμη σας, να υπερασπιστείτε την πεποίθησή σας. Αυτή είναι μια ευκαιρία που μας δίνεται. Για να μάθετε, να υποφέρετε, να σηκωθείτε, όλες αυτές τις ευκαιρίες μας δίνονται, αλλά είναι ευκαιρίες, και όσοι επωφελούνται από αυτές τις ευκαιρίες είναι αυτοί που θαυμάζουμε. Κάνουν κάτι στη ζωή. Και εκείνοι που αποτυγχάνουν έχουν ακόμη μια ευκαιρία. Πάντα θα έχουμε άλλη μια ευκαιρία. Αυτός είναι ο υπέροχος πλούτος της ζωής.

Λοιπόν, πώς μπορούμε να βρούμε μια μέθοδο που θα το αξιοποιήσει αυτό; Πώς μπορεί κάθε ένας από εμάς να βρει μια μέθοδο για να ζει με ευγνωμοσύνη; Όχι να είναι ευγνώμων μόνο μία στο τόσο, αλλά να είναι ευγνώμων στιγμή με στιγμή. Πώς μπορούμε να το κάνουμε; Είναι μια πολύ απλή μέθοδος. Είναι τόσο απλό που είναι στην πραγματικότητα αυτό που μας έλεγαν ως τα παιδιά, όταν μάθαμε να διασχίζουμε το δρόμο: «Σταμάτα. Κοίτα. Προχώρα.» Αυτό είναι όλο. Αλλά πόσο συχνά σταματάμε; Τρέχουμε στη ζωή. Δεν σταματάμε. Χάνουμε την ευκαιρία γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Πρέπει να σταματήσουμε. Πρέπει να ησυχάσουμε. Και πρέπει να φτιάξουμε σήματα στοπ στη ζωή μας.

Όταν ήμουν στην Αφρική πριν από μερικά χρόνια και μετά επέστρεψα, παρατήρησα το νερό. Στην Αφρική όπου ήμουν, δεν είχα πόσιμο νερό. Κάθε φορά που άνοιγα τη βρύση, εντυπωσιαζόμουν. Κάθε φορά που άναβα το φως, ήμουν τόσο ευγνώμων. Αυτό με έκανε τόσο ευτυχισμένο. Αλλά μετά από λίγο, αυτό εξασθενεί. Έτσι, έβαλα μικρά αυτοκόλλητα στο διακόπτη και στη βρύση, και κάθε φορά που την άνοιγα, «Νερό!». Αφήστε το στη φαντασία σας. Μπορείτε να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για σας, αλλά χρειάζεστε σήματα στοπ στη ζωή σας. Και όταν σταματήσετε, το επόμενο πράγμα είναι να κοιτάξετε. Κοιτάζετε. Ανοίγετε τα μάτια σας. Ανοίγετε τα αυτιά σας. Ανοίγετε τη μύτη σας. Ανοίγετε όλες τις αισθήσεις σας για αυτό τον υπέροχο πλούτο που μας δίνεται. Δεν υπάρχει κανένα τέλος σε αυτό, και αυτό είναι το νόημα της ζωής: Να απολαμβάνουμε. Να απολαμβάνουμε αυτό που μας δίνεται.

Και τότε μπορούμε επίσης να ανοίξουμε τις καρδιές μας. τις καρδιές μας στις ευκαιρίες. Στις ευκαιρίες να βοηθήσουμε και τους άλλους, να τους κάνουμε ευτυχισμένους, διότι τίποτα δεν μας κάνει πιο ευτυχισμένους από το να είμαστε όλοι ευτυχισμένοι. Και όταν θα ανοίξουμε τις καρδιές μας στις ευκαιρίες, οι ευκαιρίες μας καλούν να κάνουμε κάτι. Και αυτό είναι το τρίτο. Σταμάτα, κοίτα, και μετά πήγαινε και κάνε κάτι. Και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι οτιδήποτε μας προσφέρει η ζωή εκείνη τη στιγμή. Είναι ως επί το πλείστον, η ευκαιρία για απόλαυση, αλλά μερικές φορές είναι κάτι πιο δύσκολο.

Αλλά οτιδήποτε είναι, αν αδράξουμε την ευκαιρία αυτή, πηγαίνουμε μαζί της, είμαστε δημιουργικοί. Αυτοί είναι οι δημιουργικοί άνθρωποι, και αυτό το μικρό «Σταμάτα. Κοίτα. Προχώρα.», είναι ένας σπόρος με πολλές προοπτικές που μπορεί να φέρει επανάσταση στον κόσμο μας. Γιατί χρειαζόμαστε, είμαστε επί του παρόντος, στη μέση μιας αλλαγής της συνειδητότητας, και θα εκπλαγείτε αν σας… Πάντα εκπλήσσομαι από το πόσο συχνά εμφανίζεται η λέξη «ευγνωμοσύνη». Παντού μπορείτε να βρείτε μια ευγνώμων αεροπορική εταιρεία, ένα εστιατόριο ευγνωμοσύνης, ένα καφέ ευγνωμοσύνη, ένα κρασί που είναι ευγνωμοσύνη. Ναι, έχω ακόμη συναντήσει και χαρτί υγείας με την επωνυμία «Ευχαριστώ». (Γέλια) Υπάρχει ένα κύμα της ευγνωμοσύνης επειδή οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι αυτό και πώς μπορεί αυτό να αλλάξει τον κόσμο μας. Μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας με πολύ σημαντικούς τρόπους, γιατί εάν είστε ευγνώμονες, δεν είστε φοβισμένοι, και εάν δεν είστε φοβισμένοι, δεν είστε βίαιοι. Αν είστε ευγνώμονες, ενεργείτε με μια αίσθηση επάρκειας και όχι με μια αίσθηση έλλειψης, και είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε. Εάν είστε ευγνώμονες, απολαμβάνετε τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, και δείχνετε σεβασμό προς όλους, και αυτό αλλάζει την πυραμίδα δύναμης κάτω από την οποία ζούμε.

Και δεν κάνει για την ισότητα, αλλά κάνει για τον αμοιβαίο σεβασμό, και αυτό είναι το σημαντικό. Το μέλλον του κόσμου θα είναι ένα δίκτυο, δεν θα είναι μια πυραμίδα, μια πυραμίδα αναποδογυρισμένη. Η επανάσταση για την οποία μιλάω είναι μια επανάσταση χωρίς βία, και είναι τόσο επαναστατική που φέρει την επανάσταση ακόμη και στην έννοια της επανάστασης, επειδή σε μια κανονική επανάσταση η πυραμίδα της εξουσίας είναι αναποδογυρισμένη και όσοι ήταν στο κάτω μέρος είναι τώρα στην κορυφή και κάνουν ακριβώς τα ίδια με τους προηγούμενους. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα δίκτυο από μικρότερες ομάδες, ολοένα και μικρότερες, που γνωρίζονται μεταξύ τους, που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Και αυτός είναι ένας ευγνώμων κόσμος.

Ένας ευγνώμων κόσμος είναι ένας κόσμος με χαρούμενους ανθρώπους. Οι άνθρωποι με ευγνωμοσύνη είναι χαρούμενοι άνθρωποι, και οι χαρούμενοι άνθρωποι, όσο περισσότεροι χαρούμενοι άνθρωποι υπάρχουν, τόσο περισσότερο χαρούμενος θα είναι ο κόσμος μας. Έχουμε ένα δίκτυο για ζωή με ευγνωμοσύνη, και αυτό έχει πολλαπλασιαστεί. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί πολλαπλασιαστηκε. Έχουμε μια ευκαιρία να ανάψουν οι άνθρωποι ένα κερί όταν είναι ευγνώμονες για κάτι. Και ανάψαν 15 εκατομμύρια κεριά σε μια δεκαετία. Οι άνθρωποι ενημερώνονται ότι ένας ευγνώμων κόσμος είναι ένας χαρούμενος κόσμος, και όλοι έχουν την ευκαιρία με το απλό, «Σταμάτα. Κοίτα. Προχώρα.» να μεταμορφώσουν τον κόσμο, να κάνουν τον κόσμο ένα ευτυχισμένο μέρος. Και αυτό είναι που ελπίζω για μας, και αν αυτό έχει συμβάλει λίγο στο να σας κάνει να θέλετε να κάνετε το ίδιο, να σταματήσετε, να κοιτάξετε, να προχωρήσετε.

Σας ευχαριστώ.

Μιλάει ο καλόγερος David Steindl-Rast

πηγή: https://www.ted.com


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Gradina Magica

Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!

V Ramasamy

A Globetrotter

HS-Johnathan F. Pugh

Enjoy as I share with you.

My Blog

Just another WordPress.com site

Et si Facebook disparaissait?

DES TEXTES SUR TOUT ET... SURTOUT DES TEXTES!

Radio Libre Albemut

Emitiendo desde el otro lado

Achim Bornemann

Soundscapes & Images

Αρέσει σε %d bloggers: