Πώς να μεταμορφώσετε τη ζωή σας με σοφία, συμπόνια και επίγνωση.

Σύβοτα 2019

Πώς να μεταμορφώσετε τη ζωή σας με σοφία, συμπόνια και επίγνωση.

Πολλά έχουν γραφτεί για το Ζεν, αλλά υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία που είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Αυτές οι ιδέες και πρακτικές απορρέουν από τις διδασκαλίες του Βούδα, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν από ανθρώπους κάθε θρησκευτικής πίστης.

Χαμογελάστε, αναπνεύστε, και προχωράτε αργά. Τα συναισθήματα έρχονται και φεύγουν σαν σύννεφα σε έναν θυελλώδη ουρανό. Η συνειδητή αναπνοή είναι η άγκυρα μου. – Thich Nhat Hanh

Το πρώτο στοιχείο είναι η αφύπνιση της σοφίας, αυτό που ο Βούδας ονόμαζε σωστή άποψη. Έρχεται να δει την ακαταστασία και την άδεια φύση του “εαυτού” σε ό, τι υπάρχει. Βλέποντας μέσα από τις αυταπάτες της διαχωριστικής σκέψης, σε μια πιο ολιστική κατανόηση του πώς κάθε άτομο, ποτάμι, πλανήτης, γαλαξίας και ζωντανοί οργανισμοί που ζουν στο Σύμπαν αναδύονται μαζί και ρέουν ως ένα αλληλοεξαρτώμενο συνεχώς μεταβαλλόμενο σύνολο.

Ο Thich Nhat Hanh το περιγράφει ως “συνύπαρξη”. Ο Αϊνστάιν, ο Λάο Τσε, ο Άλαν Γουάτς και ο Γουόλτ Γουίτμαν μίλησαν γι’ αυτό, ο Βαν Γκογκ εξέφρασε αυτή τη ροή ενότητας στους πίνακές του. Είναι η σοφία της μεγάλης τέχνης, της ποίησης, του μυστικισμού, της σύγχρονης φυσικής, των συστημάτων σκέψης και της οικολογίας, τόσο όσο και του Ζεν.

Μαθαίνοντας να εμπιστευόμαστε τον διαισθητικό νου μας

Ο δεύτερος είναι η ηθική συμπεριφορά και η συμπόνια, εκτιμώντας την αγάπη και τη ζωή περισσότερο από υλικά πράγματα, δύναμη ή πλούτο. Να υποστήριζουμε τους άλλους, επιδιώκοντας να μειώσουμε τη βία και την ταλαιπωρία, καλλιεργώντας μεγαλύτερη ευγένεια και ισότητα στην κοινωνία. Η ιεράρχηση της ειρήνης, της αγάπης και της συμπόνιας βρίσκεται στον πυρήνα αυτού που πολλές σοφές προσωπικότητες έχουν μοιραστεί με τον κόσμο με το πέρας της ιστορίας.

Αυτός είναι ο Δρόμος του Ιησού, του Γκάντι, των Beatles και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, όσο και του Βούδα. Μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η αγάπη, τα αμέτρητα προβλήματα της ανθρωπότητας δε μπορούν να λυθούν. Δίδαξαν ότι για να μεταμορφώσουμε πραγματικά τον κόσμο μας, όλες οι σημαντικές αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας πρέπει να καθοδηγούνται από τη σοφία της καρδιάς μας.

Η ζωή μπορεί να βρεθεί μόνο στην παρούσα στιγμή. Το παρελθόν έχει φύγει, το μέλλον δεν είναι ακόμα εδώ, και αν δεν επιστρέψουμε στον εαυτό μας στην παρούσα στιγμή, δεν μπορούμε να είμαστε σε επαφή με τη ζωή. – Thich Nhat Hanh

Τέλος, το Ζεν διδάσκει την επίγνωση της παρούσας στιγμής, παρατηρώντας τι συμβαίνει χωρίς προσκόλληση ή αποστροφή. Γνωρίζοντας τι κάνετε εδώ, τώρα, όπου κι αν βρίσκεστε. Η πρακτική του καθιστικού διαλογισμού έχει  κοπό να βοηθήσει με προσπάθειες να συγκεντρώσουμε και να ηρεμήσου το μυαλό, αλλά είναι η στιγμή-σε-στιγμή επίγνωση σε όλες τις καταστάσεις που ο Βούδας τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση.

Μέσα από την πρακτική της επίγνωσης κερδίζουμε βαθύτερη γνώση για το πώς δουλεύει ο νους μας, καταλαβαίνουμε και απελευθερώνουμε τα εγωκεντρικά πρότυπα σκέψης, επιθυμίας και φόβου που δημιουργούν ταλαιπωρία στη ζωή μας. Με την πάροδο του χρόνου μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τη δημιουργική νοημοσύνη της πνευματικής συνειδητοποίησης, τον διαισθητικό «Νου Σοφίας» που υπάρχει μέσα στον καθένα μας.

Προτεραιότητα στη σοφία, τη συμπόνια και την επίγνωση

Ο διαλογισμός και η επίγνωση αποτελούν τον πυρήνα της πρακτικής του Ζεν, αλλά είναι επίσης ένα ουσιαστικό μέρος πολλών άλλων συστημάτων. Το Tai Chi, η γιόγκα, η ζωγραφική, η προσευχή, το μαγείρεμα, το να παίζουμε πιάνο, και πολλές άλλες μορφές άσκησης μπορούν να μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε το μυαλό μας και να συνδεθούμε με την παρούσα στιγμή, όταν το κάνουμε με προσοχή.

Κάθε ανάσα που παίρνουμε, κάθε βήμα που κάνουμε, μπορεί να γεμίσει με ειρήνη, χαρά και γαλήνη. Thich Nhat Hanh

Αυτά τα τρία βασικά στοιχεία που διδάσκονται στο Ζεν – σοφία, συμπόνια και επίγνωση – συνδέονται μεταξύ τους και αλληλοεξαρτώνται. Όταν επιτυγχάνουμε με επιτυχία και τα τρία, το καθένα χρησιμεύει για την ενίσχυση της ανάπτυξης των άλλων. Με την πάροδο του χρόνου (και με την πρακτική) γινόμαστε πιο συμπονετικοί, σοφοί, προσεκτικοί, αγαπητοί, χαρούμενοι και ειρηνικοί.

Του Christopher Chase

πηγή: https://visualmeditation.co/


One response to “Πώς να μεταμορφώσετε τη ζωή σας με σοφία, συμπόνια και επίγνωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Rosliw Tor Raekül

follow me on Twitter @rtraekul

Anónimo Temporal

Blog personal. Diarios. Si toda narrativa es ficción, esta es entonces la ficción de mis días, la ficción de mi vida.

Hmmm...

Just Wondering...

Adskin's Photo Blog(アドスキンの写真満載なブログ)

Adskinのセカンドな日常を、写真満載で勝手気ままに綴っていきます♪

Surindergupta.wordpress.com

From the heart to the heart

FILM PLANET

Ο πλανήτης του σινεμά σας καλωσορίζει. Διαβάστε κριτικές για τις ταινίες που κυκλοφορούν, μαζί με απολαυστικά κινηματογραφικά αφιερώματα.

Helinika

Learn Greek Online

Αρέσει σε %d bloggers: