«Εαν είναι προς όφελός σας, κάνετε μια κίνηση προς τα εμπρός ∙ εάν όχι σταθείτε εκεί που είστε.»~Σουν Τζου

photo by ChrisTsik

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Η Τέχνη του Πολέμου» του Σουν Τζου

– 3.Στην τέχνη του πολέμου δεσπόζουν πέντε σταθεροί παράγοντες, που πρέπει να εκτιμήσει κανείς όταν επιζητεί να καθορίσει τις συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο (της μάχης).

– 4.Αυτοί είναι : α. Ο “Ηθικός Νόμος» β.Ο «Ουρανός» γ. η «Γη» δ. Ο «Διοικητής» ε.Η «Μέθοδος και η Πειθαρχία»

– 5.6.Ο «Ηθικός Νόμος» κάνει τους ανθρώπους να είναι σε πλήρη συμφωνία με τον ηγεμόνα τους, έτσι θα τον ακολουθήσουν χωρίς να υπολογίζουν τη ζωή τους και χωρίς να αποθαρρύνονται από οποιοδήποτε κίνδυνο.

– 7. Ο «Ουρανός» είναι η νύχτα και η ημέρα, το κρύο και η ζέστη, ο καιρός και οι εποχές.

-.8.Η «Γη» περιλαμβάνει αποστάσεις μικρές και μεγάλες, ασφάλεια και κίνδυνο, ανοιχτό έδαφος και στενές διαβάσεις, τις ευκαιρίες που προσφέρει για ζωή (επιβίωση) ή τον κίνδυνο θανάτου που μπορεί να κρύβει.

– 9.Ο «Διοικητής» αντιπροσωπεύεται από τις αρετές της σοφίας, της ειλικρίνειας, της φιλανθρωπίας, του θάρρους και της αυστηρότητας.

– 10.Με τη «Μέθοδο και Πειθαρχία» εννοούμε τη συγκρότηση του στρατού στις σωστές υποδιαιρέσεις του, την ιεραρχία των αξιωματικών, την συντήρηση των δρόμων, από τους οποίους είναι δυνατό να διακινούνται τα εφόδια για να φθάσουν στα στρατεύματα, και τον έλεγχο πάνω στις στρατιωτικές δαπάνες.

– 11.Με τους πέντε παράγοντες πρέπει να είναι εξοικειωμένος κάθε στρατηγός. Αυτός που τους ξέρει καλά θα είναι πάντα νικητής, αυτός που τους γνωρίζει δεν θα αποτύχει ποτέ.

– 18.Απ’ αυτό βγαίνει και το αξίωμα: Εάν γνωρίζεις  τον εχθρό και τον εαυτό σου, δεν έχεις ανάγκη να φοβάσαι το αποτέλεσμα (ακόμη και) εκατό μαχών. Εάν γνωρίζεις τον εαυτό σου αλλά όχι τον εχθρό, για κάθε νίκη που κερδίζεις θα έχεις και μια ήττα. Εάν δε γνωρίζεις τον εαυτό σου, ούτε τον εχθρό, θα νικηθείς σε κάθε μάχη.

– 7.Δεν υπάρχουν περισσότερες από πέντε μουσικές νότες, όμως οι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν με αυτές μας επιτρέπουν να συνθέσουμε μελωδίες περισσότερες απ΄όσες είναι δυνατό ποτέ να ακουστούν.

– 8.Δεν υπάρχουν περισσότερα από πέντε βασικά χρώματα, όμως με συνδυασμούς μπορούμε να πάρουμε αποχρώσεις περισσότερες απ’ όσες μπορεί κανείς να δει.

– 9.Δεν υπάρχουν περισσότερες από πέντε κύριες γεύσεις, όμως οι συνδυασμοί τους παράγουν γευστικές ποικιλίες περισσότερες απ’ όσες είναι δυνατό να γευτεί κανείς.

– 10.Στις μάχες δεν υπάρχουν περισσότερες από δύο μέθοδοι επιθέσεως: η άμεση και η έμμεση. Όμως αυτές οι δυο σε συνδυασμό δημιουργούν μια ατέλειωτη σειρά από ελιγμούς.

– 17.Η προσποίηση αταξίας απαιτεί τέλεια πειθαρχία ∙ η προσποίηση φόβου απαιτεί θάρρος ∙ η προσποίηση αδυναμίας απαιτεί δύναμη.

– 23.Έτσι η ενέργεια (το δυναμικό) που αναπτύσσεται από ένα καλό μαχητή είναι σαν την ορμή κινήσεως ενός στρογγυλού βράχου που κατρακυλάει προς τα κάτω σ’ ένα βουνό χίλια πόδια ψηλό. Αυτά είναι αρκετά για το αντικείμενο της ενέργειας(του δυναμικού).

– 9.Εάν είμαστε ισοδύναμοι, μπορούμε να αποδεχτούμε τη μάχη ∙ εάν είμαστε ελάχιστα κατώτεροι αριθμητικά, μπορούμε να αποφύγουμε τον εχθρό ∙ εάν είμαστε φανερά κατώτεροι από κάθε άποψη, μπορούμε να φύγουμε μακριά από τον εχθρό.

– 12. Υπάρχουν πέντε επικίνδυνα ελαττώματα που είναι δυνατό να επηρεάσουν (άσχημα) ένα στρατηγό: α. Η απερισκεψία, που οδηγεί στην καταστροφή. β. η δειλία, που οδηγεί στην σύλληψη (από τον εχθρό) γ. ένας ευέξαπτος χαρακτήρας, που εύκολα μπορεί να προκληθεί με προσβολές. δ. μια λεπτότητα στην αντίληψη γύρω από την Τιμή, η οποία να τον κάνει πολύ ευαίσθητο στην ντροπή. ε. υπερβολική φροντίδα για τους άντρες του, η οποία τον εκθέτει σε υπερβολική ανησυχία και φόρτο απασχολήσεως.

– Εάν ξέρετε τον εχθρό και τον εαυτό σας, δεν θα υπάρχει καμιά αμφιβολία για τη νίκη σας. Εάν ξέρετε τον Ουρανό και τη Γή, μπορείτε να ολοκληρώσετε τη νίκη σας.

– 19.Εαν είναι προς όφελός σας, κάνετε μια κίνηση προς τα εμπρός ∙ εάν όχι σταθείτε εκεί που είστε.

– 20. Ο θυμός είναι δυνατό με το χρόνο να μετατραπεί σε χαρά ∙ η οργή είναι δυνατό να αντικατασταθεί από την ικανοποίηση.

– 21. Αλλά ένα βασίλειο, έτσι και καταστραφεί μια φορά, δεν μπορεί να ξανασυναντηθεί, ούτε ο νεκρός μπορεί ποτέ να ξαναρθεί στη ζωή.

– Γι’ αυτό πρέπει να διατηρείτε τις πιο στενές σχέσεις με τους κατασκόπους παρά με οποιονδήποτε άλλο σ’ ολόκληρο το στρατό. Κανένας δεν πρέπει να ανταμείβεται πιο γενναιόδωρα (από τον κατάσκοπο). Δεν υπάρχει άλλη δραστηριότητα για την οποία πρέπει να τηρείτε μεγαλύτερη μυστικότητα.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

ESRUNRIA

Be the kind of person you would like to meet!

Monkey's Tale

An Adventure Travel Blog

Hinter den Türen der Stadt

Geschichten mitten aus dem Leben; über Momente die uns prägen, Freude, Schmerz, Hoffnung und Schicksal dem wir täglich begegnen. Ein kleiner Blick ins Innere, ein Blick hinter die Tür.

John's Space .....

"Two roads diverged in a wood, and I— I took the one less traveled by, And that has made all the difference." The Road Not Taken, by Robert Frost

Vova Zinger's Photoblog

The world around through my camera's lens

THE PARMIGIANA WHISPERER

- cream doesn't belong to carbonara -

Travels with Ali

My site is all about my travels around the world and in Australia, plus daily life photos!

Eternal Now

Φως και διαστάσεις : μια βαθύτερη οπτική

Αρέσει σε %d bloggers: