«Όταν μισούμε κάποιον, μισούμε κάτι που υπάρχει μέσα μας και που βλέπουμε σ’ εκείνον. Κάτι που δεν έχουμε κι εμείς ποτέ δε μας συγκινεί.»~Έρμαν Έσσε

photo by ChrisTsik

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Ντέμιαν» του Έρμαν Έσσε

– Η πραγματική, η εσώτερη γραμμή της μοίρας μας χαράζεται από παρόμοιες εμπειρίες, που μένουν κρυφές, από τους άλλους. Μια τέτοια βαθιά πληγή ή τραύμα όσο μεγαλώνουμε γιατρεύεται και ξεχνιέται, μα στα μύχια του νου μένει πάντοτε ζωντανή και αιμορραγεί.

Όσοι έχουν θάρρος και ξεχωριστή προσωπικότητα πάντοτε φαίνονται επικίνδυνοι στους άλλους.

– Σε τρόμαξα. Είσαι, επομένως φοβισμένος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν πρέπει να φοβάσαι κανέναν. Όταν φοβάσαι κάποιον σημαίνει πως του έχεις επιτρέψει να σ’ επηρεάζει. Για παράδειγμα έκανες κάτι κακό και ο άλλος το ξέρει και μ’ αυτό τον τρόπο σ’ επηρεάζει σ’ έχει στο χέρι.

Αν συμβεί αυτό, αν νιώσεις πως ζητάς κάτι ολόψυχα, τότε μπορείς να τιθασέψεις τη βούλησή σου όπως ένα υπάκουο άλογο.

– Αλλά εγώ έχω μια πολύ απλή μέθοδο. Τον κοίταζα κάθε φορά ολόισια στα μάτια. Είναι κάτι που πολύ λίγος κόσμος μπορεί ν’ αντέξει. Όλοι τους αισθάνονται άβολα. Αν θες να πετύχεις κάτι από κάποιον, κοίταξέ τον ξαφνικά κατάματα. Αν δε δείξει ανησυχία, τότε παράτα τα. Ποτέ δε θα καταφέρεις τίποτε απ’ αυτόν ποτέ.

Μπορεί να μην κάνουμε ποτέ κάτι απαγορευμένο ωστόσο να ‘μαστε παλιάνθρωποι. Όπως συμβαίνει και το αντίθετο. Ουσιαστικά κάνουμε ότι μας έρχεται πιο βολικό.

Μοίρα και ψυχή είναι δυο διαφορετικές λέξεις για την ίδια έννοια.

– «Το πουλί βγαίνει από το αυγό παλεύοντας», έγραφε. «Το αυγό είναι ο κόσμος». Όποιος θέλει να γεννηθεί πρέπει να καταστρέψει έναν κόσμο.

Έπρεπε όμως να μπορούμε να λατρεύουμε ολόκληρο τον κόσμο, γι αυτό είτε θα πρέπει να έχουμε θεό που είναι και διάβολος μαζί, είτε παράλληλα με τη λατρεία του Θεού να καθιερώσουμε μια λατρεία του Διαβόλου.

– Δε λογαριάζεις, βέβαια, για ανθρώπους όλα τα δίποδα που περπατούν στο δρόμο μόνο και μόνο επειδή στέκουν όρθιοι και περπατούν και κουβαλάνε τα παιδιά μες στην κοιλιά τους εννιά μήνες! Βλέπετε πόσοι απ’ αυτούς είναι ψάρια ή πρόβατα, άγγελοι ή σκουλήκια, πόσοι είναι μυρμήγκια, πόσοι είναι μέλισσες! Βέβαια, οι δυνατότητες να γίνουν άνθρωποι υπάρχουν στον καθένα απ’ αυτούς, μα μόνο σαν τις συνειδητοποιήσουν και τις κάνουν ως ένα σημείο κτήμα τους τότε μπορούν να πουν ότι τις κατέχουν».

– «Νεαρέ μου», είπε κοιτάζοντάς με επίμονα, «έχετε κι εσείς τα δικά σας μυστήρια. Ξέρω πως βλέπετε όνειρα που μου κρύβετε. Δε ζητώ να τα μάθω, μα τούτο σας λέω: ζήστε τα, ζήστε τούτα τα όνειρά σας, υψώστε τους βωμούς.

Όταν μισούμε κάποιον, μισούμε κάτι που υπάρχει μέσα μας και που βλέπουμε σ’ εκείνον. Κάτι που δεν έχουμε κι εμείς ποτέ δε μας συγκινεί.

– Δεν υπάρχει πραγματικότητα άλλη απ΄ αυτή που έχουμε εντός μας. Παίρνουν τις εικόνες του εξωτερικού κόσμου για πραγματικές και δεν καταφέρνουν να εκφράσουν τον εσωτερικό τους κόσμο.

– Από τη στιγμή όμως που θα γνωρίσεις την αλήθεια, δεν έχεις περιθώρια ν’ ακολουθήσεις τον δρόμο των πολλών. Είναι εύκολος ο δρόμος των πολλών Σίνκλερ, ο δικός μας είναι δύσκολος.

«Ποτέ κάτι δε φτάνει σπίτι», είπε φιλικά, «Μα όπου διασταυρώνονται φιλικοί δρόμοι, ολόκληρος ο κόσμος φαντάζει σαν πατρίδα μας.»

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μαριάννα Μηττά

Οικογενειακή Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.

Blogging Einstein

Observations and revelations of Einstein and other esteemed thinkers.

MY-Alborada

Frases y fotografías poéticas para todos los amantes del amor

Emotional Musings

Getting in touch with your emotional truth, processing pain and improving the human condition in the 21st century.

The Homemaker's Life - A Creative Lifestyle Blog

''Who can find a virtuous woman? For her price is far above rubies'' -Proverbs 31:10 KJV

This Vs That

To empower you what you want

Natural Skin Care Love

Naturally Beautiful Skin ... At Any Age!

Αρέσει σε %d bloggers: